Ordinul 206/2002 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea carnii de pasare

 

Ordinul 206/2002 din 2002.09.24
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 24 Septembrie 2002

Intră în vigoare:
24 Septembrie 2002 An

 

Ordinul 206/2002 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea carnii de pasare

Dată act: 14-mai-2002

Emitent: Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor

Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, ministrul sănătăţii şi familiei şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

văzând Referatul de aprobare nr. 168.642 din 9 mai 2002, întocmit de Direcţia politici şi strategii alimentare din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor,

având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,

în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, ale Hotărârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 166/2001 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările ulterioare,

emit următorul ordin:

Art. 1

Se aprobă Normele cu privire la comercializarea cărnii de pasăre, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile generale pentru agricultură şi industrie alimentară judeţene şi a municipiului Bucureşti, respectiv prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi oficiile judeţene pentru protecţia consumatorilor, vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3

Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării.

-****-

p.Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor,

Petre Daea,

secretar de stat

Ministrul sănătăţii şi familiei,

Daniela Bartoş

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

Rovana Plumb,

secretar de stat

ANEXĂ:

NORME cu privire la comercializarea cărnii de pasăre

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 699 din data de 24 septembrie 2002

 

Norma din 2002 cu privire la comercializarea carnii de pasare

Norma din 2002 din 2002.09.24
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 21 Octombrie 2004

Intră în vigoare:
24 Septembrie 2002 An

 

Norma din 2002 cu privire la comercializarea carnii de pasare

Dată act: 14-mai-2002

Emitent: Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale

Art. 1

Prezentele norme se referă la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească carnea de pasăre provenită din producţia internă sau din import, pentru a fi comercializată. Carnea poate proveni de la următoarele specii:

a) găini;

b) raţe;

c) gâşte;

d) curci;

e) bibilici.

Art. 2

Agenţii economici care comercializează carne de pasăre îşi desfăşoară activitatea numai cu respectarea reglementărilor în vigoare şi a prevederilor prezentelor norme.

CAPITOLUL II: Definirea şi descrierea produsului

Art. 3

În sensul prezentelor norme, termenii folosiţi se definesc după cum urmează:

1. carnea de pasăre - carnea destinată consumului uman, provenită din sacrificarea speciilor de păsări domestice menţionate la art. 1, care nu a fost supusă nici unui tratament, exceptând tratamentul de răcire - refrigerare, congelare;

2. carcasa de pasăre - întregul corp al unei păsări din speciile menţionate la art. 1, după sângerare, deplumare şi eviscerare; îndepărtarea inimii, ficatului, plămânilor, pipotei, rinichilor, picioarelor şi a capului nu este obligatorie; îndepărtarea guşii este opţională doar în cazul palmipedelor. Carcasele de pasăre provin de la păsări domestice:

a) pui de carne, broiler de curcă, raţe tinere sau boboci, raţe tinere leşeşti, gâşte tinere sau pui, bibilici tinere - păsări cu vârful sternului flexibil (nu este osificat);

b) cocoşi, găini, păsări adulte: curcani adulţi, raţe adulte, raţe leşeşti, gâşte adulte, bibilici adulte - păsări cu vârful sternului rigid (osificat);

c) claponi: masculi castraţi chirurgical înainte de a atinge maturitatea sexuală;

d) păsări cu caracasa mai mică decât 750 g (fără organe, cap şi picioare);

3.piese tranşate:

a) jumătăţi: jumătăţile de carcasă obţinute prin tăierea longitudinală în planul alăturat sternului şi coloanei vertebrale;

b) sferturi: părţile obţinute prin secţionarea longitudinală şi transversală a carcaselor, având ca rezultat sferturi anterioare şi/sau posterioare (cu sau fără glanda uropigenă);

c) sferturi posterioare neseparate: ambele sferturi posterioare unite printr-o porţiune a spatelui, cu sau fără târtiţă;

d) piept: sternul şi coastele sau o parte a acestora, distribuite pe ambele părţi, împreună cu musculatura în aderenţă naturală. Pieptul poate fi întreg sau porţionat în jumătăţi;

e) pulpă: femurul, tibia şi fibula cu musculatura în aderenţă naturală. Cele două secţionări vor fi practicate la nivelul articulaţiilor; se admite secţionarea mai jos de articulaţia tibio-tarso-metatarsiană cu maximum 1 cm;

f) pulpă de pui cu o porţiune din spate ataşată: greutatea porţiunii ataşate, respectiv oasele sacrum, coxal cu musculatura aferentă nu trebuie să depăşească 25% din greutatea totală a piesei;

g) pulpa superioară: femurul împreună cu musculatura în aderenţă naturală. Cele două secţionări vor fi practicate la nivelul articulaţiilor;

h) pulpa inferioară: tibia şi fibula cu musculatura în aderenţă naturală. Cele două secţionări vor fi practicate la nivelul articulaţiilor;

i) aripi: humerus, radius şi ulna cu musculatura în aderenţă naturală.

