de autorizare a introducerii pe piață a pulpei de fructe, a sucului cu pulpă și a sucului concentrat cu pulpă de Theobroma cacao L. ca aliment tradițional provenit dintr-o țară terță, în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului, și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind alimentele noi, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 258/97 și a Regulamentului (CE) nr. 1852/2001 al Comisiei (1), în special articolul 15 alineatul (4),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) 2015/2283 prevede că doar alimentele noi autorizate și incluse în lista Uniunii pot fi introduse pe piața Uniunii. Un aliment tradițional provenit dintr-o țară terță este un aliment nou în conformitate cu definiția de la articolul 3 din Regulamentul (UE) 2015/2283.

(2)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2468 al Comisiei (2) stabilește cerințele administrative și științifice privind alimentele tradiționale provenite din țări terțe.

(3)

În temeiul articolului 8 din Regulamentul (UE) 2015/2283, a fost adoptat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei (3) în care a fost stabilită o listă a Uniunii conținând alimentele noi autorizate.

(4)

În temeiul articolului 15 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2015/2283, Comisia trebuie să decidă cu privire la autorizarea și introducerea pe piața Uniunii a unui aliment tradițional provenit dintr-o țară terță.

(5)

La 30 ianuarie 2019 și la 28 martie 2019, societățile Nestec York Ltd. și Cabosse Naturals NV. (denumite în continuare „solicitanții”) au prezentat Comisiei o notificare a intenției de a introduce pulpa de fructe, sucul cu pulpă și sucul concentrat cu pulpă din Theobroma cacao L. („pulpă de cacao”) pe piața Uniunii ca aliment tradițional provenit dintr-o țară terță, în conformitate cu articolul 14 din Regulamentul (UE) 2015/2283. Solicitanții solicită ca pulpa de fructe, sucul cu pulpă și sucul concentrat cu pulpă din Theobroma cacao L. să fie consumate ca atare sau ca ingrediente de către populație.

(6)

În conformitate cu articolul 7 alineatul (2) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2468, Comisia a cerut solicitanților informații suplimentare în ceea ce privește valabilitatea notificării. Informațiile solicitate au fost transmise la 12 aprilie 2019 și 20 iunie 2019.

(7)

Datele prezentate de solicitanți demonstrează că pulpa de fructe, sucul cu pulpă și sucul concentrat cu pulpă din Theobroma cacao L. are antecedente pozitive în ceea ce privește siguranța alimentelor în Brazilia.

(8)

În temeiul articolului 15 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283, la 22 mai 2019 și la 20 iunie 2019, Comisia a transmis notificările valabile statelor membre și Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare „autoritatea”).

(9)

Nici statele membre, nici autoritatea nu au transmis Comisiei obiecții privind siguranța, motivate corespunzător, referitoare la introducerea pe piață în Uniune a pulpei de fructe, a sucului cu pulpă și a sucului concentrat cu pulpă din Theobroma cacao L., în termenul de patru luni prevăzut la articolul 15 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2015/2283.

(10)

Prin urmare, Comisia ar trebui să autorizeze introducerea pe piață în Uniune a pulpei de fructe, a sucului cu pulpă și a sucului concentrat cu pulpă din Theobroma cacao L. și să actualizeze lista cu alimente noi a Uniunii.

(11)

Prin urmare, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)   Pulpa de fructe, sucul cu pulpă și sucul concentrat cu pulpă din Theobroma cacao L., cu specificațiile din anexa la prezentul regulament, se includ în lista Uniunii cu alimentele noi autorizate, stabilită în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470.

(2)   Rubrica din lista Uniunii menționată la alineatul (1) include condițiile de utilizare și cerințele de etichetare stabilite în anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 14 februarie 2020.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN

(1)  JO L 327, 11.12.2015, p. 1.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2468 al Comisiei din 20 decembrie 2017 de stabilire a cerințelor administrative și științifice aplicabile alimentelor tradiționale provenite din țări terțe în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului privind alimentele noi (JO L 351, 30.12.2017, p. 55).

(3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei din 20 decembrie 2017 de stabilire a listei cu alimente noi a Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului privind alimentele noi (JO L 351, 30.12.2017, p. 72).

ANEXĂ

Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 se modifică după cum urmează:

1.

În tabelul 1 (Alimente noi autorizate), se introduce următoarea rubrică, în ordine alfabetică:

Aliment nou autorizat

Condițiile în care poate fi utilizat alimentul nou

Cerințe specifice suplimentare privind etichetarea

Alte cerințe

„Pulpa de fructe, sucul cu pulpă și sucul concentrat cu pulpă din Theobroma cacao L. (Aliment tradițional provenit dintr-o țară terță)

Nespecificate

Denumirea alimentului nou menționat pe eticheta produselor alimentare care îl conțin este «pulpă de cacao (Theobroma cacao L.)», «suc cu pulpă din cacao (Theobroma cacao L.)» sau «suc concentrat cu pulpă din (Theobroma cacao L.)» în funcție de forma utilizată.”

 

2.

În tabelul 2 (Specificații), se inserează următoarea rubrică în ordine alfabetică:

Alimente noi autorizate

Specificații

„Pulpa de fructe, sucul cu pulpă și sucul concentrat cu pulpă din Theobroma cacao L.

(Aliment tradițional provenit dintr-o țară terță)

Descriere/Definiție:

Alimentul tradițional este pulpa fructului de cacao (Theobroma cacao L), care este «o substanță apoasă, mucilaginoasă și acidă în care sunt învelite semințele».

Pulpa fructului de cacao este obținută prin desfacerea păstăilor de cacao, urmate de îndepărtarea cojilor și a boabelor; apoi, pulpa este supusă pasteurizării și congelării. Sucul cu pulpă de cacao și/sau sucul concentrat cu pulpă de cacao sunt produse în urma prelucrării (tratament enzimatic, pasteurizare, filtrare și concentrare).

Date tipice privind compoziția pulpei de fructe, a sucului cu pulpă și a sucului concentrat cu pulpă din cacao

Proteine (g/100 g): 0,0 până la 2,0

Total grăsimi (g/100 g): 0,0 până la 0,2

Total zaharuri (g/100 g): > 11,0

Valori Brix (grade Brix): ≥ 14

pH: 3,3 până la 4,0

Criterii microbiologice

Număr total de microorganisme (aerobe): < 10 000 cfu (1)/g

Enterobacterii: ≤ 10 cfu/g

Salmonelă: Absență în 25 g

(1)  Cfu: Unități formatoare de colonii.”

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.