regulament delegat

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2015/1366

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește ajutoarele din sectorul apicol

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2015/1538

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cererile de licențe de import, punerea în liberă circulație și dovada rafinării produselor din sectorul zahărului de la codul NC 1701 în cadrul acordurilor preferențiale, pentru anii de comercializare 2015-2016 și 2016-2017 și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 376/2008 și (CE) nr. 891/2009 ale Comisiei

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 177 alineatul (1) litera (b), articolul 177 alineatul (2) literele (a), (b) și (e) și articolul 192 alineatul (4),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 a abrogat și a înlocuit Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului (2) și prevede norme specifice pentru importul și rafinarea produselor din sectorul zahărului. Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 conferă Comisiei competența de a adopta, în acest sens, acte delegate și de punere în aplicare. Pentru a asigura, în noul cadru juridic, buna funcționare a sistemului privind importul și rafinarea produselor din sectorul zahărului de la codul NC 1701 în temeiul acordurilor preferențiale, trebuie să fie adoptate anumite norme prin intermediul unor astfel de acte. Noile norme ar trebui să înlocuiască normele de punere în aplicare prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 828/2009 al Comisiei (3), care va expira la 30 septembrie 2015.

    (2)

    În vederea asigurării bunei funcționări a importurilor în cadrul acordurilor preferențiale, pentru a evita specula și a autoriza regimul specific aplicabil importurilor de zahăr brut destinat rafinării, prevăzut la articolul 192 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, cerințele care trebuie îndeplinite în momentul depunerii cererilor de licențe de import în temeiul acestor acorduri preferențiale ar trebui să continue să se aplice.

    (3)

    Regulamentul (CE) nr. 376/2008 al Comisiei (4) ar trebui să se aplice licențelor de import eliberate în temeiul prezentului regulament, cu excepția cazului în care se prevede altfel în prezentul regulament.

    (4)

    Pentru a evita specula sau comerțul cu licențe de import și pentru a avea garanția că solicitantul are relații comerciale cu țara terță exportatoare, cererile de licențe de import trebuie să fie însoțite de un document de export eliberat de o autoritate competentă a țării terțe exportatoare, pentru o cantitate egală cu cea indicată în cererea de licență de import.

    (5)

    Pentru a se asigura că zahărul destinat rafinării importat în conformitate cu articolul 192 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 este efectiv rafinat, importatorii ar trebui să se angajeze să îl rafineze într-un anumit termen.

    (6)

    Distincția care se face între „zahărul destinat rafinării” și „zahărul care nu este destinat rafinării” nu are legătură cu distincția care se face între „zaharurile albe” și „zaharurile brute” definite în partea II secțiunea A punctele 1 și 2 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013. Prin urmare, trebuie identificate codurile NC autorizate pentru importurile din cadrul fiecărei grupe de licențe de import.

    (7)

    Îndeplinirea obligației de a rafina zahărul trebuie verificată de statele membre. Dacă nu poate prezenta o dovadă că rafinarea a avut loc, titularul inițial al licenței de import trebuie să plătească o penalizare. Pentru întreaga cantitate de zahăr importat rafinat de un operator autorizat trebuie să existe o licență de import pentru zahăr destinat rafinării. Trebuie aplicate penalizări pentru cantitățile pentru care nu poate fi prezentată o astfel de dovadă. Această penalizare ar trebui să accepte existența unor cazuri de neconformitate cu caracter minor și, prin urmare, ar trebui să fie acceptată o toleranță de 5 %. Aceeași toleranță de 5 % ar trebui să fie acceptată pentru zahărul destinat rafinării importat în cadrul unui contingent tarifar în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 891/2009 al Comisiei (5).

    (8)

    În conformitate cu partea I punctul C din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 376/2008, trebuie prezentată o licență de import pentru zahărul încadrat la codul NC 1701 importat în condiții preferențiale, altele decât contingentele tarifare.

    (9)

    Articolul 3 alineatul (1) literele (e) și (h) din Decizia 2014/492/UE a Consiliului (6) permite aplicarea provizorie a concesiilor privind importurile de zahăr din Republica Moldova, convenite în cadrul Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte (7).

    (10)

    Articolul 3 alineatul (1) literele (d) și (i) din Decizia 2014/494/UE a Consiliului (8) permite aplicarea provizorie a concesiilor privind importurile de zahăr din Georgia, convenite în cadrul Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte (9).

    (11)

    Articolul 148 din Acordul de asociere cu Republica Moldova și articolul 27 din Acordul de asociere cu Georgia introduc un mecanism anti-eludare pentru importurile anumitor produse agricole și produse agricole transformate originare respectiv din Republica Moldova și din Georgia. Având în vedere că importurile de anumite produse din sectorul zahărului originare din Republica Moldova și din Georgia fac obiectul mecanismului anti-eludare, ceea ce face ca utilizarea licențelor de import să nu mai fie necesară și ar putea crea confuzie, în cazul în care obligativitatea licențelor de import ar exista în paralel cu mecanismul anti-eludare, este oportun să se prevadă că nu sunt necesare licențe de import pentru importurile preferențiale de astfel de produse din sectorul zahărului.

    (12)

    Prin urmare, Regulamentele (CE) nr. 376/2008 și (CE) nr. 891/2009 ar trebui modificate în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Domeniul de aplicare

    Prezentul regulament stabilește, pentru anii de comercializare 2015–2016 și 2016–2017, dispoziții referitoare la importurile de produse încadrate la codul NC 1701 menționate în Regulamentul (UE) nr. 1528/2007 al Consiliului (10) și în Regulamentul (UE) nr. 978/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (11), completând anumite elemente neesențiale din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 în ceea ce privește:

    (a)

    documentele și angajamentele care trebuie să însoțească cererile de licențe;

    (b)

    punerea în liberă circulație;

    (c)

    dovada rafinării și penalizările.

    Articolul 2

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    (a)

    „greutate propriu-zisă” înseamnă greutatea zahărului în stare naturală;

    (b)

    „rafinare” înseamnă operațiunea de transformare a zaharurilor brute în zaharuri albe, astfel cum sunt definite în partea II secțiunea A punctele 1 și 2 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, precum și orice operațiune tehnică echivalentă aplicată zahărului alb în vrac.

    Articolul 3

    Aplicabilitatea Regulamentului (CE) nr. 376/2008

    Sub rezerva existenței unor dispoziții contrare în prezentul regulament, se aplică dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 376/2008.

    Articolul 4

    Cerințe aplicabile cererilor de licențe de import

    (1)   Cererile de licențe de import sunt însoțite de:

    (a)

    licențele de export în original eliberate de autoritățile competente din țara terță exportatoare, în conformitate cu modelul din anexa I, pentru o cantitate egală cu cea menționată în cererile de licență. Aceste documente originale trebuie să fie prezentate de către solicitant autorităților competente ale statelor membre înainte de vămuirea mărfurilor care fac obiectul licenței de import. Licențele de export pot fi înlocuite de copii certificate, eliberate de autoritățile competente din țara terță exportatoare, ale dovezii originii prevăzute la articolul 14 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1528/2007 pentru țările enumerate în anexa I la regulamentul menționat sau la articolele 67-97j din Regulamentul (CEE) nr. 2454/93 al Comisiei (12) pentru țările care nu sunt enumerate în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1528/2007, dar care apar pe lista din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 978/2012;

    (b)

    copii electronice sau facsimil ale licențelor de export sau ale copiilor certificate ale dovezilor de origine menționate la litera (a), care pot fi prezentate în locul originalelor în sprijinul cererilor de licențe de import, cu condiția ca originalele să fie prezentate de către solicitant autorităților competente ale statelor membre înainte de vămuirea mărfurilor care fac obiectul licenței de import eliberate pe baza copiilor electronice sau a facsimilului;

    (c)

    în cazul zahărului destinat rafinării, angajamentul solicitantului de a rafina cantitățile de zahăr în cauză înainte de sfârșitul celei de a treia luni următoare celei în care expiră respectiva licență de import.

    (2)   Originalele licențelor de export sau copiile certificate ale dovezilor de origine menționate la alineatul (1) litera (a) se păstrează de către autoritatea competentă a statului membru în care s-a eliberat licența de import.

    Articolul 5

    Punerea în liberă circulație

    Licențele de import care conțin în căsuța 20 mențiunea „zahăr destinat rafinării” se pot utiliza pentru importul produselor cu codurile NC 1701 13 10, 1701 14 10, 1701 91 00, 1701 99 10 sau 1701 99 90.

    Licențele de import care conțin în căsuța 20 mențiunea „zahăr care nu este destinat rafinării” se pot utiliza pentru importul produselor cu codurile NC 1701 13 90, 1701 14 90, 1701 91 00, 1701 99 10 sau 1701 99 90.

    Articolul 6

    Dovada rafinării și penalizări

    (1)   Fiecare titular inițial de licență de import pentru zahăr destinat rafinării are obligația ca, în termen de șase luni de la expirarea valabilității respectivei licențe de import, să prezinte statului membru emitent o dovadă, considerată admisibilă de respectivul stat membru, a faptului că rafinarea a avut loc în perioada stabilită la articolul 4 alineatul (1) litera (c).

    În cazul în care nu s-a prezentat dovada că cel puțin 95 % din cantitatea care figurează pe licența de import a fost rafinată, solicitantul achită, până la data de 1 iunie următoare anului de comercializare în cauză, o sumă egală cu 500 EUR pe tonă pentru diferența dintre cantitatea efectivă pentru care a fost prezentată dovada rafinării și 95 % din cantitatea indicată în licența de import, cu excepția cazului în care există motive excepționale, de forță majoră.

    (2)   Întreprinderile din sectorul zahărului autorizate în conformitate cu articolul 137 din Regulamentul (CE) nr. 1308/2013 trebuie să declare autorității competente din statul membru, până la data de 1 martie următoare anului de comercializare în cauză, cantitățile de zahăr pe care le-au rafinat în respectivul an de comercializare, precizând:

    (a)

    cantitățile de zahăr corespunzătoare licențelor de import pentru zahăr destinat rafinării;

    (b)

    cantitățile de zahăr produse în Uniune, precizând datele de referință ale întreprinderii autorizate care a produs zahărul;

    (c)

    celelalte cantități de zahăr, precizând proveniența acestora.

    Articolul 7

    Modificarea Regulamentului (CE) nr. 376/2008

    Partea I punctul C din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 376/2008 se înlocuiește cu textul din anexa II la prezentul regulament.

    Articolul 8

    Modificarea Regulamentului (CE) nr. 891/2009

    La articolul 15 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 891/2009, paragraful al doilea se înlocuiește cu următorul text:

    „În cazul în care nu s-a prezentat dovada că cel puțin 95 % din cantitatea care figurează pe licența de import a fost rafinată, solicitantul achită, până la data de 1 iunie următoare anului de comercializare în cauză, o sumă egală cu 500 EUR pe tonă pentru diferența dintre cantitatea efectivă pentru care a fost prezentată dovada rafinării și 95 % din cantitatea indicată în licența de import, cu excepția cazului în care există motive excepționale, de forță majoră.”

    Articolul 9

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 23 iunie 2015.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER

    (1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

    (2)  Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP”) (JO L 299, 16.11.2007, p. 1).

    (3)  Regulamentul (CE) nr. 828/2009 al Comisiei din 10 septembrie 2009 de stabilire, pentru anii de piață 2009/2010-2014/2015, a normelor de aplicare pentru importul și rafinarea produselor din sectorul zahărului încadrate la poziția tarifară 1701 în cadrul acordurilor preferențiale (JO L 240, 11.9.2009, p. 14).

    (4)  Regulamentul (CE) nr. 376/2008 al Comisiei din 23 aprilie 2008 de stabilire a normelor comune de aplicare a sistemului de licențe de import și export și de certificate de fixare în avans pentru produsele agricole (JO L 114, 26.4.2008, p. 3).

    (5)  Regulamentul (CE) nr. 891/2009 al Comisiei din 25 septembrie 2009 privind deschiderea și gestionarea anumitor contingente tarifare comunitare în sectorul zahărului (JO L 254, 26.9.2009, p. 82).

    (6)  Decizia 2014/492/UE a Consiliului din 16 iunie 2014 privind semnarea, în numele Uniunii Europene, și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte (JO L 260, 30.8.2014, p. 1).

    (7)  JO L 260, 30.8.2014, p. 4.

    (8)  Decizia 2014/494/UE a Consiliului din 16 iunie 2014 privind semnarea, în numele Uniunii Europene, și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte (JO L 261, 30.8.2014, p. 1).

    (9)  JO L 261, 30.8.2014, p. 4.

    (10)  Regulamentul (CE) nr. 1528/2007 al Consiliului din 20 decembrie 2007 privind aplicarea regimurilor aplicabile produselor originare din anumite state care fac parte din grupul statelor din Africa, zona Caraibelor și Pacific (ACP) prevăzute în acordurile de stabilire sau care duc la stabilirea Acordurilor de parteneriat economic (JO L 348, 31.12.2007, p. 1).

    (11)  Regulamentul (UE) nr. 978/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 de aplicare a unui sistem generalizat de preferințe tarifare și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 732/2008 al Consiliului (JO L 303, 31.10.2012, p. 1).

    (12)  Regulamentul (CEE) nr. 2454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispoziții de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar (JO L 253, 11.10.1993, p. 1).

    ANEXA I

    Modelul de licență de export menționat la articolul 4 alineatul (1) litera (a):

    ANEXA II

    La partea I din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 376/2008 se înlocuiește după cum urmează:

    „C.   Zahăr [partea III din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013]

    Codul NC

    Denumirea

    Cuantumul garanției

    Perioada de valabilitate

    Cantități nete (1)

    1701

    Toate produsele importate în condiții preferențiale altele decât contingentele tarifare (2)

    20 EUR/t

    Până la sfârșitul celei de a treia luni ulterioare lunii care include data eliberării efective a licenței, în conformitate cu articolul 22 alineatul (2)

    (—)

     

    (1)  Cantități maxime pentru care nu este necesar să se prezinte o licență sau un certificat, în temeiul articolului 4 alineatul (1) litera (d). Nu se aplică în cazul importurilor care fac obiectul unor condiții preferențiale sau din cadrul unui contingent tarifar.

    (2)  Cu excepția importurilor preferențiale de zahăr încadrat la codul NC 1701 99 10 originare din Republica Moldova menționate în Decizia 2014/492/UE a Consiliului, precum și a importurilor preferențiale de zahăr încadrat la codul NC 1701 originare din Georgia menționate în Decizia 2014/494/UE a Consiliului (JO L 261, 30.8.2014, p. 1).

    (—)

    Se solicită prezentarea unei licențe sau a unui certificat pentru orice cantitate.”

     

    Descărcă textul

    Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.

     

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2015/1853

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de acordare a unor ajutoare excepționale cu caracter temporar fermierilor din sectorul creșterii animalelor

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2016/1149

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește programele naționale de sprijin în sectorul vitivinicol și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 555/2008 al Comisiei

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2016/1166

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a anexei X la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește condițiile de achiziționare a sfeclei în sectorul zahărului începând cu 1 octombrie 2017

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2016/1226

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a anexei IX la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește mențiunile rezervate facultative pentru uleiul de măsline

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 86,

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CEE) nr. 2568/91 al Comisiei (2) definește caracteristicile fizice, chimice și organoleptice ale uleiului de măsline și ale uleiului din resturi de măsline și stabilește metodele de evaluare a caracteristicilor respective. Metodele menționate și valorile-limită pentru caracteristicile uleiurilor sunt actualizate periodic pentru a se ține seama de evoluția cunoștințelor științifice și tehnice în concordanță cu lucrările Consiliului Oleicol Internațional.

    (2)

    La 26 noiembrie 2015, Consiliul Oleicol Internațional a adoptat o nouă metodă de evaluare organoleptică a uleiului de măsline virgin, modificând mențiunile facultative în scopul etichetării.

    (3)

    Mențiunile rezervate facultative sunt stabilite în anexa IX la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

    (4)

    Prin urmare, anexa IX la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 ar trebui modificată în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Anexa IX la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 se înlocuiește cu textul din anexa la prezentul regulament.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 4 mai 2016.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER

    (1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

    (2)  Regulamentul (CEE) nr. 2568/91 al Comisiei din 11 iulie 1991 privind caracteristicile uleiurilor de măsline și ale uleiurilor din resturi de măsline, precum și metodele de analiză a acestora (JO L 248, 5.9.1991, p. 1).

    ANEXĂ

    „ANEXA IX

    MENȚIUNI REZERVATE FACULTATIVE

    Categorie de produse

    (referire la clasificarea din Nomenclatura combinată)

    Mențiunea rezervată facultativă

    carne de pasăre

    (codurile NC 0207 și 0210 )

    furajate cu … % din …

    gâscă furajată cu ovăz

    crescute în spații închise – sistem extensiv

    crescute în aer liber

    creștere tradițională în aer liber

    crescute în aer liber – libertate totală

    vârsta la sacrificare

    durata perioadei de îngrășare

    ouă

    (codul NC 0407 )

    proaspete

    extra sau extra proaspete

    indicarea modului de nutriție a găinilor ouătoare

    ulei de măsline

    (codul NC 1509 )

    prima presare la rece

    extracție la rece

    aciditate

    picant

    gust fructat: copt sau verde

    amar

    robust

    mediu

    delicat

    echilibrat

    ulei dulce”

     

    Descărcă textul

    Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.

     

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2016/1237

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de aplicare a sistemului de licențe de import și export și de completare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele referitoare la eliberarea și reținerea garanțiilor constituite pentru astfel de licențe, precum și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 2535/2001, (CE) nr. 1342/2003, (CE) nr. 2336/2003, (CE) nr. 951/2006, (CE) nr. 341/2007 și (CE) nr. 382/2008 ale Comisiei și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2390/98, (CE) nr. 1345/2005, (CE) nr. 376/2008 și (CE) nr. 507/2008 ale Comisiei

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2016/1238

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește intervenția publică și ajutoarele pentru depozitarea privată

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2016/232

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește anumite aspecte ale cooperării dintre producători

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2017/1182

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de completare a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește grilele utilizate în Uniune pentru clasificarea carcaselor de bovine, porcine și ovine și în ceea ce privește raportarea prețurilor de piață ale anumitor categorii de carcase și animale vii

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2017/1183

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de completare a Regulamentelor (UE) nr. 1307/2013 și (UE) nr. 1308/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului în ceea ce privește notificările către Comisie de informații și documente

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2017/1229

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de rectificare a anumitor versiuni lingvistice ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 1333/2011 de stabilire a standardelor de comercializare pentru banane, a regulilor privind verificarea conformității cu aceste standarde de comercializare și a cerințelor privind comunicările în sectorul bananelor

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2017/1965

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2016/1237 în ceea ce privește natura și tipul informațiilor care trebuie notificate pentru licențele din sectorul orezului

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2017/40

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește ajutoarele din partea Uniunii pentru furnizarea de fructe și legume, de banane și de lapte în instituțiile de învățământ și de modificare a Regulamentului delegat (UE) nr. 907/2014 al Comisiei

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2017/891

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate, de completare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sancțiunile care trebuie aplicate în sectoarele menționate și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2018/1145

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2017/891 în ceea ce privește organizațiile de producători din sectorul fructelor și legumelor

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2018/149

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2016/1238 în ceea ce privește cerințele privind compoziția și caracteristicile calitative pentru laptele și produsele lactate eligibile pentru intervenție publică și ajutoarele pentru depozitarea privată

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2018/1629

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a listei bolilor stabilite în anexa II la Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor („Legea privind sănătatea animală”)

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2018/273

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul de autorizații pentru plantările de viță-de-vie, registrul plantațiilor viticole, documentele însoțitoare și certificarea, registrul de intrări și de ieșiri, declarațiile obligatorii, notificările și publicarea informațiilor notificate, de completare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește controalele și sancțiunile relevante, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 555/2008, (CE) nr. 606/2009 și (CE) nr. 607/2009 ale Comisiei și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 436/2009 al Comisiei și a Regulamentului delegat (UE) 2015/560 al Comisiei

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2019/2127

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a Regulamentului (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește data aplicării anumitor dispoziții din Directivele 91/496/CEE, 97/78/CE și 2000/29/CE ale Consiliului

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2019/33

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cererile de protecție a denumirilor de origine, a indicațiilor geografice și a mențiunilor tradiționale din sectorul vitivinicol, procedura de opoziție, restricțiile de utilizare, modificările caietelor de sarcini ale produselor, anularea protecției și etichetarea și prezentarea

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2019/428

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 în ceea ce privește standardele de comercializare în sectorul fructelor și legumelor

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 75 alineatul (2),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei (2) prevede norme privind standardele de comercializare pentru fructe și legume.

    (2)

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 permite comercializarea ambalajelor cu o greutate netă de maximum 5 kg care conțin amestecuri de diferite specii de fructe și legume. Pentru a se asigura practicarea unui comerț echitabil și pentru a se răspunde cererii anumitor consumatori pentru astfel de amestecuri, ar trebui să se aplice norme identice ambalajelor care conțin diferite specii de fructe și ambalajelor care conțin diferite specii de legume.

    (3)

    În perioada 2013-2017, Grupul de lucru pentru standardele de calitate ale produselor agricole al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) a revizuit standardele CEE-ONU pentru mere, citrice, fructele kiwi, salată, cicoare creață și cicoare de grădină cu frunze întregi, piersici și nectarine, pere, căpșuni, ardei, struguri de masă și tomate. Pentru a se evita apariția unor bariere inutile în calea comerțului, standardele de comercializare generale și specifice pentru respectivele fructe și legume, prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, ar trebui aliniate la noile standarde CEE-ONU.

    (4)

    În special, standardele CEE-ONU impun indicarea codului ISO 3166 (alfa) al țării/regiunii, în combinație cu codul reprezentând ambalatorul sau expeditorul, atunci când ambalatorul sau expeditorul are o adresă fizică într-o țară diferită de țara de origine a produselor. Respectiva cerință ar trebui inclusă în anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011.

