Ordinul 10/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte procedura pentru marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman

 

Ordinul 10/2008 din 2008.03.21
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 21 Martie 2008

Intră în vigoare:
20 Aprilie 2008 An

 

Ordinul 10/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte procedura pentru marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman

Dată act: 18-feb-2008

Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

Văzând Referatul de aprobare nr. 68.944 din 28 septembrie 2007, întocmit de Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

ţinând cont de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 57/2002, cu modificările ulterioare,

luând în consideraţie prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 853/2004/CE care stabileşte regulile specifice de igienă pentru alimentele de origine animală,

având în vedere prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 854/2004/CE care stabileşte regulile specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman,

în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

Art. 1

Se aprobă Norma sanitară veterinară care stabileşte procedura pentru marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Prezenta normă sanitară veterinară a fost elaborată în vederea stabilirii procedurii pentru marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman, în conformitate cu prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 853/2004/CE care stabileşte regulile specifice de igienă pentru alimentele de origine animală şi ale Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 854/2004/CE care stabileşte regulile specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman.

Art. 3

Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 4

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.

Art. 5

La data intrării în vigoare a prevederilor prezentului ordin se abrogă prevederile Ordinului ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 117/1998 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind marcarea şi certificarea cărnii proaspete destinate consumului uman, cu modificările şi completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 8 din 15 ianuarie 1999, şi ale Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 83/2004 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind marcarea şi certificarea produselor de origine animală destinate consumului uman, cu excepţia cărnii proaspete, cu modificările şi completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 11 octombrie 2004.

Art. 6

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 30 de zile de la publicare.

-****-

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Radu Roatiş Cheţan

ANEXĂ:

NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ care stabileşte procedura pentru marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 221 din data de 21 martie 2008

 

Norma sanitara veterinara din 2008 care stabileşte procedura pentru marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman

Norma sanitara veterinara din 2008 din 2008.03.21
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 16 Ianuarie 2015

Intră în vigoare:
20 Aprilie 2008 An

 

Norma sanitara veterinara din 2008 care stabileşte procedura pentru marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman

Dată act: 18-feb-2008

Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

CAPITOLUL I: Definiţii

Art. 1

În sensul prezentei norme sanitare veterinare, următorii termeni se definesc astfel:

(A) Produse de origine animală:

(i) alimente de origine animală, inclusiv mierea şi sângele;

(ii) moluştele bivalve, echinodermele, tunicatele şi gasteropodele marine vii, destinate consumului uman; şi

(iii) alte animale destinate preparării pentru a fi furnizate vii consumatorului final.

1. Carne

1.1. carne - părţi comestibile ale animalelor la care se face referire la pct. 1.2-1.8, inclusiv sângele.

1.2. ungulate domestice - animale domestice din specia bovine, inclusiv speciile Bubalus şi Bison, porcine, ovine şi caprine, precum şi solipede domestice;

1.3. pasăre - păsări de fermă, inclusiv păsările ce nu sunt considerate ca fiind domestice, dar care sunt crescute ca animale domestice, cu excepţia ratitelor;

1.4. lagomorfe - iepuri domestici, iepuri sălbatici şi rozătoare;

1.5. vânat sălbatic:

a) ungulatele sălbatice şi lagomorfele, precum şi alte mamifere terestre care sunt vânate pentru consum uman şi sunt considerate a fi vânat sălbatic, în baza legislaţiei aplicabile în România, inclusiv mamiferele ce trăiesc în teritorii închise, în condiţii de libertate similare cu cele ale vânatului sălbatic;

b) păsările sălbatice care sunt vânate pentru consum uman;

1.6. vânat de crescătorie - ratite de crescătorie şi mamiferele terestre de crescătorie, altele decât cele prevăzute la pct. 1.2;

1.7. vânat sălbatic mic - vânatul sălbatic cu pene şi lagomorfele care trăiesc în libertate;

1.8. vânat sălbatic mare - mamiferele terestre sălbatice care trăiesc în libertate şi nu se încadrează în definiţia vânatului sălbatic mic;

1.9. carcasă - corpul unui animal după tăiere şi toaletare;

1.10. carne proaspătă - carne care nu a fost supusă niciunui proces de conservare, cu excepţia refrigerării, congelării sau congelării rapide, inclusiv carnea care este ambalată sub vid sau în atmosferă controlată;

1.11. organe - carne proaspătă, alta decât carcasa, incluzând viscerele şi sângele;

