de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele de comercializare din sectorul hameiului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1850/2006 al Comisiei

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 75 alineatul (2) și articolul 77 alineatul (5),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 a abrogat și a înlocuit Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului (2). El stabilește norme privind standardele de comercializare pentru hamei și certificarea hameiului și împuternicește Comisia să adopte acte delegate și de punere în aplicare în acest sens. Pentru a se asigura buna funcționare a aplicării standardelor de comercializare și a certificării hameiului și produselor din hamei, în noul cadru juridic trebuie adoptate anumite norme suplimentare prin intermediul unor acte delegate. Prezentul regulament și Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2024/601 al Comisiei (3) trebuie să înlocuiască Regulamentul (CE) nr. 1850/2006 al Comisiei (4).

(2)

Articolul 77 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 prevede că produsele din sectorul hameiului recoltate sau preparate în cadrul Uniunii fac obiectul unei proceduri de certificare care garantează că îndeplinesc cerințele minime de calitate. Pentru a se asigura o aplicare uniformă a procedurii de certificare în statele membre, este necesar să se precizeze produsele din sectorul hameiului care fac obiectul certificării.

(3)

Articolul 77 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 prevede că produsele din sectorul hameiului pot fi comercializate sau exportate doar dacă beneficiază de un certificat emis în conformitate cu dispoziția respectivă. Fabricile de bere acordă o atenție deosebită calității hameiului utilizat în procesul de fabricare a berii, deoarece acest ingredient are o influență semnificativă asupra gustului produsului final. În cazul în care hameiul este cultivat și transformat de fabricile de bere sau de terți, în baza unui contract, pentru o fabrică de bere, solicitarea unei certificări oficiale în plus față de controlul intern al calității fabricii de bere în cauză ar genera costuri suplimentare și o sarcină administrativă inutilă. Cantitățile mici de produse din sectorul hameiului vândute persoanelor fizice în ambalaje mici reprezintă o nișă de piață, iar certificarea conținutului fiecărui ambalaj mic și marcarea ambalajelor în conformitate cu normele aplicabile ar reprezenta o sarcină de lucru nejustificat de mare, cu atât mai mult cu cât ar avea, de asemenea, un impact asupra prețului acestor produse pentru utilizatorii privați. Produsele din hamei izomerizate au fost supuse unei transformări intense și au un caracter stabil, motiv pentru care nu mai este nevoie de certificare pentru a le garanta calitatea. Prin urmare, este oportun ca anumite produse din hamei să fie scutite de obligația de certificare în scopuri de comercializare sau de export.

(4)

În vederea stabilirii domeniului de aplicare al scutirii de obligația de certificare pentru hameiul cultivat și/sau transformat pentru fabricile de bere în baza unui contract sau chiar de către fabricile de bere, asigurându-se totodată supravegherea în continuare de către autoritatea de certificare competentă, producătorul de bere trebuie să informeze autoritatea de certificare competentă, printr-o declarație de recoltă, cu privire la soiurile cultivate, la cantitățile recoltate, la locurile de producție și la suprafețele plantate, pentru a se asigura că produsele în cauză sunt destinate exclusiv utilizării de către fabrica de bere în cauză. În ceea ce privește transformarea hameiului pentru fabricile de bere, autoritatea de certificare trebuie să fie informată în prealabil cu privire la fabrica de bere în cauză, la transformator, la materia primă și la produsul finit, pentru a permite un anumit grad de supraveghere a procesului. Ambalajul produselor respective trebuie să conțină, de asemenea, o mențiune specială potrivit căreia acestea nu pot fi comercializate, pentru a se asigura faptul că ele nu pot fi utilizate decât de către fabrica de bere în cauză.

(5)

În cazul în care un lot certificat de hamei nepreparat este fracționat în vederea vânzării, fiecare dintre loturi trebuie să fie însoțit de un document comercial întocmit de vânzător, care să conțină informații preluate din certificatul lotului original, pentru a se asigura trasabilitatea deplină a fiecărui lot.