    (5)

    Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 543/2011 ar trebui modificat în consecință.

    (6)

    Pentru a dispune de suficient timp pentru adaptarea la noile cerințe referitoare la codul țării, operatorii ar trebui să aibă permisiunea de a folosi până la 31 decembrie 2019 codurile reprezentând ambalatorul sau expeditorul care există și care au fost emise sau acceptate oficial,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Modificarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 se modifică după cum urmează:

    1.

    Articolul 7 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 7

    Amestecurile

    (1)   Comercializarea ambalajelor cu o greutate netă de maximum 5 kg care conțin amestecuri de diferite specii de fructe și legume este permisă dacă:

    (a)

    produsele sunt uniforme calitativ și fiecare produs în cauză este conform cu standardul de comercializare specific relevant sau, în absența unui standard de comercializare specific pentru un anumit produs, cu standardul de comercializare general;

    (b)

    ambalajul este etichetat în mod corespunzător, în conformitate cu dispozițiile prezentului capitol; și

    (c)

    amestecul nu este de natură să inducă în eroare cumpărătorul.

    (2)   Cerințele de la alineatul (1) litera (a) nu se aplică produselor din cadrul unui amestec care nu aparțin sectorului fructelor și legumelor menționat la articolul 1 alineatul (2) litera (i) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (*1).

    (3)   Dacă produsele din cadrul unui amestec provin din mai multe state membre sau țări terțe, numele întregi ale țărilor de origine pot fi înlocuite cu una dintre mențiunile următoare, după caz:

    (a)

    «amestec de fructe originare din UE», «amestec de legume originare din UE» sau «amestec de fructe și legume originare din UE»;

    (b)

    «amestec de fructe originare din afara UE», «amestec de legume originare din afara UE» sau «amestec de fructe și legume originare din afara UE»;

    (c)

    «amestec de fructe originare din UE și din afara UE», «amestec de legume originare din UE și din afara UE» sau «amestec de fructe și legume originare din UE și din afara UE».

    (*1)  Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 671).”"

    2.

    Anexa I se înlocuiește cu textul prevăzut în anexa la prezentul regulament.

    Articolul 2

    Dispoziție tranzitorie

    Codurile reprezentând ambalatorul sau expeditorul care au fost emise sau acceptate oficial, dar care nu includ codul ISO 3166 (alfa) al țării/regiunii pot fi utilizate în continuare pe ambalaje până la 31 decembrie 2019.

    Articolul 3

    Intrare în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 12 iulie 2018.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER

    (1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

    (2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate (JO L 157, 15.6.2011, p. 1).

    ANEXĂ

    „ANEXA I

    STANDARDELE DE COMERCIALIZARE MENȚIONATE LA ARTICOLUL 3

    PARTEA A

    Standardul de comercializare general

    Scopul prezentului standard de comercializare general este de a defini cerințele de calitate pentru fructe și legume după condiționare și ambalare.

    Totuși, în etapele ulterioare expedierii, produsele pot prezenta, în raport cu cerințele standardului:

    o ușoară lipsă de prospețime și turgescență;

    o ușoară alterare, din cauza dezvoltării și a caracterului perisabil al acestora.

    1.   Cerințe minime

    În limita toleranțelor admise, produsele sunt:

    întregi;

    sănătoase; se exclud produsele afectate de putregai sau alterate astfel încât devin improprii pentru consum;

    curate, fără materii străine vizibile;

    fără dăunători;

    fără deteriorări cauzate de dăunători care afectează pulpa;

    fără umezeală externă anormală;

    fără miros și/sau gust străin.

    Starea produselor trebuie să le permită:

    să reziste la transport și la manipulare;

    să ajungă în stare satisfăcătoare la locul de destinație.

    2.   Cerințe minime de maturitate

    Produsele trebuie să fie suficient de dezvoltate, dar nu prea dezvoltate; fructele trebuie să fie satisfăcător de coapte, dar nu prea coapte.

    Dezvoltarea produselor și stadiul lor de maturitate trebuie să le permită continuarea procesului de coacere și atingerea unui grad de coacere satisfăcător.

    3.   Toleranța

    În cazul fiecărui lot, se permite ca 10 % din produse (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele minime de calitate. În cadrul acestei toleranțe, proporția totală a produselor alterate poate fi de maximum 2 %.

    4.   Marcarea

    Pe fiecare ambalaj (1) trebuie să figureze următoarele indicații, în litere grupate pe aceeași parte, marcarea fiind lizibilă, imposibil de șters și vizibilă din exterior.

    A.   Identificare

    Numele și adresa fizică ale ambalatorului și/sau expeditorului (de exemplu: strada/localitatea/regiunea/codul poștal și, dacă este diferită de țara de origine, țara).

    Această mențiune poate fi înlocuită:

    în cazul tuturor ambalajelor, cu excepția preambalajelor, de codul reprezentând ambalatorul și/sau expeditorul, eliberat sau recunoscut de un organism oficial, indicat alături de mențiunea «Ambalator și/sau expeditor» (sau abrevieri echivalente). Codul este precedat de codul ISO 3166 (alfa) al țării/regiunii din țara care efectuează recunoașterea, dacă aceasta nu este țara de origine;

    doar în cazul preambalajelor, cu numele și adresa unui vânzător stabilit în Uniune, indicate alături de mențiunea «Ambalat pentru:» sau de o mențiune echivalentă. În acest caz, etichetarea trebuie, de asemenea, să conțină un cod care corespunde ambalatorului și/sau expeditorului. În legătură cu semnificația acestui cod, vânzătorul furnizează toate informațiile considerate necesare de organismul de control.

    B.   Originea

    Numele complet al țării de origine (2). În cazul produselor originare dintr-un stat membru, această mențiune este în limba țării de origine sau în orice altă limbă înțeleasă de consumatorii din țara de destinație. În cazul altor produse, această mențiune este în orice limbă înțeleasă de consumatorii din țara de destinație.

    Menționarea indicațiilor prevăzute la primul paragraf nu este necesară în cazul ambalajelor care conțin ambalaje de vânzare, clar vizibile din exterior, toate purtând indicațiile respective. Aceste ambalaje nu trebuie să poarte indicații care să inducă în eroare. Atunci când aceste ambalaje sunt paletizate, aceste indicații trebuie să figureze pe o fișă plasată vizibil pe cel puțin două dintre fațetele paletului.

    PARTEA B

    Standarde de comercializare specifice

    PARTEA 1:   STANDARD DE COMERCIALIZARE PENTRU MERE

    I.   DEFINIȚIA PRODUSULUI

    Prezentul standard se aplică merelor din soiurile (cultivarele) provenite din Malus domestica Borkh. destinate a fi livrate proaspete consumatorilor, merele destinate prelucrării industriale fiind excluse.

    II.   DISPOZIȚII PRIVIND CALITATEA

    Scopul standardului este definirea cerințelor privind calitățile pe care trebuie să le prezinte merele după condiționare și ambalare.

    Totuși, în etapele ulterioare expedierii, produsele pot prezenta, în raport cu cerințele standardului:

    o ușoară lipsă de prospețime și turgescență;

    pentru produsele clasificate în alte categorii decât categoria «Extra», o ușoară alterare datorată dezvoltării și caracterului perisabil al acestora.

    A.   Cerințe minime

    În toate categoriile, sub rezerva dispozițiilor speciale prevăzute pentru fiecare categorie și a toleranțelor admise, merele trebuie să fie:

    întregi;

    sănătoase; se exclud produsele afectate de putregai sau alterate astfel încât devin improprii pentru consum;

    curate, fără materii străine vizibile;

    fără dăunători;

    fără deteriorări cauzate de dăunători care afectează pulpa;

    fără forme grave de sticlozitate, cu excepția soiurilor marcate cu un «V» enumerate în apendicele la prezentul standard;

    fără umezeală externă anormală;

    fără miros și/sau gust străin.

    Dezvoltarea și starea merelor trebuie să le permită:

    să reziste la transport și la manipulare; și

    să ajungă în stare satisfăcătoare la locul de destinație.

    B.   Cerințe de maturitate

    Merele trebuie să fie suficient de dezvoltate și să prezinte un grad satisfăcător de coacere.

    Dezvoltarea merelor și stadiul lor de maturitate trebuie să le permită continuarea procesului de coacere și atingerea gradului de coacere necesar în raport cu caracteristicile soiului.

    Pentru a se verifica îndeplinirea cerințelor minime de maturitate, pot fi luați în considerare mai mulți parametri (de exemplu, aspectul morfologic, gustul, fermitatea și indexul refractometric).

    C.   Clasificare

    Merele sunt clasificate în trei categorii, definite în cele ce urmează.

    (i)   Categoria «Extra»

    Merele din această categorie trebuie să fie de calitate superioară. Trebuie să fie caracteristice pentru soi (3), iar pedunculul trebuie să fie intact.

    Merele trebuie să prezinte următoarea suprafață minimă în culoarea caracteristică soiului:

    3/4 din suprafața totală de culoare roșie în cazul grupei de colorit A;

    1/2 din suprafața totală de culoare roșie mixtă în cazul grupei de colorit B;

    1/3 din suprafața totală de culoare ușor roșie, înroșită sau striată în cazul grupei de colorit C;

    fără cerință minimă referitoare la culoare în cazul grupei de colorit D.

    Pulpa trebuie să fie perfect sănătoasă.

    Merele nu trebuie să prezinte defecte, cu excepția unor foarte ușoare defecte superficiale, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produselor, calitatea, păstrarea și prezentarea în ambalaj a acestora:

    foarte ușoare defecte ale epidermei;

    rugozitate foarte ușoară (4), de exemplu:

    pete maro care nu pot depăși cavitatea pedunculului și nu pot fi aspre; și/sau

    urme ușoare și izolate de rugozitate.

    (ii)   Categoria I

    Merele din această categorie trebuie să fie de bună calitate. Trebuie să fie caracteristice pentru soiul respectiv (5).

    Merele trebuie să prezinte următoarea suprafață minimă în culoarea caracteristică soiului:

    1/2 din suprafața totală de culoare roșie în cazul grupei de colorit A;

    1/3 din suprafața totală de culoare roșie mixtă în cazul grupei de colorit B;

    1/10 din suprafața totală de culoare ușor roșie, înroșită sau striată în cazul grupei de colorit C;

    fără cerință minimă referitoare la culoare în cazul grupei de colorit D.

    Pulpa trebuie să fie perfect sănătoasă.

    Totuși, pot fi permise următoarele defecte ușoare, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produselor, calitatea, păstrarea și prezentarea în ambalaj a acestora:

    un ușor defect de formă;

    un ușor defect de dezvoltare;

    un ușor defect de colorit;

    urme de lovituri ușoare a căror suprafață totală nu depășește 1 cm2, fără decolorare;

    ușoare defecte ale epidermei care nu pot depăși:

    2 cm lungime, în cazul defectelor cu formă alungită;

    1 cm2 suprafață totală în cazul altor defecte, cu excepția rapănului (Venturia inaequalis), care, per total, nu trebuie să afecteze o suprafață mai mare de 0,25 cm2;

    ușoară rugozitate (6), de exemplu:

    pete maro care pot depăși puțin cavitatea pedunculului sau cavitatea pistilului, dar nu pot fi aspre; și/sau

    rugozitate reticulară subțire care nu depășește 1/5 din suprafața totală a fructului și care nu contrastează puternic cu coloritul general al fructului; și/sau

    rugozitate densă care nu depășește 1/20 din suprafața totală a fructului;

    împreună, rugozitatea reticulară subțire și rugozitatea densă nu pot depăși maximum 1/5 din suprafața totală a fructului.

    Pedunculul poate lipsi, cu condiția ca secțiunea să fie curată și epiderma adiacentă să nu fie deteriorată.

    (iii)   Categoria II

    Această categorie cuprinde merele care nu se încadrează în categoriile superioare, dar îndeplinesc cerințele minime specificate mai sus.

    Pulpa nu trebuie să prezinte defecte majore.

    Pot fi permise următoarele defecte, cu condiția ca merele să își mențină caracteristicile esențiale de calitate, păstrare și prezentare:

    defecte de formă;

    defecte de dezvoltare;

    defecte de colorit;

    urme de lovituri ușoare a căror suprafață nu depășește 1,5 cm2, epiderma putând fi ușor decolorată;

    defecte ale epidermei care nu pot depăși:

    4 cm lungime, în cazul defectelor cu formă alungită;

    2,5 cm2 suprafață totală în cazul altor defecte, cu excepția rapănului (Venturia inaequalis), care, per total, nu trebuie să afecteze o suprafață mai mare de 1 cm2;

    ușoară rugozitate (7), de exemplu:

    pete maro care pot depăși cavitatea pedunculului sau cavitatea pistilului și pot fi ușor aspre; și/sau

    rugozitate reticulară subțire care nu depășește 1/2 din suprafața totală a fructului și care nu contrastează puternic cu coloritul general al fructului; și/sau

    rugozitate densă care nu depășește 1/3 din suprafața totală a fructului;

    împreună, rugozitatea reticulară subțire și rugozitatea densă nu pot depăși maximum 1/2 din suprafața totală a fructului.

    III.   DISPOZIȚII PRIVIND CALIBRAREA

    Calibrul este determinat fie de diametrul maxim al secțiunii ecuatoriale, fie de greutate.

    Calibrul minim este de 60 mm, dacă se ține cont de diametru, sau de 90 g, dacă se ține cont de greutate. Se pot accepta fructe cu calibre mai mici, dacă nivelul Brix (8) al produselor este de minimum 10,5 °Brix, iar calibrul este de minimum 50 mm sau 70 g.

    Pentru a se asigura uniformitatea calibrelor, diferențele de calibru dintre produsele din același ambalaj nu trebuie să depășească:

    (a)

    în cazul fructelor calibrate în funcție de diametru:

    5 mm pentru fructele din categoria «Extra» și pentru fructele din categoriile I și II ambalate în rânduri și în straturi suprapuse. Cu toate acestea, în cazul merelor din soiurile Bramley's Seedling (Bramley, Triomphe de Kiel) și Horneburger, diferența de diametru poate fi de până la 10 mm; și

    10 mm pentru fructele din categoria I prezentate în ambalajele de vânzare sau în vrac în ambalaj. Cu toate acestea, în cazul merelor din soiurile Bramley's Seedling (Bramley, Triomphe de Kiel) și Horneburger, diferența de diametru poate fi de până la 20 mm;

    (b)

    în cazul fructelor calibrate în funcție de greutate:

    pentru merele din categoria «Extra» și din categoriile I și II ambalate în rânduri și în straturi suprapuse:

    Interval (în g)

    Diferență de greutate (în g)

    70-90

    15 g

    91-135

    20 g

    136-200

    30 g

    201-300

    40 g

    > 300

    50 g

    pentru fructele din categoria I prezentate în ambalajele de vânzare sau în vrac în ambalaj:

    Interval (în g)

    Uniformitate (în g)

    70-135

    35

    136-300

    70

    > 300

    100

    Nu există nicio cerință privind uniformitatea calibrului în cazul fructelor din categoria II prezentate în ambalajele de vânzare sau în vrac în ambalaj.

    Dispozițiile privind calibrarea nu se aplică soiurilor de mere miniaturale, marcate cu un «M» în apendicele la prezentul standard. Respectivele soiuri miniaturale trebuie să aibă un nivel Brix (9) de minimum 12 °.

    IV.   DISPOZIȚII PRIVIND TOLERANȚELE

    În toate etapele comercializării, se admit toleranțe privind calitatea și calibrul în cadrul fiecărui lot pentru produsele care nu îndeplinesc cerințele categoriei indicate.

    A.   Toleranțe privind calitatea

    (i)   Categoria «Extra»

    Se permite ca un total de 5 % din mere (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei I. În cadrul acestei toleranțe, maximum 0,5 % din total pot fi produse care îndeplinesc cerințele de calitate ale categoriei II.

    (ii)   Categoria I

    Se permite ca un total de 10 % din mere (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei II. În cadrul acestei toleranțe, maximum 1 % din total pot fi produse care nu îndeplinesc nici cerințele de calitate ale categoriei II, nici cerințele minime, sau produse alterate.

    (iii)   Categoria II

    Se permite ca un total de 10 % din mere (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească nici cerințele categoriei, nici cerințele minime. În cadrul acestei toleranțe, proporția totală a produselor alterate poate fi de maximum 2 %.

    B.   Toleranțe privind calibrarea

    Pentru toate categoriile: se permite ca un total de 10 % din mere (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele privind calibrul. Această toleranță nu poate fi extinsă astfel încât să includă produsele cu un calibru de:

    5 mm sau mai mult sub diametrul minim;

    10 g sau mai mult sub greutatea minimă.

    V.   DISPOZIȚII PRIVIND PREZENTAREA

    A.   Uniformitatea

    Fiecare ambalaj trebuie să aibă un conținut uniform și să nu cuprindă decât mere de aceeași origine, de același soi, de aceeași calitate, de același calibru (dacă se impune calibrarea) și cu același grad de coacere.

    De asemenea, în cazul categoriei «Extra» se impune uniformitatea din punctul de vedere al coloritului.

    Totuși, poate fi ambalat împreună într-un ambalaj de vânzare un amestec de mere din soiuri diferite, cu condiția să aibă o calitate uniformă și, în cazul fiecărui soi, aceeași origine. Uniformitatea în ceea ce privește calibrul nu este obligatorie.

    Partea vizibilă a conținutului ambalajului trebuie să fie reprezentativă pentru întregul conținut. Inscripționarea cu laser a unor informații pe fructe nu trebuie să ducă la defecte ale pulpei sau ale epidermei.

    B.   Ambalarea

    Merele trebuie ambalate astfel încât să se asigure o protecție adecvată a produselor. În special, ambalajele de vânzare cu o greutate netă de peste 3 kg trebuie să fie suficient de rigide pentru a proteja produsele în mod adecvat.

    Materialele utilizate în interiorul ambalajului trebuie să fie curate și de calitate, astfel încât să nu cauzeze daune externe sau interne produselor. Utilizarea de materiale, în special hârtie sau etichete, care poartă specificații comerciale este permisă numai cu condiția ca înscrisul sau etichetarea să se realizeze cu cerneală sau clei netoxice.

    Etichetele aplicate individual pe produse trebuie să poată fi dezlipite fără a lăsa urme vizibile de adeziv și fără a cauza defecte ale epidermei.

    Ambalajele nu trebuie să conțină materii străine.

    VI.   DISPOZIȚII PRIVIND MARCAREA

    Pe fiecare ambalaj (10) trebuie să figureze următoarele indicații, în litere grupate pe aceeași parte, marcarea fiind lizibilă, imposibil de șters și vizibilă din exterior.

    A.   Identificare

    Numele și adresa fizică ale ambalatorului (de exemplu strada/localitatea/regiunea/codul poștal și, dacă este diferită de țara de origine, țara)

    Această mențiune poate fi înlocuită:

    în cazul tuturor ambalajelor, cu excepția preambalajelor, de codul reprezentând ambalatorul și/sau expeditorul, eliberat sau recunoscut de un organism oficial, indicat alături de mențiunea «Ambalator și/sau expeditor» (sau abrevieri echivalente). Codul este precedat de codul ISO 3166 (alfa) al țării/regiunii din țara care efectuează recunoașterea, dacă aceasta nu este țara de origine;

    doar în cazul preambalajelor, cu numele și adresa unui vânzător stabilit în Uniune, indicate alături de mențiunea «Ambalat pentru:» sau de o mențiune echivalentă. În acest caz, etichetarea trebuie, de asemenea, să conțină un cod care corespunde ambalatorului și/sau expeditorului. În legătură cu semnificația acestui cod, vânzătorul furnizează toate informațiile considerate necesare de organismul de control.

    B.   Natura produselor

    «Mere», în cazul în care conținutul nu este vizibil din exterior.

    Denumirea soiului. În cazul unui amestec de mere din soiuri diferite, denumirile respectivelor soiuri.

    Denumirea soiului poate fi înlocuită cu un sinonim. O denumire comercială (11) poate fi furnizată doar în plus față de soi sau de sinonimul acestuia.

    În cazul mutațiilor cu protecție a soiului, această denumire a soiului poate înlocui denumirea de bază a soiului. În cazul mutațiilor fără protecție a soiului, denumirea mutației poate fi indicată doar în plus față de denumirea soiului de bază.

    «Varietate miniaturală», după caz.

    C.   Originea produselor

    Țara de origine (12) și, opțional, regiunea de producție sau denumirea zonei la nivel național, regional sau local.

    În cazul unui amestec de soiuri diferite de mere de origini diferite, indicarea fiecăreia dintre țările de origine trebuie să figureze lângă denumirea soiului în cauză.

    D.   Specificații comerciale

    Categoria;

    Calibrul sau, în cazul fructelor prezentate în rânduri și în straturi suprapuse, numărul de unități.

    În cazul în care identificarea este efectuată în funcție de calibru, acesta trebuie indicat:

    (a)

    în cazul produselor care fac obiectul normelor privind uniformitatea, prin diametrul minim și cel maxim sau prin greutatea minimă și cea maximă;

    (b)

    opțional, în cazul produselor care nu fac obiectul normelor privind uniformitatea, prin diametrul sau greutatea celui mai mic fruct din ambalaj, urmat(ă) de cuvintele «și peste» sau de o indicație echivalentă sau, după caz, de diametrul sau greutatea celui mai mare fruct din ambalaj.

    E.   Marcajul de control oficial (opțional)

    Menționarea indicațiilor prevăzute la primul paragraf nu este necesară în cazul ambalajelor care conțin ambalaje de vânzare, clar vizibile din exterior, toate purtând indicațiile respective. Aceste ambalaje nu trebuie să poarte indicații care să inducă în eroare. Atunci când aceste ambalaje sunt paletizate, aceste indicații trebuie să figureze pe o fișă plasată vizibil pe cel puțin două dintre fațetele paletului.

