Ordinul 770/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul caiselor în conservă
Ordinul 770/2004 din 2005.05.09
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 9 Mai 2005
Intră în vigoare:
9 Mai 2006 An
Ordinul 770/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul caiselor în conservă
Dată act: 22-oct-2004
Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul caiselor în conservă, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.
-****-
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Petre Daea p. Ministrul sănătăţii, Ion Bazac, secretar de stat Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Eduard Gabriel Matei |
ANEXĂ:
NORMĂ cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul caiselor în conservă
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 391 bis din data de 9 mai 2005
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul caiselor în conservă
Norma din 2004 din 2005.05.09
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 22 August 2006
Intră în vigoare:
9 Mai 2006 An
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul caiselor în conservă
Dată act: 22-oct-2004
Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
Prezenta norma prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea caiselor în conservă pe teritoriul României, pentru a putea garanta ca acestea nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi sunt prezentate corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.
Art. 2
Reglementările prezentei norme nu se aplică caiselor în conservă preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.
Art. 3
Prevederile art. 4, 5, 7, 8, 9 şi 11 nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.
CAPITOLUL II: Natură. Conţinut
Art. 4
"Caise în conservă" este denumirea de produs finit, fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din caise sănătoase, proaspete, congelate sau preconservate, care păstrează identitatea fructului Prunus armeniaca L, descojite sau nedescojite, conservate într-unul din mediile lichide specificate în anexa nr. 3 la prezenta norma în conţinutul căruia se poate adauga unul sau mai multe din ingredientele specificate în anexa nr. 2 la prezenta norma, sau fără lichid, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.
Art. 5
Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:
(1) denumirea materiei prime: "caise"
(2) denumirea formei de prezentare: "întregi", "jumătăţi", "descojite", "cu coajă", etc., conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta normă;
(3) denumirea mediului fluid în care sunt conservate caisele, conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 3 la prezenta normă, spre ex.: "în apă", "în suc", "în sirop slab îndulcit", "în sirop cu mult zahăr", etc., dacă caisele sunt conservate fără lichid, se menţioneaza: "Fără lichid" sau "Tasat".
(4) denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristică specifică: ex. "cu X".
CAPITOLUL III: Fabricare
Art. 6
Alimentul "Caise în conservă", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.
Art. 7
Materia primă folosită la fabricarea caiselor în conservă, definită şi descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru fructe proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 8
Ingredientele utilizate la fabricarea caiselor în conservă, trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.
Art. 9
Lichidul sau mediul în care sunt conservate caisele trebuie să îndeplinească cerinţele din anexa nr. 3 la prezenta normă şi cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 10
Spaţiile în care se fabrică caisele în conservă, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.
CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară
Art. 11
Caisele în conservă trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 4, respectiv anexa nr. 5, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.
Art. 12
Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 13
Se interzice fabricarea şi comercializarea caiselor în conservă care conţin cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.
CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
Art. 14
Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 15
Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.
Art. 16
Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;
(2) cantitatea netă;
(3) cantitatea netă fără lichid;
(4) lista ingredientelor;
(5) menţionarea tratamentului termic;
(6) condiţiile de depozitare, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;
(7) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţa, înainte de .... " cu menţionarea lunii şi anului;
(8) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);
(9) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;
(10) ţara de origine a produsului.
Art. 17
Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.
Art. 18
Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau îngheţ şi cu respectarea condiţiilor impuse de producător.
Art. 19
Transportul produsului definit prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor, menţinerea calităţii produselor şi protecţia contra razelor solare sau a îngheţului.
Art. 20
Fiecare transport de caise în conservă trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară.
CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
Art. 21
Anexele nr. 1 până la nr. 5 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.
-****-
Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere
(1) Caisele trebuie să fie întregi, sănătoase, cu aspect proaspăt, fără lovituri mecanice, ajunse la maturitate, fără codiţe şi frunze, fără gust si/sau miros străin;
(2) Caisele în conserva se pot fabrica în următoarea gamă sortimentală:
a) întregi - fructe întregi cu sâmburi, descojite sau nedescojite;
b) jumătăţi - fructe fără sâmburi, tăiate în două părţi aproximativ egale pe linia mediană, descojite sau nedescojite;
c) felii - fructe fără sâmburi, descojite sau nedescojite, tăiate în sectoare aproximativ egale;
d) bucăţi - fructe fără sâmburi, descojite sau nedescojite, tăiate în forme de dimensiuni inegale;
e) alte forme - orice altă formă de prezentare a caiselor este admisă dacă:
(i) se deosebeşte de formele prezentate în prezenta normă;
(ii) îndeplineşte cerinţele prezentei norme, incluzându-le pe cele privind defectele, conţinutul de fructe şi orice altă prevedere privind modul de prezentare, pentru evitarea confuziilor;
(iii) este descrisă clar în denumirea produsului şi pe etichetă astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul.
