Ghidul reglementează utilizarea suplimentelor alimentare de vitamine și minerale pentru a completa dieta zilnică în cazurile în care aportul dietetic este insuficient. Se aplică exclusiv în acele jurisdicții unde aceste produse sunt considerate alimente. Ghidul stabilește criterii de compoziție, cerințe de ambalare și etichetare, incluzând indicații privind nivelul minim și maxim al nutrienților, condițiile de siguranță, instrucțiunile de utilizare și avertizările de pe etichete, pentru a asigura protecția consumatorilor și utilizarea corectă a acestor produse.
CAC/GL 55 - 2005
Sursă: Codex Alimentarius
Cuprins
Introducere
Majoritatea persoanelor care au acces la o dietă echilibrată pot, de obicei, să obțină toți nutrienții necesari din dieta lor obișnuită. Deoarece alimentele conțin multe substanțe care promovează sănătatea, oamenii ar trebui, prin urmare, încurajați să selecteze o dietă echilibrată din alimente înainte de a lua în considerare orice supliment de vitamine și minerale. În cazurile în care aportul din dietă este insuficient sau în care consumatorii consideră că dieta lor necesită suplimentare, suplimentele alimentare de vitamine și minerale servesc pentru a completa dieta zilnică.
1. Domeniul de aplicare
- Aceste ghiduri se aplică suplimentelor alimentare de vitamine și minerale destinate utilizării în completarea dietei zilnice cu vitamine și/sau minerale.
- Suplimentele alimentare care conțin vitamine și/sau minerale, precum și alte ingrediente, ar trebui să fie, de asemenea, conforme cu regulile specifice privind vitaminele și mineralele stabilite în aceste Ghiduri.
- Aceste Ghiduri se aplică doar în acele jurisdicții unde produsele definite în 2.1 sunt reglementate ca alimente.
- Alimentele destinate utilizărilor dietetice speciale, așa cum sunt definite în Standardul General pentru Etichetarea și Declarațiile pentru Alimentele Preambalate pentru Utilizări Dietetice Speciale (CODEX STAN 146-1985), nu sunt acoperite de aceste Ghiduri.
2. Definiții
2.1 Suplimentele alimentare de vitamine și minerale, în scopul acestor ghiduri, derivă relevanța nutrițională în principal din mineralele și/sau vitaminele pe care le conțin. Suplimentele alimentare de vitamine și minerale sunt surse în forme concentrate ale acestor nutrienți, singure sau în combinații, comercializate în forme precum capsule, tablete, pulberi, soluții etc., care sunt concepute pentru a fi luate în cantități mici măsurate¹, dar nu sunt într-o formă convențională de aliment și al căror scop este să completeze aportul de vitamine și/sau minerale din dieta normală.
3. Compoziție
3.1 Seleția vitaminelor și mineralelor
3.1.1 Suplimentele alimentare de vitamine și minerale ar trebui să conțină vitamine/provitamine și minerale al căror valoare nutrițională pentru ființele umane a fost dovedită prin date științifice și al căror statut de vitamine și minerale este recunoscut de FAO și OMS.
3.1.2 Sursele de vitamine și minerale pot fi fie naturale, fie sintetice, iar selecția acestora ar trebui să se bazeze pe considerații precum siguranța și biodisponibilitatea. În plus, criteriile de puritate ar trebui să țină cont de standardele FAO/OMS, sau, dacă aceste standarde nu sunt disponibile, de farmacopeele internaționale sau de standardele internaționale recunoscute. În lipsa criteriilor din aceste surse, poate fi utilizată legislația națională.
3.1.3 Suplimentele alimentare de vitamine și minerale pot conține toate vitaminele și mineralele care îndeplinesc criteriile din 3.1.1, o singură vitamină și/sau mineral sau o combinație adecvată de vitamine și/sau minerale.
3.2 Conținutul vitaminelor și mineralelor
3.2.1 Nivelul minim al fiecărei vitamine și/sau minerale conținute într-un supliment alimentar de vitamine și minerale, pe porția zilnică de consum, așa cum este sugerat de producător, ar trebui să fie de 15% din aportul zilnic recomandat stabilit de FAO/OMS.