Vârful şi oasele carpiene se pot îndepărta. Humerusul sau radiusul şi ulna cu musculatura în aderenţă naturală pot fi prezentate şi separat. Cele două secţionări vor fi practicate la nivelul articulaţiilor;

j) aripi neseparate: aripi în aderenţă naturală cu o porţiune toracică a cărei greutate nu trebuie să depăşească 45% din greutatea totală a piesei;

k) piept dezosat: piept întreg sau porţionat în jumătăţi, fără os, rezultat din îndepărtarea sternului, claviculei, coastelor şi a părţii cartilaginoase a sternului;

l) piept dezosat cu osul iadeş: piept dezosat, fără piele, cu clavicula şi partea cartilaginoasă a sternului; greutatea claviculei şi a cartilajului nu trebuie să depăşească 3% din greutatea totală a piesei;

m) tacâm de pasăre: părţile anatomice rezultate după detaşarea pulpei cu os şi a pieptului cu os, formate din regiunea dorsolombosacrală, aripi, gât, regiunea costală rămasă de la detaşarea pieptului;

n) spinări de pasăre: porţiunea anatomică rezultată după detaşarea jumătăţilor posterioare, a aripilor şi a pieptului. Cuprinde gâtul, spatele până la regiunea lombară, coastele, stratul muscular, grăsimea şi pielea în aderenţă naturală;

4. organe de pasăre - inima (cu sau fără sacul pericardic), pipota (fără cuticulă şi fără conţinut) şi ficatul (fără vezica biliară).

Pipotele şi inimile nu trebuie să prezinte grăsime aderentă.

Ficat gras (foie gras) - ficatul de gâscă sau de raţă provenită din speciile Cairina moscata sau prin încrucişarea Cairina moscata cu Anas platyrhynchos. Ficatul gras provine de la păsări îngrăşate şi abatorizate după o tehnologie specială. Ficatul trebuie să aibă o culoare uniformă şi următoarea greutate:

a) ficatul de raţă - minimum 250 g net;

b) ficatul de gâscă - minimum 400 g net;

5.alte părţi comestibile:

a) creste şi fudulii provenite de la păsările adulte;

b) grăsime de pasăre;

6. carne de pasăre separată mecanic - pastă cu granulaţie fină obţinută prin separarea mecanică a cărnii de pe oasele carcasei de pasăre, exclusiv pielea gâtului, gheare, capete şi organe.

CAPITOLUL III: Clasificarea cărnii de pasăre

Art. 4

(1) Carnea de pasăre, aşa cum este definită la art. 3 pct. 2 şi 3, se clasifică în funcţie de conformaţie şi de aspectul carcaselor sau al părţilor de carcasă în:

a) clasa A;

b) clasa B.

(2) Clasificarea se realizează în funcţie de aspectul cărnii, prezenţa grăsimii şi gradul distrugerilor sau al contuziilor.

(3) Carcasele de pasăre şi părţile tranşate din carnea de pasăre definite în prezenta normă trebuie să îndeplinească următoarele condiţii minime pentru a fi încadrate în clasele A şi B:

a) să fie intacte din punct de vedere al prezentării;

b) să fie curate, fără nici un fel de corpuri străine vizi-bile, mizerie sau sânge;

c) să nu aibă mirosuri străine;

d) să nu prezinte pete vizibile de sânge, cu excepţia celor mici şi şterse;

e) să nu aibă oase rupte proeminente (fracturi deschise);

f) să nu prezinte contuzii severe.

În cazul cărnii de pasăre proaspete nu trebuie să existe urme de congelare anterioară.

(4) Pentru a fi incluse în clasa A carcasele şi părţile tranşate din carne de pasăre trebuie să îndeplinească în plus următoarele criterii:

a) să aibă o conformaţie bună şi să fie consistente, pieptul să fie bine dezvoltat, lat, lung şi cărnos; picioarele să fie, de asemenea, cărnoase; la pui, raţe tinere sau pui de raţă şi curcani trebuie ca pieptul, spatele şi pulpele să aibă un strat subţire şi uniform de grăsime; la găini, cocoşi, raţe şi gâşte tinere se permite existenţa unui strat de grăsime mai gros; la gâşte carcasa trebuie să prezinte un strat de grăsime de la moderat la gros;

b) pe piept, picioare, târtiţă, încheieturile picioarelor şi vârfurile aripilor pot fi prezente câteva pene mici, tuleie (capete ale penelor) şi puf; în cazul păsărilor, raţelor, curcanilor şi gâştelor pentru fiert pot fi prezente câteva pene şi în alte părţi ale carcasei;

c) se permite existenţa unor leziuni, contuzii şi decolorări, cu condiţia ca acestea să fie mici şi nesemnificative şi să nu fie prezente pe piept sau picioare; vârful aripii poate să lipsească; la vârfurile aripilor se permite o uşoară colorare în roşu;

d) în cazul păsărilor congelate nu trebuie să existe urme de arsuri de la congelare, cu excepţia celor care sunt accidentale, mici şi nesemnificative şi nu sunt prezente pe piept sau picioare; arsura de la congelare, în sensul reducerii calităţii, este uscarea ireversibilă la nivel local sau zonal a pielii şi/sau a cărnii care poate să indice următoarele schimbări:

- în culoarea originală - în cele mai multe cazuri culoarea devine pală; şi/sau

- în aromă şi miros - lipsă de aromă sau miros de rânced; şi/sau

- în consistenţă - uscată, spongioasă.

CAPITOLUL IV: Carnea de pasăre separată mecanic

Art. 5

(1) Materia primă utilizată la obţinerea cărnii de pasăre separate mecanic trebuie să fie obţinută şi să corespundă cerinţelor prevederilor legale în vigoare.

(2) Este interzisă utilizarea drept materie primă, la obţinerea cărnii de pasăre separate mecanic, a pielii gâtului, a ghearelor, capului şi organelor de pasăre rezultate din abatorizare.

(3) Carnea de pasăre separată mecanic se obţine şi se utilizează în unităţi autorizate sanitar veterinar, cu respectarea normelor sanitare şi sanitare veterinare în vigoare.

Art. 6

(1) Carnea de pasăre separată mecanic se utilizează numai în fabricaţia produselor din carne supuse obligatoriu unui tratament termic de minimum + 720 C şi unui timp de menţinere de 20 minute în centrul geometric al produsului sau altei combinaţii timp/temperatură care să asigure aceeaşi securitate a produsului.

(2) În cazul în care carnea separată mecanic se obţine în unităţi de abatorizare a păsărilor, timpul maxim dintre obţinerea carcaselor şi utilizarea lor la producerea cărnii separate mecanic trebuie să fie de maximum 48 de ore.

(3) În cazul în care carnea de pasăre separată mecanic este produsă şi folosită în aceeaşi unitate, ea se depozitează în spaţiu frigorific la -120 C, cu menţionarea datei abatorizării şi a datei dezosării.

(4) Carnea de pasăre separată mecanic care provine din alte unităţi decât din cea în care se foloseşte ca materie primă trebuie să fie ambalată, etichetată şi să fie însoţită de documente conform prevederilor legale în vigoare.

CAPITOLUL V: Forme de comercializare a cărnii de pasăre

Art. 7

(1) Carcasele de pasăre se comercializează astfel:

a) carcasele eviscerate parţial: carcasele de la care nu s-au îndepărtat inima, ficatul, plămânii, pipota, capul sau picioarele. În cazul palmipedelor nu este obligatorie îndepărtarea guşii;

b) carcasele eviscerate, cu sau fără organe: carcasele care se prezintă cu sau fără organe. Prezenţa organelor se va menţiona pe etichetă în denumirea sub care este vândut produsul.

(2) Produsele enumerate la art. 3 pct. 3 lit. a)-k) pot fi comercializate cu sau fără piele, fiind obligatorie menţionarea pe etichetă în denumirea sub care este vândut produsul. Tacâmul de pasăre se poate comercializa cu sau fără aripi, cap, gât şi picioare, fiind obligatorie menţionarea pe etichetă în denumirea sub care este vândut produsul.

(3) În funcţie de starea termică, carnea de pasăre se poate comercializa în una dintre următoarele stări:

a) refrigerată la maximum + 40 C, temperatură determinată în profunzime;

b) congelată la minimum -120 C, temperatură determinată în profunzime; sau

c) congelată rapid la minimum -180 C, temperatură determinată în profunzime.

(4) Forma sub care se comercializează carnea de pasăre menţionată la alin. (1), (2) şi (3) se înscrie pe etichetă în denumirea sub care se vinde produsul, pentru informarea corectă şi completă a consumatorului.