1.12. viscere - organele din cavitatea toracică, abdominală şi pelvină, precum şi traheea şi esofagul, iar în cazul păsărilor, ingluviul;

1.13. carne tocată - carne dezosată care a fost supusă unei operaţiuni de tocare în fragmente şi care conţine mai puţin de 1% sare;

1.14. carne separată mecanic sau CSM - produsul obţinut prin îndepărtarea cărnii de pe oasele acoperite cu carne, după dezosare, sau de la carcasele de pasăre, utilizând mijloace mecanice care determină distrugerea sau modificarea structurii fibrei musculare;

1.15. carne preparată - carnea proaspătă, incluzând carnea ce a fost tăiată în bucăţi, căreia i s-au adăugat alimente, condimente ori aditivi sau care a fost supusă unui proces de prelucrare insuficient pentru a modifica structura internă a fibrei musculare a cărnii şi a determina astfel dispariţia caracteristicilor cărnii proaspete.

2. Moluşte bivalve vii:

2.1. moluşte bivalve - moluşte lamelibranhiate care se hrănesc prin filtrare.

3. Produse din pescuit:

3.1. produse din pescuit - toate animalele marine sau de apă dulce, cu excepţia moluştelor bivalve vii, echinodermelor vii, tunicatelor vii şi gasteropodelor marine vii şi a tuturor mamiferelor, reptilelor şi broaştelor, sălbatice sau de crescătorie, incluzând toate formele, părţile şi produsele comestibile ale acestor animale;

3.2. produse din pescuit separate mecanic - orice produs obţinut prin îndepărtarea cărnii din produsele din pescuit, utilizând mijloace mecanice care determină distrugerea sau modificarea structurii fibrei musculare;

3.3. produse din pescuit proaspete - produsele din pescuit neprocesate, întregi sau preparate, inclusiv produsele ambalate sub vid sau în atmosferă modificată, care nu au fost supuse niciunui alt tratament în afară de răcire pentru a se asigura conservarea;

3.4. produse din pescuit preparate - produsele din pescuit neprocesate care au fost supuse unei operaţiuni ce afectează integritatea anatomică a acestora, precum eviscerarea, decapitarea, felierea, filetarea şi porţionarea.

4. Pulpe de broască şi melci:

4.1. pulpe de broască - partea posterioară a corpului unei broaşte eviscerate şi jupuite din specia Ranna spp., familia Ranidae, separată printr-o secţiune transversală efectuată în spatele membrelor anterioare;

4.2. melci - gasteropode terestre din speciile Helixpomatia Linne, Helix aspersa Muller, Helix lucorum şi speciile din familia Achatinidae.

5. Lapte:

5.1. lapte crud - lapte produs prin secreţia glandei mamare a unor animale de fermă, care nu a fost încălzit la o temperatură mai mare de 40°C sau nu a fost supus unui tratament cu efect echivalent.

6. Ouă:

6.1. ouă - ouă în coajă, altele decât cele sparte, incubate sau tratate termic, ce sunt produse de păsări de fermă şi sunt proprii pentru consum uman direct ori pentru prepararea de produse din ouă;

6.2. ou lichid - conţinutul neprocesat al oului, după îndepărtarea cojii;

6.3. ouă crăpate - ouă cu coaja crăpată, dar cu membranele intacte.

7. Produse procesate:

7.1. produse din carne - produse procesate ce rezultă din procesarea cărnii sau din procesarea ulterioară a unor astfel de produse procesate, astfel încât suprafaţa de tăiere să indice faptul că produsul nu mai are caracteristicile cărnii proaspete;

7.2. produse lactate - produse procesate ce rezultă din procesarea laptelui crud ori din procesarea ulterioară a unor astfel de produse procesate;

7.3. produse din ouă - produse procesate ce rezultă din procesarea ouălor ori a diferitelor componente sau amestecuri ale acestora ori din procesarea ulterioară a unor astfel de produse procesate;

7.4. produse din pescuit procesate - produse procesate ce rezultă din procesarea produselor din pescuit sau din procesarea ulterioară a unor astfel de produse procesate;

7.5. grăsimi animale procesate - sortimente de grăsime derivată din carne procesată, incluzând oase, şi care sunt destinate consumului uman;

7.6. jumări - resturi de procesare ce conţin proteină, după separarea parţială a grăsimii şi a apei;