    „Apendice

    Lista neexhaustivă a soiurilor de mere

    Fructele din soiurile care nu sunt incluse în listă trebuie clasificate în funcție de caracteristicile soiurilor respective.

    Unele dintre soiurile enumerate în tabelul următor pot fi comercializate sub denumirile pentru care s-a solicitat sau s-a obținut protecția mărcii în una sau mai multe țări. Nu s-a dorit includerea unor astfel de mărci în primele trei coloane ale următorului tabel. Anumite mărci cunoscute sunt menționate în a patra coloană numai cu titlu informativ.

    Legendă:

    M

    =

    soi miniatural

    R

    =

    soi cu rugozitate

    V

    =

    sticlozitate

    *

    =

    mutație fără protecție a soiului, dar legată de o marcă înregistrată/protejată; mutațiile care nu sunt marcate cu asterisc sunt soiuri protejate

    Soiuri

    Mutație

    Sinonime

    Mărci

    Grupă de colorit

    Specificații suplimentare

    African Red

       

    African Carmine ™

    B

     

    Akane

     

    Tohoku 3, Primerouge

     

    B

     

    Alkmene

     

    Early Windsor

     

    C

     

    Alwa

         

    B

     

    Amasya

         

    B

     

    Ambrosia

       

    Ambrosia ®

    B

     

    Annurca

         

    B

     

    Ariane

       

    Les Naturianes ®

    B

     

    Arlet

     

    Swiss Gourmet

     

    B

    R

    AW 106

       

    Sapora ®

    C

     

    Belgica

         

    B

     

    Belle de Boskoop

     

    Schone van Boskoop, Goudreinette

     

    D

    R

     

    Boskoop rouge

    Red Boskoop, Roter Boskoop, Rode Boskoop

     

    B

    R

     

    Boskoop Valastrid

       

    B

    R

    Berlepsch

     

    Freiherr von Berlepsch

     

    C

     
     

    Berlepsch rouge

    Red Berlepsch, Roter Berlepsch

     

    B

     

    Braeburn

         

    B

     
     

    Hidala

     

    Hillwell ®

    A

     
     

    Joburn

     

    Aurora ™, Red Braeburn ™, Southern Rose ™

    A

     
     

    Lochbuie Red Braeburn

       

    A

     
     

    Mahana Red Braeburn

     

    Redfield ®

    A

     
     

    Mariri Red

     

    Eve ™, Aporo ®

    A

     
     

    Royal Braeburn

       

    A

     

    Bramley's Seedling

     

    Bramley, Triomphe de Kiel

     

    D

     

    Cardinal

         

    B

     

    Caudle

       

    Cameo ®, Camela®

    B

     
     

    Cauflight

     

    Cameo ®, Camela®

    A

     

    CIV323

       

    Isaaq ®

    B

     

    CIVG198

       

    Modi ®

    A

     

    Civni

       

    Rubens ®

    B

     

    Collina

         

    C

     

    Coop 38

       

    Goldrush ®, Delisdor ®

    D

    R

    Coop 39

       

    Crimson Crisp ®

    A

     

    Coop 43

       

    Juliet ®

    B

     

    Coromandel Red

     

    Corodel

     

    A

     

    Cortland

         

    B

     

    Cox's Orange Pippin

     

    Cox orange, Cox's O.P.

     

    C

    R

    Cripps Pink

       

    Pink Lady ®, Flavor Rose ®

    C

     
     

    Lady in Red

     

    Pink Lady ®

    B

     
     

    Rosy Glow

     

    Pink Lady ®

    B

     
     

    Ruby Pink

       

    B

     

    Cripps Red

       

    Sundowner ™, Joya ®

    B

     

    Dalinbel

       

    Antares ®

    B

    R

    Delblush

       

    Tentation ®

    D

     

    Delcorf

       

    Delbarestivale ®

    C

     
     

    Celeste

       

    B

     
     

    Bruggers Festivale

     

    Sissired ®

    A

     
     

    Dalili

     

    Ambassy ®

    A

     
     

    Wonik*

     

    Appache ®

    A

     

    Delcoros

       

    Autento ®

    A

     

    Delgollune

       

    Delbard Jubilé ®

    B

     

    Delicious ordinaire

     

    Ordinary Delicious

     

    B

     

    Discovery

         

    C

     

    Dykmanns Zoet

         

    C

     

    Egremont Russet

         

    D

    R

    Elise

     

    De Roblos, Red Delight

     

    A

     

    Elstar

         

    C

     
     

    Bel-El

     

    Red Elswout ®

    C

     
     

    Daliest

     

    Elista ®

    C

     
     

    Daliter

     

    Elton ™

    C

     
     

    Elshof

       

    C

     
     

    Elstar Boerekamp

     

    Excellent Star ®

    C

     
     

    Elstar Palm

     

    Elstar PCP ®

    C

     
     

    Goedhof

     

    Elnica ®

    C

     
     

    Red Elstar

       

    C

     
     

    RNA9842

     

    Red Flame ®

    C

     
     

    Valstar

       

    C

     
     

    Vermuel

     

    Elrosa ®

    C

     

    Empire

         

    A

     

    Fiesta

     

    Red Pippin

     

    C

     

    Fresco

       

    Wellant ®

    B

    R

    Fuji

         

    B

    V

     

    Aztec

     

    Fuji Zhen ®

    A

    V

     

    Brak

     

    Fuji Kiku ® 8

    B

    V

     

    Fuji Fubrax

     

    Fuji Kiku ® Fubrax

    B

    V

     

    Fuji Supreme

       

    A

    V

     

    Heisei Fuji

     

    Beni Shogun ®

    A

    V

     

    Raku-Raku

       

    B

    V

    Gala

         

    C

     
     

    Baigent

     

    Brookfield ®

    A

     
     

    Bigigalaprim

     

    Early Red Gala ®

    B

     
     

    Fengal

     

    Gala Venus

    A

     
     

    Gala Schnico

     

    Schniga ®

    A

     
     

    Gala Schnico Red

     

    Schniga ®

    A

     
     

    Galaval

       

    A

     
     

    Galaxy

     

    Selekta ®

    B

     
     

    Gilmac

     

    Neon ®

    A

     
     

    Imperial Gala

       

    B

     
     

    Jugula

       

    B

     
     

    Mitchgla

     

    Mondial Gala ®

    B

     
     

    Natali Gala

       

    B

     
     

    Regal Prince

     

    Gala Must ®

    B

     
     

    Royal Beaut

       

    A

     
     

    Simmons

     

    Buckeye ® Gala

    A

     

    Gloster

         

    B

     

    Golden 972

         

    D

     

    Golden Delicious

     

    Golden

     

    D

     
     

    CG10 Yellow Delicious

     

    Smothee ®

    D

     
     

    Golden Delicious Reinders

     

    Reinders ®

    D

     
     

    Golden Parsi

     

    Da Rosa ®

    D

     
     

    Leratess

     

    Pink Gold ®

    D

     
     

    Quemoni

     

    Rosagold ®

    D

     

    Goldstar

       

    Rezista Gold Granny ®

    D

     

    Gradigold

       

    Golden Supreme ™, Golden Extreme ™

    D

     

    Gradiyel

       

    Goldkiss ®

    D

     

    Granny Smith

         

    D

     
     

    Dalivair

     

    Challenger ®

    D

     

    Gravensteiner

     

    Gravenstein

     

    D

     

    Hokuto

         

    C

     

    Holsteiner Cox

     

    Holstein

     

    C

    R

    Honeycrisp

       

    Honeycrunch ®

    C

     

    Horneburger

         

    D

     

    Idared

         

    B

     
     

    Idaredest

       

    B

     
     

    Najdared

       

    B

     

    Ingrid Marie

         

    B

    R

    James Grieve

         

    D

     

    Jonagold

         

    C

     
     

    Early Jonagold

     

    Milenga ®

    C

     
     

    Dalyrian

       

    C

     
     

    Decosta

       

    C

     
     

    Jonagold Boerekamp

     

    Early Queen ®

    C

     
     

    Jonagold Novajo

    Veulemanns

     

    C

     
     

    Jonagored

     

    Morren's Jonagored ®

    C

     
     

    Jonagored Supra

     

    Morren's Jonagored ® Supra ®

    C

     
     

    Red Jonaprince

     

    Wilton's ®, Red Prince ®

    C

     
     

    Rubinstar

       

    C

     
     

    Schneica

    Jonica

     

    C

     
     

    Vivista

       

    C

     

    Jonathan

         

    B

     

    Karmijn de Sonnaville

         

    C

    R

    La Flamboyante

       

    Mairac ®

    B

     

    Laxton's Superb

         

    C

    R

    Ligol

         

    B

     

    Lobo

         

    B

     

    Lurefresh

       

    Redlove ® Era ®

    A

     

    Lureprec

       

    Redlove ® Circe ®

    A

     

    Luregust

       

    Redlove ® Calypso ®

    A

     

    Luresweet

       

    Redlove ® Odysso ®

    A

     

    Maigold

         

    B

     

    Maribelle

       

    Lola ®

    B

     

    McIntosh

         

    B

     

    Melrose

         

    C

     

    Milwa

       

    Diwa ®, Junami ®

    B

     

    Moonglo

         

    C

     

    Morgenduft

     

    Imperatore

     

    B

     

    Mountain Cove

       

    Ginger Gold ™

    D

     

    Mutsu

     

    Crispin

     

    D

     

    Newton

         

    C

     

    Nicogreen

       

    Greenstar ®

    D

     

    Nicoter

       

    Kanzi ®

    B

     

    Northern Spy

         

    C

     

    Ohrin

     

    Orin

     

    D

     

    Paula Red

         

    B

     

    Pinova

       

    Corail ®

    C

     
     

    RoHo 3615

     

    Evelina ®

    B

     

    Piros

         

    C

     

    Plumac

       

    Koru ®

    B

     

    Prem A153

       

    Lemonade ®, Honeymoon ®

    C

     

    Prem A17

       

    Smitten ®

    C

     

    Prem A280

       

    Sweetie™

    B

     

    Prem A96

       

    Rockit ™

    B

    M

    Rafzubin

       

    Rubinette ®

    C

     
     

    Rafzubex

     

    Rubinette ® Rosso

    A

     

    Rajka

       

    Rezista Romelike ®

    B

     

    Red Delicious

     

    Rouge américaine

     

    A

     
     

    Campsur

     

    Red Chief ®

    A

     
     

    Erovan

     

    Early Red One ®

    A

     
     

    Evasni

     

    Scarlet Spur ®

    A

     
     

    Stark Delicious

       

    A

     
     

    Starking

       

    C

     
     

    Starkrimson

       

    A

     
     

    Starkspur

       

    A

     
     

    Topred

       

    A

     
     

    Trumdor

     

    Oregon Spur Delicious ®

    A

     

    Reine des Reinettes

     

    Gold Parmoné, Goldparmäne

     

    C

    V

    Reinette grise du Canada

     

    Graue Kanadarenette, Renetta Canada

     

    D

    R

    Rome Beauty

     

    Belle de Rome, Rome, Rome Sport

     

    B

     

    Rubin

         

    C

     

    Rubinola

         

    B

     

    Šampion

     

    Shampion, Champion, Szampion

     

    B

     
     

    Reno 2

       

    A

     
     

    Šampion Arno

    Szampion Arno

     

    A

     

    Santana

         

    B

     

    Sciearly

       

    Pacific Beauty ™

    A

     

    Scifresh

       

    Jazz ™

    B

     

    Sciglo

       

    Southern Snap ™

    A

     

    Scilate

       

    Envy ®

    B

     

    Sciray

     

    GS48

     

    A

     

    Scired

       

    Pacific Queen ™

    A

    R

    Sciros

       

    Pacific Rose ™

    A

     

    Senshu

         

    C

     

    Spartan

         

    A

     

    Stayman

         

    B

     

    Summerred

         

    B

     

    Sunrise

         

    A

     

    Sunset

         

    D

    R

    Suntan

         

    D

    R

    Sweet Caroline

         

    C

     

    Topaz

         

    B

     

    Tydeman's Early Worcester

     

    Tydeman's Early

     

    B

     

    Tsugaru

         

    C

     

    UEB32642

       

    Opal ®

    D

     

    Worcester Pearmain

         

    B

     

    York

         

    B

     

    Zari

         

    B

     

    PARTEA 2:   STANDARD DE COMERCIALIZARE PENTRU CITRICE

    I.   DEFINIȚIA PRODUSULUI

    Prezentul standard se aplică citricelor din soiurile cultivate (cultivarele) aparținând următoarelor specii destinate a fi livrate proaspete consumatorilor, citricele destinate prelucrării industriale fiind excluse:

    lămâi provenite din specia Citrus limon (L.) Burm. f. și din hibrizii acesteia;

    mandarine provenite din specia Citrus reticulata Blanco, inclusiv mandarine Satsuma (Citrus unshiu Marcow), clementine (Citrus clementina hort. ex Tanaka), mandarine obișnuite (Citrus deliciosa Ten.) și tangerine (Citrus tangerina Tanaka) provenite din aceste specii și din hibrizii acestora;

    portocale provenite din specia Citrus sinensis (L.) Osbeck și din hibrizii acesteia.

    II.   DISPOZIȚII PRIVIND CALITATEA

    Scopul standardului este definirea cerințelor privind calitățile pe care trebuie să le prezinte citricele după condiționare și ambalare.

    Totuși, în etapele ulterioare expedierii, produsele pot prezenta, în raport cu cerințele standardului:

    o ușoară lipsă de prospețime și turgescență,

    pentru produsele clasificate în alte categorii decât categoria «Extra», o ușoară alterare datorată dezvoltării și caracterului perisabil al acestora.

    A.   Cerințe minime

    În toate categoriile, sub rezerva dispozițiilor speciale prevăzute pentru fiecare categorie și a toleranțelor admise, citricele trebuie să fie:

    întregi;

    fără urme de lovituri și/sau fără tăieturi ample cicatrizate;

    sănătoase; se exclud produsele afectate de putregai sau alterate astfel încât devin improprii pentru consum;

    curate, fără materii străine vizibile;

    fără dăunători;

    fără deteriorări cauzate de dăunători care afectează pulpa;

    fără semne de zbârcire și deshidratare;

    fără deteriorări cauzate de temperatură scăzută sau îngheț;

    fără umezeală externă anormală;

    fără miros și/sau gust străin.

    Dezvoltarea și starea citricelor trebuie să le permită:

    să reziste la transport și la manipulare; și

    să ajungă în stare satisfăcătoare la locul de destinație.

    B.   Cerințe de maturitate

    Citricele trebuie să fi ajuns la un grad corespunzător de dezvoltare și maturitate, ținându-se cont de criteriile specifice soiului, perioadei de culegere și zonei de cultivare.

    Maturitatea citricelor este definită de următorii parametri prevăzuți mai jos pentru fiecare specie:

    conținutul minim de suc;

    raportul minim zahăr/acid (13);

    coloritul.

    Gradul de colorare trebuie să fie de așa natură încât, în urma dezvoltării lor normale, citricele să prezinte culoarea specifică soiului la punctul lor de destinație.

     

    Conținut minim de suc (%)

    Raport minim zahăr/acid

    Colorit

    Lămâi

    20

     

    Trebuie să fie specific soiului. Fructele de culoare verde (dar nu verde închis) sunt admise cu condiția să îndeplinească cerințele minime cu privire la conținutul de suc.

    Mandarine Satsuma, clementine, alte soiuri de mandarine și hibrizii acestora

           

    Mandarine Satsuma

    33

    6,5:1

    Trebuie să fie specific soiului cel puțin pe o treime din suprafața fructului.

    Clementine

    40

    7,0:1

    Alte soiuri de mandarine și hibrizii acestora

    33

    7,5:1 (14)

    Portocale

           

    Portocale roșii

    30

    6,5:1

    Trebuie să fie specific soiului. Totuși, sunt admise fructele cu un colorit verde deschis care nu depășește o cincime din suprafața totală a fructului, dacă îndeplinesc cerințele minime privind conținutul de suc.

    Sunt admise portocalele cu un colorit verde pe mai mult de o cincime din suprafața totală a fructului produse în zone unde se înregistrează temperaturi ridicate și o umiditate relativă ridicată în perioada de dezvoltare, cu condiția să îndeplinească cerințele minime privind conținutul de suc.

    Portocale din grupa Navels

    33

    6,5:1

    Alte soiuri

    35

    6,5:1

    Mosambi, Sathgudi și Pacitan, cu peste o cincime din suprafață de culoare verde

    33

     

    Alte soiuri cu peste o cincime din suprafață de culoare verde

    45

     

    Citricele care îndeplinesc cerințele de maturitate pot fi «desverzite». Acest tratament este permis numai dacă celelalte caracteristici organoleptice naturale nu sunt modificate.

    C.   Clasificare

    Citricele sunt clasificate în trei categorii, definite în cele ce urmează:

    (i)   Categoria «Extra»

    Citricele din această categorie trebuie să fie de calitate superioară. Trebuie să fie caracteristice pentru soiul și/sau pentru tipul comercial respectiv.

    Citricele nu trebuie să prezinte defecte, cu excepția unor foarte ușoare defecte superficiale, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produselor, calitatea, păstrarea și prezentarea în ambalaj a acestora.

    (ii)   Categoria I

    Citricele din această categorie trebuie să fie de bună calitate. Trebuie să fie caracteristice pentru soiul și/sau pentru tipul comercial respectiv.

    Totuși, pot fi permise următoarele defecte ușoare, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produselor, calitatea, păstrarea și prezentarea în ambalaj a acestora:

    un ușor defect de formă;

    ușoare defecte de colorit, inclusiv o ușoară arsură solară;

    ușoare defecte progresive ale cojii, cu condiția ca acestea să nu afecteze pulpa;

    ușoare defecte ale cojii care apar în procesul de formare a fructului, cum ar fi râia argintie, rugozitățile sau alterările provocate de dăunători;

    ușoare defecte cicatrizate generate de cauze mecanice precum grindina, frecarea, manipularea;

    desprindere ușoară și parțială a cojii (sau a stratului exterior) în cazul tuturor fructelor din grupul mandarinelor.

    (iii)   Categoria II

    Această categorie cuprinde citricele care nu se încadrează în categoriile superioare, dar îndeplinesc cerințele minime specificate mai sus.

    Pot fi permise următoarele defecte, cu condiția ca citricele să își păstreze caracteristicile esențiale de calitate, păstrare și prezentare:

    defecte de formă;

    defecte de colorit, inclusiv arsură solară;

    defecte progresive ale cojii, cu condiția ca acestea să nu afecteze pulpa;

    defecte ale cojii care apar în procesul de formare a fructului, cum ar fi râia argintie, rugozitățile sau alterările provocate de dăunători;

    defecte cicatrizate generate de cauze mecanice precum grindina, frecarea, manipularea;

    alterări superficiale cicatrizate ale cojii;

    coajă aspră;

    desprindere ușoară și parțială a cojii (sau a stratului exterior) în cazul portocalelor și o desprindere parțială a cojii (sau a stratului exterior) în cazul tuturor fructelor din grupul mandarinelor.

    III.   DISPOZIȚII PRIVIND CALIBRAREA

    Calibrul este determinat fie de diametrul maxim al secțiunii ecuatoriale a fructului, fie prin numărare.

    A.   Calibrul minim

    Se aplică următoarele calibre minime:

    Fructe

    Diametru (în mm)

    Lămâi

    45

    Mandarine Satsuma, alte soiuri de mandarine și hibrizii acestora

    45

    Clementine

    35

    Portocale

    53

    B.   Uniformitatea

    Citricele pot fi sortate în funcție de calibru prin aplicarea uneia dintre următoarele opțiuni:

    (a)

    Pentru a se asigura uniformitatea calibrelor, diferențele de calibru dintre produsele din același ambalaj nu trebuie să depășească:

    10 mm, dacă diametrul celui mai mic fruct (indicat pe ambalaj) este mai mic de 60 mm;

    15 mm, dacă diametrul celui mai mic fruct (indicat pe ambalaj) este de 60 mm sau mai mare, dar mai mic de 80 mm;

    20 mm, dacă diametrul celui mai mic fruct (indicat pe ambalaj) este de 80 mm sau mai mare, dar mai mic de 110 mm;

    nu există nicio limită privind diferența de diametru în cazul fructelor cu diametrul de 110 mm sau mai mare.

    (b)

    Dacă se aplică coduri de calibru, trebuie respectate codurile și intervalele din tabelele următoare:

     

    Codul calibrului

    Diametru (în mm)

    Lămâi

         
     

    0

    79-90

     

    1

    72-83

     

    2

    68-78

     

    3

    63-72

     

    4

    58-67

     

    5

    53-62

     

    6

    48-57

     

    7

    45-52

    Mandarine Satsuma, clementine și alte soiuri de mandarine și hibrizii acestora

         
     

    1-XXX

    78 și mai mult

     

    1-XX

    67-78

     

    1 sau 1-X

    63-74

     

    2

    58-69

     

    3

    54-64

     

    4

    50-60

     

    5

    46-56

     

    6 (15)

    43-52

     

    7

    41-48

     

    8

    39-46

     

    9

    37-44

     

    10

    35-42

    Portocale

         
     

    0

    92-110

     

    1

    87-100

     

    2

    84-96

     

    3

    81-92

     

    4

    77-88

     

    5

    73-84

     

    6

    70-80

     

    7

    67-76

     

    8

    64-73

     

    9

    62-70

     

    10

    60-68

     

    11

    58-66

     

    12

    56-63

     

    13

    53-60

    Uniformitatea calibrelor se obține cu ajutorul scalelor cu calibre menționate, cu excepția cazului în care se aplică următoarea mențiune:

    În cazul fructelor în vrac în recipiente și al fructelor în ambalaje de vânzare cu o greutate netă maximă de 5 kg, diferența maximă nu trebuie să depășească intervalul obținut prin gruparea a trei calibre consecutive din scala cu calibre.