(5) După starea termică, carnea de pasăre separată mecanic se prezintă:

a) refrigerată la maximum + 40 C, temperatură determinată în profunzime;

b) congelată la minimum -120 C, temperatură determinată în profunzime.

Carnea de pasăre separată mecanic se comercializează numai pentru utilizarea în fabricarea produselor din carne tratate termic, fiind interzisă comercializarea ca atare sau în amestec cu alte ingrediente în unităţile de desfacere angro şi cu amănuntul. Acelaşi regim se aplică şi în cazul oferirii cu titlu gratuit a acestor produse de către agenţii economici, asociaţii sau fundaţii.

(6) Carcasele de pasăre se comercializează numai preambalate individual, cu excepţia carcaselor de pasăre care se livrează pentru consumuri colective şi unităţi de procesare. Pentru acţiuni de vânzări promoţionale se acceptă şi alte forme de ambalare, în conformitate cu acţiunea de promoţie comercială.

(7) Piesele tranşate şi alte produse comestibile definite la art. 3 pct. 3, 4 şi 5, rezultate din sacrificarea păsărilor, se comercializează în unităţi de desfacere angro şi cu amănuntul numai sub formă preambalată, direct din ambalajul colectiv de desfacere.

CAPITOLUL VI: Condiţii tehnice de calitate

Art. 8

1. Proprietăţi organoleptice:

a) Carnea de pasăre

Nr. crt.

Caracteristici

Condiţii de admisibilitate

Metode de analiză

Carne refrigerată

1.

Aspect

Carcase sau organe curate, fără resturi de conţinut intestinal sau impurităţi mecanice; suprafaţă netedă, nelipicioasă

STAS 7031-83 A1:1997 pct. 4

2.

Culoare

Caracteristică speciei

3.

Consistenţa musculaturii

Fermă şi elastică

4.

Miros

Caracteristic, fără miros străin

5.

Bulionul, după fierbere şi sedimentare

Curat, transparent, cu nuanţă opalescentă, fără flocoane sau sediment, cu grăsime topită la suprafaţă sub formă de pelicule sau insule, în funcţie de starea de îngrăşare, cu gust şi miros plăcut, caracteristic cărnii proaspete de pasăre

Carne congelată

1.

Aspect şi culoare

La suprafaţă, culoare cu o nuanţă mai închisă, consistenţă tare, tendoane de culoare albă cu reflexe sidefii, grăsimea de culoare specifică, glazură de gheaţă curată, transparentă. După decongelare lentă la maximum + 5°C caracteristicile organoleptice sunt asemănătoare cărnii refrigerate; culoarea lichidului rezultat (după decongelare) alb-gălbuie; se admite o nuanţă roz-roşiatică a ţesutului conjunctiv lax. SE INTERZICE RECONGELAREA CĂRNII DECONGELATE!

STAS 7031-83 A1:1997 pct. 4

b) Carnea de pasăre separată mecanic

Nr. crt.

Caracteristici

Condiţii de admisibilitate

Metode de analiză

Refrigerată

Congelată

1.

Aspect

Pastă cu granulaţie fină, fără corpuri străine

Bloc compact acoperit cu cristale fine de gheaţă; în secţiune aceleaşi caracteristici ca cea refrigerată

STAS 7031-83 A1:1997 pct. 4

2.

Culoare

De la roz la roz-gălbui

3.

Consistenţă

Moale-păstoasă

Tare

4.

Miros şi gust

Caracteristic, fără gust sau miros străin

Caracteristic, fără gust sau miros străin, după decongelare

2. Proprietăţi fizico-chimice:

a) Carnea de pasăre

Nr. crt.

Caracteristici

Condiţii de admisibilitate

Metode de analiză

Refrigerată

Congelată

1

Reacţia pentru hidrogen sulfurat

Negativă

Negativă

STAS 9065/11-75

2.

Reacţia Kreis

Negativă

Negativă

STAS 9065/10-75

3.

pH

5,8-6

STAS 9065/8-74

4.

Azot uşor hidrolizabil, NH3/100 g, maxim

25

35

STAS 9065/7-74

b) Carnea de pasăre separată mecanic

Nr. crt.

Caracteristici

Condiţii de admisibilitate

Metode de analiză

Refrigerată

Congelată

1.

Proteină, minim, %

13,6

STAS 9065/4-81

2.

Substanţe grase, maxim, %

20

STAS 9065/2-73

3.

