Organizația:  Programul SMSA & HACCP Ediția: 2025
 Revizia: 2024/04
 Verificat de:  SMSA-PROVersiunea: 2

Aplicat de: 

 IMPLEMENTARE

QR Code:



Aprobat: 
Semnătura: Wrte345RDvfrt450DSR5543
Data adoptării:
Utilizat de:  ID: 

Cuprins

Produse alimentare
100% sigure în 100 de zile

 

Programul firmei  de implementarea a Sistemului de Management al Siguranței Alimentelor (SMSA) și Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) de gestionare a riscurilor și pericolelor în producția de alimente. 

Descară în format A3 Calendar 100 de zile, listează-l și afișează-l în birou. Urmează pas cu pas în fiecare zi așa cum vă recomandăm mai jos. Succes

 

 

Recomandare

Nu săriți pașii și nu vă grăbiți. Urmați indicațiile zilnice cu răbdare. Este important să realizați în fiecare zi câte o activitate, chiar dacă aceasta durează doar 5 minute. Consecvența și constanța, împreună cu asimilarea unor obiceiuri corecte, vor conduce la rezultatele așteptate. Încet, pas cu pas, nici nu veți observa când vor trece 100 de zile și cum totul în firmă  începe să funcționeze așa cum trebuie. Scopul final este să aveți constant alimente sigure. Clienții se vor simți în siguranță, iar acesta este, de fapt, obiectivul principal al acestor programe. Odată ce clienții vor simți că pot avea încredere în produsele voastre, se vor întoarce mereu să cumpere de la voi.

Iulian Vieru, DVM, phD Ec.

 

 

ziua 0

1. Achiziție Abonament Profesional

Achiziționează un Abonament Profesional și completează toate informațiile solicitate

ziua 0

2. Obținere Manual HACCP & SMSA

Îndepliniți cerința legală: Firma are  Manualul SMSA și HACCP Online, accesibil si prezentabil oricărei părți interesate. Model 2025, actualizat permanent.

ziua 0

3. Obținere Proceduri PRP & BPI

Îndepliniți cerința legală: Firma  are  Proceduri SMSA-PRP și Proceduri HACCP-BPI Online, accesibil si prezentabil oricărei părți interesate. Model 2025, actualizate permanent.

ziua 0

4. Pregătirea implementării

Descarcă calendarul implementării în 100 de zile pentru Firma Poți să îl printezi în format A3 sau A4. Îți recomandăm să îl afișezi pe un panou lângă biroul tău. Este organizat pe zile și acțiuni. Citește Ghidul practic de implementare HACCP și pregăteștete pentru ziua 1 (mâine adică)

 

ziua 1- 3 / aprox: 120 min

5. Citește articolele recomandate : HACCP pentru antreprenori - termeni de bază

Documentează-te responsabil citind următoarele articole. Poți citi orice articol suplimentar dorești, pe lângă această listă. Am selectat articolele care oferă informații de bază despre SMSA și HACCP, fără a complica procesul de înțelegere sau aplicare. Este necesar doar să te familiarizezi cu vocabularul și termenii utilizați, astfel încât să înțelegi ceea ce vei aplica în zilele următoare. După ce ai citit aceste articole, te rugăm să le evaluezi și, dacă dorești, să ne scrii ceea ce ai înțeles.

De citit în prima zi:

    1. Începe cu Ghidul antreprenorului pentru realizarea HACCP - vol 1
    2. Cine și cum trebuie să aplice HACCP?
    3. Posibil și Probabil în Utilizarea Programelor HACCP
    4. Ce este sistemul HACCP?
  1. De citit a doua zi:
    1. Sistemul HACCP: Cine trebuie să-l aplice în Uniunea Europeană?
    2. Bunele Practici de Igienă (BPI): Ce sunt, cum și cine le aplică?
    3. Sistemul de Management al Siguranței Alimentare (SMSA): Ce este, baza legală, cum și cine îl aplică?
  2. De citi a treia zi: 
    1. Relația dintre SMSA, PRP, BPI, PRPO și HACCP în contextul standardelor internaționale

După ce finalizezi această etapă continuă cu următorul pas. Îți recomandăm ca mâine să aplici următorul pas. 

ziua 3 / aprox: 30 min

6-7-8. Administrative

Astăzi sunt chestiuni administrative. Creează un biblioraft pe care scrii "SMSA & HACCP - documentație aplicare".  Este necesar să descarci documentele de la linkurile indicate mai jos, să completezi documentele scrise în word cu datele tale dupa model și să le listezi la imprimantă. Apoi le semnezi, stampilezi și le vei adăuga la biblioraft. Deschide procedurile de mai jos și urmează instrucțiunile:

Politica de management a siguranței alimentare
Decizia de aplicare, funcționare şi control a Sistemului de Management al Siguranței Alimentelor
Minută întâlnire lucru echipa SMSA

ziua 4 / aprox: 30 min

9. Autoverificare

Recomandăm ca după ce ați citit textele să completați acest test pentru a vă autoevalua.  Să vedeți cât ați înțeles și ce ar trebui să mai revedeți. Este important să înțelegeți termenii și să înțelegeți mecanismele. Odată ce ați prins ideile, este foarte simplu să implementați. Este și distractiv să completați testul "SMSA si HACCP pentru Manageri".

ziua 5 / aprox: 30 min

10. Ședința 1 - de astăzi implementăm împreună SMSA/HACCP

Astăzi este ziua ședințelor. Adună personalul într-un spațiu confortabil, să ai acces vizual la toți. În câteva cuvinte poți să le spui despre noul proiect, de aplicat de toți membrilor organizației, inclusiv de tine. Implementarea programelor SMSA și HACCP, pentru ei, începe de astăzi. Citește declarația managementului și documentul de numire al responsabililor HACCP si SMSA. Explică ce înseamnă HACCP, SMSA, proceduri și PCC și ce obligații generala au. Specifică că fiecare etapă de aplicare va fi însoțită de o scurtă întâlnire în care veți discuta împreună despre procedura ce se va aplica. Sau descarcă Ghidul de organizare a ședințelor de lucru pentru implementarea SMSA/HACCP. Simplu. Poți citi definițiile din Glosarul de termeni de pe codex.ro. Nu durează mai mult de 30 de minute. La final explică faptul că procedura obligă membrii organizației să se instruiască permanent privind aceste practici, să fie atenți și să le implementeze deoarece este pentru binele general. Produse sigure, clienți mulțumiți. Roagă-i să semneze formlarul de instruire pe care deja l-ai pregătit de ieri. Acest formular este util și pentru gestionarea corectă a politici de personal (articol pe care ți-l recomandăm din secțiunea Studii de caz - managementul proceselor). La final arhivează toate documentele în bibiloraftul pregătit de ieri.

ziua 6 - 8 / aprox: 180 min

11. Pregătim resursele necesare

Astăzi pregătim resursele necesare pentru primele 6 luni de implementare a sistemului HACCP. Ne limităm la această perioadă deoarece este posibil ca unele resurse să nu corespundă nevoilor reale, altele să nu atingă standardele dorite, iar unele să fie pur și simplu neadecvate. Pentru a gestiona eficient consumul de resurse alocate HACCP, care influențează direct costul produselor, vă recomandăm să fiți moderați și să începeți cu o cantitate minimă. Pe măsură ce procesul avansează, vă vom sprijini să dezvoltați abilitățile necesare pentru a aloca resursele într-un mod practic și optim. Scopul este să aveți întotdeauna resursele potrivite – nici mai multe, nici prea puține – astfel încât procesul să funcționeze perfect. Citiți procedura SMSA-PRP-006 Gestionarea resurselor și descărcați documentele anexate pentru a vă eficientiza activitatea.

ziua 7 / aprox: 90 min

12. Afișare postere

O resursă importantă sunt posterele HACCP, pe care le puteți selecta și descărca din meniul „Instrumente”. Fiecare poster include un ghid de utilizare. Vă recomandăm să le citiți, să le descărcați și să le tipăriți color. Afișați-le în zone vizibile, accesibile tuturor angajaților. Chiar dacă angajații nu vor recunoaște verbal, aceste postere contribuie la crearea unei stări de atenție și responsabilitate. Când le afișați, explicați-le rolul fiecărui poster, respectiv acela de a reaminti într-un mod elegant aspectele esențiale la care trebuie să fie atenți. Nu uitați să le mulțumiți pentru atenția și implicarea lor în aplicarea planului HACCP. Astfel, veți consolida un mediu de lucru colaborativ și responsabil.

ziua 7 - 10 / aprox: 180 min

13. Depozitare și alocare resurse

Ceea ce achiziționați pentru programul HACCP este valoros, indiferent de prețul de achiziție. De aceea, utilizarea acestor resurse trebuie să fie responsabilă și eficientă. Adesea, oamenii au tendința de "a păstra"  o parte din materialele de curățenie. În astfel de situații, nu este cazul să vă supărați, ci să luați măsuri adecvate. Vă recomandăm să consultați studiul de caz „Ce fac când consum prea multe resurse pentru HACCP”, care vă poate oferi inspirație în aplicarea mai eficientă a procedurilor de igienizare. În această etapă a implementării, este esențial să creați un sistem de gestiune pentru resursele HACCP. Nominalizați persoane responsabile pentru gestionarea acestora și asigurați depozitarea lor într-un spațiu special amenajat, sub control strict. Astfel, veți preveni risipa și veți optimiza utilizarea resurselor.

 


Nu aveți niciun abonament activ

Abonați-vă pentru a beneficia de toate facilitățile

 consultati: