Ordinul 1474/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului ''Mazăre verde în conservă''
Ordinul 1474/2004 din 2005.05.09
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 9 Mai 2005
Intră în vigoare:
9 Mai 2006 An
Cuprins
- Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului ''Mazăre verde în conservă''
- CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
- CAPITOLUL III: Fabricare
- CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară
- CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
- CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
- Anexa nr. 1: Ingrediente. Limite admise
- Anexa nr. 2: Cerințe organoleptice
- Anexa nr. 3: Cerințe fizico-chimice
- Descărcă textul
Ordinul 1474/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului ''Mazăre verde în conservă''
Dată act: 10-nov-2004
Emitent: Ministerul Sanatatii
Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului "Mazăre verde în conservă", prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.
-****-
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Petre Daea p. Ministrul sănătăţii, Ion Bazac, secretar de stat Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Eduard Gabriel Matei |
ANEXĂ:
NORMA cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului "Mazăre verde în conservă"
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 391 bis din data de 9 mai 2005
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului ''Mazăre verde în conservă''
Norma din 2004 din 2005.05.09
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 22 August 2006
Intră în vigoare:
9 Mai 2006 An
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului ''Mazăre verde în conservă''
Dată act: 10-nov-2004
Emitent: Ministerul Sanatatii
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
Prezenta norma prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igiena alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea mazărei verzi în conservă pe teritoriul României, pentru a putea garanta că aceasta nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi este prezentată corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.
Art. 2
Reglementările prezentei norme nu se aplică produselor preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.
Art. 3
Prevederile art. 4, 5, 8, 10 şi 12 nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.
CAPITOLUL II:Natură. Conţinut
Art. 4
"Mazăre verde în conservă" este denumirea de produs finit fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din boabe de mazăre proaspătă sau congelată din specia Pisam sativum L din care se exclud subspeciile macrocarpum, conservate cu unul sau mai multe din ingredientele specificate în anexa nr. 1 la prezenta norma, într-un mediu lichid sau în vid, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.
Art. 5
Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:
(1) denumirea materiei prime: "mazăre" sau "mazăre verde";
(2) denumirea mărimii boabelor de mazăre: "fina", mijlocie", "boabe", etc., conform reglementărilor în vigoare privind sortarea pe dimensiuni a boabelor de mazăre;
(3) denumirea ingredientului care conferă produsului o aroma sau caracteristică specifică: ex.: "cu piper verde" ", în sos de unt" sau "cu unt";
(4) menţiunea: "conservat în vid", dacă produsul este conservat în vid.
CAPITOLUL III: Fabricare
Art. 6
Alimentul "Mazăre verde în conservă", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igiena impuse de reglementările în vigoare.
Art. 7
Materia primă folosită la fabricarea mazărei verzi în conservă poate să provină din soiuri zaharate sau nezaharate, cu bob neted, zbârcit, rotund sau alte soiuri care îndeplinesc cerinţele de calitate şi siguranţă alimentara pentru legume proaspete impuse de reglementările în vigoare.
Art. 8
Mazărea verde poate fi conservată:
a) în mediu lichid: mazărea verde este acoperită cu un lichid de conservare care nu depăşeşte 40% din greutatea netă a produsului;
b) în vid: în interiorul recipientului se realizează un vid ridicat, iar cantitatea de lichid din recipient nu depăşeşte 20% din greutatea neta a produsului.
Art. 9
Lichidul sau mediul în care este conservată mazărea verde trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţa alimentară prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 10
Ingredientele utilizate la fabricarea mazărei verzi în conservă, trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, să corespundă reglementarilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.
Art. 11
Spaţiile în care se fabrică mazărea verde în conservă, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.
CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară
Art. 12
Mazărea verde în conservă trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 2, respectiv anexa nr. 3, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.
Art. 13
Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 14
Se interzice fabricarea şi comercializarea mazărei verzi în conservă care conţine cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.
CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
Art. 15
Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 16
Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.
Art. 17
Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;
(2) cantitatea netă;
(3) cantitatea netă fără lichid;
(4) lista ingredientelor;
(5) menţionarea tratamentului termic;
(6) condiţiile de depozitare, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;
(7) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de .... " cu menţionarea lunii şi anului;
(8) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);
(9) numele şi adresa producătorului, sau ale ambalatorului, sau ale distribuitorului sau ale importatorului;
(10) ţara de origine a produsului.
Art. 18
Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba româna, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.
Art. 19
Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau îngheţ şi cu respectarea condiţiilor impuse de producător.
Art. 20
Transportul produsului definit prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor, menţinerea calităţii produselor şi protecţia contra razelor solare sau a îngheţului.
Art. 21
Fiecare transport de mazăre verde în conservă trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară a produsului.
CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
Art. 22
Anexele nr. 1 până la nr. 3 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.
-****-
Anexa nr. 1: Ingrediente. Limite admise
Ingredientul |
Limita admisă |
Mazăre verde boabe |
Conform anexa nr. 3 |
Apă |
În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie |
Sare |
|
Zaharuri: zahăr, zahăr invertit, dextroză, sirop de glucoză |
|
Concentrat sau suc de legume (lăptucă, ceapă, morcovi etc.); plante aromatice; legume simple sau în amestec (lăptucă, ceapă, morcovi, bucăţi de ardei verde sau roşu); esenţă de mentă; |
max. 15% (m/m) din cantitatea netă fără lichid |
Unt, ulei vegetal sau grăsimi de origine animală sau vegetală; |
min. 3% (m/m) din cantitatea netă a produsului din recipient |
Aditivi alimentari |
|
(1) Coloranţi (a) tartrazină (E102), (b) albastru brilliant (E133) (c) -caroten(E160a(ii)); |
max. 100 mg/kg singuri sau în amestec |
(2) Potenţiatori de arome:Glutamat monosodic (E621): se utilizează doar în cazul în care în compoziţia produsului sunt prezente unt, ulei vegetal sau grăsimi de origine animală sau vegetală. |
În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie |
(3) Agenţi de întărire: clorură de calciu (E509), lactat de calciu (E327), gluconat de calciu(E578); |
max. 350 mg/kg exprimat în Ca total, singuri sau în amestec |
(4) Agenţi stabilizatori, emulgatori şi de gelificare: Gume vegetale: gumă arabică (E414), carragenan (E407), gumă guar (E412), gumă xantan (E415), gumă Karaya (E416), gumă Tara (E417), gumă Gellan (E418), gumă Tragacanth (E413); |
max. 1 % (m/m) din cantitatea netă a produsului dintr-un recipient |
Alginaţi: de calciu (E), alginat de potasiu (E402), alginat de sodiu (E401), alginat de amoniu (E403) |
|
Pectină (E440 i) |
În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie |
Total aditivi de la (3) la (6) inclusiv |
Max. 1% (m/m) din cantitatea netă a produsului dintr-un recipient, singuri sau în amestec. |
Amidon natural (nemodificat) sau modificat: se utilizează doar în cazul în care în compoziţia produsului sunt prezente unt, ulei sau grăsimi de origine animală sau vegetală; este permisă utilizarea următoarelor tipuri de amidon: a) amidon tratat cu acizi b) amidon tratat cu baze c) amidon albit d) fosfat de diamidon (tratat cu trimetafosfat de sodiu) e) fosfat de diamidon fosfatat (E1413) f) fosfat de monoamidon (E1410) g) acetat de amidon h) amidon hidroxipropilic (E1440) i) adipat de diamidon acetilat (E1422) j) amidon oxidat (E1404) k) fosfat de diamidon (E412) l) fosfat de diamidon acetilat (E414) |
În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie |
Anexa nr. 2: Cerințe organoleptice
1.Cerinţe organoleptice
Caracteristica |
Condiţii de admisibilitate |
Aspectul exterior al recipientului |
