Ordinul 1585/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul cepei deshidratate
Ordinul 1585/2004 din 2005.05.13
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 13 Mai 2005
Intră în vigoare:
13 Mai 2006 An
Cuprins
- ANEXE
- Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul cepei deshidratate
- CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
- CAPITOLUL II: Natură. Conţinut
- CAPITOLUL III: Fabricare
- CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară
- CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
- CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
- Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere
- Anexa nr. 2: Cerinţe organoleptice
- Anexa nr. 3: Cerinţe fizico-chimice
- Descărcă textul
Ordinul 1585/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul cepei deshidratate
Dată act: 3-dec-2004
Emitent: Ministerul Sanatatii
Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul cepei deshidratate, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.
-****-
p. Ministrul agriculturii, pădurilor Nicolae Istudor, Ministrul sănătăţii, Preşedintele Autorităţii Naţionale |
ANEXE
Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul cepei deshidratate
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 407 din data de 13 mai 2005
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul cepei deshidratate
Norma din 2004 din 2005.05.13
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 13 Mai 2006
Intră în vigoare:
13 Mai 2006 An
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul cepei deshidratate
Dată act: 3-dec-2004
Emitent: Ministerul Sanatatii
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea cepei deshidratate pe teritoriul României, pentru a putea garanta că aceste produse nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi sunt prezentate corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.
Art. 2
Reglementările prezentei norme nu se aplică cepei deshidratate preparată în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar ca bunuri care tranzitează ţara dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.
Art. 3
Prevederile art. 4, art. 5, art. 7 şi art. 9, din prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.
CAPITOLUL II: Natură. Conţinut
Art. 4
"Ceapă deshidratată" este denumirea de produs finit, fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din bulbi de ceapă sănătoşi, proaspeţi, care păstrează caracteristicile speciei Allium cepa L, divizaţi într-una din formele definite şi descrise în anexa nr. 1 la prezenta normă, deshidrataţi prin procedee naturale sau artificiale pentru a împiedica alterarea lor.
Art. 5
Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:
(a) denumirea materiei prime: "ceapă "
(b) denumirea formei de prezentare: "felii", "rondele", "granule", etc., conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta normă.
(c) menţionarea procedeului de conservare: "deshidratată"
(d) menţionarea clasei de calitate conform clasificării din anexa nr. 2 la prezenta normă;
CAPITOLUL III: Fabricare
Art. 6
Alimentul "Ceapa deshidratată", definit şi descris prin prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.
Art. 7
Materia primă folosită la producerea cepei deshidratate, definită şi descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru legume proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 8
Spaţiile în care se produce ceapa deshidratată, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.
CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară
Art. 9
Ceapa deshidratată trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 2 respectiv anexa nr. 3 la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.
Art. 10
Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 11
Se interzice comercializarea cepei deshidatate care conţine cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.
CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
Art. 12
Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare şi:
(a) să asigure produsului păstrarea calităţilor nutriţionale, organoleptice şi fizico-chimice;
(b) să fie impermeabil la apă şi să protejeze produsul faţă de lumină;
(c) să protejeze produsul de contaminare microbiologică sau de alta natură;
(d) să nu prezinte părţi inscripţionate în contact cu ceapa deshidratata
(e) să fie noi.
Art. 13
Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.
Art. 14
Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiile necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 si Art. 5 din prezenta normă;
(2) cantitatea netă;
(3) condiţiile de depozitare, conform Art. 16 din prezenta normă;
(4) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţa, înainte de .... " cu menţionarea lunii şi anului
(5) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);
(6) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;
(7) ţara de origine a produsului.
(8) In cazul distribuţiei în vrac a produsului "ceapă deshidratată", pe ambalaj se înscrie denumirea produsului şi datele de identificare ale producătorului, importatorului sau distribuitorului si data durabilităţii minimale, celelalte informaţii pot fi înscrise fie pe ambalaj, fie în documentele însoţitoare.
Art. 15
Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.
Art. 16
Depozitarea cepei deshidratate se face în încăperi uscate, curate, aerisite, ferite de rozătoare sau de insecte, situate departe de surse care degaja mirosuri pătrunzătoare care pot afecta calitatea produsului.