    (c)

    În cazul fructelor calibrate în funcție de număr, diferența de calibru trebuie să respecte dispozițiile de la litera (a).

    IV.   DISPOZIȚII PRIVIND TOLERANȚELE

    În toate etapele comercializării, se admit toleranțe privind calitatea și calibrul în cadrul fiecărui lot pentru produsele care nu îndeplinesc cerințele categoriei indicate.

    A.   Toleranțe privind calitatea

    (i)   Categoria «Extra»

    Se permite ca un total de 5 % din citrice (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei I. În cadrul acestei toleranțe, maximum 0,5 % din total pot fi produse care îndeplinesc cerințele categoriei II de calitate.

    (ii)   Categoria I

    Se permite ca un total de 10 % din citrice (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei II. În cadrul acestei toleranțe, maximum 1 % din total pot fi produse care nu îndeplinesc nici cerințele de calitate ale categoriei II, nici cerințele minime, sau produse alterate.

    (iii)   Categoria II

    Se permite ca un total de 10 % din citrice (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească nici cerințele categoriei, nici cerințele minime. În cadrul acestei toleranțe, proporția totală a produselor alterate poate fi de maximum 2 %.

    B.   Toleranțe privind calibrarea

    Pentru toate categoriile: se permite ca un total de 10 % din citrice (ca număr sau greutate) să corespundă calibrului imediat inferior și/sau superior celui menționat (sau celor menționate, în cazul combinării a trei calibre) pe ambalaje.

    În orice caz, toleranța de 10 % se aplică numai fructelor care nu sunt mai mici decât următoarele calibre minime:

    Fructe

    Diametru (în mm)

    Lămâi

    43

    Mandarine Satsuma, alte soiuri de mandarine și hibrizii acestora

    43

    Clementine

    34

    Portocale

    50

    V.   DISPOZIȚII PRIVIND PREZENTAREA

    A.   Uniformitatea

    Fiecare ambalaj trebuie să aibă un conținut uniform și să nu cuprindă decât citrice de aceeași origine, de același soi sau de același tip comercial, de aceeași calitate și de același calibru și, atât cât se poate aprecia, cu același grad de coacere și dezvoltare.

    În plus, în cazul categoriei «Extra», se impune uniformitatea din punctul de vedere al coloritului.

    Totuși, poate fi ambalat împreună într-un ambalaj de vânzare un amestec de citrice din specii diferite, cu condiția să aibă o calitate uniformă și, în cazul fiecărei specii, același soi sau același tip comercial și aceeași origine. Uniformitatea în ceea ce privește calibrul nu este obligatorie.

    Partea vizibilă a conținutului ambalajului trebuie să fie reprezentativă pentru întregul conținut.

    B.   Ambalarea

    Citricele trebuie ambalate astfel încât să se asigure o protecție adecvată a produselor.

    Materialele utilizate în interiorul ambalajului trebuie să fie curate și de calitate, astfel încât să nu cauzeze daune externe sau interne produselor. Utilizarea de materiale, în special hârtie sau etichete, care poartă specificații comerciale este permisă numai cu condiția ca înscrisul sau etichetarea să se realizeze cu cerneală sau clei netoxice.

    Etichetele aplicate individual pe produse trebuie să poată fi dezlipite fără a lăsa urme vizibile de adeziv și fără a cauza defecte ale cojii. Inscripționarea cu laser a unor informații pe fructe nu trebuie să ducă la defecte ale pulpei sau ale cojii.

    În cazul în care fructele sunt împachetate, trebuie utilizată hârtie subțire, uscată, nouă și fără miros (16).

    Este interzisă utilizarea oricărei substanțe care tinde să modifice caracteristicile naturale ale citricelor, în special gustul sau mirosul (17).

    Ambalajele nu trebuie să conțină materii străine. Totuși, este permisă prezentarea spre vânzare a fructelor de care este atașată câte o rămurică scurtă (nu din lemn), cu câteva frunze verzi.

    VI.   DISPOZIȚII PRIVIND MARCAREA

    Pe fiecare ambalaj (18) trebuie să figureze următoarele indicații, în litere grupate pe aceeași parte, marcarea fiind lizibilă, imposibil de șters și vizibilă din exterior.

    A.   Identificare

    Numele și adresa fizică ale ambalatorului (de exemplu strada/localitatea/regiunea/codul poștal și, dacă este diferită de țara de origine, țara)

    Această mențiune poate fi înlocuită:

    în cazul tuturor ambalajelor, cu excepția preambalajelor, de codul reprezentând ambalatorul și/sau expeditorul, eliberat sau recunoscut de un organism oficial, indicat alături de mențiunea «Ambalator și/sau expeditor» (sau abrevieri echivalente). Codul este precedat de codul ISO 3166 (alfa) al țării/regiunii din țara care efectuează recunoașterea, dacă aceasta nu este țara de origine;

    doar în cazul preambalajelor, cu numele și adresa unui vânzător stabilit în Uniune, indicate alături de mențiunea «Ambalat pentru:» sau de o mențiune echivalentă. În acest caz, etichetarea trebuie, de asemenea, să conțină un cod care corespunde ambalatorului și/sau expeditorului. În legătură cu semnificația acestui cod, vânzătorul furnizează toate informațiile considerate necesare de organismul de control.

    B.   Natura produselor

    «Lămâi», «Mandarine» sau «Portocale» dacă produsul nu este vizibil din exterior.

    «Amestec de citrice» sau o denumire echivalentă și denumirile comune ale diferitelor specii, în cazul unui amestec de citrice din specii diferite.

    Pentru portocale, denumirea soiului și/sau respectivul grup de soiuri în cazul «Navels» și «Valencias».

    Pentru «Mandarine Satsuma» și «Clementine», trebuie indicată denumirea comună a speciei, denumirea soiului fiind opțională.

    Pentru alte mandarine și hibrizii acestora, trebuie indicată denumirea soiului.

    Pentru lămâi: denumirea soiului este opțională.

    «Cu sâmburi» în cazul clementinelor cu peste 10 sâmburi.

    «Fără sâmburi» (opțional, citricele fără sâmburi pot conține, ocazional, sâmburi).

    C.   Originea produselor

    Țara de origine (19) și, opțional, regiunea de producție sau denumirea zonei la nivel național, regional sau local.

    În cazul unui amestec de citrice din specii diferite și de origini diferite, indicarea fiecăreia dintre țările de origine trebuie să figureze lângă denumirea speciei în cauză.

    D.   Specificații comerciale

    Categoria.

    Calibrul exprimat:

    prin calibrul minim și cel maxim (în mm); sau

    prin codul calibrului sau codurile calibrelor, urmate, opțional, de un calibru minim și maxim; sau

    prin număr.

    După caz, indicarea agentului de conservare sau a altor substanțe chimice utilizate în etapa de după recoltare.

    E.   Marcajul de control oficial (opțional)

    Menționarea indicațiilor prevăzute la primul paragraf nu este necesară în cazul ambalajelor care conțin ambalaje de vânzare, clar vizibile din exterior, toate purtând indicațiile respective. Aceste ambalaje nu trebuie să poarte indicații care să inducă în eroare. Atunci când aceste ambalaje sunt paletizate, aceste indicații trebuie să figureze pe o fișă plasată vizibil pe cel puțin două dintre fațetele paletului.

    PARTEA 3:   STANDARD DE COMERCIALIZARE PENTRU FRUCTELE KIWI

    I.   DEFINIȚIA PRODUSULUI

    Prezentul standard reglementează fructele kiwi (cunoscute și sub denumirea de Actinidia sau kiwi) din soiurile (cultivarele) provenite din Actinidia chinensis Planch. și Actinidia deliciosa (A. Chev., C.F. Liang și A.R. Ferguson) destinate a fi livrate proaspete consumatorilor, fructele kiwi destinate prelucrării industriale fiind excluse.

    II.   DISPOZIȚII PRIVIND CALITATEA

    Scopul standardului este definirea cerințelor privind calitățile pe care trebuie să le prezinte fructele kiwi după condiționare și ambalare.

    Totuși, în etapele ulterioare expedierii, produsele pot prezenta, în raport cu cerințele standardului:

    o ușoară lipsă de prospețime și turgescență;

    pentru produsele clasificate în alte categorii decât categoria «Extra», o ușoară alterare datorată dezvoltării și caracterului perisabil al acestora.

    A.   Cerințe minime

    În toate categoriile, sub rezerva dispozițiilor speciale prevăzute pentru fiecare categorie și a toleranțelor admise, fructele kiwi trebuie să fie:

    întregi (dar fără peduncul);

    sănătoase; se exclud produsele afectate de putregai sau alterate astfel încât devin improprii pentru consum;

    curate, fără materii străine vizibile;

    fără dăunători;

    fără deteriorări cauzate de dăunători care afectează pulpa;

    potrivit de tari; nici moi, nici zbârcite, nici îmbibate cu apă;

    bine formate, fructele duble sau multiple fiind excluse;

    fără umezeală externă anormală;

    fără miros și/sau gust străin.

    Dezvoltarea și starea fructelor kiwi trebuie să le permită:

    să reziste la transport și la manipulare; și

    să ajungă în stare satisfăcătoare la locul de destinație.

    B.   Cerințe minime de maturitate

    Fructele kiwi trebuie să fie suficient de dezvoltate și să prezinte un grad satisfăcător de coacere.

    Pentru a îndeplini această cerință, la momentul ambalării fructele trebuie să fi ajuns la un grad de coacere de cel puțin 6,2 °Brix (20) sau să fi dobândit un conținut mediu de substanță uscată de 15 %, ceea ce le-ar permite să ajungă la 9,5 °Brix (20) la intrarea în lanțul de distribuție.

    C.   Clasificare

    Fructele kiwi sunt clasificate în trei categorii, definite în cele ce urmează.

    (i)   Categoria «Extra»

    Fructele kiwi din această categorie trebuie să fie de calitate superioară. Trebuie să fie caracteristice pentru soiul respectiv.

    Trebuie să fie tari, iar pulpa trebuie să fie perfect sănătoasă.

    Fructele kiwi nu trebuie să prezinte defecte, cu excepția unor foarte ușoare defecte superficiale, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produselor, calitatea, păstrarea și prezentarea în ambalaj a acestora.

    Raportul diametru minim/diametru maxim al fructului măsurat în secțiunea ecuatorială trebuie să fie de minimum 0,8.

    (ii)   Categoria I

    Fructele kiwi din această categorie trebuie să fie de bună calitate. Trebuie să fie caracteristice pentru soiul respectiv.

    Trebuie să fie tari, iar pulpa trebuie să fie perfect sănătoasă.

    Totuși, pot fi permise următoarele defecte ușoare, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produselor, calitatea, păstrarea și prezentarea în ambalaj a acestora:

    un ușor defect de formă (dar fără umflături sau malformații);

    ușoare defecte de colorit;

    ușoare defecte ale epidermei, cu condiția ca suprafața totală afectată să nu depășească 1 cm2;

    o mică «marcă Hayward» sub forma unor linii longitudinale și fără proeminențe.

    Raportul diametru minim/diametru maxim al fructului măsurat în secțiunea ecuatorială trebuie să fie de minimum 0,7.

    (iii)   Categoria II

    Această categorie cuprinde fructele kiwi care nu se încadrează în categoriile superioare, dar îndeplinesc cerințele minime specificate mai sus.

    Fructele trebuie să fie destul de tari, iar pulpa trebuie să nu prezinte defecte grave.

    Pot fi permise următoarele defecte, cu condiția ca fructele kiwi să își păstreze caracteristicile esențiale de calitate, păstrare și prezentare:

    defecte de formă;

    defecte de colorit;

    defecte ale epidermei, cum ar fi mici tăieturi cicatrizate sau țesut cicatrizat/zgâriat, cu condiția ca suprafața totală afectată să nu depășească 2 cm2;

    mai multe «mărci Hayward» mai pronunțate și cu o ușoară protuberanță;

    urme de lovituri ușoare.

    III.   DISPOZIȚII PRIVIND CALIBRAREA

    Calibrul este determinat în funcție de greutatea fructului.

    Greutatea minimă este de 90 g pentru categoria «Extra», 70 g pentru categoria I și 65 g pentru categoria II.

    Pentru a se asigura uniformitatea calibrelor, diferențele de calibru dintre produsele din același ambalaj nu trebuie să depășească:

    10 g în cazul fructelor cu o greutate de până la 85 g;

    15 g în cazul fructelor cu o greutate între 85 g și 120 g;

    20 g în cazul fructelor cu o greutate între 120 g și 150 g;

    40 g în cazul fructelor cu o greutate de 150 g sau mai mare.

    IV.   DISPOZIȚII PRIVIND TOLERANȚELE

    În toate etapele comercializării, se admit toleranțe privind calitatea și calibrul în cadrul fiecărui lot pentru produsele care nu îndeplinesc cerințele categoriei indicate.

    A.   Toleranțe privind calitatea

    (i)   Categoria «Extra»

    Se permite ca un total de 5 % din fructele kiwi (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei I. În cadrul acestei toleranțe, maximum 0,5 % din total pot fi produse care îndeplinesc cerințele de calitate ale categoriei II.

    (ii)   Categoria I

    Se permite ca un total de 10 % din fructele kiwi (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei II. În cadrul acestei toleranțe, maximum 1 % din total pot fi produse care nu îndeplinesc nici cerințele de calitate ale categoriei II, nici cerințele minime, sau produse alterate.

    (iii)   Categoria II

    Se permite ca un total de 10 % din fructele kiwi (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească nici cerințele categoriei, nici cerințele minime. În cadrul acestei toleranțe, proporția totală a produselor alterate poate fi de maximum 2 %.

    B.   Toleranțe privind calibrarea

    Pentru toate categoriile: se permite ca un total de 10 % din fructele kiwi (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele privind calibrul.

    Totuși, fructele kiwi nu trebuie să cântărească mai puțin de 85 g în cazul categoriei «Extra», 67 g în cazul categoriei I și 62 g în cazul categoriei II.

    V.   DISPOZIȚII PRIVIND PREZENTAREA

    A.   Uniformitatea

    Fiecare ambalaj trebuie să aibă un conținut uniform și să nu cuprindă decât fructe kiwi de aceeași origine, de același soi, de aceeași calitate și de același calibru.

    Partea vizibilă a conținutului ambalajului trebuie să fie reprezentativă pentru întregul conținut.

    B.   Ambalarea

    Fructele kiwi trebuie ambalate astfel încât să se asigure o protecție adecvată a produselor.

    Materialele utilizate în interiorul ambalajului trebuie să fie curate și de calitate, astfel încât să nu cauzeze daune externe sau interne produselor. Utilizarea de materiale, în special hârtie sau etichete, care poartă specificații comerciale este permisă numai cu condiția ca înscrisul sau etichetarea să se realizeze cu cerneală sau clei netoxice.

    Etichetele aplicate individual pe produse trebuie să poată fi dezlipite fără a lăsa urme vizibile de adeziv și fără a cauza defecte ale epidermei. Inscripționarea cu laser a unor informații pe fructe nu trebuie să ducă la defecte ale pulpei sau ale epidermei.

    Ambalajele nu trebuie să conțină materii străine.

    VI.   DISPOZIȚII PRIVIND MARCAREA

    Pe fiecare ambalaj (21) trebuie să figureze următoarele indicații, în litere grupate pe aceeași parte, marcarea fiind lizibilă, imposibil de șters și vizibilă din exterior:

    A.   Identificare

    Numele și adresa fizică ale ambalatorului (de exemplu strada/localitatea/regiunea/codul poștal și, dacă este diferită de țara de origine, țara)

    Această mențiune poate fi înlocuită:

    în cazul tuturor ambalajelor, cu excepția preambalajelor, de codul reprezentând ambalatorul și/sau expeditorul, eliberat sau recunoscut de un organism oficial, indicat alături de mențiunea «Ambalator și/sau expeditor» (sau abrevieri echivalente). Codul este precedat de codul ISO 3166 (alfa) al țării/regiunii din țara care efectuează recunoașterea, dacă aceasta nu este țara de origine;

    doar în cazul preambalajelor, cu numele și adresa unui vânzător stabilit în Uniune, indicate alături de mențiunea «Ambalat pentru:» sau de o mențiune echivalentă. În acest caz, etichetarea trebuie, de asemenea, să conțină un cod care corespunde ambalatorului și/sau expeditorului. În legătură cu semnificația acestui cod, vânzătorul furnizează toate informațiile considerate necesare de organismul de control.

    B.   Natura produselor

    «Fructe kiwi» și/sau «Actinidia», în cazul în care conținutul nu este vizibil din exterior.

    Denumirea soiului (opțional).

    Culoarea pulpei sau o indicație echivalentă, în cazul în care culoarea pulpei nu este verde.

    C.   Originea produselor

    Țara de origine (22) și, opțional, regiunea de producție sau denumirea zonei la nivel național, regional sau local.

    D.   Specificații comerciale

    Categoria.

    Calibrul, exprimat prin greutatea minimă și maximă a fructelor.

    Numărul de fructe (opțional).

    E.   Marcajul de control oficial (opțional)

    Menționarea indicațiilor prevăzute la primul paragraf nu este necesară în cazul ambalajelor care conțin ambalaje de vânzare, clar vizibile din exterior, toate purtând indicațiile respective. Aceste ambalaje nu trebuie să poarte indicații care să inducă în eroare. Atunci când aceste ambalaje sunt paletizate, aceste indicații trebuie să figureze pe o fișă plasată vizibil pe cel puțin două dintre fațetele paletului.

    PARTEA 4:   STANDARD DE COMERCIALIZARE PENTRU SALATĂ, CICOARE CREAȚĂ ȘI CICOARE DE GRĂDINĂ CU FRUNZE ÎNTREGI

    I.   DEFINIȚIA PRODUSULUI

    Prezentul standard se aplică:

    salatei din soiurile (cultivarele) provenite din:

    Lactuca sativa var. capitata L. (salată cu căpățână, inclusiv salata tip «crisphead» și «Iceberg»);

    Lactuca sativa var. longifolia Lam. (salată romană);

    Lactuca sativa var. crispa L. (salata pentru frunze);

    încrucișărilor acestor soiuri; și

    cicorii crețe din soiurile (cultivarele) provenite din Cichorium endivia var. crispum Lam.; și

    cicorii de grădină cu frunze întregi din soiurile (cultivarele) provenite din Cichorium endivia var. latifolium Lam.,

    destinate a fi livrate proaspete consumatorilor.

    Prezentul standard nu se aplică produselor destinate prelucrării industriale, produselor prezentate ca frunze individuale, salatei cu rădăcini sau salatei în ghivece.

    II.   DISPOZIȚII PRIVIND CALITATEA

    Scopul standardului este definirea cerințelor privind calitățile pe care trebuie să le prezinte produsele după condiționare și ambalare.

    Totuși, în etapele ulterioare expedierii, produsele pot prezenta, în raport cu cerințele standardului:

    o ușoară lipsă de prospețime și turgescență;

    o ușoară alterare, din cauza dezvoltării și a caracterului perisabil al acestora.

    A.   Cerințe minime

    În toate categoriile, sub rezerva dispozițiilor speciale prevăzute pentru fiecare categorie și a toleranțelor admise, produsele trebuie să fie:

    întregi;

    sănătoase; se exclud produsele afectate de putregai sau alterate astfel încât devin improprii pentru consum;

    curate și curățate, adică fără pământ sau alt mediu de creștere și fără materii străine vizibile;

    proaspete ca aspect;

    fără dăunători;

    fără deteriorări cauzate de dăunători;

    turgescente;

    fără semințe;

    fără umezeală externă anormală;

    fără miros și/sau gust străin.

    În cazul salatei, este permisă o decolorare roșiatică, provocată de o temperatură scăzută în timpul creșterii, cu condiția să nu modifice foarte mult aspectul acesteia.

    Rădăcinile trebuie tăiate aproape de baza frunzelor exterioare, iar tăietura trebuie să fie dreaptă.

    Produsele trebuie să aibă o dezvoltare normală. Dezvoltarea și starea produselor trebuie să le permită:

    să reziste la transport și la manipulare; și

    să ajungă în stare satisfăcătoare la locul de destinație.

    B.   Clasificare

    Produsele sunt clasificate în două categorii, definite în cele ce urmează:

    (i)   Categoria I

    Produsele din această categorie trebuie să fie de bună calitate. Trebuie să fie caracteristice pentru soiul și/sau pentru tipul comercial respectiv.

    De asemenea, produsele trebuie să fie:

    bine formate;

    ferme, ținând seama de metodele de cultivare și de tipul de produs;

    fără daune sau deteriorări care scad caracterul comestibil;

    fără daune din cauza înghețului.

    Salata cu căpățână trebuie să aibă un singur miez bine format. Totuși, în cazul salatei cu căpățână cultivate sub protecție, miezul poate fi mic.

    Salata romană trebuie să aibă miez, care poate fi mic.

    În cazul cicorii crețe și în cel al cicorii de grădină cu frunze întregi, miezul trebuie să fie de culoare galbenă.

    (ii)   Categoria II

    Această categorie cuprinde produsele care nu se încadrează în categoria I, dar îndeplinesc cerințele minime specificate mai sus.

    Produsele trebuie să fie:

    suficient de bine formate;

    fără daune și deteriorări care pot scădea în mod semnificativ caracterul comestibil.

    Pot fi permise următoarele defecte, cu condiția ca produsele să își păstreze caracteristicile esențiale de calitate, păstrare și prezentare:

    decolorare ușoară;

    ușoare deteriorări cauzate de dăunători.

    Salata cu căpățână trebuie să aibă miez, care poate fi mic. Totuși, în cazul salatei cu căpățână cultivate sub protecție, este permisă absența miezului.

    Salata romană poate să nu aibă miez.

    III.   DISPOZIȚII PRIVIND CALIBRAREA

    Calibrul este determinat de greutatea unei unități.

