Ghid pentru creșterea și bunăstarea puilor de carne în ferme și în timpul transportului. Află cerințele legale, standardele de protecție animală și cele mai bune practici pentru asigurarea sănătății și confortului păsărilor destinate producției de carne.

1. Baza legală

1) Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, cu modificările şi completările ulterioare;

2) Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 30/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind stabilirea normelor minime de protecţie a puilor destinaţi producţiei de carne, care reprezintă transpunerea Directivei 2007/43/CE a Consiliului din 28 iunie 2007 de stabilire a normelor minime de protec< ie a puilor destina< i produc< iei de carne;

3) Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 75/2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor de fermă, care reprezintă transpunerea oficială a Directivei Consiliului 98/58/CE privind protecţia animalelor de fermă;

4) Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 63/2012 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte standardele minime privind protecţia păsărilor în fermă şi în timpul transportului

5) Regulamentul Consiliului 1099/2009/CE privind protec< ia animalelor în momentul uciderii

6) Regulamentul Consiliului 1/2005/CE privind protecţia animalelor în timpul transportului

2. Sfera de aplicare

Prevederile Ordinului ANSVSA nr. 30/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind stabilirea normelor minime de protecţie a puilor destinaţi producţiei de carne se aplicã tuturor puilor destinaţi producţiei de carne, cu excepţia:

  1. exploataţiilor cu mai puţin de 500 de pui;
  2. exploataţiilor în care sunt crescuţi doar pui pentru reproducţie;
  3. staţiilor de incubaţie;
  4. puilor crescuţi în adãpost în sistem extensiv şi puilor crescuţi în aer liber, prevãzuţi la lit. b), c), d) şi e) din anexa IV la Regulamentul Comisiei nr. 1.538/91/CEE de stabilire a normelor metodologice pentru aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 1.906/90 al Consiliului privind unele norme de comercializare a pãsãrilor din curte, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 143 din 7 iunie 1991; şi
  5. puilor crescuţi în mod ecologic în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 2.092/91 al Consiliului privind metoda de producţie agricolã ecologicã şi indicarea acesteia pe produsele agricole şi alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 198 din 22 iulie 1991.
  6. exploataţiilor care cresc puii coquelet. Această categorie de pui se sacrifică la mai puţin de 28 de zile, la o greutate medie de 400-450 grame, cu maxim de 750 grame.

În cazul exploataţiilor care au şi loturi reproducãtoare şi loturi destinate consumului, normã sanitarã veterinarã se aplicã loturilor destinate consumului; rãspunderea principalã pentru bunãstarea animalelor revine proprietarului sau deţinãtorului de animale.

3. Cerințe minime obligatorii pentru exploatațiile de pui destinate producției de carne

Toate exploataţiile de pui destinaţi producţiei de carne, care utilizează densitatea de creştere de 33 kg/m2 trebuie să respecte următoarele:

  1. Adãpãtorile trebuie poziţionate şi întreţinute astfel încât sã se reducã la minimum vãrsarea accidentalã.
  2. Toate păsările trebuie să aibă acces la o cantitate suficientă de apă de o calitate adecvată, recomandându-se ca, din punct de vedere fizico-chimic, nivelul maxim al nitraţilor - nitriţilor să nu depăşească 100 mg/litru, iar nivelul maxim al nitriţilor să nu depăşească 1 mg/litru.
  3. Hrana trebuie sã fie disponibilã fie în permanenţã, fie sub formã de tain, puii neputând sta nehrãniţi mai mult de 12 ore înainte de ora de sacrificare prevãzutã.
  4. Puii trebuie sã aibã acces permanent la aşternut uscat şi friabil la suprafaţã.
  5. Ventilaţia trebuie sã fie suficientã pentru a se evita supraîncãlzirea şi, dupã caz, combinatã cu sisteme de încãlzire pentru a se elimina umezeala excesivã.
  6. Concentraţia maximă de NH3 din adăpost nu trebuie să depăşească 20 ppm, iar concentraţia maximă de CO2 din adăpost nu trebuie să depăşească 3.000 ppm.
  7. Nivelul zgomotelor trebuie redus la minim. Ventilatoarele, dispozitivele de distribuire a hranei sau orice alte echipamente trebuie construite, amplasate, manipulate şi întreţinute astfel încât sã genereze cât mai puţin zgomot posibil.
  8. Clãdirile trebuie dotate cu sisteme de iluminat la o intensitate de cel puţin 20 lucşi în timpul perioadelor de iluminare, mãsuratã la nivelul ochiului pãsãrii, iar suprafaţa utilizabilã a acestora trebuie iluminatã în proporţie de cel puţin 80%. La recomandarea medicului veterinar, poate fi permisã o reducere temporarã a intensităţii luminoase.
  9. În termen de 7 zile de la data la care puii sunt instalaţi în clãdire şi pânã la 3 zile înainte de data prevãzutã pentru sacrificare, iluminatul trebuie sã respecte un ritm de 24 de ore şi sã includã perioade de întuneric care sã dureze minimum 6 ore în total, cu cel puţin o perioadã neîntreruptã de minimum 4 ore, excluzând perioadele de semiîntuneric.
  10. Puii crescuţi în exploataţie trebuie sã fie inspectaţi cel puţin de douã ori pe zi. Trebuie sã se acorde o atenţie deosebitã semnelor care indicã un nivel scãzut al bunãstãrii şi/sau sãnãtãţii animalelor.
  11. Puii care sunt grav rãniţi sau care prezintã semne evidente de tulburãri de sãnãtate, cum sunt cei care prezintã dificultãţi la mers, ascitã sau malformaţii severe şi care par sã sufere, primesc tratament corespunzãtor sau sunt sacrificaţi de îndatã.
  12. Pãrţile clãdirii, echipamentele sau ustensilele care sunt în contact cu puii se curãţã şi se dezinfecteazã în întregime dupã depopularea finalã, înainte de introducerea în adãpost a unor loturi noi. Dupã depopularea finalã a unui adãpost, se îndepãrteazã întregul aşternut şi se asigurã alt aşternut curat.

3.1 Condiţii suplimentare (densitatea de creştere de 39 kg/m2)

*pe care trebuie să le îndeplinească toate exploataţiile de pui destinaţi producţiei de carne, care utilizează densitatea de creştere de 39 kg/m2

  1. Crescătorul de pui comunică autorităţii competente intenţia de a aplica o densitate de populare mai mare de 33 kg/m² greutate în viu. Acesta indică cifra exactă şi informează autoritatea competentă cu privire la orice schimbare în aplicarea densităţii de populare cu cel puţin 15 zile înainte de plasarea lotului în adăpost.
  2. Crescătorii de pui păstrează şi pun la dispoziţie în interiorul unităţii documentaţia care descrie în detaliu sistemele de producţie şi care conţine informaţii cu privire la detaliile tehnice ale adăpostului şi ale echipamentelor acestuia, astfel:
    1. un plan al adăpostului, care cuprinde dimensiunile suprafeţelor ocupate de pui;
    2. sistemul de ventilaţie şi, dacă este cazul, sistemul de răcire şi de încălzire, inclusiv amplasarea acestora, o schemă a ventilaţiei care detaliază parametrii-ţintă ai calităţii aerului, cum ar fi debitul, viteza şi temperatura aerului;
    3. informaţii cu privire la sistemele de hrănire şi de adăpare şi amplasarea acestora;
    4. sisteme de alarmă şi sisteme auxiliare în cazul avarierii unui echipament automat sau mecanic esenţial pentru sănătatea şi bunăstarea animalelor;
    5. tipul de pardoseală şi aşternut utilizat în mod obişnuit.
  3. Documentaţia se pune la dispoziţia autorităţii competente la cerere şi se actualizează periodic. În special, se înregistrează inspecţiile tehnice ale sistemelor de alarmă şi de ventilaţie. Crescătorii de pui comunică fără întârziere autorităţii competente orice modificări ale adăpostului,
    echipamentelor sau ale procedurilor susceptibile a influenţa bunăstarea păsărilor.
  4. Crescătorii de pui se asigură că fiecare adăpost ce aparţine unei exploataţii este echipat cu sisteme de ventilaţie şi, în cazul în care este necesar, cu sisteme de încălzire sau de răcire concepute, construite şi exploatate astfel încât:
    1. concentraţia de amoniac [NH(3)] să nu depăşească 20 ppm şi concentraţia de dioxid de carbon [CO(2)] să nu depăşească 3.000 ppm, valori măsurate la înălţimea capetelor puilor;
    2. temperatura interioară să nu depăşească temperatura exterioară cu mai mult de 3°C, atunci când temperatura exterioară măsurată la umbră depăşeşte 30°C;
    3. umiditatea relativă medie măsurată în interiorul adăpostului timp de 48 de ore să nu depăşească 70%, atunci când temperatura exterioară este sub 10°C.

