Aflatoxinele sunt micotoxine produse de mucegaiul Aspergillus. Există șase tipuri diferite de aflatoxine, enumerate în ordinea descrescătoare a toxicității: B1, M1, G1, B2, M2 și G2. Acestea pot fi cancerigene și sunt asociate cu afecțiuni hepatice.
Fișă de informații despre pericole HACCP
CATEGORIE: Pericole Chimice
DENUMIRE: Aflatoxine
1. Informații generale
Aflatoxinele sunt micotoxine produse de mucegaiul Aspergillus. Există șase tipuri diferite de aflatoxine, enumerate în ordinea descrescătoare a toxicității: B1, M1, G1, B2, M2 și G2. Acestea pot fi cancerigene și sunt asociate cu afecțiuni hepatice. Toxina este produsă de mucegai, astfel încât măsurile care previn creșterea acestuia controlează eficient pericolul. Alimentele contaminate pot fi tratate cu abur pentru eliminarea toxinei, însă tratamentele chimice nu sunt permise. De asemenea, diluarea toxinei prin adăugarea de alimente necontaminate la cele contaminate este interzisă.
Acest conținut este destinat abonaților
Abonament Personal, Abonament Profesional
Abonați-vă pentru a avea acces nelimitat la toate articolele Codex.(și mult mai mult)
Urmărește-ne pe rețelele sociale:
Autorul articolului
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
Auchan Vitan, parțial închis de ANPC pentru nereguli grave; secțiuni suspendate pe termen lung
Auchan Vitan, parțial închis de ANPC pentru nereguli grave; secțiuni suspendate pe termen lung
2022/ 187 Ordin
Ordinul 187/2022 pentru abrogarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 95/2007 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru...
REGULAMENTUL (UE) NR. 2021/382
de modificare a anexelor la Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului privind igiena produselor alimentare în ceea ce privește gestionarea alergenilor alimentari,...
De ce sunt esențiale programele de îmbunătățire continuă FSQA
În contextul actual al industriei alimentare, globalizate și interconectate, garantarea siguranței alimentelor și menținerea unor standarde ridicate de calitate reprezintă priorități esențiale...