7.7. gelatină - proteină naturală, solubilă, sub formă gelificată sau nu, obţinută prin hidroliza parţială a colagenului produs din oase, piei prelucrate şi neprelucrate, tendoane şi sinovii de la animale;

7.8. colagen - produsul pe bază de proteină derivată din oase, piei prelucrate şi neprelucrate şi tendoane, obţinut în conformitate cu prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 853/2004/CE care stabileşte regulile specifice de igienă pentru alimentele de origine animală;

7.9. stomacuri, vezici urinare şi intestine tratate - stomacuri, vezici urinare şi intestine ce au fost supuse unui tratament precum sărarea, încălzirea sau uscarea, după ce acestea au fost obţinute şi curăţate;

7.10. miere - substanţă semilichidă, dulce şi aromată, bogată în zaharuri, vitamine şi enzime, produsă de albine din nectarul florilor.

7.11. produse compuse - produse alimentare destinate consumului uman, supuse controalelor veterinare, care conţin produse prelucrate de origine animală şi vegetală, precum şi produsele la care prelucrarea produsului de bază este parte integranta în producerea produsului finit, pe care se poate aplica marca de identificare a unităţii autorizate sanitar-veterinar unde au fost obţinute.

(B) Carnea supusă certificării veterinare - carcasele, semicarcasele şi viscerele obţinute în abatoare autorizate sanitar-veterinar, provenite de la animale ungulate domestice din speciile bovine, incluzând speciile Bubalus şi Bison, porcine, ovine, caprine şi solipede; în această categorie sunt cuprinse şi carcasele, semicarcasele şi viscerele obţinute în unităţi de manipulare a vânatului, provenite de la speciile de ungulate sălbatice şi urs.

(C) Marcă de sănătate - ştampila aplicată de medicul veterinar oficial în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare, care atestă că produsele au fost obţinute în unităţi de tăiere autorizate sanitar-veterinar, cu respectarea condiţiilor sanitare veterinare prevăzute de legislaţia în vigoare, precum şi că produsele au fost supuse controalelor oficiale în conformitate cu prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 854/2004/CE, care stabileşte regulile specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman.

(D) Marcă de identificare - ştampila aplicată de operatorul din sectorul alimentar în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare, care atestă că produsele au fost obţinute în unităţi autorizate sanitar-veterinar şi care respectă prevederile Regulamentelor Parlamentului European şi ale Consiliului Uniunii Europene nr. 852/2004/CE şi 853/2004/CE.

(E) Număr de autorizare veterinară - numărul unic acordat de Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale şi pentru Siguranţa Alimentelor sau, după caz, de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană şi a municipiului Bucureşti unităţilor autorizate sanitar-veterinar.

CAPITOLUL II: Dispoziţii generale

Art. 2

Produsele de origine animală definite la art. 1 sunt admise pentru consumul uman numai dacă poartă marca de sănătate sau marca de identificare în conformitate cu cap. III şi IV.

Art. 3

Produsele de origine animală definite la art. 1 lit. B, care au fost obţinute în unităţi de tăiere autorizate sanitar-veterinar, sunt admise pentru consumul uman numai dacă sunt însoţite de certificat de sănătate publică veterinară în conformitate cu modelul prevăzut în anexa nr. 2.

Art. 4

Produsele de origine animală definite la art. 1, care au fost obţinute în unităţi înregistrate sanitar-veterinar şi care fac obiectul vânzării directe către consumatorul final sau vânzării cu amănuntul, sunt identificate în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Art. 5

Produsele de origine animală definite la art. 1, obţinute în gospodăriile populaţiei pentru consumul propriu, nu sunt supuse marcării/identificării în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare.

Art. 6

Marca de sănătate sau identificare trebuie să fie lizibilă, să nu se poată şterge şi să aibă caractere uşor descifrabile.

Art. 7

Modelele mărcilor de sănătate şi, respectiv, ale mărcilor de identificare pentru produsele de origine animală definite la art. 1 sunt cele prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta normă sanitară veterinară.

CAPITOLUL III: Marcarea de sănătate a cărnii proaspete

Art. 8

(1) Marca de sănătate este aplicată numai cărnii provenite de la ungulate domestice, mamifere vânat de crescătorie, altele decât animale lagomorfe, şi vânat sălbatic mare, care au fost supuse inspecţiei ante-mortem şi post-mortem, în conformitate cu prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 854/2004/CE şi numai în cazul în care nu există motive pentru a se declara carnea improprie pentru consumul uman.

