privind monitorizarea prezenței acrilamidei în anumite produse alimentare
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 292,
întrucât:
(1) | Regulamentul (UE) 2017/2158 al Comisiei (1) introduce, pentru operatorii care produc și introduc pe piață anumite produse alimentare, obligații specifice de a stabili un program propriu de eșantionare și de analizare a nivelurilor de acrilamidă din produsele alimentare și de a aplica măsuri specifice de diminuare în vederea atingerii unor niveluri de acrilamidă cât mai scăzute posibil și sub nivelurile de referință stabilite în regulamentul respectiv. |
(2) | Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (2) stabilește obligația autorităților competente de a efectua controale oficiale menite să verifice respectarea normelor destinate în special (a) să prevină, să elimine sau să reducă la un nivel acceptabil riscurile pentru om și pentru animale, fie în mod direct, fie prin intermediul mediului și (b) să garanteze practici echitabile în domeniul comerțului cu produse alimentare și hrană pentru animale și protejarea intereselor consumatorilor, inclusiv etichetarea acestor produse alimentare și a hranei pentru animale, precum și orice alte forme de informare a consumatorilor. De asemenea, ar trebui efectuate controale oficiale pentru a verifica respectarea obligațiilor stabilite în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/2158. |
(3) | Este recunoscut faptul că nu sunt disponibile suficiente date cu privire la prezența acrilamidei în anumite produse alimentare menționate la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/2158, în pofida obligațiilor prevăzute la articolul 4 din regulamentul respectiv și a rezultatelor controalelor oficiale efectuate. Nu sunt disponibile suficiente date nici cu privire la prezența acrilamidei în produsele alimentare care nu intră în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) 2017/2158, dar care ar putea conține niveluri semnificative de acrilamidă și/sau ar putea fi contribuitori relevanți la expunerea prin alimentație la acrilamidă. |
(4) | Prin urmare, pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a sănătății umane, este oportun ca autoritățile competente și operatorii din sectorul alimentar, în cadrul sferei lor de competență, fără a aduce atingere obligațiilor stabilite prin Regulamentul (UE) 2017/2158 și în temeiul Regulamentului (CE) nr. 882/2004, să monitorizeze prezența acrilamidei în astfel de produse alimentare în vederea adoptării unor posibile măsuri de gestionare a riscurilor, care ar trebui să le completeze pe cele prevăzute deja în Regulamentul (UE) 2017/2158. |
(5) | În vederea orientării autorităților competente și a operatorilor din sectorul alimentar în ceea ce privește produsele alimentare care trebuie să fie monitorizate, se stabilește o listă neexhaustivă a categoriilor de alimente/produselor alimentare. |
(6) | Prin adoptarea Regulamentului (UE) 2017/2158 și a prezentei recomandări, Recomandările 2010/307/UE (3) și 2013/647/UE (4) ale Comisiei devin caduce și, prin urmare, ar trebui abrogate, |
ADOPTĂ PREZENTA RECOMANDARE:
1. | Fără a aduce atingere obligațiilor stabilite în temeiul Regulamentului (CE) nr. 882/2004, autoritățile competente din statele membre ar trebui să monitorizeze în mod regulat prezența acrilamidei și nivelurile sale în produsele alimentare, în special în produsele alimentare enumerate în anexă. Fără a aduce atingere obligațiilor prevăzute în Regulamentul (UE) 2017/2158, operatorii din sectorul alimentar ar trebui să monitorizeze în mod regulat prezența acrilamidei și nivelurile sale în produsele alimentare, în special în produsele alimentare enumerate în anexă. |
2. | Statele membre și operatorii din sectorul alimentar ar trebui să transmită Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), până la data de 1 octombrie a fiecărui an, datele colectate în cursul anului precedent prin intermediul activităților lor de monitorizare, în vederea compilării lor într-o bază de date, în conformitate cu cerințele Orientărilor EFSA privind descrierea standard a probelor (Standard Sample Description – SSD) pentru produse alimentare și hrană pentru animale și cu cerințele specifice suplimentare de raportare ale EFSA (5). |
3. | Pentru a se asigura că probele sunt reprezentative, statele membre trebuie să urmeze procedurile de prelevare a probelor prevăzute în partea B a anexei la Regulamentul (CE) nr. 333/2007 al Comisiei (6). Procedura de prelevare de probe aplicată de operatorii economici din sectorul alimentar se poate abate de la dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 333/2007, dar trebuie să rămână reprezentativă pentru lot. |
4. | Statele membre ar trebui să efectueze analiza acrilamidei în conformitate cu criteriile stabilite în Regulamentul (CE) nr. 333/2007. Operatorii din sectorul alimentar ar trebui să se asigure că analiza acrilamidei se realizează în conformitate cu cerințele și criteriile prevăzute în anexa III la Regulamentul (UE) 2017/2158. |
5. | Recomandările 2010/307/UE și 2013/647/UE se abrogă. |
Adoptată la Bruxelles, 7 noiembrie 2019.