3.2 Condiţii suplimentare (densitatea de creştere de 42 kg/m2)

*pe care trebuie să le îndeplinească Toate exploataţiile de pui destinaţi producţiei de carne, care utilizează densitatea de creştere de 42 kg/m2

Faţă de toate condiţiile anterior menţionate se vor respecta suplimentar următoarele:

1. În exploataţie nu au fost identificate în ultimii 2 ani deficienţe cu privire la cerinţele normei sanitare veterinare, pentru aceiaşi hală monitorizată.
2. Ulterior acordării derogării, se verifică cel puţin 7 loturi consecutive, iar rata cumulativã a mortalitãţii zilnice nu trebuie să depăşească 1% + 0,06% înmulţit cu vârsta de sacrificare a lotului, exprimatã în zile.

4. Hrănirea și adăparea

  1. Accesul la hrană trebuie să se facă uşor; hrana trebuie să fie în cantitate suficientă; administrarea dietelor trebuie să se facă cu regularitate, respectându-se anumite intervale de timp;
  2. Perioada maxima de privare a furajului nu poate depăşi 12 ore inainte de abatorizare, sau când medicul veterinar ce inspecteaza efectivul impune aceasta acţiune;
  3. Pentru verificarea sporului mediu zilnic se cântăresc loturi de păsări alese randomizat săptămânal; greutatea se înregistrează şi se compară cu tabelul greutăţilor recomandate;
  4. Accesul la apa trebuie să fie continuu, iar apa trebuie sa fie proaspată şi potabilă în permanenţă;
  5. Înalţimea adăpătorilor trebuie adaptată în funcţie de dezvoltarea corporală a puilor;
  6. Modelul adăpătorilor nu trebuie să permită vărsarea accidentală a apei, iar liniile de adapare nu trebuie sa fie amplasate lângă cablurile electrice pentru evitarea accidentelor.

5. Personalul

  1. Personalul angajat de către administratorul unităţii, mai ales cel care desfăşoară activităţi cu animale, trebuie să corespundă din punct de vedere numeric şi al pregătirii profesionale în ceea ce priveşte creşterea şi îngrijirea păsărilor.
  2. (1) Păsările trebuie să fie îngrijite de personal suficient, care deţine cunoştinţe adecvate, capabil:
    1. să recunoască dacă păsările au sau nu au o stare de sănătate bună;
    2. să înţeleagă semnificaţia modificărilor intervenite în comportamentul păsărilor;
    3. să aprecieze caracterul adecvat al mediului în ansamblu sau pentru sănătatea
      şi bunăstarea păsărilor.
      (2) În situaţia în care păsările trebuie capturate, această operaţiune se efectuează cu atenţie şi numai de către personal instruit şi competent.
  3. Personalul trebuie să fie responsabilizat să respecte pe întreaga perioadă de activitate productivă sau de viaţă a animalelor principiile şi normele de protecţie şi bunăstare a animalelor, prin afişarea la loc vizibil şi în puncte de interes de panouri cu restricţii, măsuri speciale de bunăstare, proceduri de urgenţă etc.