    Pentru a se asigura uniformitatea calibrelor, diferențele de calibru dintre produsele din același ambalaj nu trebuie să depășească:

    (a)

    Salată

    40 g în cazul în care cea mai ușoară unitate cântărește sub 150 g;

    100 g în cazul în care cea mai ușoară unitate cântărește între 150 g și 300 g;

    150 g în cazul în care cea mai ușoară unitate cântărește între 300 g și 450 g;

    300 g în cazul în care cea mai ușoară unitate cântărește peste 450 g.

    (b)

    Cicoarea creață și cicoarea de grădină cu frunze întregi

    300 g.

    IV.   DISPOZIȚII PRIVIND TOLERANȚELE

    În toate etapele comercializării, se admit toleranțe privind calitatea și calibrul în cadrul fiecărui lot pentru produsele care nu îndeplinesc cerințele categoriei indicate.

    A.   Toleranțe privind calitatea

    (i)   Categoria I

    permite ca un total de 10 % din produse (ca număr) să nu îndeplinească cerințele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei II. În cadrul acestei toleranțe, maximum 1 % din total pot fi produse care nu îndeplinesc nici cerințele de calitate ale categoriei II, nici cerințele minime, sau produse alterate.

    (ii)   Categoria II

    Se permite ca un total de 10 % din produse (ca număr) să nu îndeplinească nici cerințele categoriei, nici cerințele minime. În cadrul acestei toleranțe, proporția totală a produselor alterate poate fi de maximum 2 %.

    B.   Toleranțe privind calibrarea

    Pentru toate categoriile: se permite ca un total de 10 % din produse (ca număr) să nu îndeplinească cerințele privind calibrul.

    V.   DISPOZIȚII PRIVIND PREZENTAREA

    A.   Uniformitatea

    Fiecare ambalaj trebuie să aibă un conținut uniform și să nu cuprindă decât produse de aceeași origine, de același soi sau tip comercial, de aceeași calitate și de același calibru.

    Totuși, poate fi ambalat împreună într-un ambalaj un amestec de salate și/sau cicori din soiuri diferite, cu condiția să aibă o calitate uniformă și, în cazul fiecărui soi, al fiecărui tip comercial și/sau al fiecărei culori, aceeași origine. Uniformitatea în ceea ce privește calibrul nu este obligatorie.

    Partea vizibilă a conținutului ambalajului trebuie să fie reprezentativă pentru întregul conținut.

    B.   Ambalarea

    Produsele trebuie ambalate astfel încât să fie protejate corespunzător. Trebuie ambalate în mod rezonabil, având în vedere dimensiunea și tipul ambalajului, fără spații goale și fără strivire.

    Materialele utilizate în interiorul ambalajului trebuie să fie curate și de calitate, astfel încât să nu cauzeze daune externe sau interne produselor. Utilizarea de materiale, în special hârtie sau etichete, care poartă specificații comerciale este permisă numai cu condiția ca înscrisul sau etichetarea să se realizeze cu cerneală sau clei netoxice.

    Ambalajele nu trebuie să conțină materii străine.

    VI.   DISPOZIȚII PRIVIND MARCAREA

    Pe fiecare ambalaj (23) trebuie să figureze următoarele indicații, în litere grupate pe aceeași parte, marcarea fiind lizibilă, imposibil de șters și vizibilă din exterior:

    A.   Identificare

    Numele și adresa fizică ale ambalatorului (de exemplu strada/localitatea/regiunea/codul poștal și, dacă este diferită de țara de origine, țara)

    Această mențiune poate fi înlocuită:

    în cazul tuturor ambalajelor, cu excepția preambalajelor, de codul reprezentând ambalatorul și/sau expeditorul, eliberat sau recunoscut de un organism oficial, indicat alături de mențiunea «Ambalator și/sau expeditor» (sau abrevieri echivalente). Codul este precedat de codul ISO 3166 (alfa) al țării/regiunii din țara care efectuează recunoașterea, dacă aceasta nu este țara de origine;

    doar în cazul preambalajelor, cu numele și adresa unui vânzător stabilit în Uniune, indicate alături de mențiunea «Ambalat pentru:» sau de o mențiune echivalentă. În acest caz, etichetarea trebuie, de asemenea, să conțină un cod care corespunde ambalatorului și/sau expeditorului. În legătură cu semnificația acestui cod, vânzătorul furnizează toate informațiile considerate necesare de organismul de control.

    B.   Natura produselor

    «Salată», „salată tip «Butterhead»“, «Batavia», «salată „crisphead” („Iceberg”)», «salată romană», «salată pentru frunze» (sau, de exemplu și dacă este cazul, «Frunză de stejar», «Lollo bionda», «Lollo rossa»), «cicoare creață» sau «cicoare de grădină cu frunze întregi» sau alte denumiri echivalente în cazul în care conținutul nu este vizibil din exterior.

    «Cultivată sub protecție» sau o denumire echivalentă, după caz.

    Denumirea soiului (opțional).

    «Amestec de salate/cicori» sau o denumire echivalentă, în cazul unui amestec de salate și/sau cicori de soiuri, tipuri comerciale și/sau culori diferite. Dacă produsele nu sunt vizibile din exterior, trebuie indicate soiurile, tipurile comerciale și/sau culorile prezente în ambalaj, precum și cantitatea în cazul fiecăreia dintre acestea.

    C.   Originea produselor

    Țara de origine (24) și, opțional, regiunea de producție sau denumirea zonei la nivel național, regional sau local.

    În cazul unui amestec de diferite salate și/sau cicori de soiuri, tipuri comerciale și/sau culori diferite care au origini diferite, indicarea fiecăreia dintre țările de origine trebuie să figureze lângă denumirea soiului, tipul comercial și/sau culoarea în cauză.

    D.   Specificații comerciale

    Categoria

    Calibrul, exprimat în greutate minimă pe unitate sau în număr de unități.

    E.   Marcajul de control oficial (opțional)

    Menționarea indicațiilor prevăzute la primul paragraf nu este necesară în cazul ambalajelor care conțin ambalaje de vânzare, clar vizibile din exterior, toate purtând indicațiile respective. Aceste ambalaje nu trebuie să poarte indicații care să inducă în eroare. Atunci când aceste ambalaje sunt paletizate, aceste indicații trebuie să figureze pe o fișă plasată vizibil pe cel puțin două dintre fațetele paletului.

    PARTEA 5:   STANDARD DE COMERCIALIZARE PENTRU PIERSICI ȘI NECTARINE

    I.   DEFINIȚIA PRODUSULUI

    Prezentul standard se aplică piersicilor și nectarinelor din soiurile (cultivarele) provenite din Prunus persica Sieb. și Zucc. destinate a fi livrate proaspete consumatorilor, piersicile și nectarinele destinate prelucrării industriale fiind excluse.

    II.   DISPOZIȚII PRIVIND CALITATEA

    Scopul standardului este definirea cerințelor privind calitățile pe care trebuie să le prezinte piersicile și nectarinele după condiționare și ambalare.

    Totuși, în etapele ulterioare expedierii, produsele pot prezenta, în raport cu cerințele standardului:

    o ușoară lipsă de prospețime și turgescență,

    pentru produsele clasificate în alte categorii decât categoria «Extra», o ușoară alterare datorată dezvoltării și caracterului perisabil al acestora.

    A.   Cerințe minime

    În toate categoriile, sub rezerva dispozițiilor speciale prevăzute pentru fiecare categorie și a toleranțelor admise, piersicile și nectarinele trebuie să fie:

    întregi;

    sănătoase; se exclud produsele afectate de putregai sau alterate astfel încât devin improprii pentru consum;

    curate, fără materii străine vizibile;

    fără dăunători;

    fără deteriorări cauzate de dăunători care afectează pulpa;

    fără fructe despicate în cavitatea pedunculului;

    fără umezeală externă anormală;

    fără miros și/sau gust străin.

    Dezvoltarea și starea piersicilor și nectarinelor trebuie să le permită:

    să reziste la transport și la manipulare; și

    să ajungă în stare satisfăcătoare la locul de destinație.

    B.   Cerințe de maturitate

    Fructele trebuie să fie suficient de dezvoltate și să prezinte un grad satisfăcător de coacere. Indexul refractometric al pulpei trebuie să fie de minimum 8 °Brix (25).

    C.   Clasificare

    Piersicile și nectarinele sunt clasificate în trei categorii, definite în cele ce urmează:

    (i)   Categoria «Extra»

    Piersicile și nectarinele din această categorie trebuie să fie de calitate superioară. Trebuie să fie caracteristice pentru soiul respectiv.

    Pulpa trebuie să fie perfect sănătoasă.

    Piersicile și nectarinele nu trebuie să prezinte defecte, cu excepția unor foarte ușoare defecte superficiale, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produselor, calitatea, păstrarea și prezentarea în ambalaj a acestora.

    (ii)   Categoria I

    Piersicile și nectarinele din această categorie trebuie să fie de bună calitate. Trebuie să fie caracteristice pentru soiul respectiv. Pulpa trebuie să fie perfect sănătoasă.

    Totuși, pot fi permise următoarele defecte ușoare, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produselor, calitatea, păstrarea și prezentarea în ambalaj a acestora:

    un ușor defect de formă;

    un ușor defect de dezvoltare;

    ușoare defecte de colorit;

    ușoare urme provocate de presiune, a căror suprafață totală nu depășește 1 cm2;

    ușoare defecte ale epidermei care nu pot depăși:

    1,5 cm lungime, în cazul defectelor cu formă alungită;

    1 cm2 suprafață totală în cazul altor defecte.

    (iii)   Categoria II

    Această categorie cuprinde piersicile și nectarinele care nu se încadrează în categoriile superioare, dar îndeplinesc cerințele minime specificate mai sus.

    Pulpa nu trebuie să prezinte defecte majore.

    Pot fi permise următoarele defecte, cu condiția ca piersicile și nectarinele să își mențină caracteristicile esențiale de calitate, păstrare și prezentare:

    defecte de formă,

    defecte de dezvoltare, inclusiv sâmburi despicați, cu condiția ca fructele să fie închise, iar pulpa să fie sănătoasă,

    defecte de colorit,

    urme de lovituri, a căror suprafață totală nu depășește 2 cm2, epiderma putând fi ușor decolorată,

    defecte ale epidermei care nu pot depăși:

    2,5 cm lungime, în cazul defectelor cu formă alungită,

    2 cm2 suprafață totală în cazul altor defecte.

    III.   DISPOZIȚII PRIVIND CALIBRAREA

    Calibrul este determinat fie de diametrul maxim al secțiunii ecuatoriale, fie de greutate, fie prin numărare.

    Calibrul minim este de:

    56 mm sau 85 g în cazul categoriei «Extra»;

    51 mm sau 65 g în cazul categoriilor I și II.

    Totuși, fructele cu calibre mai mici de 56 mm sau 85 g nu se comercializează în perioada 1 iulie-31 octombrie (în emisfera nordică) și în perioada 1 ianuarie-30 aprilie (în emisfera sudică).

    În cazul categoriei II, următoarele dispoziții sunt opționale:

    Pentru a se asigura uniformitatea calibrelor, diferențele de calibru dintre produsele din același ambalaj nu trebuie să depășească:

    (a)

    În cazul fructelor calibrate în funcție de diametru:

    5 mm în cazul fructelor cu diametrul sub 70 mm;

    10 mm în cazul fructelor cu diametrul de minimum 70 mm.

    (b)

    În cazul fructelor calibrate în funcție de greutate:

    30 g în cazul fructelor cu greutatea sub 180 g;

    80 g în cazul fructelor cu greutatea de minimum 180 g.

    (c)

    În cazul fructelor calibrate în funcție de număr, diferența de calibru trebuie să respecte dispozițiile de la litera (a) sau (b).

    În cazul aplicării codurilor de calibrare, trebuie respectate cele din tabelul de mai jos.

     

    cod

    diametru

     

    greutate

    de la

    la

    de la

    la

    (în mm)

    (în mm)

    (în g)

    (în g)

    1

    D

    51

    56

    sau

    65

    85

    2

    C

    56

    61

    85

    105

    3

    B

    61

    67

    105

    135

    4

    A

    67

    73

    135

    180

    5

    AA

    73

    80

    180

    220

    6

    AAA

    80

    90

    220

    300

    7

    AAAA

    > 90

    > 300

    IV.   DISPOZIȚII PRIVIND TOLERANȚELE

    În toate etapele comercializării, se admit toleranțe privind calitatea și calibrul în cadrul fiecărui lot în cazul produselor care nu îndeplinesc cerințele categoriei indicate.

    A.   Toleranțe privind calitatea

    (i)   Categoria «Extra»

    Se permite ca un total de 5 la sută din piersici sau nectarine (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei I. În cadrul acestei toleranțe, maximum 0,5 % din total pot fi produse care îndeplinesc cerințele de calitate ale categoriei II.

    (ii)   Categoria I

    Se permite ca un total de 10 la sută din piersici sau nectarine (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei II. În cadrul acestei toleranțe, maximum 1 % din total pot fi produse care nu îndeplinesc nici cerințele de calitate ale categoriei II, nici cerințele minime, sau produse alterate.

    (iii)   Categoria II

    Se permite ca un total de 10 la sută din piersici sau nectarine (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească nici cerințele categoriei, nici cerințele minime. În cadrul acestei toleranțe, proporția totală a produselor alterate poate fi de maximum 2 %.

    B.   Toleranțe privind calibrarea

    Pentru toate categoriile (dacă se impune calibrarea): se permite ca un total de 10 % din piersici sau nectarine (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele privind calibrul.

    V.   DISPOZIȚII PRIVIND PREZENTAREA

    A.   Uniformitatea

    Fiecare ambalaj trebuie să aibă un conținut uniform și să nu cuprindă decât piersici sau nectarine de aceeași origine, de același soi, de aceeași calitate, cu același grad de coacere și de același calibru (dacă se impune calibrarea), iar în cazul categoriei «Extra» conținutul trebuie să fie, de asemenea, uniform din punctul de vedere al coloritului.

    Partea vizibilă a conținutului ambalajului trebuie să fie reprezentativă pentru întregul conținut.

    B.   Ambalarea

    Piersicile sau nectarinele trebuie ambalate astfel încât să se asigure o protecție adecvată a produselor.

    Materialele utilizate în interiorul ambalajului trebuie să fie curate și de calitate, astfel încât să nu cauzeze daune externe sau interne produselor. Utilizarea de materiale, în special hârtie sau etichete, care poartă specificații comerciale este permisă numai cu condiția ca înscrisul sau etichetarea să se realizeze cu cerneală sau clei netoxice.

    Etichetele aplicate individual pe produse trebuie să poată fi dezlipite fără a lăsa urme vizibile de adeziv și fără a cauza defecte ale epidermei. Inscripționarea cu laser a unor informații pe fructe nu trebuie să ducă la defecte ale pulpei sau ale epidermei.

    Ambalajele nu trebuie să conțină materii străine.

    VI.   DISPOZIȚII PRIVIND MARCAREA

    Pe fiecare ambalaj (26) trebuie să figureze următoarele indicații, în litere grupate pe aceeași parte, marcarea fiind lizibilă, imposibil de șters și vizibilă din exterior:

    A.   Identificare

    Numele și adresa fizică ale ambalatorului (de exemplu strada/localitatea/regiunea/codul poștal și, dacă este diferită de țara de origine, țara)

    Această mențiune poate fi înlocuită:

    în cazul tuturor ambalajelor, cu excepția preambalajelor, de codul reprezentând ambalatorul și/sau expeditorul, eliberat sau recunoscut de un organism oficial, indicat alături de mențiunea «Ambalator și/sau expeditor» (sau abrevieri echivalente). Codul este precedat de codul ISO 3166 (alfa) al țării/regiunii din țara care efectuează recunoașterea, dacă aceasta nu este țara de origine;

    doar în cazul preambalajelor, cu numele și adresa unui vânzător stabilit în Uniune, indicate alături de mențiunea «Ambalat pentru:» sau de o mențiune echivalentă. În acest caz, etichetarea trebuie, de asemenea, să conțină un cod care corespunde ambalatorului și/sau expeditorului. În legătură cu semnificația acestui cod, vânzătorul furnizează toate informațiile considerate necesare de organismul de control.

    B.   Natura produselor

    «Piersici» sau «Nectarine», în cazul în care conținutul nu este vizibil din exterior.

    Culoarea pulpei.

    Denumirea soiului (opțional).

    C.   Originea produselor

    Țara de origine (27) și, opțional, regiunea de producție sau denumirea zonei la nivel național, regional sau local.

    D.   Specificații comerciale

    Categoria.

    Calibrul (dacă se impune calibrarea), exprimat prin diametrul minim și cel maxim (în mm), prin greutatea minimă și cea maximă (în g) sau prin codul calibrului.

    Numărul de unități (opțional).

    E.   Marcajul de control oficial (opțional)

    Menționarea indicațiilor prevăzute la primul paragraf nu este necesară în cazul ambalajelor care conțin ambalaje de vânzare, clar vizibile din exterior, toate purtând indicațiile respective. Aceste ambalaje nu trebuie să poarte indicații care să inducă în eroare. Atunci când aceste ambalaje sunt paletizate, aceste indicații trebuie să figureze pe o fișă plasată vizibil pe cel puțin două dintre fațetele paletului.

    PARTEA 6:   STANDARD DE COMERCIALIZARE PENTRU PERE

    I.   DEFINIȚIA PRODUSULUI

    Prezentul standard se aplică perelor din soiurile (cultivarele) provenite din Pyrus communis L. destinate a fi livrate proaspete consumatorilor, perele destinate prelucrării industriale fiind excluse.

    II.   DISPOZIȚII PRIVIND CALITATEA

    Scopul standardului este definirea cerințelor privind calitățile pe care trebuie să le prezinte perele după condiționare și ambalare.

    Totuși, în etapele ulterioare expedierii, produsele pot prezenta, în raport cu cerințele standardului:

    o ușoară lipsă de prospețime și turgescență;

    pentru produsele clasificate în alte categorii decât categoria «Extra», o ușoară alterare datorată dezvoltării și caracterului perisabil al acestora.

    A.   Cerințe minime

    În toate categoriile, sub rezerva dispozițiilor speciale prevăzute pentru fiecare categorie și a toleranțelor admise, perele trebuie să fie:

    întregi;

    sănătoase; se exclud produsele afectate de putregai sau alterate astfel încât devin improprii pentru consum;

    curate, fără materii străine vizibile;

    fără dăunători;

    fără deteriorări cauzate de dăunători care afectează pulpa;

    fără umezeală externă anormală;

    fără miros și/sau gust străin.

    Dezvoltarea și starea perelor trebuie să le permită:

    să reziste la transport și la manipulare; și

    să ajungă în stare satisfăcătoare la locul de destinație.

    B.   Cerințe de maturitate

    Dezvoltarea perelor și stadiul lor de maturitate trebuie să le permită continuarea procesului de coacere și atingerea gradului de coacere necesar în raport cu caracteristicile soiului.

    C.   Clasificare

    Perele sunt clasificate în trei categorii, definite în cele ce urmează:

    (i)   Categoria «Extra»

    Perele din această categorie trebuie să fie de calitate superioară. Trebuie să fie caracteristice pentru soiul respectiv (28).

    Pulpa trebuie să fie perfect sănătoasă, iar epiderma trebuie să fie lipsită de rugozitate aspră.

    Perele nu trebuie să prezinte defecte, cu excepția unor foarte ușoare defecte superficiale, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al fructelor, calitatea, păstrarea și prezentarea în ambalaj a acestora.

    Pedunculul trebuie să fie intact.

    Perele nu trebuie să fie pietroase.

    (ii)   Categoria I

    Perele din această categorie trebuie să fie de bună calitate. Trebuie să fie caracteristice pentru soiul respectiv (29).

    Pulpa trebuie să fie perfect sănătoasă.

    Totuși, pot fi permise următoarele defecte ușoare, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produselor, calitatea, păstrarea și prezentarea în ambalaj a acestora:

    un ușor defect de formă;

    un ușor defect de dezvoltare;

    ușoare defecte de colorit;

    foarte ușoară rugozitate aspră;

    ușoare defecte ale epidermei care nu pot depăși:

    2 cm lungime, în cazul defectelor cu formă alungită;

    1 cm2 suprafață totală în cazul altor defecte, cu excepția rapănului (Venturia pirina și V. inaequalis), care, per total, nu trebuie să afecteze o suprafață mai mare de 0,25 cm2.

    urme de lovituri ușoare a căror suprafață nu depășește 1 cm2.

    Pedunculul poate fi ușor deteriorat.

    Perele nu trebuie să fie pietroase.

    (iii)   Categoria II

    Această categorie cuprinde perele care nu se încadrează în categoriile superioare, dar îndeplinesc cerințele minime specificate mai sus.

    Pulpa nu trebuie să prezinte defecte majore.

    Pot fi permise următoarele defecte, cu condiția ca perele să își mențină caracteristicile esențiale de calitate, păstrare și prezentare:

    defecte de formă,

    defecte de dezvoltare,

    defecte de colorit,

    ușoară rugozitate aspră,

    defecte ale epidermei care nu pot depăși:

    4 cm lungime, în cazul defectelor cu formă alungită;

    2,5 cm2 suprafață totală în cazul altor defecte, cu excepția rapănului (Venturia pirina și V. inaequalis), care, per total, nu trebuie să afecteze o suprafață mai mare de 1 cm2;

    urme de lovituri ușoare a căror suprafață nu depășește 2 cm2.

    III.   DISPOZIȚII PRIVIND CALIBRAREA

    Calibrul este determinat fie de diametrul maxim al secțiunii ecuatoriale, fie de greutate.

    Calibrul minim este de:

    (a)

    În cazul fructelor calibrate în funcție de diametru:

     

    «Extra»

    Categoria I

    Categoria II

    Soiuri cu fructe mari

    60 mm

    55 mm

    55 mm

    Alte soiuri

    55 mm

    50 mm

    45 mm

    (b)

    În cazul fructelor calibrate în funcție de greutate:

     

    «Extra»

    Categoria I

    Categoria II

    Soiuri cu fructe mari

    130 g

    110 g

    110 g

    Alte soiuri

    110 g

    100 g

    75 g

    Perele de vară incluse în apendicele la prezentul standard nu trebuie să respecte cerința privind calibrul minim.