(2) Marca de sănătate poate fi aplicată înainte ca rezultatele privind prezenţa Trichinella spp. să fie disponibile numai în cazul în care medicul veterinar oficial se asigură că acea carne nu este plasată pe piaţă în vederea consumului uman decât dacă rezultatele analizelor sunt negative.

(3) Marca de sănătate se aplică pe suprafaţa externă a carcasei, prin ştampilare cu tuş sau cu foc, astfel încât în cazul în care carcasele sunt tăiate în semicarcase sau sferturi ori semicarcasele sunt tăiate în 3 piese, fiecare piesă să poarte marca de sănătate.

(4) Marcarea se efectuează sub responsabilitatea medicului veterinar oficial. Medicul veterinar oficial păstrează în condiţii de siguranţă, sub responsabilitatea proprie, instrumentele destinate marcării, pe care le predă personalului veterinar auxiliar la începerea operaţiunii de marcare şi numai în perioada necesară desfăşurării acesteia. Instrumentele se păstrează în cutii metalice, închise cu sistem de siguranţă. Pe faţa interioară a capacului cutiei sau în cutie se va păstra inventarul cuprinzând evidenţa ştampilelor. Cutia metalică se păstrează într-un dulap închis cu cheie. Predarea şi primirea ştampilelor se fac sub semnătură în registrul de evidenţă destinat monitorizării mişcării ştampilelor.

(5) Marca de sănătate se aplică şi pe documentele comerciale însoţitoare eliberate de producător sau poate fi imprimată şi pe etichetă sau ambalaj, în vederea asigurării trasabilităţii acestora.

Art. 9

Marca de sănătate trebuie să fie:

a) o ştampilă de formă ovală, de 6,5 cm lăţime şi 4,5 cm înălţime în cazul cărnii obţinute în unităţi autorizate pentru schimburi intracomunitare, ce poartă următoarele informaţii scrise cu caractere lizibile:

(i) în partea superioară: "ROMÂNIA" sau codul ISO al ţării "RO", scris cu majuscule;

(ii) în centru: numărul de autorizare al abatorului, acordat de către autoritatea veterinară centrală;

(iii) în partea de jos: abrevierea CE sau EC. Literele trebuie să aibă o înălţime de 0,8 cm, iar cifrele, de 1 cm. Dimensiunile şi caracterele mărcii pot fi reduse pentru marcarea de sănătate a mieilor, a iezilor şi a purceilor;

b)

[textul din Art. 9, litera B. din capitolul III a fost abrogat la 16-ian-2015 de Art. I, punctul 4. din Ordinul 191/2014]

Art. 10

În vederea implementării măsurilor privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine clasice în România, în conformitate cu prevederile Deciziei de punere în aplicare a Comisiei 2013/764/UE din 13 decembrie 2013 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine clasice în anumite state membre, în cazul cărnii proaspete provenite de la porcinele domestice crescute în exploataţii care nu îndeplinesc prevederile art. 4 lit. (a) şi (b) din Decizia 2013/764/UE, precum şi în cazul cărnii proaspete de mistreţ se marchează cu o marcă de sănătate de formă hexagonală, având dimensiunile 6,5/3,5 cm, cu următoarele înscrisuri:

a) în partea superioară «ROMÂNIA», cu litere majuscule;

b) în centru: numărul de autorizare sanitar-veterinară al unităţii acordat de autoritatea veterinară centrală pentru efectuarea unor activităţi de comerţ intracomunitar;

c) în partea inferioară: «CONTROLAT SANITAR - VETERINAR», cu litere majuscule.

Literele trebuie să aibă o înălţime de 0,8 cm, iar cifrele de 1 cm. Dimensiunile şi caracterele mărcii pot fi reduse pentru marcarea de sănătate a purceilor.

Art. 11

Carnea provenită de la animalele tăiate de necesitate în afara abatorului trebuie să poarte o marcă specială de sănătate, de formă dreptunghiulară, cu dimensiunile de 5,5 cm/3,5 cm, cu următoarele înscrisuri:

1. în partea superioară: "ROMÂNIA", cu majuscule;

2. în centru: numărul de autorizare al unităţii în care a fost efectuată inspecţia post-mortem;

3. în partea inferioară: cu majuscule, "NECESITATE". Literele trebuie să aibă o înălţime de 0,8 cm, iar cifrele, de 1 cm.

