Categorie: 156
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 155
Categorie: Categorie necunoscută
Bacillus cereus este o bacterie formatoare de spori care produce toxine care provoacă vărsături sau diaree. Simptomele sunt în general ușoare și de scurtă durată (până la 24 de ore). B. cereus se găsește în mod obișnuit în mediu (de exemplu, în sol), precum și într-o varietate de alimente. Sporii sunt capabili să supraviețuiască în medii dificile, inclusiv la temperaturi normale de gătit.
Categorie: 155
Categorie: Categorie necunoscută
Campylobacter spp. sunt bacterii care provoacă boala gastrointestinală campilobacterioză, cu simptome care pot imita apendicita. Majoritatea cazurilor de campilobacterioză nu sunt fatale. Infecția cu Campylobacter spp. a fost, de asemenea, asociată cu sindromul Guillain-Barré, care duce la slăbiciune musculară progresivă sau paralizie. Campylobacterspp. sunt răspândite în natură și sunt prezente în intestinul multor animale și păsări sălbatice și domestice. Informațiile despre Campylobacter includ sursele, proprietățile și măsurile de control, fiind esențiale pentru prevenirea contaminării și protejarea siguranței alimentare. Controlul speciilor de Campylobacter necesită măsuri stricte de igienă, tratament termic corespunzător și prevenirea contaminării încrucișate pentru a reduce riscurile asociate acestui pericol.
Categorie: 155
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 8
Categorie: Categorie necunoscută
Acrilamida, o substanță chimică cu potențial genotoxic și carcinogen, reprezintă o preocupare semnificativă pentru sănătatea publică, fiind formată în mod natural în timpul gătitului alimentelor bogate în amidon la temperaturi înalte. Pentru a aborda această problemă, Regulamentul (UE) 2017/2158 al Comisiei Europene stabilește măsuri de atenuare și niveluri de referință pentru a reduce prezența acrilamidei în lanțul alimentar.
Categorie: 155
Categorie: Categorie necunoscută
Cyclospora cayetanensis este un parazit protozoar care provoacă boala gastrointestinală ciclosporioză. Persoanele infectate elimină în fecale o formă neinfecțioasă a parazitului, care necesită o perioadă prelungită de expunere la mediu pentru a se transforma în formă infecțioasă. În țările dezvoltate, ciclosporioza este de obicei asociată cu călătoriile internaționale sau cu consumul de produse importate. Cu toate că este puțin probabil să apară în România, globalizarea comerțului și achiziția de materii prime din diversele colțuri ale lumii poate duce, involuntar la apariția acestui pericol biologic. De aceea firmele interesate, care utilizează materii prime susceptibile, din zone cu probabilitate ridicată la prezența acetui pericole, trebuie să îl ia in considerare în programele HACCP.
Categorie: 8
Categorie: Categorie necunoscută
Într-o lume în care siguranța alimentară este esențială, înțelegerea contaminării chimice a alimentelor devine o prioritate pentru consumatori și afaceri din industria alimentară. Acest articol detaliat vă oferă o imagine completă asupra pericolelor chimice, surselor lor și metodelor eficiente de prevenire, fiind o resursă esențială pentru cei care doresc să asigure calitatea și siguranța produselor alimentare.
Categorie: 27
Categorie: Categorie necunoscută
privind procedurile unitare de control în transportul rutier de mărfuri periculoase (codificare)
Categorie: 155
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 8
Categorie: Categorie necunoscută
Acest ghid este destinat managerilor și antreprenorilor direct implicați în afacerea lor. Face parte din secțiunea de management al proceselor, fiind primul proces definit într-o firmă - cunoașterea elementelor esențiale necesare antreprenorului.
Categorie: 155
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 77
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 78
Categorie: Categorie necunoscută
Un nivel de pericol în raport cu un produs alimentar la care sau sub care produsul alimentar este considerat sigur în conformitate cu utilizarea prevăzută.
Categorie: 156
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 81
Categorie: Categorie necunoscută
Un agent biologic (de exemplu, Salmonella), chimic (de exemplu, dioxină, alergeni) sau fizic (de exemplu, corpuri străine dure, ascuțite, precum bucăți de sticlă, metal) aflat în produsele alimentare cu potențialul de a cauza un efect advers asupra sănătății. (GENERAL PRINCIPLES OF FOOD HYGIENE - CXC 1-1969_
Categorie: 81
Categorie: Categorie necunoscută
Denumire dată pericolului pentru sănătate rezultat din expunerea la o substanță chimică, cum ar fi iritația, arsurile sau cancerigenitatea.
Categorie: 81
Categorie: Categorie necunoscută
(3.22) - agent biologic, chimic sau fizic prezent în aliment (3.18) cu potenţial de a provoca un efect advers asupra săn!ităţii
Categorie: 81
Categorie: Categorie necunoscută
(3.40) - pericol pentru siguranţa alimentelor (3.22), identificat în cursul evaluării pericolelor, care necesită să fie ţinut sub control prin mllsuri de control (3.8)
Categorie: 155
Categorie: Categorie necunoscută
Salmonella spp. sunt bacterii care cauzează salmoneloza, o formă frecventă de toxiinfecție alimentară la om. Rezultatele expunerii la Salmonella spp. pot varia de la simptome ușoare la boli grave și pot fi fatale. Salmonella spp. este transmisă de o serie de animale și păsări domestice și sălbatice și a fost izolată pe scară largă din mediu.
Categorie: 8
Categorie: Categorie necunoscută
Salmonella spp. este un grup de bacterii care pot provoca boli gastrointestinale și febră, cunoscute sub numele de salmoneloză. Răspândirea bacteriei poate avea loc prin intermediul manipulatorilor de alimente care nu respectă normele de igienă, cum ar fi spălarea mâinilor, sau prin utilizarea suprafețelor și a instrumentelor contaminate în timpul preparării alimentelor. De asemenea, infecția poate apărea în urma consumului de alimente crude sau insuficient gătite.
Categorie: 155
Categorie: Categorie necunoscută
Virusul hepatitei A (HAV) infectează ficatul, boala caracterizându-se prin inflamarea ficatului și apariția icterului. Infecția cu HAV poate fi asimptomatică (fără simptome clinice), ușoară sau poate duce la o boală gravă în cazul persoanelor cu afecțiuni hepatice subiacente. Hepatita A este endemică în multe țări în curs de dezvoltare, în timp ce în țările dezvoltate apar cazuri sporadice.
Daniel Agape
Asistență
Cu ce pot să îți fiu de ajutor?.
08:28