de derogare, pentru anul 2020, de la Regulamentul delegat (UE) 2017/891 în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și de la Regulamentul delegat (UE) 2016/1149 în ceea ce privește sectorul vitivinicol, în legătură cu pandemia de COVID-19

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 și (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului (1), în special articolul 62 alineatul (1) și articolul 64 alineatul (6),

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (2), în special articolele 37, 53 și 173 coroborate cu articolul 227,

întrucât:

(1)

Din cauza pandemiei de COVID-19 și a amplelor restricții de circulație instituite în contextul acesteia, toate statele membre și fermierii din întreaga Uniune se confruntă cu dificultăți excepționale în ceea ce privește planificarea și punerea în aplicare a schemelor de ajutor prevăzute la articolele 32-36 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 pentru sectorul fructelor și legumelor și la articolele 39-52 din același regulament pentru sectorul vitivinicol. Din cauza problemelor logistice și a deficitului de forță de muncă, fermierii respectivi sunt vulnerabili la perturbarea economică provocată de pandemia de COVID-19. Se confruntă, în special, cu dificultăți financiare și cu probleme de flux de numerar. Situația a creat o întrerupere și o perturbare a funcționării lanțului de aprovizionare în sectoarele menționate.

(2)

Date fiind aceste circumstanțe fără precedent, este necesară atenuarea dificultăților respective, prin acordarea de derogări de la anumite dispoziții din regulamentele delegate aplicabile în sectorul fructelor și legumelor și în sectorul vitivinicol.

(3)

Toate statele membre se confruntă cu dificultăți excepționale în ceea ce privește planificarea, gestionarea și punerea în aplicare a programelor operaționale ale organizațiilor de producători recunoscute și ale asociațiilor de organizații de producători recunoscute din sectorul fructelor și legumelor. Această situație ar putea provoca întârzierea punerii în aplicare a acestor programe operaționale și deci organizațiile de producători și asociațiile de organizații de producători riscă să nu îndeplinească cerințele juridice ale Uniunii prevăzute pentru respectivele programe operaționale în special în Regulamentul delegat (UE) 2017/891 al Comisiei (3). De asemenea, organizațiile de producători sunt vulnerabile la perturbarea și întreruperile cauzate de pandemia de COVID-19 și se confruntă cu dificultăți financiare și cu probleme de flux de numerar cauzate de perturbările lanțurilor de aprovizionare și de închiderea anumitor puncte de vânzare, în special la nivelul comerțului angro și în sectorul ospitalității. Se confruntă cu probleme logistice și dificultăți în ceea ce privește recoltarea producției, din cauza deficitului de forță de muncă și a dificultății de a ajunge la consumatori, din cauza perturbării lanțului de aprovizionare. Acest lucru are un impact direct asupra stabilității financiare a organizațiilor de producători și asupra capacității lor de a-și pune în aplicare programele operaționale nu doar în anul 2020, ci și în anii următori, deoarece valoarea producției comercializate în anul 2020 are un impact asupra calculării asistenței financiare din partea Uniunii pentru anii următori. În plus, acest lucru influențează capacitatea organizațiilor de producători de a întreprinde măsuri și acțiuni care vizează efectele crizei. Totodată, reducerea valorii producției comercializate provocată de pandemia de COVID-19 are un impact negativ asupra continuității viitoare și a fezabilității programelor operaționale ale organizațiilor de producători din sectorul fructelor și legumelor, deoarece valoarea producției comercializate în anul 2020 are, de asemenea, un impact asupra calculării asistenței financiare din partea Uniunii pentru anii următori.

