Aflatoxinele sunt micotoxine produse de mucegaiul Aspergillus. Există șase tipuri diferite de aflatoxine, enumerate în ordinea descrescătoare a toxicității: B1, M1, G1, B2, M2 și G2. Acestea pot fi cancerigene și sunt asociate cu afecțiuni hepatice.
Fișă de informații despre pericole HACCP
CATEGORIE: Pericole Chimice
DENUMIRE: Aflatoxine
1. Informații generale
Aflatoxinele sunt micotoxine produse de mucegaiul Aspergillus. Există șase tipuri diferite de aflatoxine, enumerate în ordinea descrescătoare a toxicității: B1, M1, G1, B2, M2 și G2. Acestea pot fi cancerigene și sunt asociate cu afecțiuni hepatice. Toxina este produsă de mucegai, astfel încât măsurile care previn creșterea acestuia controlează eficient pericolul. Alimentele contaminate pot fi tratate cu abur pentru eliminarea toxinei, însă tratamentele chimice nu sunt permise. De asemenea, diluarea toxinei prin adăugarea de alimente necontaminate la cele contaminate este interzisă.
Acest conținut este destinat abonaților
Abonament Personal, Abonament Profesional
Abonați-vă pentru a avea acces nelimitat la toate articolele Codex.(și mult mai mult)
Urmărește-ne pe rețelele sociale:
Autorul articolului
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
Exemplu de analiză a riscului – procedură de evaluare (semicantitativă) a riscului
Textul prezintă modul de determinare a nivelului de risc combinând probabilitatea apariției unui risc cu gravitatea efectelor sale asupra sănătății umane, pe o scară de la 1 la 7.
Alergen nedecarat: soia detectată în produsul vegan "jackfruit rendang" din Olanda
Olanda a emis o notificare de alertă după ce a fost detectată soia nedecarată în produsul vegan jackfruit rendang. Consumatorii alergici la soia sunt sfătuiți să evite consumul acestui produs....
Principii de lucru pentru analiza riscurilor în siguranța alimentelor
Ghidul oferă principii pentru analiza riscurilor în siguranța alimentelor, destinate aplicării de către guverne, incluzând evaluarea, managementul și comunicarea riscurilor. Obiectivul acestuia...
Risc crescut de contaminare cu bacteriile Vibrio în fructele de mare
Cercetătorii de la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au realizat o evaluare detaliată a riscurilor pe care bacteriile din genul Vibrio spp. le pot reprezenta pentru sănătatea...