de autorizare a acordurilor și deciziilor privind planificarea producției în sectorul laptelui și produselor lactate
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 222,
întrucât:
(1) | Din cauza actualei pandemii de COVID-19 și a restricțiilor extinse în materie de circulație a persoanelor instituite de statele membre, sectorul laptelui și produselor lactate se confruntă în prezent cu o perturbare economică ce atrage după sine dificultăți financiare și probleme de lichidități pentru fermieri. |
(2) | Răspândirea bolii și măsurile în vigoare limitează disponibilitatea forței de muncă, compromițând în special etapele de producție, de colectare și de prelucrare a laptelui. Acest lucru agravează situația dificilă din sector, dat fiind că industria prelucrătoare trebuie să găsească soluții alternative pentru colectarea laptelui crud, care continuă să fie produs, în timp ce fabricile din sector se confruntă cu dificultăți. |
(3) | Închiderea obligatorie a magazinelor, a piețelor în aer liber, a restaurantelor și a altor unități din sectorul ospitalității a dus, de asemenea, la încetarea activităților din industria ospitalității și a cateringului, ceea ce a determinat modificări semnificative ale modelelor de cerere în ceea ce privește laptele și produsele lactate. Cererea consumatorilor s-a reorientat către produse alimentare esențiale, în detrimentul specialităților lactate. În mod tradițional, consumul de lapte și produse lactate din industria ospitalității și a cateringului reprezintă, în funcție de produs, între aproximativ 10 % și 20 % din producția totală a Uniunii. Prin urmare, s-a înregistrat o scădere a cererii pentru anumite produse din sectorul laptelui și produselor lactate care sunt vândute în industria ospitalității și a cateringului. De exemplu, peste jumătate din producția de mozzarella din Uniune este destinată industriei serviciilor alimentare. Creșterea consumului de anumite produse lactate în sectorul comerțului cu amănuntul nu a compensat scăderea cererii din industria ospitalității și a cateringului. |
(4) | În plus, cumpărătorii de lapte și produse lactate din Uniune și de pe piața mondială anulează contracte și întârzie încheierea altora noi, în așteptarea unei scăderi suplimentare a prețurilor. De asemenea, exporturile de lapte și produse lactate sunt afectate de provocări logistice, deoarece începutul pandemiei de COVID-19 în China a condus la o congestionare semnificativă a porturilor din această țară și din restul lumii. Se preconizează că numărul de curse suspendate va continua să crească cel puțin până în iunie 2020, ceea ce va determina scăderea numărului de containere, creșterea semnificativă a tarifelor și, pentru exportatori, amânarea expedierilor. Exporturile către țările terțe reprezintă aproximativ 15 % din volumul total al producției de lapte și produse lactate din Uniune. |
(5) | În consecință, prelucrarea producției de lapte crud este parțial reorientată către produse în vrac, cu perioadă îndelungată de valabilitate, care pot fi stocate și care necesită mai puțină forță de muncă, precum laptele praf degresat și untul, în cantități care depășesc cererea normală de pe piață. Totuși, multe unități de producție din Uniune nu au capacitatea de a transforma laptele în diferite produse și sunt nevoite să producă în continuare produse lactate pentru care cererea a scăzut brusc. |
(6) | Acest dezechilibru între ofertă și cerere generează perturbări economice în sectorul laptelui și produselor lactate. Ca urmare a acestui dezechilibru, prețurile cu ridicata ale laptelui și produselor lactate au suferit scăderi semnificative, în special de la începutul lunii martie 2020: 19 % pentru laptele praf degresat și 14 % pentru unt. Prețurile laptelui praf degresat și ale untului au fost primele care au suferit o scădere semnificativă, deoarece aceste produse sunt prelucrate din surplusul de lapte crud atunci când producția de lapte depășește cererea. Pe baza prețurilor laptelui praf degresat și ale untului, se estimează că prețul cu ridicata echivalent al laptelui crud a înregistrat o scădere de 24 % între începutul lunii februarie și prima săptămână a lunii aprilie. Scăderea prețurilor este excepțională în această primăvară, întrucât cererea a suferit modificări legate, în același timp, de măsurile de restricționare a circulației, și de nivelul de vârf atins de producția de lapte. Se preconizează că prețurile laptelui și ale produselor lactate vor continua să scadă, întrucât volumul producției de lapte va crește cu siguranță în cursul primăverii și al verii, care reprezintă sezonul de vârf al producției din sectorul laptelui și produselor lactate. |
(7) | Ca urmare a circumstanțelor enumerate mai sus, aceste evenimente se califică drept o perioadă de dezechilibru grav al pieței. |
(8) | Pentru a ajuta sectorul laptelui și produselor lactate să găsească un echilibru în această perioadă de dezechilibru grav al pieței, este oportun să se permită fermierilor, asociațiilor de fermieri, asociațiilor de astfel de asociații, organizațiilor de producători recunoscute, asociațiilor de organizații de producători recunoscute și organizațiilor interprofesionale recunoscute să încheie acorduri și să ia decizii. Aceste acorduri și decizii ar putea include un efort colectiv al operatorilor de a planifica producția de lapte crud în conformitate cu evoluția modelelor de cerere. |
(9) | Toate acordurile sau deciziile privind planificarea producției trebuie să fie autorizate temporar, pentru o perioadă de 6 luni care să coincidă cu primăvara și vara, adică cu sezonul de vârf al producției din sectorul laptelui și produselor lactate, și ar trebui, prin urmare, să aibă impactul cel mai semnificativ. |
(10) | Având în vedere faptul că această perturbare gravă a pieței a fost constatată încă de la începutul lunii aprilie 2020, perioada de 6 luni trebuie să înceapă de la 1 aprilie 2020. |
(11) | În conformitate cu articolul 222 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, autorizația se acordă dacă aceasta nu afectează funcționarea pieței interne și dacă acordurile și deciziile vizează exclusiv stabilizarea sectorului. Aceste condiții specifice exclud acordurile și deciziile care conduc direct sau indirect la împărțirea piețelor, la discriminarea pe criterii de naționalitate sau la fixarea prețurilor. Acordurilor și deciziilor care nu îndeplinesc condițiile respective sau care nu mai îndeplinesc aceste condiții li se aplică articolului 101 alineatul (1) din tratat. |
(12) | Autorizația prevăzută în prezentul regulament trebuie să acopere teritoriul Uniunii, având în vedere că dezechilibrul grav al pieței afectează întreaga Uniune. |
(13) | Pentru ca statele membre să aibă posibilitatea de a evalua dacă acordurile și deciziile nu aduc atingere bunei funcționări a pieței interne și vizează exclusiv stabilizarea sectorului laptelui și produselor lactate, este necesar ca informațiile privind acordurile încheiate și deciziile luate, precum și privind volumul de producție și perioada de timp care fac obiectul acestora să fie puse la dispoziția autorităților competente, inclusiv a autorităților de concurență, din statul membru care deține cea mai mare proporție din volumul estimat al producției de lapte care face obiectul acestor acorduri sau decizii. |
(14) | Având în vedere dezechilibrul grav al pieței și perioada premergătoare sezonului de vârf, prezentul regulament trebuie să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării sale. |
(15) | Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole, |
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
Articolul 1
Fără a aduce atingere articolului 152 alineatul (1a), articolului 209 alineatul (1) și articolului 210 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, fermierii, asociațiile de fermieri, asociațiile de astfel de asociații, organizațiile de producători recunoscute, asociațiile de organizații de producători recunoscute și organizațiile interprofesionale recunoscute din sectorul laptelui și produselor lactate sunt autorizați, pentru o perioadă de 6 luni începând cu 1 aprilie 2020, să încheie acorduri și să ia decizii comune privind planificarea volumului de lapte crud care urmează să fie produs.
Articolul 2
Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că acordurile și deciziile menționate la articolul 1 nu afectează buna funcționare a pieței interne și vizează exclusiv stabilizarea sectorului laptelui și produselor lactate.
Articolul 3
Domeniul de aplicare geografic al prezentei autorizări este teritoriul Uniunii.
Articolul 4
(1) De îndată ce sunt încheiate acordurile sau sunt luate deciziile menționate la articolul 1, fermierii, asociațiile de fermieri, asociațiile de astfel de asociații, organizațiile de producători, asociațiile de organizații de producători recunoscute și organizațiile interprofesionale recunoscute comunică acordurile sau deciziile respective autorităților competente din statul membru care deține cea mai mare proporție din volumul estimat al producției de lapte care face obiectul acestor acorduri sau decizii, indicând următoarele:
(a) | volumul estimat de producție vizat; |
(b) | perioada de punere în aplicare preconizată. |
(2) Cel târziu la 25 de zile după încheierea perioadei de 6 luni la care se face referire la articolul 1, fermierii, asociațiile de fermieri, asociațiile de astfel de asociații, organizațiile de producători, asociațiile de organizații de producători recunoscute și organizațiile interprofesionale recunoscute în cauză comunică autorităților competente menționate la alineatul (1) din prezentul articol volumul de producție vizat efectiv de acordurile sau de deciziile respective.
(3) În conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1185 al Comisiei (2), statele membre notifică Comisiei următoarele:
(a) | în termen de cel mult 5 zile de la încheierea fiecărei perioade de o lună, acordurile și deciziile care le sunt comunicate în conformitate cu alineatul (1) în perioada respectivă; |
(b) | cel târziu la 30 de zile după încheierea perioadei de 6 luni la care se face referire la articolul 1, o prezentare generală a acordurilor și deciziilor puse în aplicare în cursul perioadei respective. |
Articolul 5
Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles, 30 aprilie 2020.
Pentru Comisie
Președintele
Ursula VON DER LEYEN
(1) JO L 347, 20.12.2013, p. 671.
(2) Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1185 al Comisiei din 20 aprilie 2017 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentelor (UE) nr. 1307/2013 și (UE) nr. 1308/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului în ceea ce privește notificările către Comisie ale informațiilor și documentelor, precum și de modificare și abrogare a mai multor regulamente ale Comisiei (JO L 171, 4.7.2017, p. 113).