Art. 12

[textul din Art. 12 din capitolul III a fost abrogat la 16-ian-2015 de Art. I, punctul 6. din Ordinul 191/2014]

Art. 13

[textul din Art. 13 din capitolul III a fost abrogat la 16-ian-2015 de Art. I, punctul 6. din Ordinul 191/2014]

Art. 14

[textul din Art. 14 din capitolul III a fost abrogat la 16-ian-2015 de Art. I, punctul 6. din Ordinul 191/2014]

Art. 15

În cazul cărnii improprii pentru consumul uman se aplică o ştampilă de formă triunghiulară, cu latura de 6 cm, care are înscris în centru, cu majuscule, "CONFISCAT", dimensiunea cifrelor fiind de 1 cm.

Art. 16

Pentru ştampilarea cu tuş se vor folosi următorii coloranţi: E 155 BROWN HT, E 133 BRILIANT BLEU FCF, E 129 RED ALLURAAE, amestec E 133 şi E 129.

Art. 17

Carnea de vânat sălbatic provenită din vânatul sălbatic nejupuit poate să poarte o marcă de sănătate numai în cazul în care, după jupuirea într-o întreprindere de manipulare a vânatului, aceasta a făcut obiectul inspecţiei post-mortem şi a fost declarată corespunzătoare pentru consumul uman.

Art. 18

[textul din Art. 18 din capitolul III a fost abrogat la 16-ian-2015 de Art. I, punctul 6. din Ordinul 191/2014]

CAPITOLUL IV: Marcarea de identificare a produs elor de origine animală

Art. 19

Operatorii cu activitate în domeniul alimentar sunt obligaţi să îşi identifice produsele de origine animală obţinute cu o marcă de identificare aplicată în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare şi trebuie să dispună măsuri pentru a se asigura că:

a) marca de identificare este aplicată înainte ca produsul să părăsească unitatea;

b) se aplică o nouă marcă unui produs în cazul în care materialul de împachetare şi/sau de ambalare este îndepărtat ori produsul este prelucrat ulterior în unitate, caz în care noua marcă trebuie să indice numărul de autorizare al unităţii unde au ioc aceste operaţiuni;

c) sunt elaborate şi sunt implementate sisteme şi proceduri pentru identificarea operatorilor cu activitate în domeniul alimentar de la care au primit şi cărora le-au fost livrate produse de origine animală.

Art. 20

(1) Marca de identificare trebuie să fie lizibilă, să nu se poată şterge şi să aibă caractere uşor descifrabile. Aceasta trebuie să fie clar vizibilă pentru autorităţile competente.

(2) Marca de identificare aplicată într-o unitate situată în România trebuie să conţină în partea superioară numele ţării, respectiv "ROMÂNIA", sau codul ISO al ţării, "RO", în centru să aibă numărul de autorizare sanitară veterinară al unităţii şi să fie de formă:

a) ovală, în cazul produselor de origine animală obţinute în unităţile autorizate pentru schimburi intracomunitare, şi conţine în partea de jos abrevierea CE sau EC;

b) ovală, în cazul produselor din carne de porcine domestice sau sălbatice tratate termic în conformitate cu prevederile comunitare specifice, care au fost obţinute în unităţile autorizate pentru schimburi intracomunitare, şi conţine în partea de jos abrevierea CE sau EC;

c) [textul din Art. 20, alin. (2), litera C. din capitolul IV a fost abrogat la 16-ian-2015 de Art. I, punctul 7. din Ordinul 191/2014]

d) hexagonală, în cazul cărnii tocate, cărnii preparate şi al produselor din carne obţinute din carne de porc, mistreţ sau care conţin carne de porc provenită de la porcinele domestice crescute în exploataţii care nu îndeplinesc prevederile art. 4 lit. (a) şi (b) din Decizia 2013/764/UE, altele decât cele stabilite la lit. b), conţine în partea de jos sintagma "CONTROLAT SANITAR-VETERINAR".

e) [textul din Art. 20, alin. (2), litera E. din capitolul IV a fost abrogat la 16-ian-2015 de Art. I, punctul 9. din Ordinul 191/2014]

Art. 21

[textul din Art. 21 din capitolul IV a fost abrogat la 16-ian-2015 de Art. I, punctul 10. din Ordinul 191/2014]

Art. 22

[textul din Art. 22 din capitolul IV a fost abrogat la 16-ian-2015 de Art. I, punctul 10. din Ordinul 191/2014]

Art. 23

(1) În funcţie de prezentarea diferitelor produse de origine animală, marca de identificare poate să fie aplicată direct pe produs, pe materialul de ambalare sau pe materialul de împachetare ori poate să fie tipărită pe o etichetă fixată pe produs, pe materialul de împachetare sau pe materialul de ambalare. De asemenea, marca de identificare poate fi o plăcuţă din material rezistent şi care nu se poate îndepărta.

