Fișă de informații despre pericole HACCP
CATEGORIE: Pericol Microbiologic
DENUMIRE: E. coli O157
1. Informații generale
Escherichia coli O157 (prescurtat frecvent E. coli O157) este o bacterie periculoasă, în special deoarece are capacitatea de a supraviețui în timpul refrigerării și congelării. De asemenea, aceasta este tolerantă la condiții de aciditate, salinitate și uscăciune. Chiar și în doze foarte mici, consumul poate duce la boli grave, incurabile sau chiar la deces.
2. Surse comune
E. coli O157 trebuie considerată un pericol asociat cu următoarele alimente crude sau insuficient preparate:
• Lapte.
• Carne.
• Legume.
3. Proprietăți și metode comune de control
• Distrugerea prin tratament termic: E. coli O157 este ușor distrusă prin tratament termic. Următoarele combinații de timp/temperatură sunt eficiente:
• 75°C instantaneu (măsurată în centrul sau partea cea mai rece a alimentului).
• 72°C timp de 15 secunde.
• 70°C timp de 2 minute.
• 63°C timp de 30 de minute.
• Organismul poate supraviețui în condiții de aciditate (pH < 4,0) și în alimente sărate (> 5% sare).
• Cele mai eficiente măsuri de control sunt:
• Tratamentul termic adecvat.
• Prevenirea contaminării ulterioare procesării prin implementarea eficientă a programelor pre-requisite.
4. Referințe & Detalii
Datele despre E. coli O157 includ informații despre surse, proprietăți și măsuri de prevenire, fiind esențiale pentru asigurarea siguranței alimentare.
Controlul adecvat al E. coli O157 este esențial pentru produsele care prezintă risc ridicat, iar măsurile de igienă stricte și tratamentul termic corespunzător sunt esențiale pentru protejarea sănătății consumatorilor.