(6)

Pentru a se asigura înalta calitate a amestecurilor de hamei brut și de produse din hamei, în cazul amestecurilor, fiecare lot de conuri de hamei utilizat trebuie să îndeplinească cerințele minime de calitate. În cazul amestecurilor de conuri de hamei care urmează să fie utilizate ca atare, pentru a menține caracterul special conferit produsului de soi și de locul de producție, este necesar să se utilizeze numai conuri de hamei din aceeași zonă și din același soi. În cazul produselor din hamei, pentru a obține un anumit profil de aromă, poate fi necesar un amestec de hamei din diferite soiuri și/sau locuri de producție, motiv pentru care astfel de amestecuri trebuie permise și fiecare soi și/sau origine trebuie să fie înscris(ă) în certificat, cu indicarea procentului de greutate pentru fiecare soi și/sau loc de producție, cu scopul de a permite trasabilitatea. Având în vedere că, în timp, hameiul pierde o parte din acidul alfa care îi influențează aroma specială, este necesar să se amestece numai hamei brut din același an de recoltă, atât cazul amestecurilor de hamei destinate utilizării ca atare, cât și al produselor din hamei. Pentru a se asigura faptul că nu pot fi adăugate elemente care nu îndeplinesc cerințele, produsele amestecate din sectorul hameiului trebuie să fie certificate numai dacă au fost amestecate sub supraveghere oficială în centre de certificare.

(7)

Este necesar să se specifice cerințele minime de calitate atât pentru hameiul brut preparat, cât și pentru cel nepreparat, în ceea ce privește conținutul de umiditate, conținutul de frunze, tije și deșeuri de hamei, precum și conținutul de semințe în cazul hameiului fără semințe.

(8)

Întrucât prezentul regulament actualizează și înlocuiește normele existente prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1850/2006, regulamentul respectiv trebuie abrogat,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

SECȚIUNEA 1

DISPOZIȚII INTRODUCTIVE

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament stabilește norme de completare a Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 în ceea ce privește standardele de comercializare a hameiului și a produselor din hamei menționate la articolul 2 și condițiile în care hameiul și produsele din hamei sunt scutite de obligația de certificare prevăzută la articolul 77 alineatul (4) din regulamentul respectiv.

Articolul 2

Domeniu de aplicare

Prezentul regulament se aplică:

(a)

conurilor de hamei încadrate la codul NC 1210 10 00, incluse în partea VI din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 atunci când sunt recoltate în Uniune sau importate din țări terțe în conformitate cu articolul 190 din regulamentul respectiv;

(b)

produselor din hamei încadrate la codurile NC 1210 20 și 1302 13 00, incluse în partea VI din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 preparate în Uniune sau importate din țări terțe în conformitate cu articolul 190 din regulamentul respectiv.

Prezentul regulament nu se aplică produselor din hamei izomerizate.

Articolul 3

Definiții

În scopul prezentului regulament și al Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2024/601, se aplică următoarele definiții:

(a)

„conuri de hamei” sau „hamei” înseamnă inflorescențele plantei (femelă) a hameiului cățărător (Humulus lupulus); aceste inflorescențe, de culoare verde-galbenă și de formă ovală, sunt prevăzute cu un peduncul și cea mai mare dimensiune a lor variază între 2-5 cm;

(b)

„hamei nepreparat” înseamnă hameiul care a fost supus numai operațiunilor de uscare preliminară și de ambalare preliminară;

(c)

„hamei preparat” înseamnă hameiul care a fost supus operațiunilor de uscare finală și de ambalare finală;

(d)

„hamei cu semințe” înseamnă hameiul comercializat cu un conținut de semințe într-o proporție mai mare de 2 % din greutate după uscare;

(e)

„hamei fără semințe” înseamnă hameiul comercializat cu un conținut de semințe într-o proporție de cel mult 2 % din greutate după uscare;

(f)

„produs din hamei” înseamnă un produs derivat din conuri de hamei care au suferit o transformare mai importantă, cum ar fi pulberea, peletele sau extractele de hamei;

(g)

„produs din hamei izomerizat” înseamnă un produs din hamei în care acizii alfa au fost supuși unei izomerizări aproape totale;

(h)