    Pentru a se asigura uniformitatea calibrelor, diferențele de calibru dintre produsele din același ambalaj nu trebuie să depășească:

    (a)

    În cazul fructelor calibrate în funcție de diametru:

    5 mm pentru fructele din categoria «Extra» și pentru fructele din categoriile I și II ambalate în rânduri și în straturi suprapuse.

    10 mm pentru fructele din categoria I prezentate în ambalajele de vânzare sau în vrac în ambalaj.

    (b)

    În cazul fructelor calibrate în funcție de greutate:

    pentru fructele din categoria «Extra» și cele din categoriile I și II ambalate în rânduri și în straturi suprapuse:

    Interval (în g)

    Diferență de greutate (în g)

    75-100

    15

    100-200

    35

    200-250

    50

    > 250

    80

    pentru fructele din categoria I prezentate în ambalajele de vânzare sau în vrac în ambalaj:

    Interval (în g)

    Diferență de greutate (în g)

    100-200

    50

    > 200

    100

    Nu există nicio limită referitoare la uniformitatea calibrului în cazul fructelor din categoria II prezentate în ambalajele de vânzare sau în vrac în ambalaj.

    IV.   DISPOZIȚII PRIVIND TOLERANȚELE

    În toate etapele comercializării, se admit toleranțe privind calitatea și calibrul în cadrul fiecărui lot pentru produsele care nu îndeplinesc cerințele categoriei indicate.

    A.   Toleranțe privind calitatea

    (i)   Categoria «Extra»

    Se permite ca un total de 5 % din pere (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei I. În cadrul acestei toleranțe, maximum 0,5 % din total pot fi produse care îndeplinesc cerințele de calitate ale categoriei II.

    (ii)   Categoria I

    Se permite ca un total de 10 % din pere (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei II. În cadrul acestei toleranțe, maximum 1 % din total pot fi produse care nu îndeplinesc nici cerințele de calitate ale categoriei II, nici cerințele minime, sau produse alterate.

    (iii)   Categoria II

    Se permite ca un total de 10 % din pere (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească nici cerințele categoriei, nici cerințele minime. În cadrul acestei toleranțe, proporția totală a produselor alterate poate fi de maximum 2 %.

    B.   Toleranțe privind calibrarea

    Pentru toate categoriile: se permite ca un total de 10 % din pere (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele privind calibrul. Această toleranță nu poate fi extinsă astfel încât să includă produsele cu un calibru de:

    5 mm sau mai mult sub diametrul minim;

    10 g sau mai mult sub greutatea minimă.

    V.   DISPOZIȚII PRIVIND PREZENTAREA

    A.   Uniformitatea

    Fiecare ambalaj trebuie să aibă un conținut uniform și să nu cuprindă decât pere de aceeași origine, de același soi, de aceeași calitate, de același calibru (dacă se impune calibrarea) și cu același grad de coacere.

    De asemenea, în cazul categoriei «Extra» se impune uniformitatea din punctul de vedere al coloritului.

    Totuși, poate fi ambalat împreună într-un ambalaj de vânzare un amestec de pere din soiuri diferite, cu condiția să aibă o calitate uniformă și, în cazul fiecărui soi, aceeași origine. Uniformitatea în ceea ce privește calibrul nu este obligatorie.

    Partea vizibilă a conținutului ambalajului trebuie să fie reprezentativă pentru întregul conținut.

    B.   Ambalarea

    Perele trebuie ambalate astfel încât să se asigure o protecție adecvată a produselor.

    Materialele utilizate în interiorul ambalajului trebuie să fie curate și de calitate, astfel încât să nu cauzeze daune externe sau interne produselor. Utilizarea de materiale, în special hârtie sau etichete, care poartă specificații comerciale este permisă numai cu condiția ca înscrisul sau etichetarea să se realizeze cu cerneală sau clei netoxice.

    Etichetele aplicate individual pe produse trebuie să poată fi dezlipite fără a lăsa urme vizibile de adeziv și fără a cauza defecte ale epidermei. Inscripționarea cu laser a unor informații pe fructe nu trebuie să ducă la defecte ale pulpei sau ale epidermei.

    Ambalajele nu trebuie să conțină materii străine.

    VI.   DISPOZIȚII PRIVIND MARCAREA

    Pe fiecare ambalaj (30) trebuie să figureze următoarele indicații, în litere grupate pe aceeași parte, marcarea fiind lizibilă, imposibil de șters și vizibilă din exterior.

    A.   Identificare

    Numele și adresa fizică ale ambalatorului (de exemplu, strada/localitatea/regiunea/codul poștal și, dacă este diferită de țara de origine, țara)

    Această mențiune poate fi înlocuită:

    în cazul tuturor ambalajelor, cu excepția preambalajelor, de codul reprezentând ambalatorul și/sau expeditorul, eliberat sau recunoscut de un organism oficial, indicat alături de mențiunea «Ambalator și/sau expeditor» (sau abrevieri echivalente). Codul este precedat de codul ISO 3166 (alfa) al țării/regiunii din țara care efectuează recunoașterea, dacă aceasta nu este țara de origine;

    doar în cazul preambalajelor, cu numele și adresa unui vânzător stabilit în Uniune, indicate alături de mențiunea «Ambalat pentru:» sau de o mențiune echivalentă. În acest caz, etichetarea trebuie, de asemenea, să conțină un cod care corespunde ambalatorului și/sau expeditorului. În legătură cu semnificația acestui cod, vânzătorul furnizează toate informațiile considerate necesare de organismul de control.

    B.   Natura produselor

    «Pere», în cazul în care conținutul ambalajului nu este vizibil din exterior.

    Denumirea soiului. În cazul unui amestec de pere din soiuri diferite, denumirile respectivelor soiuri.

    Denumirea soiului poate fi înlocuită cu un sinonim. O denumire comercială (31) poate fi furnizată doar în plus față de soi sau de sinonimul acestuia.

    C.   Originea produselor

    Țara de origine (32) și, opțional, regiunea de producție sau denumirea zonei la nivel național, regional sau local.

    În cazul unui amestec de soiuri diferite de pere de origini diferite, indicarea fiecăreia dintre țările de origine trebuie să figureze lângă denumirea soiului în cauză.

    D.   Specificații comerciale

    Categoria.

    Calibrul sau, în cazul fructelor prezentate în rânduri și în straturi suprapuse, numărul de unități.

    În cazul în care identificarea este efectuată în funcție de calibru, acesta trebuie indicat:

    (a)

    în cazul produselor care fac obiectul normelor privind uniformitatea, prin diametrul minim și cel maxim sau prin greutatea minimă și cea maximă;

    (b)

    opțional, în cazul produselor care nu fac obiectul normelor privind uniformitatea, prin diametrul sau greutatea celui mai mic fruct din ambalaj, urmat(ă) de cuvintele «și peste» sau de o indicație echivalentă sau, după caz, prin diametrul sau greutatea celui mai mare fruct din ambalaj.

    E.   Marcajul de control oficial (opțional)

    Menționarea indicațiilor prevăzute la primul paragraf nu este necesară în cazul ambalajelor care conțin ambalaje de vânzare, clar vizibile din exterior, toate purtând indicațiile respective. Aceste ambalaje nu trebuie să poarte indicații care să inducă în eroare. Atunci când aceste ambalaje sunt paletizate, aceste indicații trebuie să figureze pe o fișă plasată vizibil pe cel puțin două dintre fațetele paletului.

    „Apendice

    Lista neexhaustivă a soiurilor cu fructe mari și a soiurilor de pere de vară

    Soiurile cu fructe mici și alte soiuri care nu sunt menționate în tabel pot fi comercializate, cu condiția respectării cerințelor privind calibrul prevăzute pentru alte soiuri și descrise în secțiunea III din standard.

    Unele dintre soiurile enumerate în tabelul următor pot fi comercializate sub denumirile pentru care s-a solicitat sau s-a obținut protecția mărcii în una sau mai multe țări. Nu s-a dorit includerea unor astfel de mărci în primele două coloane din tabel. Anumite mărci cunoscute sunt menționate în a treia coloană numai cu titlu informativ.

    Legendă:

    L

    =

    Soiuri cu fructe mari

    SP

    =

    Pere de vară, pentru care nu este prevăzut niciun calibru minim.

    Soi

    Sinonime

    Mărci

    Calibru

    Abbé Fétel

    Abate Fetel

     

    L

    Abugo o Siete en Boca

       

    SP

    AkVa

       

    SP

    Alka

       

    L

    Alsa

       

    L

    Amfora

       

    L

    Alexandrine Douillard

       

    L

    Bambinella

       

    SP

    Bergamotten

       

    SP

    Beurré Alexandre Lucas

    Lucas

     

    L

    Beurré Bosc

    Bosc, Beurré d'Apremont, Empereur Alexandre, Kaiser Alexander

     

    L

    Beurré Clairgeau

       

    L

    Beurré d'Arenberg

    Hardenpont

     

    L

    Beurré Giffard

       

    SP

    Beurré précoce Morettini

    Morettini

     

    SP

    Blanca de Aranjuez

    Agua de Aranjuez, Espadona, Blanquilla

     

    SP

    Carusella

       

    SP

    Castell

    Castell de Verano

     

    SP

    Colorée de Juillet

    Bunte Juli

     

    SP

    Comice rouge

       

    L

    Concorde

       

    L

    Condoula

       

    SP

    Coscia

    Ercolini

     

    SP

    Curé

    Curato, Pastoren, Del cura de Ouro, Espadon de invierno, Bella de Berry, Lombardia de Rioja, Batall de Campana

     

    L

    D'Anjou

       

    L

    Dita

       

    L

    D. Joaquina

    Doyenné de Juillet

     

    SP

    Doyenné d'hiver

    Winterdechant

     

    L

    Doyenné du Comice

    Comice, Vereinsdechant

     

    L

    Erika

       

    L

    Etrusca

       

    SP

    Flamingo

       

    L

    Forelle

       

    L

    Général Leclerc

     

    Amber Graceä

    L

    Gentile

       

    SP

    Golden Russet Bosc

       

    L

    Grand champion

       

    L

    Harrow Delight

       

    L

    Jeanne d'Arc

       

    L

    Joséphine

       

    L

    Kieffer

       

    L

    Klapa Mīlule

       

    L

    Leonardeta

    Mosqueruela, Margallon, Colorada de Alcanadre, Leonarda de Magallon

     

    SP

    Lombacad

     

    Cascade â

    L

    Moscatella

       

    SP

    Mramornaja

       

    L

    Mustafabey

       

    SP

    Packham's Triumph

    Williams d'Automne

     

    L

    Passe Crassane

    Passa Crassana

     

    L

    Perita de San Juan

       

    SP

    Pérola

       

    SP

    Pitmaston

    Williams Duchesse

     

    L

    Précoce de Trévoux

    Trévoux

     

    SP

    Président Drouard

       

    L

    Rosemarie

       

    L

    Santa Maria

    Santa Maria Morettini

     

    SP

    Spadoncina

    Agua de Verano, Agua de Agosto

     

    SP

    Suvenirs

       

    L

    Taylors Gold

       

    L

    Triomphe de Vienne

       

    L

    Vasarine Sviestine

       

    L

    Williams Bon Chrétien

    Bon Chrétien, Bartlett, Williams, Summer Bartlett

     

    L

    PARTEA 7:   STANDARD DE COMERCIALIZARE PENTRU CĂPȘUNI

    I.   DEFINIȚIA PRODUSULUI

    Prezentul standard se aplică în cazul căpșunilor din soiurile (cultivarele) provenite din genul Fragaria L. destinate a fi livrate proaspete consumatorilor, căpșunile destinate prelucrării industriale fiind excluse.

    II.   DISPOZIȚII PRIVIND CALITATEA

    Scopul standardului este definirea cerințelor privind calitățile pe care trebuie să le prezinte căpșunile după condiționare și ambalare.

    Totuși, în etapele ulterioare expedierii, produsele pot prezenta, în raport cu cerințele standardului:

    o ușoară lipsă de prospețime și turgescență;

    pentru produsele clasificate în alte categorii decât categoria «Extra», o ușoară alterare datorată dezvoltării și caracterului perisabil al acestora.

    A.   Cerințe minime

    În toate categoriile, sub rezerva dispozițiilor speciale prevăzute pentru fiecare categorie și a toleranțelor admise, căpșunile trebuie să fie:

    întregi, nedeteriorate;

    sănătoase; se exclud produsele afectate de putregai sau alterate astfel încât devin improprii pentru consum;

    curate, fără materii străine vizibile;

    cu un aspect proaspăt, dar nespălate;

    fără dăunători;

    fără deteriorări cauzate de dăunători;

    cu caliciu (cu excepția fragilor); caliciul și, atunci când este prezent, pedunculul trebuie să fie proaspete și verzi;

    fără umezeală externă anormală;

    fără miros și/sau gust străin.

    Căpșunile trebuie să fie suficient de dezvoltate și să prezinte un grad satisfăcător de coacere. Dezvoltarea și starea căpșunilor trebuie să le permită:

    să reziste la transport și la manipulare; și

    să ajungă în stare satisfăcătoare la locul de destinație.

    B.   Clasificare

    Căpșunile sunt încadrate în trei categorii, definite după cum urmează:

    (i)   Categoria «Extra»

    Căpșunile din această categorie trebuie să fie de calitate superioară. Trebuie să fie caracteristice pentru soiul respectiv.

    Trebuie:

    să aibă un aspect lucios, ținând seama de caracteristicile soiului;

    să fie lipsite de urme de pământ.

    Căpșunile nu trebuie să prezinte defecte, cu excepția unor foarte ușoare defecte superficiale, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produselor, calitatea, păstrarea și prezentarea în ambalaj a acestora.

    (ii)   Categoria I

    Căpșunile din această categorie trebuie să fie de bună calitate. Trebuie să fie caracteristice pentru soiul respectiv.

    Totuși, pot fi permise următoarele defecte ușoare, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produselor, calitatea, păstrarea și prezentarea în ambalaj a acestora:

    un ușor defect de formă;

    prezența unei mici zone albe care nu depășește a zecea parte din suprafața totală a fructului;

    ușoare urme superficiale de presare.

    Căpșunile trebuie să fie lipsite de urme de pământ.

    (iii)   Categoria II

    Această categorie cuprinde căpșunile care nu se încadrează în categoriile superioare, dar îndeplinesc cerințele minime specificate mai sus.

    Pot fi permise următoarele defecte, cu condiția ca fructele să își mențină caracteristicile esențiale de calitate, păstrare și prezentare:

    defecte de formă;

    o zonă albă a cărei suprafață nu trebuie să depășească a cincea parte din suprafața totală a fructului;

    ușoare urme uscate de lovituri, care nu sunt susceptibile să se răspândească;

    urme ușoare de pământ.

    III.   DISPOZIȚII PRIVIND CALIBRAREA

    Calibrul este determinat de diametrul maxim al secțiunii ecuatoriale.

    Calibrul minim este de:

    25 mm în cazul categoriei «Extra»;

    18 mm, în cazul categoriilor I și II.

    Nu există un calibru minim în cazul fragilor.

    IV.   DISPOZIȚII PRIVIND TOLERANȚELE

    În toate etapele comercializării, se admit toleranțe privind calitatea și calibrul în cadrul fiecărui lot pentru produsele care nu îndeplinesc cerințele categoriei indicate.

    A.   Toleranțe privind calitatea

    (i)   Categoria «Extra»

    Se permite ca un total de 5 % din căpșuni (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei I. În cadrul acestei toleranțe, maximum 0,5 % din total pot fi produse care îndeplinesc cerințele de calitate ale categoriei II.

    (ii)   Categoria I

    Se permite ca un total de 10 % din căpșuni (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei II. În cadrul acestei toleranțe, maximum 2 % din total pot fi produse care nu îndeplinesc nici cerințele de calitate ale categoriei II, nici cerințele minime, sau produse alterate.

    (iii)   Categoria II

    Se permite ca un total de 10 % din căpșuni (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească nici cerințele categoriei, nici cerințele minime. În cadrul acestei toleranțe, proporția totală a produselor alterate poate fi de maximum 2 %.

    B.   Toleranțe privind calibrarea

    Pentru toate categoriile: se permite ca un total de 10 % din căpșuni (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele privind calibrul minim.

    V.   DISPOZIȚII PRIVIND PREZENTAREA

    A.   Uniformitatea

    Fiecare ambalaj trebuie să aibă un conținut uniform și să nu cuprindă decât căpșuni de aceeași origine, de același soi și de aceeași calitate.

    În cazul categoriei «Extra», căpșunile, cu excepția fragilor, trebuie să fie deosebit de uniforme și regulate în ceea ce privește gradul de coacere, coloritul și calibrul. În cazul categoriei I, căpșunile pot fi mai puțin uniforme în ceea ce privește calibrul.

    Partea vizibilă a conținutului ambalajului trebuie să fie reprezentativă pentru întregul conținut.

    B.   Ambalarea

    Căpșunile trebuie ambalate astfel încât să se asigure o protecție adecvată a produselor.

    Materialele utilizate în interiorul ambalajului trebuie să fie curate și de calitate, astfel încât să nu cauzeze daune externe sau interne produselor. Utilizarea de materiale, în special hârtie sau etichete, care poartă specificații comerciale este permisă numai cu condiția ca înscrisul sau etichetarea să se realizeze cu cerneală sau clei netoxice.

    Ambalajele nu trebuie să conțină materii străine.

    VI.   DISPOZIȚII PRIVIND MARCAREA

    Pe fiecare ambalaj (33) trebuie să figureze următoarele indicații, în litere grupate pe aceeași parte, marcarea fiind lizibilă, imposibil de șters și vizibilă din exterior:

    A.   Identificare

    Numele și adresa fizică ale ambalatorului (de exemplu strada/localitatea/regiunea/codul poștal și, dacă este diferită de țara de origine, țara)

    Această mențiune poate fi înlocuită:

    în cazul tuturor ambalajelor, cu excepția preambalajelor, de codul reprezentând ambalatorul și/sau expeditorul, eliberat sau recunoscut de un organism oficial, indicat alături de mențiunea «Ambalator și/sau expeditor» (sau abrevieri echivalente). Codul este precedat de codul ISO 3166 (alfa) al țării/regiunii din țara care efectuează recunoașterea, dacă aceasta nu este țara de origine;

    doar în cazul preambalajelor, cu numele și adresa unui vânzător stabilit în Uniune, indicate alături de mențiunea «Ambalat pentru:» sau de o mențiune echivalentă. În acest caz, etichetarea trebuie, de asemenea, să conțină un cod care corespunde ambalatorului și/sau expeditorului. În legătură cu semnificația acestui cod, vânzătorul furnizează toate informațiile considerate necesare de organismul de control.

    B.   Natura produselor

    «Căpșuni», în cazul în care conținutul ambalajului nu este vizibil din exterior.

    Denumirea soiului (opțional).

    C.   Originea produselor

    Țara de origine (34) și, opțional, regiunea de producție sau denumirea zonei la nivel național, regional sau local.

    D.   Specificații comerciale

    Categoria.

    E.   Marcajul de control oficial (opțional)

    Menționarea indicațiilor prevăzute la primul paragraf nu este necesară în cazul ambalajelor care conțin ambalaje de vânzare, clar vizibile din exterior, toate purtând indicațiile respective. Aceste ambalaje nu trebuie să poarte indicații care să inducă în eroare. Atunci când aceste ambalaje sunt paletizate, aceste indicații trebuie să figureze pe o fișă plasată vizibil pe cel puțin două dintre fațetele paletului.

    PARTEA 8:   STANDARD DE COMERCIALIZARE PENTRU ARDEI

    I.   DEFINIȚIA PRODUSULUI

    Prezentul standard se aplică ardeilor din soiurile (35) (cultivarele) provenite din Capsicum annuum L. destinați a fi livrați proaspeți consumatorilor, ardeii destinați prelucrării industriale fiind excluși.

    II.   DISPOZIȚII PRIVIND CALITATEA

    Scopul standardului este definirea cerințelor privind calitățile pe care trebuie să le prezinte ardeii după condiționare și ambalare.

    Totuși, în etapele ulterioare expedierii, produsele pot prezenta, în raport cu cerințele standardului:

    o ușoară lipsă de prospețime și turgescență;

    pentru produsele clasificate în alte categorii decât categoria «Extra», o ușoară alterare datorată dezvoltării și caracterului perisabil al acestora.

    A.   Cerințe minime

    În toate categoriile, sub rezerva dispozițiilor speciale prevăzute pentru fiecare categorie și a toleranțelor admise, ardeii trebuie să fie:

    întregi;

    sănătoși; se exclud produsele afectate de putregai sau alterate astfel încât devin improprii pentru consum;

    curați, fără materii străine vizibile;

    proaspeți ca aspect;

    tari;

    fără dăunători;

    fără deteriorări cauzate de dăunători care afectează pulpa;

    fără deteriorări cauzate de temperatură scăzută sau îngheț;

    cu pedunculi atașați; pedunculul trebuie să fie tăiat drept, iar caliciul trebuie să fie intact;

    fără umezeală externă anormală;

    fără miros și/sau gust străin.

    Dezvoltarea și starea ardeilor trebuie să le permită:

    să reziste la transport și manipulare; și

    să ajungă în stare satisfăcătoare la locul de destinație.

    B.   Clasificare

    Ardeii sunt clasificați în trei categorii, definite în cele ce urmează:

    (i)   Categoria «Extra»

    Ardeii din această categorie trebuie să fie de calitate superioară. Trebuie să fie caracteristici pentru soiul și/sau pentru tipul comercial respectiv.

    Ardeii nu trebuie să prezinte defecte, cu excepția unor foarte ușoare defecte superficiale, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produselor, calitatea, păstrarea și prezentarea în ambalaj a acestora.