6. Evidențe

  1. Proprietarul, deţinătorul animalelor, administratorul sau medicul veterinar trebuie să păstreze o evidenţă a tuturor tratamentelor efectuate şi a numărului de păsări moarte găsite la fiecare inspecţie (registru de tratamente, registru de mortalităţi). În registrul de tratamente se vor menţiona data efectuării tratamentului, medicamentele folosite şi doza, grupul de păsări tratat şi perioada de aşteptare.
  2. Proprietarul sau deţinãtorul ţine, pentru fiecare adãpost al unei exploataţii, un registru în care figureazã:
    a) numãrul de pui introduşi;
    b) suprafaţa utilizabilã;
    c) hibridul sau rasa din care fac parte puii, în cazul în care acestea sunt cunoscute;
    d) la fiecare control, numãrul pãsãrilor gãsite moarte, indicarea cauzelor, în cazul în care acestea sunt cunoscute, precum şi numãrul pãsãrilor ucise sau sacrificate motivat;
    e) numãrul puilor care rãmân în lot în urma înlãturãrii puilor în vederea vânzãrii sau sacrificãrii.
  3. Pe lângă alte evidenţe ţinute în alte scopuri, la nivelul fermei trebuie să se mai găsească atestatele angajaţilor privind cursurile de creştere, protecţie şi bunăstare urmate, precum şi evidenţa instructajelor cu personalul angajat privind protecţia şi bunăstarea animalelor.
  4. Evidenţele vor fi păstrate pentru o perioadă de cel puţin 3 ani şi trebuie să fie puse la dispoziţia autorităţii competente atunci când se efectuează o inspecţie oficială sau la cerere.
  5. Din evidenţele trebuie să facă parte şi următoarele:
    5.1.suprafaţa halei de păsări,
    5.2. numărul de pasari plasate în hală,
    5.3. numărul de adăpători şi de tăviţe de furajare din hală, respectiv spaţiul de furajare/adăpare.
    5.4. ţinta parametrilor de calitate a aerului şi nivelul temperaturii. 5.5.programul de lumina si regimul.
    5.6. proceduri de urgenţă in caz de: incendiu, inundaţie, avarie a echipamentului, depaşirea limitelor minime/maxime acceptabile a temperaturii.

7. Echipamente mecanice sau automate

  1. Pentru buna funcţionare şi monitorizare a echipamentelor şi instalaţiilor trebuie să existe proceduri scrise, clare, simple, eficiente şi cu finalitate pentru inspecţia instalaţiilor care trebuie efectuată de cel puţin o dată pe zi.
  2. Administratorul fermei va afişa la loc vizibil datele de identificare ale persoanelor responsabile cu reparaţiile şi situaţiile de urgenţă; totodată va afişa procedurile scrise despre modul de operare în caz de defecţiune.
  3. Atunci când sănătatea şi bunăstarea animalelor depind de un sistem de ventilaţie artificială, trebuie să existe un sistem de rezervă corespunzător care să garanteze reînnoirea suficientă a aerului, în eventualitatea defectării sistemului de bază.
  4. Trebuie să existe sisteme de alarmă pentru avertizare în cazul defectării unui echipament de monitorizare a condiţiilor de microclimat.
  5. Utilajele folosite pentru igienizarea adăposturilor trebuie să fie într-o stare foarte bună de întreţinere şi igienă.
  6. Toate suprafetele si echipamentele ce intra in contact cu puii trebuie aranjate si construite in asa fel incat sa reduca la minimum riscul de accidente sau boli la pui.
  7. Sisteme de alarma la nivelul halei pentru variatii de temperatura, caderi de tensiune, in acest caz trebuie sa existe sursa alternativa de curent pentru a asigura ventilatia suficienta si intensitatea luminoasa necesara.
  8. Toate echipamentele şi alarmele trebuiesc reparate şi testate de fiecare dată la începerea unui nou ciclu de producţie;
  9. Toate echipamentele folosite pentru creşterea puilor (furajare, adăpare, ventilaţie, guri de admisie, răcirea, încălzire) trebuie inspectate de două ori pe zi pentru funcţionarea corectă iar pentru repararea defecţiunilor trebuie acţionat imediat;
  10. Instalatia electrică trebuie să fie: inaccesibilă pentru pui, bine izolată, izolată împotriva rozătoarelor

8. Parametrii de microclimat din hală și așternutul

Iluminatul

  1. În toate halele nivelul de lumină trebuie să fie suficient astfel încât, fiecare pui sa aiba un orizont vizual suficient pentru deplasare si orientare catre furaj si apa.
  2. Intensitatea luminoasa urmarită este de 20 lucsi, aceasta fiind necesara pentru a a stimula un nivel de activitate al puilor şi fără a crea probleme de sănătate şi bunăstare.
  3. Intensitatea luminoasă masurată se poate reduce (la inaltimea capului pasarii cu acordul medicului veterinar (vaccinari, lotizari, cantariri, livrari catre abator).
  4. Dupa 7 zile se introduce un program de lumina de 18 ore lumina si 6 ore intuneric, cu perioade alternative de lumina si intuneric.
  5. Perioada minima de intuneric continuu este de 4 ore., exceptand perioadele de semiintuneric. Programul alternativ de lumina are efecte benefice asupra activitatii pasarilor.

Ventilația

  1. Ventilaţia corespunzătoare în adăpost asigură un control al temperaturii, al umidităţii şi calităţii aerului, deoarece acumularea de vapori de apă, căldură, gaze toxice şi particule de praf poate cauza disconfort şi stres puilor ceea ce predispune la apariţia de boli şi accentuarea unor probleme de sănătate.
  2. Creşterea nivelului de amoniac apare mai frecvent in perioadele reci ale anului şi, în special, dimineaţa.
  3. Nivelul de amoniac nu trebuie să depăşească 20 ppm, nivel care poate fi detectat olfactiv, iar la 25 ppm cauzează iritaţii ale pleoapelor, lacrimări, iritaţii nazale.
  4. Nivelul de CO2 nu trebuie să depăşească 3000 ppm.
  5. Umiditatea relativã medie mãsuratã în interiorul adãpostului timp de 48 de ore nu trebuie să depãşeascã 70%, atunci când temperatura exterioarã este sub 10°C.
  6. Factori interni care influenţează nivelul noxelor din adăpost: mărimea efectivului, greutatea păsărilor, rata de ventilaţie, temperatura în adăpost, nefuncţionarea corespunzătoare a echipamentului tehnic de ventilaţie, calitatea aşternutului.
  7. Factori externi care influenţează nivelul noxelor din adăpost: temperaturile exterioare scăzute sau crescute, vant, precipitatii.

Temperatura

  1. Temperatura interioară nu trebuie să depăşească temperatura exterioară cu mai mult de 30C, atunci când temperatura exterioară măsurată la umbră depăşeşte 30 0C;
  2. După primele 2 zile temperatura se reduce sub 30oC cu 2-3oC/ săptămână până se ajunge la temperatura între 17 oC şi 23 oC.
  3. Puii de carne trebuie protejaţi faţă de temperaturi joase şi stres termic

Așternutul

  1. Asternutul trebuie sa indeplineasca urmatoarele calitati: să fie uscat şi friabil, să aibă o capacitate crescută de absorbţie, să nu influenţeze creşterea producţiei de noxe, să aibă un nivel scăzut de toxine şi fungi, să nu producă leziuni puilor, să fie într-o cantitate suficientă;
  2. In situaţia în care, pe anumite suprafeţe, aşternutul este ud datorită instalaţiei de adăpare defecte, se va avea în vedere repararea acesteia şi înlocuirea cu un strat de aşternut uscat;
  3. Asternutul se foloseste doar pentru un singur ciclu de productie, refolosirea lui nefiind recomandata;
  4. Inaltimea optima a asternutului este de 50-75 mm pe timp de iarna, respectiv de 20 mm pe timp de vara.

Inspecții

  1. Tot personalul exploataţiei trebuie să se implice activ în respectarea normelor de biosecuritate, protecţie şi bunăstare şi în depistarea oricăror semne de boală, cum ar fi: reducerea consumului de furaj şi de apă, reducerea ratei de creştere în greutate, schimbarea culorii fecalelor, calitatea aşternutului, reducerea activităţii puilor, deplasarea greoaie, creşterea procentului de păsări moarte, etc.
  2. Apariţia neuniformităţii păsărilor datorită competiţiei existente la nivelul liniilor de furajare şi/sau adăpare, nivelul incorect al hrănitorilor, precum şi diferiţi factori de stres (iluminat insuficient-necorespunzător, zgomote puternice-persistente etc) pot duce la o serie de probleme privind bunăstarea acestora, de aceea este impetuos necesară identificarea şi remedierea lor imediată.
  3. Păsările moarte vor fi recoltate şi înregistrate zilnic.
  4. Puii la care încep să apară semne de boală datorită: evoluţiilor unor boli de altă natură decât cea infecţioasă, a condiţiilor de management defectuos, competiţiilor între pui în ceea ce priveşte hrănirea sau adăparea, trebuie separaţi şi trataţi corespunzător.
  5. Puii care nu mai pot fi salvati sunt izolati si apoi ucişi.
  6. Fiecare semn de boală suspectat sau semnalat, fiecare modificare anatomo-patologica, trebuie considerat un semnal de alarma, pentru a se lua masuri corective promte.
  7. Fiecare efectiv de pasari se inspecteaza de 2 ori pe zi pe toata lungimea halei in dreptul liniilor de adapare si furajare si pe la peretii externi.
  8. Se urmăresc următoarele: comportamentul puilor, starea de sanatate, temperatura, intensitatea luminoasă, prezenţa şi nivelul furajului în hrănitori, funcţionarea liniilor de furajare, înălţimea liniilor de adăpare, funcţionarea sistemului de ventilaţie; nivelul temperaturii şi a noxelor.

9. Prinderea, încărcarea și transportul păsărilot

Pregătirea pentru prindere

  1. Furajul trebuie eliminat complet cu maxim 12 ore înainte de momentul sacrificării pentru a reduce riscul contaminării cu fecale în abator. Această perioadă trebuie sa includă prinderea, încărcarea, transportul şi descarcarea păsărilor. Dacă perioada în care păsările nu dispun de furaj este prelungită atunci se va obţine un randament scăzut datorită apei absorbite de la nivelul ţesuturilor care se acumulează în tractusul digestiv. Incidenţa contaminării cu fecale poate fi de asemenea mărită, în cazul nerespectării perioadei anterior menţionate.
  2. Prezenţa fecalelor apoase la puii care urmează a fi sacrificaţi este un indicator că aceştia au fost ţinute o perioadă îndelungată de timp fără furaj.
  3. Trebuie asigurat acces nelimitat la apă pe o perioadă cât se poate de mare, putând fi oprită numai în caz de necesitate.

Prinderea

  1. Prinderea şi manipularea produc un stres suplimentar broilerilor. Majoritatea cazurilor de respingeri în abator observate la sacrificare se datorează prinderii şi manipularii păsărilor. Prinderea trebuie planificată şi supervizată îndeaproape în toate etapele. Manipularea păsărilor, a utilajelor mecanice de prindere şi a motostivuitoarelor trebuie efectuată de personal calificat şi competent.
  2. Mortalitatea în timpul prinderii şi transportului nu trebuie să fie mai mare de 0.1%.
  3. Înainte de începerea prinderii, se calculează timpul necesar pentru prinderea şi transportul întregului lot şi se corelează cu inceperea sacrificării în abator.
  4. De asemenea, se calculează numărul de cuşti sau de cărucioare necesare pentru transportul păsărilor.
    Toate echipamentele folosite (inclusiv mijloace de transport, cuşti, rame de prindere şi plase) trebuie să fie curat şi în stare bună de funcţionare. Cuştile stricate sau deteriorate pot leza păsările.
  5. Toate liniile de furajare şi adăpare se ridică la un nivel de aproximativ (doi metri), pentru a evita obstrucţionarea păsărilor sau a personalului.
  6. În halele mari păsările se pot separa în ţarcuri pentru a evita aglomerarea acestora.
  7. Oricând este posibil se reduce intensitatea luminoasă în timpul prinderii pentru a reduce stresul. Pentru prinderea în timpul nopţii, ceea ce este de preferat, intensitatea luminoasă din hală trebuie redusă la minim. Pentru prinderea în timpul zilei intensitatea luminoasă trebuie redusă cât se poate de mult. În toate cazurile intensitatea luminoasă trebuie să fie suficientă ca să permită o prindere corectă şi în siguranţă a păsărilor. S-a demonstrat că lumina albastră este cea mai indicată pentru acest lucru. Cele mai bune rezultate sunt obţinute atunci când păsările sunt lăsate să se liniştescă după ce intensitatea luminoasă a fost diminuată.
  8. Păsările trebuie prinse şi ţinute de jarete şi nu de altă regiune anatomică, pentru a micşora disconfortul si a limita miscarile.
  9. Păsările trebuie puse cu grijă în cuşti sau module, încărcându-le de sus în jos.
  10. Cuştile sau modulele nu trebuie niciodată umplute excesiv. În urma încărcării excesive a cuştilor/modulelor poate rezulta supraîncălzire, stres şi mortalitate ridicată. Numărul de broileri pe cuşcă sau modul trebuie redus în perioada caldă.
  11. La sosirea in abator, se folosesc ventilatoare şi pulverizatoare pentru a menţine o temperatură adecvată a păsărilor în timpul aşteptării pentru procesare.
  12. Stresul datorat căldurii se instalează foarte rapid atunci când mijlocul de transport staţionează, mai ales în sezonul cald sau când trailerul nu este echipat cu ventilatoare. Descărcarea păsărilor la abator trebuie efectuată fără întârziere. În sezonul rece, mijlocul de transport trebuie acoperit pentru a micşora curenţii de aer din timpul transportului.

Transportul către abator

  1. Păsările trebuie să fie transportate cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar - veterinar, dotate cu cuşti de transport care trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    1. să aibă o deschidere suficientă de largă pentru a reduce riscul de rănire a păsărilor;
    2. să fie suficient de rezistente ca să suporte greutatea păsărilor şi construite în aşa fel încât păsările să nu poată scăpa şi să preîntâmpine crearea de leziuni la cap, picioare sau aripi;
    3. să permită inspecţia păsărilor şi menţinerea unei ventilaţii adecvate pentru păsările din interior;
    4. să fie securizate pentru a se preveni deplasarea lor în timpul transportului; de asemenea, trebuie astfel fixate încât să permită circulaţia aerului printre acestea;
    5. înălţimea cuştilor de transport variază în funcţie de greutatea păsărilor astfel:
      1. pui de aproximativ 1 kg: 20-23 cm;
      2. pui între 1-4 kg: 24-33 cm.
  2. Pentru transportul păsărilor se vor asigura următoarele suprafeţe minime:
Greutate în kgSuprafaţa în cm 2/kg
 < 1,6 180 – 200
 1,6 – < 3 160
 3 – < 5 115
 > 5 105

Aceste valori pot varia în func< ie nu numai de greutatea < i talia păsărilor, dar < i de condi< ia fizică a acestora, condi< iile meteorologice < i durata preconizată a călătoriei.

Metode de ucidere a puilor în adăpost

Metoda de ucidere recomandată pentru puii de carne este dislocarea cervicală.

1. Descrierea metodei:

Presupune întinderea şi răsucirea manuală sau mecanică a gâtului, provocând astfel ischemia cerebrală.

Dislocarea cervicală manuală se execută după cum urmează:

  • se prinde pasărea cu o mână de jarete si se întoarce cu capul în jos, luând ca suprafaţă de sprijin coapsa piciorului
  • cu primele două degete ale mâinii libere se apucă capul, imediat înapoia zonei occipitale(degetul cel mare va fi sub cioc)
  • se apăsă pe gât cu prima încheietură a celor două degete, concomitent cu tragerea capului spre spate
  • la păsările de mărime medie creierul poate fi separat de coloana vertebrală prin apucarea bazei craniului cu o mână si baza gâtului cu cealaltă mână, iar apoi se trage rapid si ferm în direcţii opuse cu o miscare puternică de desprindere bruscă.

