Organizația: | Program SMSA | Ediția: 2024 |
Revizia: 2024/04 | ||
Verificat și aplicat de responsabil SMSA: | SMSA-MA-001 | Versiunea: 2 |
| Manualul Sistemului de Management al Siguranței Alimentare | Clauza 6.1 |
Aprobat:
Semnătura: Wrte345RDvfrt450DSR5543
Data adoptării:
ID:
Manualul Sistemului de Management al Siguranței Alimentare
Cuprins Manual SMSA
0.1 Generalități 0.2 Principiile SMSA 0.3 Abordare pe bază de proces 0.3.1 Generalități 0.3.2 Ciclul Planifică-Efectuează-Verifică-Acționează (PDCA) 0.3.3 Gândirea pe bază de risc 0.3.3.1 Generalități 0.3.3.2 Managementul riscului organizațional 0.3.3.3 Analiza pericolelor - Procese operaționale 0.4 Relația cu alte standarde de sisteme de management 1. Domeniu de aplicare 2. Referințe normative 3. Termeni și definiții 4. Contextul organizației 4.1. Înțelegerea organizației și a contextului în care activează 4.2 Înțelegerea necesităților și așteptărilor părților interesate 4.3 Determinarea domeniului de aplicare al sistemului de management al siguranței alimentelor 4.4 Sistemul de management al siguranței alimentelor 5. Leadership 5.1 Leadership și angajament 5.2 Politică 5.2.1 Stabilirea politicii referitoare la siguranța alimentelor 5.2.2 Comunicarea politicii referitoare la siguranța alimentelor 5.3 Roluri organizaționale, responsabilități și autorități 5.3.1 Responsabilitate managementului 5.3.2 Responsabilitatea conducătorului echipei pentru siguranța alimentelor 5.3.3 Responsabilitatea personalului 6 Planificare 6.1 Acțiuni de tratare a riscurilor și oportunităților 6.1.2 Planificarea acțiunilor 6.1.3 Acțiunile întreprinse de organizație pentru tratarea riscurilor 6.2 Obiective ale sistemului de management al siguranței alimentelor și planificarea realizării lor 6.2.1 Obiectivele SMSA pentru funcțiile și nivelurile relevante. 6.2.2 Planificarea modului în care realizăm obiectivele SMSA 6.3 Planificarea schimbărilor 7 Suport 7.1 Resurse 7.1.1 Generalități 7.1.2 Personal 7.1.3 Infrastructură 7.1.4 Mediu de lucru 7.1.5 Elemente ale sistemului de management al siguranței alimentelor realizate în exterior 7.1.6 Controlul proceselor, produselor sau serviciilor furnizate din exterior 7.2 Competentă 7.3 Conștientizare 7.4 Comunicare 7.4.1 Generalități 7.4.2 Comunicare externă 7.4.3 Comunicare internă 7.5 Informații documentate 7.5.1 Generalități 7.5.2 Creare și actualizare 7.5.3 Controlul informațiilor documentate 8 Operare 8.1 Planificare și control operațional 8.2 Programe preliminare (PRP) 8.2.1 Stabilirea, implementarea, menținerea și să actualizarea PRP pentru a facilita prevenirea și/sau reducerea substanțelor contaminante (inclusiv pericolele privind siguranța alimentelor) din produse, din procesarea produselor și din mediul de lucru. 8.2.2. PRP - descriere 8.2.3 Elaborarea PRP funcție de cerințele legale și de reglementare aplicabile, precum și cele convenite de comun acord cu clienții. 8.2.4 Elaborarea Programelor Preliminare (PRP) 8.3 Sistem de trasabilitate 8.4 Pregătire pentru situatii de urgentă și capacitate de răspuns 8.4.1 Generalități 8.4.2 Gestionarea situațiilor de urgență și a incidentelor 8.5 Controlul pericolelor 8.5.1 Etape preliminare care permit analiza pericolelor - generalități 8.5.1.2 Caracteristici ale materiilor prime 8.5.1.3 Caracteristici ale produselor finite 8.5.1.4 Utilizare preconizată 8.5.1.5 Diagrame de flux 8.5.2 Analiza pericolelor - 8.5.2.1 Generalități 8.5.2.2 Identificarea pericolelor și determinarea nivelurilor acceptabile 8.5.2.3 Evaluarea pericolelor 8.5.2.4 Selectarea și clasificarea măsurii (măsurilor) de control 8.5.3 Validarea măsurii (măsurilor) de control și a combinațiilor măsurilor de control 8.5.4. Planul de control al pericolelor (planul HACCP/OPRP} 8.5.4.2 Determinarea limitelor critice și a criteriilor de acțiune 8.5.4.3 Sisteme de monitorizare la nivelul CCP și pentru OPRP 8.5.4.4 Acțiuni întreprinse atunci când limitele critice sau criteriile de acțiune nu sunt respectate 8.5.4.5 Implementarea planului de control al pericolelor 8.6 Actualizarea informațiilor care specifică PRP și planul de control al pericolelor 8.7. Controlul monitorizării și măsurării 8.8. Verificarea referitoare la PRP și planul de control al pericolelor 8.8.1. Verificare 8.8.2. Analiza rezultatelor activităților de verificare 8.9. Controlul neconformităților produselor și proceselor 8.9.1. Generalități 8.9.2. Corecții 8.9.3. Acțiuni corective 8.9.5. Retragere/rechemare 9. Evaluarea performanței 9.1. Monitorizare, măsurare, analiză și evaluare 9.1.1. Generalități 9.1.2. Analiză și evaluare 9.2. Audit intern 9.2.1. Audituri interne la intervale planificate pentru a furniza informații care să analizeze SMSA: 9.2.2. Responsabilitățile organizației 9.3. Analiza efectuată de management 9.3.1. Generalități 9.3.2. Elemente de intrare pentru analiza efectuată de management 9.3.3. Elemente de ieșire ale analizei efectuate de management 10. Îmbunătățire 10.1. Neconformitate și acțiune corectivă 10.1.1. Atunci când apare o neconformitate, organizația trebuie: 10.1.2. Păstrarea informațiilor documentate 10.2. Îmbunătățire continuă 10.3. Actualizarea sistemului de management al siguranței alimentelor
Drept de utilizare:
Copyright © 2024 Asociația Codex. Toate drepturile rezervate
Aceste informații sunt fără drept de difuzare, copiere sau înstrăinare. Vă rugăm să respectați munca și drepturile de autor, drepturile de publicare ale autorilor materialelor existente pe website, să nu copiați integral sau parțial informații, să nu distribuiți sau să comercializați aceste informații fără acceptul scris al Asociației Codex.