    (ii)   Categoria I

    Ardeii din această categorie trebuie să fie de bună calitate. Trebuie să fie caracteristici pentru soiul și/sau pentru tipul comercial respectiv.

    Totuși, pot fi permise următoarele defecte ușoare, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produselor, calitatea, păstrarea și prezentarea în ambalaj a acestora:

    un ușor defect de formă;

    daune ușoare cauzate de mana ardeiului sau de tripși, care nu afectează mai mult de 1/3 din suprafața totală;

    ușoare defecte ale epidermei, precum:

    corodare, zgâriere, arsură solară, urme de presiune, a căror suprafață totală nu depășește 2 cm în cazul defectelor cu formă alungită și 1 cm2 în cazul altor defecte; sau

    crăpături superficiale uscate care, în total, afectează cel mult 1/8 din suprafața totală;

    peduncul ușor deteriorat.

    (iii)   Categoria II

    Această categorie cuprinde ardeii care nu se încadrează în categoriile superioare, dar îndeplinesc cerințele minime specificate mai sus.

    Pot fi permise următoarele defecte, cu condiția ca ardeii să își mențină caracteristicile esențiale de calitate, păstrare și prezentare:

    defecte de formă;

    daune cauzate de mana ardeiului sau de tripși, care nu afectează mai mult de 2/3 din suprafața totală;

    defecte ale epidermei, precum:

    corodare, zgâriere, arsură solară, urme de lovire și daune cicatrizate, a căror suprafață totală nu depășește 4 cm în cazul defectelor cu formă alungită și 2,5 cm2 în cazul altor defecte; sau

    crăpături superficiale uscate care, în total, afectează cel mult 1/4 din suprafața totală;

    deteriorare a capătului cu inflorescență al ardeiului, pe o suprafață de cel mult 1 cm2;

    zbârcire care nu depășește 1/3 din suprafață;

    peduncul și caliciu deteriorate, cu condiția ca pulpa din jurul acestora să rămână intactă.

    III.   DISPOZIȚII PRIVIND CALIBRAREA

    Calibrul este determinat fie de diametrul maxim al secțiunii ecuatoriale, fie de greutate. Pentru a se asigura uniformitatea calibrelor, diferențele de calibru dintre produsele din același ambalaj nu trebuie să depășească:

    (a)

    În cazul ardeilor calibrați în funcție de diametru:

    20 mm.

    (b)

    În cazul ardeilor calibrați în funcție de greutate:

    30 g dacă cel mai greu ardei cântărește 180 g sau mai puțin;

    80 g dacă cel mai ușor ardei cântărește peste 180 g, dar mai puțin de 260 g;

    fără limită dacă cel mai ușor ardei cântărește 260 g sau mai mult.

    Ardeii cu formă alungită trebuie să fie suficient de uniformi din punctul de vedere al lungimii.

    Uniformitatea calibrelor nu este obligatorie în cazul ardeilor din categoria II.

    IV.   DISPOZIȚII PRIVIND TOLERANȚELE

    În toate etapele comercializării, se admit toleranțe privind calitatea și calibrul în cadrul fiecărui lot pentru produsele care nu îndeplinesc cerințele categoriei indicate.

    A.   Toleranțe privind calitatea

    (i)   Categoria «Extra»

    Se permite ca un total de 5 % din ardei (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei I. În cadrul acestei toleranțe, maximum 0,5 % din total pot fi produse care îndeplinesc cerințele de calitate ale categoriei II.

    (ii)   Categoria I

    Se permite ca un total de 10 % din ardei (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei II. În cadrul acestei toleranțe, maximum 1 % din total pot fi produse care nu îndeplinesc nici cerințele de calitate ale categoriei II, nici cerințele minime, sau produse alterate.

    (iii)   Categoria II

    Se permite ca un total de 10 % din ardei (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească nici cerințele categoriei, nici cerințele minime. În cadrul acestei toleranțe, proporția totală a produselor alterate poate fi de maximum 2 %.

    B.   Toleranțe privind calibrarea

    Pentru toate categoriile (dacă se impune calibrarea): se permite ca un total de 10 % din ardei (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele privind calibrul.

    V.   DISPOZIȚII PRIVIND PREZENTAREA

    A.   Uniformitatea

    Fiecare ambalaj trebuie să aibă un conținut uniform și să nu cuprindă decât ardei de aceeași origine, de același soi sau de același tip comercial, de aceeași calitate, de același calibru (dacă se impune calibrarea) și, în cazul categoriilor «Extra» și I, atât cât se poate aprecia, cu același grad de coacere și același colorit.

    Totuși, poate fi ambalat împreună într-un ambalaj un amestec de ardei de diferite tipuri comerciale și/sau culori, cu condiția să aibă o calitate uniformă și, în cazul fiecărui tip comercial și/sau al fiecărei culori în cauză, aceeași origine. Uniformitatea în ceea ce privește calibrul nu este obligatorie.

    Partea vizibilă a conținutului ambalajului trebuie să fie reprezentativă pentru întregul conținut.

    B.   Ambalarea

    Ardeii trebuie ambalați astfel încât să se asigure o protecție adecvată a produselor.

    Materialele utilizate în interiorul ambalajului trebuie să fie curate și de calitate, astfel încât să nu cauzeze daune externe sau interne produselor. Utilizarea de materiale, în special hârtie sau etichete, care poartă specificații comerciale este permisă numai cu condiția ca înscrisul sau etichetarea să se realizeze cu cerneală sau clei netoxice.

    Etichetele aplicate individual pe produse trebuie să poată fi dezlipite fără a lăsa urme vizibile de adeziv și fără a cauza defecte ale epidermei. Inscripționarea cu laser a unor informații pe fructe nu trebuie să ducă la defecte ale pulpei sau ale epidermei.

    Ambalajele nu trebuie să conțină materii străine.

    VI.   DISPOZIȚII PRIVIND MARCAREA

    Pe fiecare ambalaj (36) trebuie să figureze următoarele indicații, în litere grupate pe aceeași parte, marcarea fiind lizibilă, imposibil de șters și vizibilă din exterior:

    A.   Identificare

    Numele și adresa fizică ale ambalatorului (de exemplu strada/localitatea/regiunea/codul poștal și, dacă este diferită de țara de origine, țara)

    Această mențiune poate fi înlocuită:

    în cazul tuturor ambalajelor, cu excepția preambalajelor, de codul reprezentând ambalatorul și/sau expeditorul, eliberat sau recunoscut de un organism oficial, indicat alături de mențiunea «Ambalator și/sau expeditor» (sau abrevieri echivalente). Codul este precedat de codul ISO 3166 (alfa) al țării/regiunii din țara care efectuează recunoașterea, dacă aceasta nu este țara de origine;

    doar în cazul preambalajelor, cu numele și adresa unui vânzător stabilit în Uniune, indicate alături de mențiunea «Ambalat pentru:» sau de o mențiune echivalentă. În acest caz, etichetarea trebuie, de asemenea, să conțină un cod care corespunde ambalatorului și/sau expeditorului. În legătură cu semnificația acestui cod, vânzătorul furnizează toate informațiile considerate necesare de organismul de control.

    B.   Natura produselor

    «Ardei», în cazul în care conținutul nu este vizibil din exterior.

    «Amestec de ardei» sau o denumire echivalentă, în cazul unui amestec de ardei de tipuri comerciale și/sau culori diferite. Dacă produsele nu sunt vizibile din exterior, trebuie indicate tipurile comerciale și/sau culorile prezente în ambalaj, precum și cantitatea în cazul fiecăreia dintre acestea.

    C.   Originea produselor

    Țara de origine (37) și, opțional, regiunea de producție sau denumirea zonei la nivel național, regional sau local.

    În cazul unui amestec de ardei care sunt de tipuri comerciale și/sau culori diferite și care au origini diferite, indicarea fiecăreia dintre țările de origine trebuie să figureze lângă denumirea tipului comercial și/sau a culorii în cauză.

    D.   Specificații comerciale

    Categoria.

    Calibrul (dacă se impune calibrarea) exprimat prin diametrul minim și cel maxim sau prin greutatea minimă și cea maximă.

    Numărul de unități (opțional).

    «Iute» sau o denumire echivalentă, după caz.

    E.   Marcajul de control oficial (opțional)

    Menționarea indicațiilor prevăzute la primul paragraf nu este necesară în cazul ambalajelor care conțin ambalaje de vânzare, clar vizibile din exterior, toate purtând indicațiile respective. Aceste ambalaje nu trebuie să poarte indicații care să inducă în eroare. Atunci când aceste ambalaje sunt paletizate, aceste indicații trebuie să figureze pe o fișă plasată vizibil pe cel puțin două dintre fațetele paletului.

    PARTEA 9:   STANDARD DE COMERCIALIZARE PENTRU STRUGURII DE MASĂ

    I.   DEFINIȚIA PRODUSULUI

    Prezentul standard se aplică strugurilor de masă din soiurile (cultivarele) provenite din Vitis vinifera L. destinați a fi livrați proaspeți consumatorilor, strugurii de masă destinați prelucrării industriale fiind excluși.

    II.   DISPOZIȚII PRIVIND CALITATEA

    Scopul standardului este definirea cerințelor privind calitățile pe care trebuie să le prezinte strugurii de masă după condiționare și ambalare.

    Totuși, în etapele ulterioare expedierii, produsele pot prezenta, în raport cu cerințele standardului:

    o ușoară lipsă de prospețime și turgescență;

    pentru produsele clasificate în alte categorii decât categoria «Extra», o ușoară alterare datorată dezvoltării și caracterului perisabil al acestora.

    A.   Cerințe minime

    În toate categoriile, sub rezerva dispozițiilor speciale prevăzute pentru fiecare categorie și a toleranțelor admise, boabele și ciorchinii trebuie să fie:

    sănătoși; se exclud produsele afectate de putregai sau alterate astfel încât devin improprii pentru consum;

    curați, fără materii străine vizibile;

    fără dăunători;

    fără deteriorări cauzate de dăunători;

    fără umezeală externă anormală;

    fără miros și/sau gust străin.

    De asemenea, boabele trebuie să fie:

    întregi;

    bine formate;

    dezvoltate normal.

    Pigmentarea datorată soarelui nu constituie un defect.

    Dezvoltarea și starea strugurilor de masă trebuie să le permită:

    să reziste la transport și la manipulare; și

    să ajungă în stare satisfăcătoare la locul de destinație.

    B.   Cerințe de maturitate

    Sucul din fructe trebuie să aibă un indice refractometric (38) de minimum:

    12 °Brix în cazul soiurilor Alphonse Lavallée, Cardinal și Victoria;

    13 °Brix în cazul tuturor celorlalte soiuri cu sâmburi;

    14 °Brix în cazul tuturor soiurilor fără sâmburi.

    În plus, toate soiurile trebuie să prezinte un raport zahăr/aciditate satisfăcător.

    C.   Clasificare

    Strugurii de masă sunt clasificați în trei categorii, definite în cele ce urmează:

    (i)   Categoria «Extra»

    Strugurii de masă din această categorie trebuie să fie de calitate superioară. Trebuie să fie caracteristici pentru soiul respectiv, ținând seama de zona de producție.

    Boabele trebuie să fie tari, bine prinse de ciorchine, repartizate uniform pe ciorchine și acoperite cu pruină.

    Strugurii nu trebuie să prezinte defecte, cu excepția unor foarte ușoare defecte superficiale, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produselor, calitatea, păstrarea și prezentarea în ambalaj a acestora.

    (ii)   Categoria I

    Strugurii de masă din această categorie trebuie să fie de bună calitate. Trebuie să fie caracteristici pentru soiul respectiv, ținând seama de zona de producție.

    Boabele trebuie să fie tari, bine prinse de ciorchine și, pe cât posibil, acoperite cu pruină. Repartizarea boabelor pe ciorchine poate fi totuși mai puțin uniformă decât în cazul categoriei «Extra».

    Totuși, pot fi permise următoarele defecte ușoare, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produselor, calitatea, păstrarea și prezentarea în ambalaj a acestora:

    un ușor defect de formă;

    ușoare defecte de colorit;

    foarte ușoare arsuri solare care nu afectează decât epiderma.

    (iii)   Categoria II

    Această categorie cuprinde strugurii de masă care nu se încadrează în categoriile superioare, dar îndeplinesc cerințele minime specificate mai sus.

    Ciorchinii pot prezenta ușoare defecte de formă, de dezvoltare și de colorit, cu condiția ca acestea să nu afecteze caracteristicile esențiale ale soiului, ținând seama de zona de producție.

    Boabele trebuie să fie suficient de tari și suficient de bine prinse de ciorchine și, pe cât posibil, acoperite cu pruină. Repartizarea pe ciorchine poate fi mai puțin uniformă decât în cazul categoriei I.

    Pot fi permise următoarele defecte, cu condiția ca strugurii de masă să își mențină caracteristicile esențiale de calitate, păstrare și prezentare:

    defecte de formă;

    defecte de colorit;

    ușoare arsuri solare care nu afectează decât epiderma;

    ușoare urme de lovire;

    ușoare defecte ale epidermei.

    III.   DISPOZIȚII PRIVIND CALIBRAREA

    Calibrul este determinat de greutatea ciorchinelui.

    Greutatea minimă a unui ciorchine este de 75 g. Această dispoziție nu se aplică în cazul ambalajelor care conțin porții unice.

    IV.   DISPOZIȚII PRIVIND TOLERANȚELE

    În toate etapele comercializării, se admit toleranțe privind calitatea și calibrul în cadrul fiecărui lot pentru produsele care nu îndeplinesc cerințele categoriei indicate.

    A.   Toleranțe privind calitatea

    (i)   Categoria «Extra»

    Se permite ca un total de 5 % din ciorchini (ca greutate) să nu îndeplinească cerințele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei I. În cadrul acestei toleranțe, maximum 0,5 % din total pot fi produse care îndeplinesc cerințele de calitate ale categoriei II.

    (ii)   Categoria I

    Se permite ca un total de 10 % din ciorchini (ca greutate) să nu îndeplinească cerințele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei II. În cadrul acestei toleranțe, maximum 1 % din total pot fi produse care nu îndeplinesc nici cerințele de calitate ale categoriei II, nici cerințele minime, sau produse alterate.

    În plus față de respectivele toleranțe, se permite ca maximum 10 % (ca greutate) să fie boabe separate, și anume boabe desprinse de ciorchine, cu condiția ca boabele respective să fie sănătoase și întregi.

    (iii)   Categoria II

    Se permite ca un total de 10 % din ciorchini (ca greutate) să nu îndeplinească nici cerințele categoriei, nici cerințele minime. În cadrul acestei toleranțe, proporția totală a produselor alterate poate fi de maximum 2 %.

    În plus față de respectivele toleranțe, se permite ca maximum 10 % (ca greutate) să fie boabe separate, și anume boabe desprinse de ciorchine, cu condiția ca boabele respective să fie sănătoase și întregi.

    B.   Toleranțe privind calibrarea

    Pentru toate categoriile: se permite ca un total de 10 % din ciorchini (ca greutate) să nu îndeplinească cerințele privind calibrul. În scopul adaptării greutății, fiecare ambalaj de vânzare poate conține un ciorchine care cântărește mai puțin de 75 g, cu condiția ca ciorchinele să îndeplinească toate celelalte cerințe ale categoriei specificate.

    V.   DISPOZIȚII PRIVIND PREZENTAREA

    A.   Uniformitatea

    Fiecare ambalaj trebuie să aibă un conținut uniform și să nu cuprindă decât ciorchini de aceeași origine, de același soi, de aceeași calitate și cu același grad de coacere.

    În cazul categoriei «Extra», ciorchinii trebuie să fie aproximativ uniformi din punctul de vedere al calibrului și al coloritului.

    Totuși, poate fi ambalat împreună într-un ambalaj un amestec de struguri de masă din soiuri diferite, cu condiția să aibă o calitate uniformă și, în cazul fiecărui soi, aceeași origine.

    Partea vizibilă a conținutului ambalajului trebuie să fie reprezentativă pentru întregul conținut.

    B.   Ambalarea

    Strugurii de masă trebuie ambalați astfel încât să se asigure o protecție adecvată a produselor.

    Materialele utilizate în interiorul ambalajului trebuie să fie curate și de calitate, astfel încât să nu cauzeze daune externe sau interne produselor. Utilizarea de materiale, în special hârtie sau etichete, care poartă specificații comerciale este permisă numai cu condiția ca înscrisul sau etichetarea să se realizeze cu cerneală sau clei netoxice.

    Etichetele aplicate individual pe produse trebuie să poată fi dezlipite fără a lăsa urme vizibile de adeziv și fără a cauza defecte ale epidermei.

    Ambalajele nu trebuie să conțină materii străine, deși un fragment de curpen de maximum 5 cm lungime poate rămâne atașat de ciorchine, ca formă de prezentare specială.

    VI.   DISPOZIȚII PRIVIND MARCAREA

    Pe fiecare ambalaj (39) trebuie să figureze următoarele indicații, în litere grupate pe aceeași parte, marcarea fiind lizibilă, imposibil de șters și vizibilă din exterior:

    A.   Identificare

    Numele și adresa fizică ale ambalatorului (de exemplu strada/localitatea/regiunea/codul poștal și, dacă este diferită de țara de origine, țara)

    Această mențiune poate fi înlocuită:

    în cazul tuturor ambalajelor, cu excepția preambalajelor, de codul reprezentând ambalatorul și/sau expeditorul, eliberat sau recunoscut de un organism oficial, indicat alături de mențiunea «Ambalator și/sau expeditor» (sau abrevieri echivalente). Codul este precedat de codul ISO 3166 (alfa) al țării/regiunii din țara care efectuează recunoașterea, dacă aceasta nu este țara de origine;

    doar în cazul preambalajelor, cu numele și adresa unui vânzător stabilit în Uniune, indicate alături de mențiunea «Ambalat pentru:» sau de o mențiune echivalentă. În acest caz, etichetarea trebuie, de asemenea, să conțină un cod care corespunde ambalatorului și/sau expeditorului. În legătură cu semnificația acestui cod, vânzătorul furnizează toate informațiile considerate necesare de organismul de control.

    B.   Natura produselor

    «Struguri de masă», în cazul în care conținutul nu este vizibil din exterior.

    Denumirea soiului. În cazul unui amestec de struguri de masă din soiuri diferite, denumirile respectivelor soiuri.

    C.   Originea produselor

    Țara de origine (40) și, opțional, regiunea de producție sau denumirea zonei la nivel național, regional sau local.

    În cazul unui amestec de soiuri diferite de struguri de masă de origini diferite, indicarea fiecăreia dintre țările de origine trebuie să figureze lângă denumirea soiului în cauză.

    D.   Specificații comerciale

    Categoria.

    După caz, mențiunea «ciorchini cu greutăți sub 75 g, constituind porții unice».

    E.   Marcajul de control oficial (opțional)

    Menționarea indicațiilor prevăzute la primul paragraf nu este necesară în cazul ambalajelor care conțin ambalaje de vânzare, clar vizibile din exterior, toate purtând indicațiile respective. Aceste ambalaje nu trebuie să poarte indicații care să inducă în eroare. Atunci când aceste ambalaje sunt paletizate, aceste indicații trebuie să figureze pe o fișă plasată vizibil pe cel puțin două dintre fațetele paletului.

    PARTEA 10:   STANDARD DE COMERCIALIZARE PENTRU TOMATE

    I.   DEFINIȚIA PRODUSULUI

    Prezentul standard se aplică tomatelor din soiurile (cultivarele) provenite din Solanum lycopersicum L destinate a fi livrate proaspete consumatorilor, tomatele destinate prelucrării industriale fiind excluse.

    Tomatele pot fi clasificate în patru tipuri comerciale:

    «rotunde»;

    «costate»;

    «lunguiețe» sau «alungite»;

    tomate «cireșe/cocktail» (soiuri miniaturale) de toate formele.

    II.   DISPOZIȚII PRIVIND CALITATEA

    Scopul standardului este definirea cerințelor privind calitățile pe care trebuie să le prezinte tomatele după condiționare și ambalare.

    Totuși, în etapele ulterioare expedierii, produsele pot prezenta, în raport cu cerințele standardului:

    o ușoară lipsă de prospețime și turgescență;

    pentru produsele clasificate în alte categorii decât categoria «Extra», o ușoară alterare datorată dezvoltării și caracterului perisabil al acestora.

    A.   Cerințe minime

    În toate categoriile, sub rezerva dispozițiilor speciale prevăzute pentru fiecare categorie și a toleranțelor admise, tomatele trebuie să fie:

    întregi;

    sănătoase; produsele afectate de putregai sau alterate astfel încât să devină improprii pentru consum sunt excluse;

    curate, fără materii străine vizibile;

    proaspete ca aspect;

    fără dăunători;

    fără deteriorări cauzate de dăunători care afectează pulpa;

    fără umezeală externă anormală;

    fără miros și/sau gust străin.

    În ceea ce privește tomatele în ciorchine, codițele trebuie să fie proaspete, sănătoase, curate și lipsite de frunze și de materii străine vizibile.

    Dezvoltarea și starea tomatelor trebuie să le permită:

    să reziste la transport și la manipulare; și

    să ajungă în stare satisfăcătoare la locul de destinație.

    B.   Cerințe de maturitate

    Dezvoltarea tomatelor și stadiul lor de maturitate trebuie să le permită continuarea procesului de coacere și atingerea unui grad de coacere satisfăcător.

    C.   Clasificare

    Tomatele sunt clasificate în trei categorii, definite în cele ce urmează:

    (i)   Categoria «Extra»

    Tomatele din această categorie trebuie să fie de calitate superioară. Trebuie să fie tari și caracteristice pentru soiul respectiv.

    Tomatele nu trebuie să prezinte pete verzi sau alte defecte, cu excepția unor foarte ușoare defecte superficiale, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produselor, calitatea, păstrarea și prezentarea în ambalaj a acestora.