Curat, ermetic închis, nebombat, să nu prezinte fisuri, să nu prezinte pete de rugină la exteriorul sau în interiorul recipientelor ori pelicula de lac desprinsă de pe interiorul cutiei, cu eticheta curată, vizibil imprimată cu toate elementele de identificare, lipită simetric în planul recipientului; la cutiile metalice se admit uşoare deformări la corp dar nu la falţ. |
Aspectul conţinutului |
|
(1) Culoare |
(1) Caracteristică soiului, tipului de conservare şi sortimentului fabricat |
(2) Gust şi miros |
(2) Gustul şi mirosul trebuie să fie plăcute, caracteristic sortimentului fabricat şi ingredientelor folosite, fără gust şi miros străin. |
(3) Textura |
(3) Boabele de mazăre trebuie să prezinte o textură satisfăcătoare: să fie fragede şi să prezinte un grad de maturitate uniform. |
(4) Lichidul de conservare |
(4) Lichidul de conservare trebuie să aibă o consistenţă care să-i permită separarea de boabele de mazăre la temperatura de 20°C; excepţie fac conservele de mazăre cu sos. Lichidul de conservare trebuie să fie limpede sau uşor opalescent în cazul conservelor de mazăre verde în apă, cu sau fără adaos de sare, se admite prezenţa unui sediment slab. |
(5) Defecte admise: |
|
(a) Boabe uşor pătate, |
(a) max. 5 % (m/m) din cantitatea netă fără lichid |
(b) Boabe foarte pătate, |
(b) max. 1 % (m/m) din cantitatea netă fără lichid |
(c) Fragmente de boabe: cotiledoane separate, cotiledoane zdrobite, coji detaşate, etc. |
(c) max. 10 % (m/m) din cantitatea netă fără lichid |
(d) Boabe galbene |
(d) max. 2 % (m/m) din cantitatea netă fără lichid |
(e) Materii vegetale străine: cozi, frunze sau păstăi de mazăre verde, etc. |
(e) max. 0,5 % (m/m) din cantitatea netă fără lichid |
Total defecte (a,b,c,d,e). |
max. 12 % (m/m) din cantitatea netă fără lichid |
2. Acceptarea lotului
Orice recipient de mazăre verde în conservă care nu îndeplineşte condiţiile de calitate enumerate în anexa nr. 2, este considerat necorespunzător.
Un lot de mazăre verde în conservă va fi considerat corespunzător dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.
Anexa nr. 3: Cerințe fizico-chimice
1.Cerinţe fizico - chimice
Denumirea caracteristicii |
Condiţii de admisibilitate |
Metode de analiza |
Cantitatea de boabe de mazăre conţinută într-un recipient cu produs, sau cantitatea netă fără lichid (în kg/kg). |
minim 60% |
Calculată ca procent din greutatea volumului de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20 °C. |
Gradul de umplere admis pentru un recipient cu produs (inclusiv lichidul în care sunt conservate; excepţie ambalarea sub vid)1 |
minim 90% |
Calculat ca procent din volumul de apă distilată conţinut de recipientul complet umplut şi închis, măsurat la temperatura de 20 °C. |
___
1În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20 °C, diminuează cu 20 mililitri.
2. Acceptarea lotului
Un recipient care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere se consideră necorespunzător.
(1) Un lot de "Mazăre verde în conservă" va fi acceptat din punct de vedere calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate", Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.
(2) La verificarea prin metoda conţinutului minim de mazăre verde în recipient după îndepărtarea lichidului (cantitatea netă fără lichid) se consideră că lotul corespunde cerinţelor, dacă greutatea medie a conţinutului tuturor recipientele examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 391 bis din data de 9 mai 2005
Descărcă textul
Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
2004/ 770 Ordin
Ordinul 770/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul caiselor în conservă
2004/ 775 Ordin
Ordinul 775/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul ananasului în conservă
2004/ 773 Ordin
Ordinul 773/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul fasolei păstăi în conservă
2004/ 880 Ordin
Ordinul 880/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul porumbului zaharat în conservă