„lot” înseamnă un număr de pachete de hamei care au aceleași caracteristici, prezentate în același timp pentru certificare de către același producător sau producător asociat sau de același transformator;

(i)

„locul de producție a hameiului” înseamnă zonele sau regiunile de producție a căror listă este întocmită de statele membre respective;

(j)

„sigilare” înseamnă închiderea pachetului astfel încât sistemul de închidere să se deterioreze la deschidere;

(k)

„marcare” înseamnă etichetarea și identificarea;

(l)

„circuit închis de operare” înseamnă un proces de preparare sau de transformare a hameiului astfel încât să nu fie posibil să se adauge sau să se retragă hamei sau produse transformate în timpul operațiunii. Circuitul închis de operare începe cu deschiderea pachetului sigilat care conține hamei sau produse din hamei care trebuie preparate sau transformate și se încheie cu sigilarea pachetului care conține hamei preparat sau produsul din hamei transformat;

(m)

„autoritate de certificare competentă” înseamnă organismul sau serviciul oficial autorizat de statul membru să efectueze certificarea și să aprobe și să controleze centrele de certificare;

(n)

„centru de certificare” înseamnă locul în care se efectuează certificarea;

(o)

„reprezentanți ai autorității de certificare competente” înseamnă persoanele angajate de autoritatea de certificare competentă sau de un terț, autorizate de autoritatea de certificare competentă să îndeplinească sarcini de certificare;

(p)

„supraveghere oficială” înseamnă supravegherea activităților de certificare efectuată de către autoritatea de certificare competentă sau de către reprezentanții acesteia.

SECȚIUNEA 2

STANDARDE DE COMERCIALIZARE

Articolul 4

Comercializarea hameiului și a produselor din hamei

Conurile de hamei și produsele din hamei recoltate și/sau preparate în Uniune pot fi comercializate numai dacă au fost supuse unei proceduri de certificare în conformitate cu articolul 2 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2024/601 și dacă sunt însoțite de certificatul menționat la articolul 77 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

Articolul 5

Scutiri de obligația de certificare

Cerința de certificare menționată la articolul 4 nu se aplică:

(a)

hameiului recoltat de pe terenurile care aparțin unei fabrici de bere sau cultivat în baza unui contract pentru o fabrică de bere și utilizat de către respectiva fabrică de bere în aceeași stare sau transformat;

(b)

produselor din hamei transformate în baza unui contract în numele unei fabrici de bere, cu condiția ca aceste produse să fie utilizate de fabrica de bere în cauză;

(c)

hameiului și produselor din hamei destinate vânzării către particulari, pentru uz propriu, introduse în pachete mici de maximum 5 kg, în cazul conurilor, pulberii și peletelor, și de 1 kg, în cazul extractelor sau al produselor din hamei izomerizate, cu o descriere a produsului și a greutății acestuia pe ambalaj.

Articolul 6

Dispoziții speciale pentru fabricile de bere

(1)   În ceea ce privește hameiul cultivat de o fabrică de bere pe propriul teren sau cultivat în baza unui contract pentru o fabrică de bere, destinat utilizării de către fabrica de bere, fabricantul de bere trimite autorității de certificare competente, până cel târziu la data de 15 noiembrie a fiecărui an, o declarație de recoltă în care să precizeze soiurile cultivate, cantitățile recoltate, locurile de producție și suprafețele plantate, împreună cu datele cadastrale sau un echivalent oficial al acestora.

(2)   În cazul hameiului transformat în baza unui contract în numele unei fabrici de bere, înainte ca hameiul să intre în unitatea în care urmează să fie transformat, fabrica de bere furnizează transformatorului și autorității de certificare competente un document de transformare care conține următoarele informații:

(a)

un număr de referință unic al contractului;

(b)

fabrica de bere destinatară;

(c)

denumirea și adresa unității de transformare;

(d)

numărul de referință unic al certificatului pentru hameiul sau produsele din hamei care urmează să fie transformate și/sau, în cazul hameiului importat, atestarea de echivalență prevăzută la articolul 190 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și/sau o copie a declarației de recoltă referitoare la hameiul care urmează să fie transformat.