Umiditate, maxim, %

70

STAS 9065/3-73

4.

Colagen, raportat la proteina totală, maxim, %

20

STAS 9065/13-81

5.

Calciu, maxim, %

1,3

 

6.

Reacţia Kreis

negativă

STAS 9065/10-75

7.

Reacţia pentru hidrogen sulfurat

negativă

STAS 9065/11-75

8.

Azot uşor hidrolizabil, NH3/100 g, maxim

25

35

STAS 9065/7-74

3. Proprietăţi microbiologice şi toxicologice:

Carnea de pasăre, inclusiv carnea de pasăre separată mecanic, trebuie să se încadreze în parametrii microbiologici şi toxicologici (metale grele, reziduuri chimice), în limitele maxime admise stabilite prin legislaţia sanitară şi sanitară veterinară în vigoare.

Art. 9

(1) Verificarea calităţii cărnii se face prin verificarea loturilor de produs. Lotul va fi format din cantitatea de carne de pasăre provenită de la acelaşi furnizor în aceeaşi zi de fabricaţie, din acelaşi sortiment, din aceeaşi specie, tip de prelucrare, clasă de calitate, stare termică şi care provine de la acelaşi producător.

(2) Eşantionul format din produse individuale definite la art. 3 se prelevează, prin sondaj, din fiecare lot ce va fi inspectat în abatoare, ateliere de tranşare şi depozite angro şi en détail sau, în cazul importului, în momentul efectuării formalităţilor vamale, astfel:

Nr. crt.

Dimensiunea lotului

Dimensiunea probei

Numărul tolerabil de bucăţi necorespunzătoare

1.

100-500

30

5

2.

501-3.200

50

7

3.

>3.200

80

10

(3) La verificarea unui lot de carne de pasăre din clasa A se admite un număr de bucăţi necorespunzătoare, conform alin. (2), astfel:

a) prezintă tăieturi neefectuate la îmbinare, pentru pulpe, pulpe superioare, pulpe inferioare sau aripi;

b) prezintă maximum 2% cartilaje (extremitatea flexibilă a sternului), în cazul pieptului dezosat;

c) prezintă deteriorări, contuzii, decolorări uşoare, puţin vizibile sau urme ale arsurilor de la congelare, în cazul pieptului şi pulpelor.

(4) La verificarea unui lot de carne de pasăre din clasa B, numărul de bucăţi necorespunzătoare admise, conform alin. (2), cu privire la abaterile menţionate la alin. (3) lit. a) şi b) se dublează.

(5) În cazul în care lotul controlat nu este conform, autorităţile competente pentru executarea controlului oficial al alimentelor interzic comercializarea sau importul până la intrarea în legalitate, conform prevederilor prezentelor norme.

CAPITOLUL VII: Ambalare, marcare, etichetare, depozitare, transport şi documente

Art. 10

(1) Ambalarea, marcarea şi etichetarea se efectuează cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

(2) Pe etichetă se va menţiona o singură stare termică a cărnii. În cazul comercializării organelor de pasăre, pe etichetă se va menţiona felul acestora în denumirea sub care se vinde produsul. Data durabilităţii minimale pentru produsele congelate şi data limită de consum pentru produsele refrigerate se stabilesc de către producător şi se înscriu conform normelor în vigoare privind etichetarea alimentelor.

(3) În unităţile de producţie, în funcţie de starea termică, carnea de pasăre se depozitează la temperatura de maximum +40 C în profunzime pentru carnea de pasăre refrigerată şi la temperatura de minimum -120 C în profunzime pentru carnea de pasăre congelată.

(4) Mijloacele pentru transportul cărnii de pasăre trebuie să îndeplinească cerinţele legislaţiei în vigoare şi să fie autorizate din punct de vedere sanitar veterinar.

(5) Fiecare transport va fi însoţit de certificatul de sănătate publică veterinară eliberat de medicul veterinar oficial care asigură supravegherea unităţii şi de declaraţia de conformitate eliberată de producător pe propria răspundere în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

-****-

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 699 din data de 24 septembrie 2002

*) Standardele naţionale prevăzute în acest act normativ sunt documente normative de referinţă.

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos. 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

2002/ 494 Ordin

Ordinul 494/2002 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea carnii de porc

2006/ 560 Ordin

Ordinul 560/2006 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea produselor din carne

2006/ 210 Ordin

Ordinul 210/2006 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea produselor din carne

2017/ 146 Ordin

Ordinul 146/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de comercializare cu amănuntul a vinului vrac fără denumire de origine controlată, fără indicaţie geografică şi fără...