Art. 17
Transportul produselor definite prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor, menţinerea calităţii produselor şi protejarea lor faţă de umezeală.
Art. 18
Fiecare transport de ceapă deshidratată trebuie sa fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară a produsului.
CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
Art. 19
Anexele nr. 1 până la nr. 3 inclusiv fac parte integranta din prezenta normă.
Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere
(1) Bulbii de ceapă trebuie să fie întregi, sănătoşi, cu aspect proaspăt, fără pete, leziuni cauzate de boli, insecte sau alţi dăunători, netede, curate, fără lovituri mecanice, fără gust şi/sau miros străin, curăţate de tunicile exterioare şi discul radicular.
(2) Nu sunt restricţii cu privire la soiul utilizat;
(3) Bulbii de ceapă se divizează în rondele sau felii având grosimile stabilite de comun acord între părţile interesate.
(4) Ceapa deshidratată se poate fabrica în următoarea gamă sortimentală:
a) Felii sau rondele- felii sau rondele de ceapă având grosimi cuprinse între 3-5 mm, deshidratate;
b) Granule - particule de ceapă deshidratată care trec prin site cu ochiuri cuprinse între 400 m şi 4 mm;
c) Făină de ceapă - pulbere din ceapă deshidratată care trece prin sita cu ochiuri de 400 m în proporţie de 99%.
Anexa nr. 2: Cerinţe organoleptice
Caracteristica | Condiţii de admisibilitate |
(1) Culoare | (1) Caracteristică soiului, de la alb sau crem până la roz sau roşu; |
(2) Gust | Se evaluează după rehidratarea cepei deshidratate şi trebuie să fie caracteristic cepei fierte, fără gust străin. |
(3) Miros | Caracteristic, fără mirosuri străine (de fermentat, mucegai, etc. |
(4) Textură | Ceapa deshidratată trebuie să prezinte o consistenţă tare, neelastică, se acceptă o uşoară friabilitate. |
(5) Corpuri străine: pământ, nisip, insecte moarte sau fragmente de insecte, urme de rozătoare (vizibile cu ochiul liber sau cu lupa, dacă este necesar, în cazuri speciale); | (5) Lipsă |
(6) Materii vegetale externe: materii vegetale provenite din părţile externe ale plantei; | (6) Conform tabelului nr. 1 |
(7) Clase de calitate | Ceapa deshidratată se clasifică pe clase de calitate în funcţie de culoare, mod de prezentare şi conţinut de materii vegetale conform cerinţelor din tabelul nr. 1 |
Tabelul 1. Clase de calitate
Caracteristica | Sortimentul de ceapă | ||||||
Albă | Galbenă | Roşie | |||||
Clasa de calitate | |||||||
Extra | Extra | 1 | 2 | Extra | 1 | 2 | |
Materii vegetale externe % (m/m), max. | 0.5 | 1 | 2 | 5 | 1 | 2 | 5 |
Anexa nr. 3: Cerinţe fizico-chimice
Caracteristica | Limita maximă | Metode de analiză |
Umiditate relativă | max. 6% (m/m), | Conform reglementărilor în vigoare şi înţelegerii între părţile interesate |
Cenuşă total (raportată la substanţa uscată) | max. 5% (m/m) | |
Cenuşă insolubilă în acid (raportată la substanţa uscată) | max. 0.5% (m/m) |
Acceptarea lotului
Orice eşantion de ceapă deshidratată care nu îndeplineşte condiţiile de admisibilitate sau cerinţele fizico-chimice este considerat necorespunzător.
Un lot ceapă deshidratată va fi considerat corespunzător dacă numărul eşantioanelor necorespunzătoare nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 407 bis din data de 13 mai 2005
Descărcă textul
Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
2004/1591 Ordin
Ordinul 1591/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul merelor deshidratate.
2004/1496 Ordin
Ordinul 1496/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul căpşunilor în conservă
2003/ 319 Ordin
Ordinul 319/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, compoziţia, fabricarea şi etichetarea sucurilor din fructe şi ale altor produse similare destinate consumului uman
2004/1749 Ordin
Ordinul 1749/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul verzei de Bruxelles congelate