(3)   După operațiunea de transformare, transformatorul introduce următoarele mențiuni în documentul de transformare:

(a)

descrierea produsului transformat;

(b)

greutatea produsului transformat.

(4)   Documentului de transformare menționat la alineatul (2) i se atribuie un număr de referință care trebuie, de asemenea, să figureze pe ambalaj. Pe document și pe ambalaj se aplică următoarea mențiune suplimentară: „hamei/produse din hamei pentru uz propriu; comercializare interzisă”.

Articolul 7

Fracționarea loturilor de hamei

(1)   În cazul în care un lot certificat de hamei este fracționat în vederea vânzării, produsul trebuie să fie însoțit de o factură sau de un document comercial întocmit de vânzător, care să includă greutatea părții vândute.

(2)   De asemenea, pe factură sau pe documentul comercial trebuie să figureze următoarele informații preluate din certificatul menționat la articolul 4:

(a)

descrierea produsului;

(b)

greutatea brută sau netă a lotului certificat inițial;

(c)

locul și suprafața de producție;

(d)

soiul;

(e)

anul de recoltă;

(f)

numărul de referință unic al certificatului.

Articolul 8

Amestecarea loturilor de hamei și de produse din hamei

(1)   Produsele amestecate din sectorul hameiului pot fi certificate numai dacă au fost amestecate sub supraveghere oficială în centre de certificare.

(2)   În cazul în care conurile de hamei sunt amestecate pentru a fi utilizate ca atare sau transformate într-un produs din hamei, fiecare lot utilizat pentru amestec trebuie să îndeplinească cerințele minime de calitate stabilite în anexa I. Conurile de hamei care urmează să fie utilizate ca atare pot fi amestecate numai cu conuri de hamei din același soi, din același loc de producție și din același an de recoltă.

(3)   Pentru fabricarea produselor din hamei se pot amesteca produse din hamei certificate preparate din hamei certificat provenind din același an de recoltă, dar din soiuri și/sau din locuri de producție diferite, cu condiția ca în certificatul care însoțește produsul să se specifice:

(a)

soiurile utilizate, locurile de producție a hameiului și anul de recoltă;

(b)

procentul de greutate pentru fiecare soi utilizat în amestec; în cazul în care, pentru fabricarea produselor din hamei, au fost utilizate produse din hamei în combinație cu conuri de hamei sau în cazul în care au fost utilizate produse din hamei diferite, procentul de greutate pentru fiecare soi se calculează pe baza cantității de conuri de hamei folosite pentru prepararea produselor utilizate în procesul de producție;

(c)

numerele de referință ale certificatelor eliberate pentru hameiul și produsele din hamei utilizate.

SECȚIUNEA 3

DISPOZIȚII FINALE

Articolul 9

Abrogare

Regulamentul (CE) nr. 1850/2006 se abrogă.

Trimiterile la regulamentul abrogat se consideră trimiteri la prezentul regulament și la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2024/601 și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa II.

Articolul 10

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 14 decembrie 2023.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN

(1)   JO L 347, 20.12.2013, p. 671, ELI: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj

(2)  Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole (Regulamentul unic OCP) (JO L 299, 16.11.2007, p. 1, ELI: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2007/1234/oj).

(3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2024/601 al Comisiei din 14 decembrie 2023 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește certificarea hameiului și a produselor din hamei și controalele conexe (JO L, 2024/601, 16.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/601/oj)

(4)  Regulamentul (CE) nr. 1850/2006 al Comisiei din 14 decembrie 2006 privind normele de certificare a hameiului și a produselor din hamei (JO L 355, 15.12.2006, p. 72, ELI: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2006/1850/oj).

