pericol

  • Aflatoxine

    Categorie: 156

    Categorie: Categorie necunoscută

  • Bacillus cereus

    Categorie: 155

    Categorie: Categorie necunoscută

    Bacillus cereus este o bacterie formatoare de spori care produce toxine care provoacă vărsături sau diaree. Simptomele sunt în general ușoare și de scurtă durată (până la 24 de ore). B. cereus se găsește în mod obișnuit în mediu (de exemplu, în sol), precum și într-o varietate de alimente. Sporii sunt capabili să supraviețuiască în medii dificile, inclusiv la temperaturi normale de gătit.

  • Campylobacter spp

    Categorie: 155

    Categorie: Categorie necunoscută

    Campylobacter spp. sunt bacterii care provoacă boala gastrointestinală campilobacterioză, cu simptome care pot imita apendicita. Majoritatea cazurilor de campilobacterioză nu sunt fatale. Infecția cu Campylobacter spp. a fost, de asemenea, asociată cu sindromul Guillain-Barré, care duce la slăbiciune musculară progresivă sau paralizie. Campylobacterspp. sunt răspândite în natură și sunt prezente în intestinul multor animale și păsări sălbatice și domestice. Informațiile despre Campylobacter includ sursele, proprietățile și măsurile de control, fiind esențiale pentru prevenirea contaminării și protejarea siguranței alimentare. Controlul speciilor de Campylobacter necesită măsuri stricte de igienă, tratament termic corespunzător și prevenirea contaminării încrucișate pentru a reduce riscurile asociate acestui pericol.

  • Clostridium perfringens

    Categorie: 155

    Categorie: Categorie necunoscută

  • Cum respectăm nivelurile de actilamidă în alimente conform legislației

    Categorie: 8

    Categorie: Categorie necunoscută

    Acrilamida, o substanță chimică cu potențial genotoxic și carcinogen, reprezintă o preocupare semnificativă pentru sănătatea publică, fiind formată în mod natural în timpul gătitului alimentelor bogate în amidon la temperaturi înalte. Pentru a aborda această problemă, Regulamentul (UE) 2017/2158 al Comisiei Europene stabilește măsuri de atenuare și niveluri de referință pentru a reduce prezența acrilamidei în lanțul alimentar.

  • Cyclospora cayetanensis

    Categorie: 155

    Categorie: Categorie necunoscută

    Cyclospora cayetanensis este un parazit protozoar care provoacă boala gastrointestinală ciclosporioză. Persoanele infectate elimină în fecale o formă neinfecțioasă a parazitului, care necesită o perioadă prelungită de expunere la mediu pentru a se transforma în formă infecțioasă. În țările dezvoltate, ciclosporioza este de obicei asociată cu călătoriile internaționale sau cu consumul de produse importate. Cu toate că este puțin probabil să apară în România, globalizarea comerțului și achiziția de materii prime din diversele colțuri ale lumii poate duce, involuntar la apariția acestui pericol biologic. De aceea firmele interesate, care utilizează materii prime susceptibile, din zone cu probabilitate ridicată la prezența acetui pericole, trebuie să îl ia in considerare în programele HACCP.

  • Descoperiți totul despre contaminarea chimică a alimentelor

    Categorie: 8

    Categorie: Categorie necunoscută

    Într-o lume în care siguranța alimentară este esențială, înțelegerea contaminării chimice a alimentelor devine o prioritate pentru consumatori și afaceri din industria alimentară. Acest articol detaliat vă oferă o imagine completă asupra pericolelor chimice, surselor lor și metodelor eficiente de prevenire, fiind o resursă esențială pentru cei care doresc să asigure calitatea și siguranța produselor alimentare.

  • DIRECTIVA (UE) 2022/1999 - vers. consolidată

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    privind procedurile unitare de control în transportul rutier de mărfuri periculoase (codificare)

  • E. coli O157

    Categorie: 155

    Categorie: Categorie necunoscută

  • Ghidul antreprenorului pentru realizarea HACCP - vol 1

    Categorie: 8

    Categorie: Categorie necunoscută

     Acest ghid este destinat managerilor și antreprenorilor direct implicați în afacerea lor. Face parte din secțiunea de management al proceselor, fiind primul proces definit într-o firmă - cunoașterea elementelor esențiale necesare antreprenorului.