Pentru Comisie
Vytenis ANDRIUKAITIS
Membru al Comisiei
(1) Regulamentul (UE) 2017/2158 al Comisiei din 20 noiembrie 2017 de stabilire a măsurilor de diminuare și a nivelurilor de referință pentru reducerea prezenței acrilamidei în produsele alimentare (JO L 304, 21.11.2017, p. 24).
(2) Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor (JO L 165, 30.4.2004, p. 1).
(3) Recomandarea 2010/307/UE a Comisiei din 2 iunie 2010 privind monitorizarea nivelului de acrilamidă din alimente (JO L 137, 3.6.2010, p. 4).
(4) Recomandarea 2013/647/UE a Comisiei din 8 noiembrie 2013 privind analizele nivelurilor de acrilamidă din alimente (JO L 301, 12.11.2013, p. 15).
(5) http://www.efsa.europa.eu/en/consultations/call/180307
(6) Regulamentul (CE) nr. 333/2007 al Comisiei din 28 martie 2007 de stabilire a metodelor de prelevare a probelor și de analiză pentru controlul oficial al nivelurilor de plumb, cadmiu, mercur, staniu anorganic, 3-MCPD și benzo(a)piren din produsele alimentare (JO L 88, 29.3.2007, p. 29).
ANEXĂ
LISTA NEEXHAUSTIVĂ A PRODUSELOR ALIMENTARE PENTRU MONITORIZAREA PREZENȚEI ACRILAMIDEI
Produse pe bază de cartofi
— | Rösti |
— | Crochete, pommes duchesse, pommes noisettes, … |
— | Caserolă cu cartofi (și caserolă cu legume) |
— | Făină de cartofi și carne |
— | Făină de cartofi și brânză |
Produse de panificație
— | Chifle (chifle pentru hamburger, chifle de grâu integral și chifle cu lapte, …) |
— | Lipii, tortilla mexicană |
— | Cornuri |
— | Gogoși |
— | Specialități de pâine (de exemplu pâine de tip pumpernickel, ciabatta cu măsline, pâine cu ceapă,...) |
— | Clătite |
— | Fursecuri crocante din strat subțire de aluat și prăjite în ulei |
— | Churros |
Produse pe bază de cereale
— | Crackers pe bază de orez |
— | Crackers pe bază de porumb |
— | Batoane cu cereale (cum ar fi porumbul extrudat și/sau produsele pe bază de grâu) |
— | Müsli prăjit cu miere |
Altele
- Chipsuri de legume/cartofi prăjiți
- Fructe cu coajă, prăjite
- Semințe oleaginoase prăjite
- Fructe uscate
- Boabe de cacao prăjite și produse pe bază de cacao
- Măsline în saramură
- Înlocuitori de cafea care nu sunt pe bază de cicoare sau de cereale
- Fudge, caramel, nuga, …
Descărcă textul
Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.