ANEXA I

Cerințe minime de comercializare pentru conurile de hamei menționate la articolul 8 alineatul (2)

Caracteristici

Descriere

Conținut maxim

(în % din greutate)

Hamei preparat

Hamei nepreparat

(a)

Umiditate

Conținut de apă

12,0

14,0

(b)

Frunze și tije

Părți de frunze de curpen, pedunculi de frunze sau de conuri; pedunculii de conuri sunt considerați tije numai de la lungimea de 2,5 cm

6,0

6,0

(c)

Deșeuri de hamei

Mici particule care rezultă din culegerea cu mașina, cu o culoare de la verde închis la negru, care nu provin, în general, de la con; particulele care provin de la soiuri de hamei, altele decât cele care trebuie certificate, pot avea, cu toate acestea, conținutul maxim indicat, până la nivelul de 2 % din greutate

3,0

4,0

(d)

Conținutul de semințe, în cazul „hameiului fără semințe”

Fructe de con ajunse la maturitate

2,0

2,0

ANEXA II

Tabel de corespondență

Regulamentul (CE) nr. 1850/2006

Prezentul regulament

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/2896

Articolul 1 alineatul (1)

Articolul 1

-

Articolul 1 alineatul (2)

Articolul 2

-

Articolul 1 alineatul (3)

Articolul 5

-

Articolul 1 alineatul (4)

-

Articolul 5 alineatul (3)

Articolul 2

Articolul 3

-

Articolul 3 alineatul (1)

-

Articolul 6 alineatul (2)

Articolul 3 alineatul (2)

-

Articolul 6 alineatul (3)

Articolul 4 alineatul (1)

-

Articolul 2 alineatul (2)

Articolul 4 alineatul (2)

-

Articolul 7 alineatul (1)

Articolul 4 alineatul (3)

-

Articolul 7 alineatul (2)

Articolul 5

-

Articolul 7 alineatul (3)

Articolul 6 alineatul (1)

-

Articolul 2 alineatele (1) și (6)

Articolul 6 alineatul (2)

-

Articolul 6 alineatul (1)

Articolul 6 alineatul (3)

-

Articolul 3 alineatul (1)

Articolul 6 alineatul (4)

-

Articolul 2 alineatul (4)

Articolul 6 alineatul (5)

-

Articolul 2 alineatul (7)

Articolul 7 alineatul (1)

Articolul 8 alineatul (1)

-

Articolul 7 alineatul (2)

Articolul 8 alineatul (2)

-

Articolul 7 alineatul (3)

Articolul 8 alineatul (3)

-

Articolul 8

Articolul 7

-

Articolul 9 alineatul (1)

 

Articolul 2 alineatul (6)

Articolul 9 alineatul (2)

 

Articolul 2 alineatul (1)

Articolul 9 alineatul (3)

 

Articolul 3 alineatul (1)

Articolul 9 alineatul (4)

 

Articolul 2 alineatul (4)

Articolul 9 alineatul (5)

 

Articolul 2 alineatul (7)

Articolul 10 alineatul (1)

 

Articolul 5 alineatul (2)

Articolul 10 alineatul (2)

-

-

Articolul 10 alineatul (3)

 

Articolul 5 alineatul (1)

Articolul 11

 

Articolul 8

Articolul 12 alineatul (1)

 

Articolul 9 alineatul (1)

Articolul 12 alineatul (2)

 

Articolul 9 alineatul (2)

Articolul 12 alineatul (3)

 

Articolul 9 alineatul (3)

Articolul 13

 

Articolul 2 alineatul (7)

Articolul 16

 

Articolul 4

Articolul 17

 

Articolul 3 alineatul (2)

Articolul 18

 

Articolul 3 alineatul (3)

Articolul 19

 

Articolul 2 alineatul (6)

Articolul 20 alineatul (1)

Articolul 6 alineatul (1)

 

Articolul 20 alineatul (2)

Articolul 6 alineatele (2), (3) și (4)

 

Articolul 21

 

Articolul 10

Articolul 22 alineatul (1)

 

Articolul 11

Articolul 22 alineatul (2)

 

Articolul 12

Articolul 23

 

Articolul 14

Articolul 24

 

Articolul 15

Articolul 25

Articolul 9

 

Articolul 26

Articolul 10

Articolul 16

Anexa I

Anexa I

 

Anexa II

 

Anexa IV

Anexa III

 

Anexa I

Anexa IV

 

Articolul 5 alineatul (3)

Anexa V

 

Anexa III

Anexa VI

 

Anexa II

Anexa VII

Anexa II

 

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/602/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.