(2) În cazul pachetelor ce conţin carne tranşată sau organe, marca de identificare trebuie să fie aplicată pe o etichetă fixată sau imprimată pe materialul de împachetare, în aşa fel încât aceasta să fie distrusă când pachetul este deschis. Această condiţie nu se impune dacă procesul de deschidere distruge materialul de împachetare. Atunci când ambalajul oferă aceeaşi protecţie ca materialul de împachetare, eticheta poate fi fixată pe ambalaj.

(3) Pentru produsele de origine animală care sunt introduse în containere de transport sau în pachete mari şi sunt destinate pentru manipulare, procesare, ambalare sau împachetare ulterioară în altă unitate, marca de identificare trebuie să fie aplicată la suprafaţa externă a containerului sau a materialului de împachetare.

(4) În cazul produselor de origine animală sub formă lichidă, granulată sau pudră transportate în vrac, precum şi în cazul produselor din pescuit transportate în vrac nu este necesară aplicarea mărcii de identificare dacă documentaţia însoţitoare conţine următoarele informaţii: denumirea ţării de origine, numărul de autorizare sanitară veterinară al unităţii şi abrevierea CE.

(5) Prin derogare de la prevederile art. 20 alin. (2) lit. a), în cazul produselor lactate, marca de identificare poate:

a) să indice locul de pe ambalaj sau de pe pachet unde este înscris numărul de autorizare sanitară veterinară al unităţii;

b) să indice numai iniţialele ţării, "RO", şi numărul de autorizare sanitară veterinară al unităţii, în cazul în care produsele lactate sunt ambalate în sticle reutilizabile.

(6) În cazul în care o unitate produce atât alimente la care se aplică prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 853/2004/CE, cât şi alimente la care acesta nu se aplică, operatorii cu activitate în domeniul alimentar pot să aplice aceeaşi marcă de identificare pentru ambele tipuri de alimente.

CAPITOLUL V: Certificarea de sănătate publică veterinară a cărnii proaspete

Art. 24

(1) Certificatul de sănătate publică veterinară se emite de către medicul veterinar oficial din unitatea de tăiere, numai pentru carnea proaspătă destinată consumului uman care a fost considerată corespunzătoare în urma controalelor, verificărilor şi inspecţiilor efectuate de autoritatea veterinară competentă în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

(2) Certificatul de sănătate publică veterinară se emite pentru fiecare mijloc de transport al cărnii sau, după caz, pentru fiecare lot de carne.

(3) Emiterea certificatului de sănătate publică veterinară este condiţionată de verificarea prealabilă a cărnii care face obiectul expedierii, precum şi a mijloacelor de transport.

(4) Certificatul se completează la toate rubricile, citeţ, fără ştersături, în 3 exemplare: pentru mijlocul de transport, pentru unitatea de sacrificare şi pentru medicul veterinar oficial emitent. Pe primul exemplar se inscripţionează "ORIGINAL", iar pe exemplarele 2 şi 3, "COPIE".

(5) Originalul certificatului de sănătate publică veterinară însoţeşte transportul până la destinaţia finală. Atunci când produsele certificate se distribuie mai multor destinatari, fiecărui destinatar cuprins în certificat i se eliberează o fotocopie a certificatului original, pe care este inscripţionată cantitatea distribuită, iar originalul rămâne la ultimul destinatar. Fotocopiile vor purta suplimentar în colţul din dreapta sus al certificatului menţiunea "Conform cu originalul".

(6) Certificatul de sănătate publică veterinară trebuie să fie tipărit pe o singură filă, faţă-verso, format A4. Certificatele trebuie să fie înseriate cu un număr de serie care se tipăreşte pe fiecare certificat în parte şi care este format din indicativul judeţului, urmat fără întrerupere de seria formată din minimum 8 cifre.

(7) Gestiunea seriilor şi a certificatelor de sănătate publică repartizate unităţilor de sacrificare intră în responsabilitatea serviciului de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi a medicilor veterinari oficiali care asigură supravegherea sanitară veterinară a unităţilor de tăiere.