Anexa nr. 2: Ingrediente. Limite admise
Ingredientul |
Limita admisă |
Caise |
Conform anexa nr. 5 |
Apă |
În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie cu respectarea prevederilor din anexa nr. 3 la normă. |
Suc de fructe |
|
Apă şi suc de fructe |
|
Amestec de sucuri de fructe |
|
Zaharuri: zaharoză, dextroză, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoză. |
|
Plante aromatice, oţet, miez de sâmburi de caise. |
În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie |
Aromatizanţi: (a) esenţe naturale de fructe; (b) alţi aromatizanţi naturali sau identic naturali. |
În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie. |
Anexa nr. 3: Medii de conservare. Definiţii şi descriere
I._
(1) Caisele se conserva în mediu lichid sau fără adaus de lichid, după cum urmează:
a) Apa sau amestecul format din apă cu unul sau mai multe sucuri de fructe în care predomină apa. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "În apă" sau "Conservat în apă";
b) Amestecul format din apă cu suc de caise, cu unul sau mai multe sucuri de fructe, în care sucul/sucurile deţin o pondere mai mare de 50% în volum. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "În suc de caise cu apă", "În suc de X (denumirea fructului) cu apă" sau "În suc de fructe cu apă";
c) Suc de caise, sucul unui fruct compatibil cu caisele sau un amestec de sucuri din fructe. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "În suc de caise", "În suc de X (numele fructului)" sau "În suc de fructe";
d) Nectar de caise, nectarul unui alt fruct sau un amestec de nectaruri. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "În nectar", "În nectar de caise", "În nectar de X (numele fructului sau fructelor)", "În nectar de fructe".
(2) În lichidele de conservare de la aliniatul (1) se poate adăuga unul sau un amestec de zaharuri: zaharoză, dextroză, zahăr invertit, sirop de glucoză, sirop deshidratat de glucoză.
(3) Dacă în lichidul de conservare s-au adăugat zaharuri denumirile produselor respective se completează cu descrierile din Tabelul nr. 1, spre ex.: "În suc de X (numele fructului) slab îndulcit", "În apă slab îndulcită", "În sirop concentrat".
(4) Dacă în lichidul de conservare nu s-au adăugat zaharuri, se menţionează: "fără adaus de zaharuri".
(5) Se admite conservarea caiselor fără adaus de lichid, practic doar cu lichidul rezultat din tasarea lor. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "Fără lichid" sau "Tasate".
II._
Tabelul nr. 1: Descrierea lichidelor de conservare cu adaus de zaharuri.
Lichidul de conservare |
Conţinutul în substanţă uscată solubilă (în °Brix) |
Dacă lichidul de conservare îndulcit este sucul de caise sau sucul unui alt fruct sau un amestec de sucuri de fructe, lichidul final nu trebuie să scadă sub 16 °Brix şi se defineşte după cum urmează: a) Suc de fructe cu puţin zahăr, sau slab îndulcit b) Suc de fructe cu mult zahăr sau puternic îndulcit |
min. 16 min. 21 |
Dacă lichidul de conservare îndulcit este apă sau amestec de apă cu unul sau mai multe sucuri de fructe, mediul final se defineşte după cum urmează: c) Sirop cu puţin zahăr, slab îndulcit, sirop subţire d) Sirop cu mult zahăr, puternic îndulcit, sirop concentrat |
min. 16 - max. 21 min. 21 - max. 25 |
Opţional se pot prepara următoarele lichide de conservare îndulcite: e) Apă îndulcită, apă slab îndulcită, apă cu puţin zahăr f) Sirop foarte concentrat |
min. 10 - max. 16 min. 25 |
Anexa nr. 4: Cerinţe organoleptice
1. Cerinţe organoleptice
Caracteristica |
Condiţii de admisibilitate |
Aspectul exterior al recipientului |
Curat, ermetic închis, nebombat, să nu prezinte fisuri, să nu prezinte pete de rugină la exteriorul sau în interiorul recipientelor, ori pelicula de lac desprinsă de pe interiorul cutiei, cu eticheta curată, vizibil imprimată cu toate elementele de identificare, lipită simetric în planul recipientului; la cutiile metalice se admit uşoare deformări la corp dar nu la falţ. |
Aspectul conţinutului: |
|
(1) Culoare (2) Gust şi miros (3) Textură (4) Uniformitate dimensională la caise "întregi" sau "jumătăţi" (5) Simetrie (6) Defecte admise: |