2. Cerinţe specifice:

  • Acestă metodă nu se va utiliza ca procedură de rutină, ci numai în cazul în care nu sunt disponibile alte metode de ucidere;
  • Dislocarea gâtului va fi realizată numai de către personal calificat. Dislocarea gâtului se realizează printr-o miscare bruscă si hotărâtă.

3. Avantaje:

  • Metoda este rapidă si eficientă când este executată corect;
  • Procedura aceasta de ucidere poate fi luată în considerare în cazul focarelor de boală, deoarece poate fi omisă sângerarea.

4. Dezavantaje:

  • Metodele sunt folosite numai pentru uciderea unui număr mic de păsări. Este nevoie de personal instruit;
  • Nicio persoană nu va ucide prin dislocare cervicală manuală mai mult de 70 de păsări pe zi.

10. Mutilări

  1. Sunt interzise toate intervenţiile chirurgicale efectuate în alte scopuri decât cele terapeutice sau de diagnostic, care provoacã vãtãmarea ori pierderea unei pãrţi sensibile a corpului sau alterarea structurii osoase;
  2. Este permisã debecarea, atunci când sunt epuizate toate mãsurile pentru prevenirea picajului şi canibalismului. Debecarea se efectueazã asupra puilor care au mai puţin de 10 zile, la recomandarea şi sub supravegherea medicului veterinar şi numai de cãtre persoane instruite;
  3. Autoritatea competentã poate autoriza castrarea puilor, care se realizeazã sub supravegherea medicului veterinar de persoane instruite.

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

REGULAMENTUL (CE) NR. 543/2008 - vers. consolidată

de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce privește standardele de comercializare a cărnii de pasăre

Rectificare REGULAMENTUL (UE) NR. 543/2008

Rectificare la Regulamentul (CE) nr. 543/2008 al Comisiei din 16 iunie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce privește standardele de...

Cod de practici igienice pentru carne

Codul oferă îndrumări pentru igiena cărnii, abordând riscurile biologice, chimice și fizice asociate cu producția și prelucrarea cărnii, incluzând noile amenințări precum BSE. Acesta se concentrează...

Rechemare produse din carne de rață în Islanda din cauza contaminării cu Salmonella

În Islanda, a fost emisă o notificare de rechemare a produselor din carne de rață provenite din Polonia, ca măsură preventivă împotriva riscului de contaminare cu Salmonella. Autoritățile din...

Referințe legale

Acest document este tradus din original, în mod aproximativ de către membrii voluntari ai Asociației Codex în scopul împărtâșirii științifice a informației de calitate fiind o analiză a textului și o prezentare. El nu reprezintă textul original în integralitate, un punct de vedere oficial sau o referință legală fiind o prezentare aproximativă a unor informații publice sau identificate pe siteuri publice. Pentru a face referințe legale vă rugăm să consultați documentul original pe siteul organizației care este proprietara documentului.  Aceste documente sunt cu titlu de prezentare pentru membrii Comunității Codex exclusiv în scop didactic, de studiu și analiză în folosul și pentru dezvoltare științifică. Ele sunt protejate de drepturile de autor și nu pot fi sub nici o formă copiate, descărcate sau multiplicate, sau utilizate în alt mod și nu sunt și nici nu pot fi comercializate în nici un mod sau utilizate în scop comercial. Indiferent de scop, multiplicarea, descărcarea sau utilizarea în alt mod decât citirea în scop didactic și științific al acestor materiale se face exclusiv pe răspunderea utilizatorului, celui care a efectuat acțiunea. Asociația Codex nu poate fi făcută răspunzătoare de acțiunea utilizatorului fiind exonerată de utilizator cu privire la aceste aspecte.

Pentru detalii consultați Termeni și condiții