(8) Certificatul de sănătate publică veterinară va fi redactat conform modelului din anexa nr. 2.

(9) În situaţia în care reglementările Uniunii Europene impun certificarea altor produse de origine animală decât carnea obţinută în unităţile de tăiere, redactarea certificatelor de sănătate publică se va efectua conform precizărilor dispuse.

(10) Medicii veterinari oficiali împuterniciţi de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, nu trebuie să certifice informaţii de care nu au cunoştinţă personal sau pe care nu le pot verifica.

(11) Medicii veterinari oficiali împuterniciţi de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, nu trebuie să semneze certificate în alb sau incomplete ori certificate referitoare la carnea pe care nu au inspectat-o sau care nu mai este sub controlul lor.

(12) Medicii veterinari oficiali împuterniciţi de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pot să elibereze un certificat sanitar-veterinar în baza altui certificat sau atestat numai dacă se află în posesia respectivului document înainte de a semna.

(13) Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, se va asigura că medicii veterinari împuterniciţi pentru a elibera certificate sanitare veterinare nu au niciun interes comercial direct pentru carnea pe care o certifică sau la societăţile comerciale ori în localităţile de unde provine carnea. Medicii veterinari trebuie să fie în totalitate conştienţi de semnificaţia conţinutului fiecărui certificat pe care îl semnează.

CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale

Art. 25

(1) Marca de sănătate se aplică numai pe carcasele/semicarcasele/sferturile de animale provenite de la animale din speciile prevăzute la art. 1 lit. B, care au fost sacrificate într-o unitate autorizată sanitar-veterinar şi care au fost supuse inspecţiilor ante- şi post-mortem realizate de către medicii veterinari oficiali, pentru care nu există niciun motiv de a declara carnea improprie consumului uman.

(2) Marcarea se realizează astfel încât în cazul în care carcasele sunt împărţite în semicarcase sau sferturi ori în cazul în care semicarcasele se vor împărţi în 3 părţi, fiecare parte să poarte o marcă de sănătate.

(3) Marcarea de sănătate se poate efectua pe următoarele regiuni anatomice:

a) în cazul bovinelor:

1. faţa anterioară a antebraţului;

2. regiunea lombară;

3. faţa externă a pulpei;

b) în cazul porcinelor:

1. faţa externă a spetei;

2. regiunea lombară;

3. faţa externă a pulpei;

c) în cazul ovinelor şi caprinelor:

1. pe una din spete - faţa externă;

2. pe una din pulpe - faţa externă;

d) în cazul solipedelor - cai, măgari, catâri, asini:

1. faţa anterioară a antebraţului;

2. regiunea lombară;

3. faţa externă a pulpei.

(4) În cazul mieilor, iezilor sau purceilor de lapte se aplică doar o ştampilă în regiunea greabănului, iar dimensiunile mărcii de sănătate pot fi reduse, în corelaţie cu dimensiunea şi greutatea carcaselor obţinute.

(5) Pentru loturile de carcase, semicarcase şi sferturi destinate exportului către ţările terţe care au condiţii diferite referitor la marcarea acestora, este necesară respectarea prevederilor ţării terţe de destinaţie cu privire la marcare, prevederi care sunt cuprinse în convenţiile, acordurile sau protocoalele încheiate cu ţările respective.

(6) Confecţionarea mărcii de sănătate se va realiza de către structurile subordonate Monetăriei Statului conform legislaţiei specifice privind sigiliile oficiale, sub responsabilitatea directă a direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, cu respectarea dimensiunilor şi înscrisurilor stabilite în prezenta normă sanitară veterinară, cu păstrarea numărului de autorizare.

(7) Retragerea mărcilor de sănătate uzate şi înlocuirea acestora cu noile mărci se realizează în baza unui proces-verbal de predare-primire între operatorul economic şi direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană în prezenţa medicului veterinar oficial care asigură supravegherea sanitar-veterinară a unităţii de tăiere, în care se vor înscrie în mod obligatoriu cel puţin următoarele informaţii:

a) numărul mărcilor de sănătate retrase;

b) numărul mărcilor de sănătate înaintate medicului/medicilor veterinari oficiali responsabili de gestiunea mărcilor la nivelul abatoarelor, precum şi numele acestora;

c) condiţiile în care vor fi utilizate mărcile de sănătate la nivelul unităţii;

d) data şi ora încheierii procesului-verbal.