3.2.2 Cantitățile maxime de vitamine și minerale în suplimentele alimentare de vitamine și minerale, pe porția zilnică de consum, așa cum sunt recomandate de producător, vor fi stabilite, luând în considerare următoarele criterii:
- Nivelurile superioare sigure ale vitaminelor și mineralelor stabilite prin evaluare științifică a riscului, bazată pe date științifice general acceptate, ținând cont, după caz, de diferitele grade de sensibilitate ale diferitelor grupuri de consumatori;
- Aportul zilnic de vitamine și minerale din alte surse dietetice.
Când sunt stabilite nivelurile maxime, se poate ține cont de valorile de aport de referință ale vitaminelor și mineralelor pentru populație. Această prevedere nu ar trebui să conducă la stabilirea nivelurilor maxime care sunt bazate exclusiv pe aporturile nutriționale recomandate (de exemplu, Valorile de Aport de Referință pentru Populație sau Valorile de Aport Zilnic Recomandat).
4. Împachetare
4.1 Produsul va fi ambalat în recipiente care vor proteja calitățile igienice și alte calități ale alimentului.
4.2 Recipientele, inclusiv materialul de ambalare, vor fi fabricate doar din substanțe care sunt sigure și potrivite pentru utilizarea lor intenționată. În cazul în care Comitetul Codex Alimentarius a stabilit un standard pentru orice astfel de substanță utilizată ca material de ambalare, acel standard se va aplica.
5. Etichetare
5.1 Suplimentele alimentare de vitamine și minerale ar trebui să fie etichetate conform Standardului Codex pentru Etichetarea Alimentelor Preambalate (Codex-Stan 1-1985, Rev. 1-1991) precum și conform Ghidurilor Generale privind Declarațiile (CAC/GL 1-1979).
5.2 Numele produsului va fi „supliment alimentar” cu o indicație a categoriei(categoriilor) de nutrienți sau a vitaminelor și/sau mineralelor individuale conținute în produs, după caz.
5.3 Cantitatea de vitamine și minerale prezentă în produs ar trebui declarată pe etichetă în formă numerică. Unitățile de măsură utilizate ar trebui să fie unități de greutate conforme cu Ghidurile Codex privind Etichetarea Nutrițională (CAC/GL 2-1985 Rev.1-1993).
5.4 Cantitățile de vitamine și minerale declarate ar trebui să fie cele pe porția de produs recomandată pentru consumul zilnic și, dacă sunt diferite, cantitatea pe unitate pentru utilizare unică poate fi, de asemenea, indicată.
5.5 Informațiile despre vitamine și minerale ar trebui, de asemenea, să fie exprimate ca procent din valorile de referință ale nutrienților menționate, după caz, în Ghidurile Codex privind Etichetarea Nutrițională.
5.6 Eticheta ar trebui să indice modul în care produsul ar trebui utilizat (cantitate, frecvență, condiții speciale).
5.7 Eticheta va conține un sfat pentru consumator să nu depășească cantitatea maximă pe o zi.
5.8 Eticheta nu ar trebui să afirme sau să sugereze că suplimentele pot fi folosite pentru înlocuirea meselor sau a unei diete variate.
5.9 Eticheta va conține o declarație că produsul trebuie să fie depozitat la distanța de mână a copiilor mici.
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
Referințe legale
Acest document este tradus din original, în mod aproximativ de către membrii voluntari ai Asociației Codex în scopul împărtâșirii științifice a informației de calitate fiind o analiză a textului și o prezentare. El nu reprezintă textul original în integralitate, un punct de vedere oficial sau o referință legală fiind o prezentare aproximativă a unor informații publice sau identificate pe siteuri publice. Pentru a face referințe legale vă rugăm să consultați documentul original pe siteul organizației care este proprietara documentului. Aceste documente sunt cu titlu de prezentare pentru membrii Comunității Codex exclusiv în scop didactic, de studiu și analiză în folosul și pentru dezvoltare științifică. Ele sunt protejate de drepturile de autor și nu pot fi sub nici o formă copiate, descărcate sau multiplicate, sau utilizate în alt mod și nu sunt și nici nu pot fi comercializate în nici un mod sau utilizate în scop comercial. Indiferent de scop, multiplicarea, descărcarea sau utilizarea în alt mod decât citirea în scop didactic și științific al acestor materiale se face exclusiv pe răspunderea utilizatorului, celui care a efectuat acțiunea. Asociația Codex nu poate fi făcută răspunzătoare de acțiunea utilizatorului fiind exonerată de utilizator cu privire la aceste aspecte.
Pentru detalii consultați Termeni și condiții