Hotararea 559/2001 privind unele masuri de comercializare a produselor alimentare si nealimentare in statiunile turistice

 

Hotararea 559/2001 din 2001.06.22
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 22 Iunie 2001

Intră în vigoare:
22 Iunie 2001 An

 

Hotararea 559/2001 privind unele masuri de comercializare a produselor alimentare si nealimentare in statiunile turistice

Dată act: 14-iun-2001

Emitent: Guvernul

În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României, ale art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 15 din Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1

(1) Comercializarea în staţiunile turistice a alimentelor, respectiv a preparatelor şi semipreparatelor din carne, lapte, ouă, a produselor de panificaţie, de patiserie şi de cofetărie, precum şi a băuturilor alcoolice, băuturilor nealcoolice, calde şi reci, este permisă numai în structurile de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie publică clasificate şi în unităţile specializate.

(2) Comercializarea produselor menţionate la alin. (1) prin rulote, standuri şi chioşcuri este permisă numai în zone publice special amenajate şi autorizate conform reglementărilor legale. Orice alt mod de comerţ ambulant este interzis în staţiunile turistice.

Art. 2

Comercializarea produselor nealimentare, a produselor alimentare preambalate, precum şi a legumelor şi fructelor se face în zone/spaţii stabilite de autorităţile administraţiei publice locale, cu avizul Ministerului Turismului, şi care îndeplinesc condiţiile impuse de normele sanitare.

Art. 3

Desfacerea băuturilor alcoolice, a băuturilor nealcoolice şi a cafelei la dozator, a îngheţatei prin aparat de îngheţată, precum şi a băuturilor răcoritoare îmbuteliate şi a îngheţatei preambalate se face cu respectarea normelor sanitare.

Art. 4

Nerespectarea prevederilor art. 1-3 constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 800.000 lei la 1.000.000 lei.

Art. 5

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către reprezentanţii împuterniciţi ai Ministerului Sănătăţii şi Familiei, Ministerului Turismului şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, precum şi ai primarilor.

Art. 6

Contravenţiilor prevăzute la art. 4 le sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare.

-****-

PRIM-MINISTRU

ADRIAN NĂSTASE

Contrasemnează:

Ministrul turismului,

Matei-Agathon Dan

Ministrul sănătăţii şi familiei,

Daniela Bartoş

p.Ministrul administraţiei publice,

Ionel Fleşariu,

secretar de stat

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

Rovana Plumb

Ministru pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi cooperaţie,

Silvia Ciornei                             

Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 335 din data de 22 iunie 2001

 

1. Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos. 

2.  


2.1. Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

90 de persoane spitalizate cu toxiinfecție alimentară în Mehedinți

90 de persoane, majoritatea copii, au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară în Mehedinți. Ministerul Sănătății a inițiat controale la firma de catering care a furnizat mâncarea în...

Firmă din Gorj închisă temporar și amendată după ce aproape 100 de copii au ajuns la spital

Aproape 100 de copii din Mehedinți au ajuns la spital după ce au consumat paste cu sos de pizza și șuncă presată la școală. Firma de catering a fost amendată cu 22.000 de lei, iar activitatea sa a...

Botez în Bistrița-Năsăud încheiat la spital cu toxiinfecție alimentară; firma de catering amendată și activitatea suspendată

După un botez organizat într-un cămin cultural neautorizat din Bistrița-Năsăud, 17 invitați, inclusiv 10 copii, au fost spitalizați cu toxiinfecție alimentară. Firma de catering a fost sancționată...

Turiști intoxicați la o pensiune din Costinești; nereguli grave descoperite în bucătărie

21 de turiști, printre care șase copii, au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară după ce au mâncat la restaurantul unei pensiuni din Costinești. Inspectorii de la Protecția...