(8) În cazul pierderii sau furtului mărcii de sănătate, medicul veterinar oficial care asigură supravegherea sanitar-veterinară în abator, responsabil de gestiunea mărcilor de sănătate, va notifica în scris direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.

(9) O nouă marcă de sănătate va fi confecţionată numai după publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, a pierderii/furtului mărcii de sănătate.

(10) În cazul în care medicul veterinar oficial consideră că este necesară aplicarea măsurilor de reţinere oficială/sechestru sanitar-veterinar asupra unor produse alimentare de origine animală, odată cu întocmirea documentelor oficiale prevăzute de legislaţia sanitar-veterinară în vigoare va aplica şi etichete cu rol de sigiliu, cu următoarele forme şi menţiuni:

a) benzi de culoare galbenă, rezistente la umiditate şi condiţii de temperatură scăzută, cu lăţimea de 12 cm, pe care este înscris vizibil, cu majuscule următorul text: «ANSVSA - DSVSA .... (judeţul)..., REŢINERE OFICIALĂ/SECHESTRU SANITAR-VETERINAR». Literele vor fi de culoare neagră şi vor avea o înălţime de 8 cm;

b) etichete autoadezive de culoare galbenă, rezistente la umiditate şi la condiţii de temperatură scăzută, cu lăţimea de 12 cm şi lungimea de 20 cm, pe care este înscris în mod vizibil, cu majuscule următorul text: «ANSVSA - DSVSA ..... (judeţul) ..., REŢINERE OFICIALA/SECHESTRU SANITAR-VETERINAR».

(11)Dispunerea ridicării măsurii de reţinere/sechestru sanitar-veterinar se realizează numai de medicul veterinar oficial, fiind interzise scoaterea şi plasarea pe piaţă a unor produse alimentare de origine animală de către operatorul din domeniul alimentar fără acordul scris din partea medicului veterinar oficial.

Art. 26

Certificarea exporturilor de produse de origine animală către ţările terţe se realizează numai după obţinerea acordului scris din partea Direcţiei de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi în baza certificatului de sănătate stabilit de autorităţile veterinare din ţările terţe.

Art. 27

Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta normă sanitară veterinară.

-****-

ANEXA Nr. 1

Modelele mărcilor de sănătate/identificare aplicate produselor de origine animală

1. Figura nr. 1: Modelul mărcii de sănătate/identificare pentru marcarea cărnii şi produselor de origine animală obţinute în unităţi autorizate pentru schimburi intracomunitare

[POZĂ - A se vedea actul modificator]

2. Figura nr. 2: Modelul mărcii de sănătate/identificare pentru carnea proaspătă de porc, carnea tocată, carnea preparată sau produsele din carne de porc ori care conţin carne de porc provenită de la porcinele domestice crescute în exploataţii care nu îndeplinesc prevederile art. 4 lit. (a) şi (b) din Decizia 2013/764/UE, precum şi în cazul cărnii proaspete de mistreţ utilizată numai pe teritoriul României

[POZĂ - A se vedea actul modificator]

3. Figura nr. 3: Modelul mărcii care se aplică pe carnea şi pe produsele de origine animală necorespunzătoare pentru consum uman

[POZĂ - A se vedea actul modificator]

ANEXA Nr. 2

ROMÂNIA

GUVERNUL ROMÂNIEI

AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor .....................

Seria

CERTIFICAT DE SĂNĂTATE PUBLICĂ VETERINARĂ pentru carne proaspătă

Nr. ..............

Emitent

- medic veterinar oficial: Dr. .....................................................................................

- Circumscripţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor .............................

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 221 din data de 21 martie 2008

*) În cuprinsul normei sanitare veterinare, sintagma "Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară" se înlocuieşte cu sintagma "Direcţia de siguranţa alimentelor de origine animală".

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos. 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

2006/ 252 Ordin

Ordinul 252/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte reguli detaliate în ceea ce priveşte tranzitul pe teritoriul Comunităţii Europene, numai pe cale rutieră, dintr-o ţară...

2006/ 210 Ordin

Ordinul 210/2006 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea produselor din carne

2014/ 191 Ordin

Ordinul 191/2014 privind modificarea şi completarea Normei sanitare veterinare care stabileşte procedura pentru marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor...

Ordinul 57/2010

Ordinul 57/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare sanitară veterinară a unităţilor care produc, procesează, depozitează, transportă şi/sau distribuie...