    (ii)   Categoria I

    Tomatele din această categorie trebuie să fie de bună calitate. Trebuie să fie suficient de tari și caracteristice pentru soiul respectiv.

    Trebuie să fie lipsite de crăpături și de pete verzi vizibile.

    Totuși, pot fi permise următoarele defecte ușoare, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produselor, calitatea, păstrarea și prezentarea în ambalaj a acestora:

    un ușor defect de formă și de dezvoltare;

    ușoare defecte de colorit;

    ușoare defecte ale epidermei;

    urme foarte ușoare de lovituri.

    În plus, tomatele «costate» pot prezenta:

    crăpături cicatrizate cu o lungime maximă de 1 cm;

    protuberanțe, dar nu excesive;

    un mic ombilic, dar fără suberificare;

    o suberificare în zona stigmatului pe o suprafață de maximum 1 cm2;

    o cicatrice pistilară fină, de formă alungită (asemănătoare unei cusături), a cărei lungime nu trebuie să depășească două treimi din diametrul maxim al fructului.

    (iii)   Categoria II

    Această categorie cuprinde tomatele care nu se încadrează în categoriile superioare, dar îndeplinesc cerințele minime specificate mai sus.

    Tomatele trebuie să fie suficient de tari (dar pot fi ușor mai puțin tari decât cele încadrate în categoria I) și nu trebuie să prezinte crăpături necicatrizate.

    Pot fi permise următoarele defecte, cu condiția ca tomatele să își mențină caracteristicile esențiale de calitate, păstrare și prezentare:

    defecte de formă și de dezvoltare;

    defecte de colorit;

    defecte ale epidermei sau urme de lovituri, cu condiția ca fructul să nu fie grav afectat;

    crăpături cicatrizate, cu o lungime de cel mult 3 cm în cazul tomatelor rotunde, costate sau lunguiețe.

    În plus, tomatele «costate» pot prezenta:

    protuberanțe mai pronunțate decât cele permise în cazul categoriei I, însă fără a prezenta defecte de formă;

    un ombilic;

    o suberificare în zona stigmatului pe o suprafață de maximum 2 cm2;

    o cicatrice fină a pistilului, de formă alungită (asemănătoare unei cusături).

    III.   DISPOZIȚII PRIVIND CALIBRAREA

    Calibrul este determinat fie de diametrul maxim al secțiunii ecuatoriale, fie de greutate, fie prin numărare.

    Următoarele dispoziții nu se aplică tomatelor în ciorchine și sunt opționale pentru:

    tomatele cireșe și cocktail cu un diametru mai mic de 40 mm;

    tomatele costate cu formă neregulată și

    categoria II.

    Pentru a se asigura uniformitatea calibrelor, diferențele de calibru dintre produsele din același ambalaj nu trebuie să depășească:

    (a)

    În cazul tomatelor calibrate în funcție de diametru:

    10 mm, dacă diametrul celui mai mic fruct (indicat pe ambalaj) este mai mic de 50 mm;

    15 mm, dacă diametrul celui mai mic fruct (indicat pe ambalaj) este de 50 mm sau mai mare, dar mai mic de 70 mm;

    20 mm, dacă diametrul celui mai mic fruct (indicat pe ambalaj) este de 70 mm sau mai mare, dar mai mic de 100 mm;

    nu există nicio limită privind diferența de diametru în cazul fructelor cu diametrul de 100 mm sau mai mare.

    Dacă se aplică coduri de calibru, trebuie respectate codurile și intervalele din tabelul următor:

    Codul calibrului

    Diametru (în mm)

    0

    ≤ 20

    1

    > 20 ≤ 25

    2

    > 25 ≤ 30

    3

    > 30 ≤ 35

    4

    > 35 ≤ 40

    5

    > 40 ≤ 47

    6

    > 47 ≤ 57

    7

    > 57 ≤ 67

    8

    > 67 ≤ 82

    9

    > 82 ≤ 102

    10

    > 102

    (b)

    În cazul tomatelor calibrate în funcție de greutate sau de număr, diferența de dimensiune trebuie să corespundă diferenței indicate la litera (a).

    IV.   DISPOZIȚII PRIVIND TOLERANȚELE

    În toate etapele comercializării, se admit toleranțe privind calitatea și calibrul în cadrul fiecărui lot pentru produsele care nu îndeplinesc cerințele categoriei indicate.

    A.   Toleranțe privind calitatea

    (i)   Categoria «Extra»

    Se permite ca un total de 5 % din tomate (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei I. În cadrul acestei toleranțe, maximum 0,5 % din total pot fi produse care îndeplinesc cerințele de calitate ale categoriei II.

    (ii)   Categoria I

    Se permite ca un total de 10 % din tomate (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele categoriei, dar să le îndeplinească pe cele ale categoriei II. În cadrul acestei toleranțe, maximum 1 % din total pot fi produse care nu îndeplinesc nici cerințele de calitate ale categoriei II, nici cerințele minime, sau produse alterate.

    În cazul tomatelor în ciorchine, se permite ca un procentaj de 5 % din tomate (ca număr sau greutate) să fie desprinse de peduncul.

    (iii)   Categoria II

    Se permite ca un total de 10 % din tomate (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească nici cerințele categoriei, nici cerințele minime. În cadrul acestei toleranțe, proporția totală a produselor alterate poate fi de maximum 2 %.

    În cazul tomatelor în ciorchine, se permite ca un procentaj de 10 % din tomate (ca număr sau greutate) să fie desprinse de peduncul.

    B.   Toleranțe privind calibrarea

    Pentru toate categoriile: se permite ca un total de 10 % din tomate (ca număr sau greutate) să nu îndeplinească cerințele privind calibrul.

    V.   DISPOZIȚII PRIVIND PREZENTAREA

    A.   Uniformitatea

    Fiecare ambalaj trebuie să aibă un conținut uniform și să nu cuprindă decât tomate de aceeași origine, de același soi sau de același tip comercial, de aceeași calitate și de același calibru (dacă se impune calibrarea).

    Tomatele încadrate în categoria «Extra» și în categoria I trebuie să fie uniforme în ceea ce privește gradul de coacere și coloritul. În plus, tomatele «lunguiețe» trebuie să fie suficient de uniforme din punctul de vedere al lungimii.

    Totuși, poate fi ambalat împreună într-un ambalaj de vânzare un amestec de tomate din soiuri diferite, cu condiția să aibă o calitate uniformă și, în cazul fiecărei culori, al fiecărui soi și/sau al fiecărui tip comercial în cauză, aceeași origine. Uniformitatea în ceea ce privește calibrul nu este obligatorie.

    Partea vizibilă a conținutului ambalajului trebuie să fie reprezentativă pentru întregul conținut.

    B.   Ambalarea

    Tomatele trebuie ambalate astfel încât să se asigure o protecție adecvată a produselor.

    Materialele utilizate în interiorul ambalajului trebuie să fie curate și de calitate, astfel încât să nu cauzeze daune externe sau interne produselor. Utilizarea de materiale, în special hârtie sau etichete, care poartă specificații comerciale este permisă numai cu condiția ca înscrisul sau etichetarea să se realizeze cu cerneală sau clei netoxice.

    Etichetele aplicate individual pe produse trebuie să poată fi dezlipite fără a lăsa urme vizibile de adeziv și fără a cauza defecte ale epidermei. Inscripționarea cu laser a unor informații pe fructe nu trebuie să ducă la defecte ale pulpei sau ale epidermei.

    Ambalajele nu trebuie să conțină materii străine.

    VI.   DISPOZIȚII PRIVIND MARCAREA

    Pe fiecare ambalaj (41) trebuie să figureze următoarele indicații, în litere grupate pe aceeași parte, marcarea fiind lizibilă, imposibil de șters și vizibilă din exterior:

    A.   Identificare

    Numele și adresa fizică ale ambalatorului (de exemplu strada/localitatea/regiunea/codul poștal și, dacă este diferită de țara de origine, țara)

    Această mențiune poate fi înlocuită:

    în cazul tuturor ambalajelor, cu excepția preambalajelor, de codul reprezentând ambalatorul și/sau expeditorul, eliberat sau recunoscut de un organism oficial, indicat alături de mențiunea «Ambalator și/sau expeditor» (sau abrevieri echivalente). Codul este precedat de codul ISO 3166 (alfa) al țării/regiunii din țara care efectuează recunoașterea, dacă aceasta nu este țara de origine;

    doar în cazul preambalajelor, cu numele și adresa unui vânzător stabilit în Uniune, indicate alături de mențiunea «Ambalat pentru:» sau de o mențiune echivalentă. În acest caz, etichetarea trebuie, de asemenea, să conțină un cod care corespunde ambalatorului și/sau expeditorului. În legătură cu semnificația acestui cod, vânzătorul furnizează toate informațiile considerate necesare de organismul de control.

    B.   Natura produselor

    «Tomate» sau «tomate în ciorchine» și tipul comercial sau «tomate cireșe/cocktail» sau «tomate cireșe/cocktail în ciorchine» sau o denumire echivalentă pentru alte soiuri miniaturale, în cazul în care conținutul nu este vizibil din exterior.

    «Amestec de tomate» sau o denumire echivalentă, în cazul unui amestec de tomate de diferite soiuri, tipuri comerciale și/sau culori. Dacă produsele nu sunt vizibile din exterior, trebuie indicate culorile, soiurile sau tipurile comerciale prezente în ambalaj, precum și cantitatea în cazul fiecăreia dintre acestea.

    Denumirea soiului (opțional).

    C.   Originea produselor

    Țara de origine (42) și, opțional, regiunea de producție sau denumirea zonei la nivel național, regional sau local.

    În cazul unui amestec de diferite culori, soiuri și/sau tipuri comerciale de tomate de origini diferite, indicarea fiecăreia dintre țările de origine trebuie să figureze lângă numele culorii, al soiului și/sau al tipului comercial respectiv.

    D.   Specificații comerciale

    Categoria.

    Calibrul (dacă se impune calibrarea) exprimat prin:

    diametrul minim și cel maxim; sau

    greutatea minimă și cea maximă; sau

    codul calibrului, specificat în secțiunea III; sau

    numărul tomatelor, urmat de calibrul minim și cel maxim.

    E.   Marcajul de control oficial (opțional)

    Menționarea indicațiilor prevăzute la primul paragraf nu este necesară în cazul ambalajelor care conțin ambalaje de vânzare, clar vizibile din exterior, toate purtând indicațiile respective. Aceste ambalaje nu trebuie să poarte indicații care să inducă în eroare. Atunci când aceste ambalaje sunt paletizate, aceste indicații trebuie să figureze pe o fișă plasată vizibil pe cel puțin două dintre fațetele paletului.

    (1)  Aceste dispoziții referitoare la marcare nu se aplică ambalajelor de vânzare prezentate în ambalaje. Totuși, aceste dispoziții se aplică ambalajelor de vânzare prezentate separat.

    (2)  Se indică numele complet sau cel utilizat în mod obișnuit.

    (3)  În apendicele la prezentul standard figurează o listă neexhaustivă a soiurilor, care cuprinde o clasificare în funcție de colorit și rugozitate.

    (4)  Soiurile marcate cu «R» în apendicele la prezentul standard sunt exceptate de la dispozițiile referitoare la rugozitate.

    (5)  În apendicele la prezentul standard figurează o listă neexhaustivă a soiurilor, care cuprinde o clasificare în funcție de colorit și rugozitate.

    (6)  Soiurile marcate cu «R» în apendicele la prezentul standard sunt exceptate de la dispozițiile referitoare la rugozitate.

    (7)  Soiurile marcate cu «R» în apendicele la prezentul standard sunt exceptate de la dispozițiile referitoare la rugozitate.

    (8)  Calculat conform descrierii din orientările OCDE privind efectuarea de teste obiective, disponibilă la: http://www.oecd.org/agriculture/fruit-vegetables/publications

    (9)  Calculat conform descrierii din orientările OCDE privind efectuarea de teste obiective, disponibilă la: http://www.oecd.org/agriculture/fruit-vegetables/publications

    (10)  Aceste dispoziții referitoare la marcare nu se aplică ambalajelor de vânzare prezentate în ambalaje. Totuși, aceste dispoziții se aplică ambalajelor de vânzare prezentate separat.

    (11)  O denumire comercială poate fi o marcă pentru care s-a solicitat ori obținut protecția sau orice altă denumire comercială.

    (12)  Se indică numele complet sau cel utilizat în mod obișnuit.

    (13)  Calculat conform descrierii din orientările OCDE privind efectuarea de teste obiective, disponibilă la: http://www.oecd.org/agriculture/fruit-vegetables/publications

    (14)  Pentru soiurile Mandora și Minneola, raportul minim zahăr/acid este de 6,0:1 până la sfârșitul anului de comercializare care începe la 1 ianuarie 2023.

    (15)  Calibrele mai mici de 45 mm se referă doar la clementine.

    (16)  Utilizarea agenților de conservare sau a oricărei alte substanțe chimice care poate lăsa un miros străin pe coaja fructului este permisă dacă este compatibilă cu dispozițiile aplicabile ale Uniunii Europene.

    (17)  Utilizarea agenților de conservare sau a oricărei alte substanțe chimice care poate lăsa un miros străin pe coaja fructului este permisă dacă este compatibilă cu dispozițiile aplicabile ale Uniunii Europene.

    (18)  Aceste dispoziții referitoare la marcare nu se aplică ambalajelor de vânzare prezentate în ambalaje. Totuși, aceste dispoziții se aplică ambalajelor de vânzare prezentate separat.

    (19)  Se indică numele complet sau cel utilizat în mod obișnuit.

    (20)  Calculat conform descrierii din orientările OCDE privind efectuarea de teste obiective, disponibilă la: http://www.oecd.org/agriculture/fruit-vegetables/publications

    (21)  Aceste dispoziții referitoare la marcare nu se aplică ambalajelor de vânzare prezentate în ambalaje. Totuși, aceste dispoziții se aplică ambalajelor de vânzare prezentate separat.

    (22)  Se indică numele complet sau cel utilizat în mod obișnuit.

    (23)  Aceste dispoziții referitoare la marcare nu se aplică ambalajelor de vânzare prezentate în ambalaje. Totuși, aceste dispoziții se aplică ambalajelor de vânzare prezentate separat.

    (24)  Se indică numele complet sau cel utilizat în mod obișnuit.

    (25)  Calculat conform descrierii din orientările OCDE privind efectuarea de teste obiective, disponibilă la: http://www.oecd.org/agriculture/fruit-vegetables/publications

    (26)  Aceste dispoziții referitoare la marcare nu se aplică ambalajelor de vânzare prezentate în ambalaje. Totuși, aceste dispoziții se aplică ambalajelor de vânzare prezentate separat.

    (27)  Se indică numele complet sau cel utilizat în mod obișnuit.

    (28)  În apendicele la prezentul standard figurează o listă neexhaustivă a soiurilor cu fructe mari și a soiurilor de pere de vară.

    (29)  În apendicele la prezentul standard figurează o listă neexhaustivă a soiurilor cu fructe mari și a soiurilor de pere de vară.

    (30)  Aceste dispoziții referitoare la marcare nu se aplică ambalajelor de vânzare prezentate în ambalaje. Totuși, aceste dispoziții se aplică ambalajelor de vânzare prezentate separat.

    (31)  O denumire comercială poate fi o marcă pentru care s-a solicitat ori obținut protecția sau orice altă denumire comercială.

    (32)  Se indică numele complet sau cel utilizat în mod obișnuit.

    (33)  Aceste dispoziții referitoare la marcare nu se aplică ambalajelor de vânzare prezentate în ambalaje. Totuși, aceste dispoziții se aplică ambalajelor de vânzare prezentate separat.

    (34)  Se indică numele complet sau cel utilizat în mod obișnuit.

    (35)  Unele soiuri de ardei pot fi iuți.

    (36)  Aceste dispoziții referitoare la marcare nu se aplică ambalajelor de vânzare prezentate în ambalaje. Totuși, aceste dispoziții se aplică ambalajelor de vânzare prezentate separat.

    (37)  Se indică numele complet sau cel utilizat în mod obișnuit.

    (38)  Calculat conform descrierii din orientările OCDE privind efectuarea de teste obiective, disponibilă la: http://www.oecd.org/agriculture/fruit-vegetables/publications

    (39)  Aceste dispoziții referitoare la marcare nu se aplică ambalajelor de vânzare prezentate în ambalaje. Totuși, aceste dispoziții se aplică ambalajelor de vânzare prezentate separat.

    (40)  Se indică numele complet sau cel utilizat în mod obișnuit.

    (41)  Aceste dispoziții referitoare la marcare nu se aplică ambalajelor de vânzare prezentate în ambalaje. Totuși, aceste dispoziții se aplică ambalajelor de vânzare prezentate separat.

    (42)  Se indică numele complet sau cel utilizat în mod obișnuit.

     

    Descărcă textul

    Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.

     

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2019/478

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a Regulamentului (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește categoriile de transporturi care urmează să fie supuse controalelor oficiale la posturile de inspecție la frontieră

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2019/840

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2018/273 în ceea ce privește importul de vin originar din Canada și de scutire a comercianților cu amănuntul de obligația de a păstra un registru de intrări și de ieșiri

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2019/934

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește zonele viticole în care poate fi majorată tăria alcoolică, practicile oenologice autorizate și restricțiile aplicabile producerii și conservării produselor vitivinicole, procentajul minim de alcool al subproduselor și eliminarea acestora și publicarea fișelor OIV

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/1238

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2017/40 în ceea ce privește evaluarea punerii în aplicare a programului de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/1275

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2020/592 privind măsuri excepționale temporare de derogare de la anumite dispoziții ale Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în vederea abordării perturbării pieței în sectorul fructelor și legumelor și în sectorul vitivinicol, provocată de pandemia de COVID-19 și de măsurile legate de aceasta

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/1794

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a părții I din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește utilizarea materialului de reproducere a plantelor neecologic și în conversie

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/1987

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește constituirea și eliberarea garanțiilor în cadrul gestionării contingentelor tarifare pe baza ordinii cronologice a depunerii cererilor

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/419

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de derogare de la Regulamentul delegat (UE) 2016/1149 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește programele naționale de sprijin în sectorul vitivinicol

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/427

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a anexei II la Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește anumite norme de producție detaliate pentru produsele ecologice

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/565

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de rectificare a Regulamentului delegat (UE) 2019/934 în ceea ce privește dispozițiile tranzitorii referitoare la comercializarea stocurilor de produse vitivinicole

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/591

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de deschidere a unei scheme de ajutor cu caracter temporar și excepțional pentru depozitarea privată a anumitor brânzeturi și de stabilire în avans a cuantumului ajutorului

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/592

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    privind măsuri excepționale temporare de derogare de la anumite dispoziții ale Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în vederea abordării perturbării pieței în sectorul fructelor și legumelor și în sectorul vitivinicol, provocată de pandemia de COVID-19 și de măsurile legate de aceasta

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/743

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2017/891 în ceea ce privește calcularea valorii producției comercializate a organizațiilor de producători din sectorul fructelor și legumelor

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/760

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele referitoare la gestionarea contingentelor tarifare de import și de export care fac obiectul licențelor și de completare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește constituirea garanțiilor în cadrul gestionării contingentelor tarifare

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/884

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de derogare, pentru anul 2020, de la Regulamentul delegat (UE) 2017/891 în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și de la Regulamentul delegat (UE) 2016/1149 în ceea ce privește sectorul vitivinicol, în legătură cu pandemia de COVID-19

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/1006

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a Regulamentului (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește modelul de certificat care atestă conformitatea cu normele privind producția ecologică

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/1375

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2019/33 în ceea ce privește modificarea mențiunilor tradiționale din sectorul vitivinicol

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/1691

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a anexei II la Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele referitoare la ținerea de registre aplicabile operatorilor din sectorul producției ecologice

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/1697

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a Regulamentului (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește criteriile de recunoaștere a autorităților de control și a organismelor de control care sunt competente să efectueze controale ale produselor ecologice în țări terțe, precum și de retragere a recunoașterii lor

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/1706

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare și rectificare a Regulamentului delegat (UE) 2020/688 al Parlamentului European și al Consiliului de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului și al Consiliului în ceea ce privește cerințele de sănătate animală pentru circulația în interiorul Uniunii a animalelor terestre și a ouălor pentru incubație

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/1890

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 în ceea ce privește standardele de comercializare în sectorul fructelor și legumelor

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/1928

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2020/760 în ceea ce privește gestionarea și cantitățile anumitor contingente tarifare pentru Argentina și de rectificare a regulamentului respectiv în ceea ce privește dispozițiile sale tranzitorii

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/2026

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2020/592 în ceea ce privește anumite derogări temporare de la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului pentru a aborda perturbarea pieței în sectorul vitivinicol provocată de pandemia de COVID-19 și perioada lor de aplicare

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/2027

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2020/884 în ceea ce privește derogările de la Regulamentul delegat (UE) 2016/1149 în vederea abordării crizei provocate de pandemia de COVID-19 în sectorul vitivinicol, și de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2016/1149

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/2245

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2017/891 în ceea ce privește calcularea valorii producției comercializate a organizațiilor de producători din sectorul fructelor și legumelor

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/269

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2020/427 în ceea ce privește data aplicării modificărilor anumitor norme de producție detaliate pentru produsele ecologice din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/374

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2020/884 de derogare, pentru anul 2020, de la Regulamentul delegat (UE) 2017/891 în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și de la Regulamentul delegat (UE) 2016/1149 în ceea ce privește sectorul vitivinicol, în legătură cu pandemia de COVID-19, și de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2016/1149

  • REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/642

    Categorie: 27

    Categorie: Categorie necunoscută

    de modificare a anexei III la Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește anumite informații care trebuie furnizate pe etichetele produselor ecologice

Pagina 1 din 2

Logați-vă cu user și parolă și nu pierdeți informații utile. Click aici pentru autentificare.