Atunci când ai o afacere mică în domeniul alimentar – o cofetărie, o măcelărie, o pizzerie sau o firmă de catering – este esențial să te asiguri că produsele pe care le oferi sunt sigure pentru consum. Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a face acest lucru este prin aplicarea și urmărirea unor Bune Practici de Igienă (BPI).
Pentru a calcula riscurile, echipa Codex.ro a elaborat formule specifice bazate pe analiza detaliată și evaluarea riguroasă a peste 15 parametri critici. Acești parametri au fost stabiliți în urma unei experiențe cumulate de peste 140 de ani a specialiștilor noștri în siguranța alimentelor și managementul riscurilor.
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a publicat o nouă formă a proiectului de ordin pentru implementarea programului Start-up Nation, aducând schimbări importante care avantajează afacerile din industria prelucrării alimentelor. Prin noua grilă de evaluare, anumite activități economice din acest sector vor primi punctaj suplimentar, oferind antreprenorilor șanse mai mari de a obține finanțare nerambursabilă de până la 250.000 de lei.
Listerioza este o boală bacteriană rară, dar periculoasă, cauzată de consumul de alimente contaminate cu listeria. Această bacterie este răspândită pe scară largă și se găsește frecvent în fabricile de prelucrare a alimentelor, unde poate contamina produsele. Un studiu recent condus de centrul COMET FFoQSI (Austrian Competence Centre for Feed and Food Quality, Safety and Innovation) a demonstrat că Listeria (L.) monocytogenes poate coloniza biofilmele deja existente. Mai mult decât atât, L. monocytogenes se ascunde și supraviețuiește în aceste biofilme.
Un pas important în alinierea standardelor alimentare europene a fost făcut astăzi, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a unui Ordin comun emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Ministerul Sănătății (MS) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Acest act normativ transpune în legislația națională noile reguli stabilite de Directiva 1.438/2024, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în mai 2024.
Combinarea tratamentelor de dezinfectare cu reîmprospătarea apei poate ajuta la menținerea calității microbiologice a apei utilizate pentru procesarea fructelor, legumelor și plantelor aromatice proaspete sau congelate. Aceasta este concluzia principală a unei analize efectuate de experții EFSA, care a dus la elaborarea unor recomandări și la dezvoltarea unui nou instrument online.
Ordinul 161/2023 al ANSVSA, intrat în vigoare din 4 martie 2024, stabilește cerințele obligatorii pentru realizarea unui program de autocontrol pentru operatorii economici care produc, procesează, depozitează, manipulează, transportă și valorifică produse alimentare de origine nonanimală. Acest act reglementează modul în care aceștia trebuie să planifice și să implementeze programele de autocontrol pentru a asigura siguranța alimentelor, precum și responsabilitățile autorităților de verificare.
Industria alimentară este într-o continuă schimbare, cu consumatori din ce în ce mai informați și mai atenți la calitatea și originea produselor pe care le consumă. În acest context, transparența devine un pilon esențial pentru câștigarea încrederii clienților și conformarea cu legislația în vigoare. Dar cum pot unitățile de restaurație colective să îndeplinească aceste cerințe legale și să transforme provocările în oportunități de creștere?
În perioada sărbătorilor, cererea de produse alimentare crește semnificativ, iar consumatorii devin mai vulnerabili în fața unor practici comerciale incorecte sau a nerespectării normelor de igienă și siguranță alimentară. Autoritățile Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) intensifică controalele pentru a proteja sănătatea publică și pentru a se asigura că produsele alimentare de pe piață sunt sigure și conforme.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a organizat o sesiune de consiliere online adresată operatorilor economici din sectorul HORECA și turism, activi în principalele zone de vacanță din România, în perioada sărbătorilor de iarnă. Această inițiativă reprezintă un pas esențial înaintea lansării Comandamentului de Iarnă 2024-2025, o structură specială a ANPC care va monitoriza activitățile comerciale specifice acestui sezon.
Într-o lume în care siguranța alimentară este esențială, înțelegerea contaminării chimice a alimentelor devine o prioritate pentru consumatori și afaceri din industria alimentară. Acest articol detaliat vă oferă o imagine completă asupra pericolelor chimice, surselor lor și metodelor eficiente de prevenire, fiind o resursă esențială pentru cei care doresc să asigure calitatea și siguranța produselor alimentare.
Acest ghid este destinat managerilor și antreprenorilor direct implicați în afacerea lor. Face parte din secțiunea de management al proceselor, fiind primul proces definit într-o firmă - cunoașterea elementelor esențiale necesare antreprenorului.
Regula 2-4 ore este o practică în siguranța alimentară, utilizată pentru a gestiona riscurile asociate păstrării alimentelor la temperaturi care favorizează dezvoltarea microorganismelor dăunătoare. Activitatea într-o bucătărie, laborator de cofetarie patiserie sau orice zonă unde se pregătesc alimente, este de multe ori complicată. Diverși pași tehnologici, etape de producție, de ansamblare sau de ornare duc la nerespectarea unui lant termic constant.