(4)

Organizațiile de producători recunoscute și asociațiile de organizații de producători recunoscute trebuie să îndeplinească criteriul de recunoaștere legat de răspunderea democratică, îndeplinind cerințele de la articolul 17 din Regulamentul delegat (UE) 2017/891. În conformitate cu articolul 17 alineatul (2) primul paragraf din regulamentul menționat, procentajul maxim de drepturi de vot și de participații sau de capital al oricărei persoane fizice sau juridice trebuie să fie mai mic de 50 % din totalul drepturilor de vot și mai mic de 50 % din participații sau din capital. Din motive legate de pandemia de COVID-19, se poate întâmpla ca unii membri producători să își încheie activitatea și, din acest motiv, unele organizații de producători sau asociații de organizații de producători ar putea să nu mai îndeplinească acest criteriu în anul 2020. O astfel de neconformitate ar putea duce la suspendarea sau pierderea recunoașterii, la suspendarea plăților ajutoarelor, la sancțiuni financiare și la recuperarea asistenței financiare din partea Uniunii. Având în vedere acest risc, trebuie să se prevadă că, în anul 2020, procentajul de drepturi de vot și de participații sau de capital al oricărei persoane fizice sau juridice poate depăși 50 % din totalul drepturilor de vot și 50 % din participații sau din capital în cadrul organizației de producători. Totuși, pentru a se evita abuzurile de putere ale persoanelor fizice sau juridice care depășesc temporar aceste limite referitoare la drepturile de vot și la participații sau capital, statele membre trebuie să ia măsuri pentru protejarea organizațiilor de producători și a asociațiilor de organizații de producători împotriva abuzurilor de putere. Măsurile respective pot viza decizii referitoare la utilizarea asistenței financiare din partea Uniunii și la modificări ale programelor operaționale care ar favoriza în mod disproporționat persoanele fizice sau juridice individuale.

(5)

Pierderile cauzate de pandemia de COVID-19 în ceea ce privește valoarea producției comercializate în sectorul fructelor și legumelor vor avea un impact major asupra cuantumurilor ajutoarelor din partea Uniunii primite de organizațiile de producători în anul următor, deoarece cuantumul ajutorului din partea Uniunii se calculează ca procentaj din valoarea producției comercializate a fiecărei organizații de producători. Dacă în 2020, din motive legate de pandemia de COVID-19, s-ar înregistra o pierdere semnificativă în ceea ce privește valoarea producției comercializate, organizațiile de producători ar risca să își piardă recunoașterea ca organizații de producători, deoarece unul dintre criteriile pe care se bazează recunoașterea respectivă este ca valoarea producției comercializate să atingă un anumit nivel minim stabilit la nivel național. Acest lucru ar periclita stabilitatea pe termen lung a organizațiilor de producători. Așadar, dacă, din motive legate de pandemia de COVID-19, în 2020 s-ar înregistra o diminuare cu cel puțin 35 % a valorii unui produs, iar acest lucru nu ar ține de responsabilitatea și controlul organizațiilor de producători, valoarea producției comercializate ar putea fi stabilită, pentru 2020, la 100 % din valoarea producției comercializate în perioada precedentă. Pragul de 65 % din valoarea producției comercializate în perioada precedentă, prevăzut la articolul 23 alineatul (4) din Regulamentul delegat (UE) 2017/891, este insuficient pentru ca organizațiile de producători care au suferit o astfel de pierdere a valorii producției comercializate să fie stabile din punct de vedere economic și financiar în circumstanțele create de pandemia de COVID-19. Având în vedere impactul economic de mare amploare al pandemiei de COVID-19 asupra sectorului fructelor și legumelor, pragul respectiv trebuie majorat, pentru anul 2020, la 100 % din valoarea producției comercializate în perioada precedentă.

(6)

În vederea îmbunătățirii strategiei, planificării, gestionării și aplicării programelor operaționale aprobate, astfel încât sectorul fructelor și legumelor să facă față efectelor pandemiei de COVID-19, statele membre trebuie să își poată modifica, în 2020, strategiile naționale menționate la articolul 27 din Regulamentul delegat (UE) 2017/891, chiar și după prezentarea spre aprobare a programelor operaționale. Statele membre trebuie să se asigure că nu sunt perturbate continuitatea și aplicarea operațiunilor multianuale și în curs care fac parte din programele operaționale aprobate.