(1) Caracteristica soiului tipului de conservare şi sortimentului fabricat. (2) Gustul şi mirosul trebuie sa fie plăcute, caracteristic sortimentului fabricat şi ingredientelor folosite, fără gust şi miros străin. (3) Caisele în conserva trebuie să prezinte o textură satisfăcătoare: fructe potrivit de tari, nedestrămate, suficient de cărnoase. (4) 90% din numărul de fructe întregi sau jumătăţi trebuie să fie aproximativ egale ca mărime. Dacă într-un ambalaj se află un fruct sfărâmat, bucăţile combinate sunt considerate un fruct. (5) Se acceptă ca maximum 20% din numărul de fructe să fie tăiate pe lângă linia mediană şi dintre acestea maximum jumătate să fie tăiate orizontal astfel ca să se vadă inserţia codiţei. (6) Conform tabelului nr. 2 |
Tabelul nr. 2: Defecte admise
Defectul |
Conservate în lichid |
Conservate "fără lichid" sau "tasate" |
(1) Fructe cu aspect modificat: fructe atacate de insecte sau boli, fructe lovite, sau fructe a căror culoare este modificată. |
30 % din numărul total de fructe dintr-un recipient |
3 fructe la 500 g fructe |
(2) Fructe zdrobite sau bucăţi de fructe: (a) caise "întregi": caise deformate sau zdrobite care nu mai au forma lor normală; (b) caise "jumătăţi": jumătăţi de caise sparte sau zdrobite accidental în bucăţi mai mici cu 50% faţă de dimensiunea normală. |
15% din numărul total de fructe dintr-un recipient |
Nu se aplică |
(3) Materii vegetale străine: frunze, fragmente de frunze, peduncul, etc. |
2 frunze, fragmente de frunze, pedunculi, etc. la 500 g fructe fără lichid |
2 frunze, fragmente de frunze, pedunculi, etc. la 500 g fructe fără lichid |
(4) Pieliţe, la caisele depelate (se stabilesc pentru media probelor prelevate) |
max. 6 cm2 suprafaţă la 500 g fructe |
max. 12 cm2 suprafaţă la 500 g fructe |
(5) Sâmburi sau fragmente de sâmburi (se stabilesc pentru media probelor prelevate) |
1 sâmbure1 sau echivalentul la 500 g fructe |
1 sâmbure sau echivalentul la 500 g fructe |
___
1"un sâmbure" desemnează un sâmbure întreg sau un fragment mare echivalent cu o jumătate de sâmbure sau maxim trei bucăţi mici, a căror masă totală este mai mică decât cea a unei jumătăţi de sâmbure.
2. Acceptarea lotului
Orice recipient de caise în conservă care nu îndeplineşte condiţiile de calitate enumerate în anexa nr. 4, exceptându-le pe cele de la punctele (4) şi (5) din tabelul nr. 2, este considerat necorespunzător.
Un lot de caise în conservă va fi considerat corespunzător:
a) dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5 din Codex Alimentarius.
b) cerinţele de acceptare calculate ca valori medii ale probelor, sunt îndeplinite.
Anexa nr. 5: Cerinţe fizico - chimice
1. Cerinţe fizico - chimice
Denumirea caracteristicii |
Condiţii de admisibilitate |
Metode de analiză |
Cantitatea de caise conţinută intr-un recipient cu produs, sau cantitatea netă fără lichid; (în kg/kg): (a) caise în suc, în sirop sau nectar, îndulcite (b) caise în suc, în sirop sau nectar, slab îndulcite (c) caise "fără lichid" sau "tasate" |
minim 54 % minim 55% minim 82 % |
Calculată ca procent din greutatea volumului de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20 °C. |
Gradul de umplere admis pentru un recipient cu produs (inclusiv lichidul în care sunt conservate)2 |
minim 90% |
Calculat ca procent din volumul de apă distilată conţinut de recipientul complet umplut şi închis, măsurat la temperatura de 20 °C. |
___
2În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20 °C, diminuează cu 20 mililitri.
2. Acceptarea lotului
Un recipient care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere se consideră necorespunzător.
(1) Un lot de "caise în conservă" va fi acceptat din punct de vedere calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.
(2) La verificarea prin metoda conţinutului minim de fructe în recipient după îndepărtarea lichidului (cantitatea neta fără lichid), se consideră că lotul corespunde cerinţelor, dacă greutatea medie a conţinutului tuturor recipientelor examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 391 bis din data de 9 mai 2005
Descărcă textul
Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
2004/ 773 Ordin
Ordinul 773/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul fasolei păstăi în conservă
2004/ 318 Ordin
Ordinul 318/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul prunelor în conservă
2004/ 776 Ordin
Ordinul 776/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului ''Zmeură în conservă''
2004/ 775 Ordin
Ordinul 775/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul ananasului în conservă