  • Listeria monocytogenes

    Categorie: 155

    Categorie: Categorie necunoscută

  • Mărfuri periculoase

    Categorie: 77

    Categorie: Categorie necunoscută

    astfel cum sunt definite la articolul 1 litera (b) din Acordul referitor la transportul rutier internațional al mărfurilor periculoase (ADR), încheiat la Geneva la 30 septembrie 1957 și în anexele A și B la respectivul acord, astfel cum sunt menționate în secțiunea I.1 din anexa I la Directiva 2008/68/CE;
  • Nivel acceptabil

    Categorie: 78

    Categorie: Categorie necunoscută

    Un nivel de pericol în raport cu un produs alimentar la care sau sub care produsul alimentar este considerat sigur în conformitate cu utilizarea prevăzută.

  • Patulina

    Categorie: 156

    Categorie: Categorie necunoscută

  • Pericol

    Categorie: 81

    Categorie: Categorie necunoscută

    Un agent biologic (de exemplu, Salmonella), chimic (de exemplu, dioxină, alergeni) sau fizic (de exemplu, corpuri străine dure, ascuțite, precum bucăți de sticlă, metal) aflat în produsele alimentare cu potențialul de a cauza un efect advers asupra sănătății. (GENERAL PRINCIPLES OF FOOD HYGIENE - CXC 1-1969_

  • Pericol chimic

    Categorie: 81

    Categorie: Categorie necunoscută

    Denumire dată pericolului pentru sănătate rezultat din expunerea la o substanță chimică, cum ar fi iritația, arsurile sau cancerigenitatea.

  • Pericol pentru siguranta alimentelor

    Categorie: 81

    Categorie: Categorie necunoscută

    (3.22) -  agent biologic, chimic sau fizic prezent în aliment (3.18) cu potenţial de a provoca un efect advers asupra săn!ităţii

  • Pericol semnificativ pentru siguranţa alimentelor

    Categorie: 81

    Categorie: Categorie necunoscută

    (3.40) - pericol pentru siguranţa alimentelor (3.22), identificat în cursul evaluării pericolelor, care necesită să fie ţinut sub control prin mllsuri de control (3.8)

  • Salmonella (non-tifoidă)

    Categorie: 155

    Categorie: Categorie necunoscută

    Salmonella spp. sunt bacterii care cauzează salmoneloza, o formă frecventă de toxiinfecție alimentară la om. Rezultatele expunerii la Salmonella spp. pot varia de la simptome ușoare la boli grave și pot fi fatale. Salmonella spp. este transmisă de o serie de animale și păsări domestice și sălbatice și a fost izolată pe scară largă din mediu.

  • Salmonella: Pericol biologic - Informații generale, simptome și măsuri de prevenire

    Categorie: 8

    Categorie: Categorie necunoscută

    Salmonella spp. este un grup de bacterii care pot provoca boli gastrointestinale și febră, cunoscute sub numele de salmoneloză. Răspândirea bacteriei poate avea loc prin intermediul manipulatorilor de alimente care nu respectă normele de igienă, cum ar fi spălarea mâinilor, sau prin utilizarea suprafețelor și a instrumentelor contaminate în timpul preparării alimentelor. De asemenea, infecția poate apărea în urma consumului de alimente crude sau insuficient gătite.

  • Virusul hepatitei A

    Categorie: 155

    Categorie: Categorie necunoscută

    Virusul hepatitei A (HAV) infectează ficatul, boala caracterizându-se prin inflamarea ficatului și apariția icterului. Infecția cu HAV poate fi asimptomatică (fără simptome clinice), ușoară sau poate duce la o boală gravă în cazul persoanelor cu afecțiuni hepatice subiacente. Hepatita A este endemică în multe țări în curs de dezvoltare, în timp ce în țările dezvoltate apar cazuri sporadice. 

Logați-vă cu user și parolă și nu pierdeți informații utile. Click aici pentru autentificare.