(7)

De asemenea, statele membre trebuie să fie scutite, în 2020, de obligația, prevăzută la articolul 27 alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) 2017/891, de a stabili în strategia națională procentajele maxime din fondul operațional care pot fi cheltuite pentru fiecare măsură individuală sau tip de acțiune. Astfel, organizațiilor de producători trebuie să le fie asigurată o flexibilitate sporită pentru a lua măsuri în scopul gestionării efectelor pandemiei de COVID-19 în sectorul fructelor și legumelor.

(8)

Având în vedere durata și gravitatea impactului pandemiei de COVID-19 în sectorul fructelor și legumelor și cu condiția aprobării de către statele membre, organizațiile de producători sau asociațiile de organizații de producători își pot modifica programele operaționale pentru anii următori sau chiar pe parcursul anului de implementare, în conformitate cu articolul 34 din Regulamentul delegat (UE) 2017/891. Pentru a face față efectelor pandemiei de COVID-19, în 2020, organizațiile de producători sau asociațiile de organizații de producători trebuie să își poată suspenda temporar programele operaționale, în întregime sau parțial.

(9)

În temeiul articolului 36 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2017/891, dacă o organizație de producători sau o asociație de organizații de producători încetează implementarea programului său operațional înainte de încheierea duratei programate, nu se efectuează nicio plată ulterioară către respectiva organizație sau asociație pentru acțiunile realizate după data încetării respectivului program operațional. Pentru a se asigura stabilitatea financiară a organizațiilor de producători, ajutoarele primite pentru acțiunile eligibile desfășurate înainte de încetarea programului operațional nu se recuperează dacă organizația de producători sau asociația de organizații de producători demonstrează autorității competente din statul membru că respectivul program operațional a încetat în anul 2020 din motive legate de pandemia de COVID-19 și nu a ținut de responsabilitatea și controlul organizației de producători.

(10)

Pentru a se asigura stabilitatea financiară a organizațiilor de producători, asistența financiară din partea Uniunii primită pentru angajamentele multianuale în sectorul fructelor și legumelor, de exemplu pentru acțiunile de protecție a mediului, nu trebuie să fie recuperate pentru FEGA dacă obiectivele lor pe termen lung nu au putut fi realizate din cauza întreruperii în anul 2020 din motive legate de pandemia de COVID-19.

(11)

Date fiind perturbarea și întreruperile cauzate de pandemia de COVID-19, în special deficitul de forță de muncă pentru recoltarea produselor și perturbările logistice din anul 2020, precum și perisabilitatea produselor din sectorul fructelor și legumelor, trebuie să se acorde flexibilitate organizațiilor de producători în ceea ce privește punerea în aplicare a măsurii de nerecoltare menționate la articolul 48 alineatul (3) din Regulamentul delegat (UE) 2017/891. Așadar, trebuie ca în 2020 să se poată desfășura operațiuni de nerecoltare chiar dacă de pe suprafața respectivă, în cursul ciclului de producție normal, a fost obținută o producție comercială sau chiar dacă aceeași suprafață a făcut anterior obiectul unei măsuri de recoltare înainte de coacere.

(12)

În temeiul articolului 54 litera (b) și al articolului 58 alineatul (3) din Regulamentul delegat (UE) 2017/891, monitorizarea și evaluarea programelor operaționale și a schemelor din sectorul fructelor și legumelor în scopul examinării eficienței și eficacității programelor operaționale, atât de către organizațiile de producători, cât și de către statele membre, fac obiectul unei evaluări care trebuie notificată Comisiei până la 15 noiembrie 2020. Având în vedere perturbarea funcționării administrațiilor publice ale statelor membre din motive legate de pandemia de COVID-19, perioada pentru comunicarea raportului aferent exercițiului de evaluare pentru 2020 menționat la articolul 58 din regulamentul respectiv trebuie prelungită până la 30 iunie 2021.

(13)

Perturbarea din sectorul fructelor și legumelor din motive legate de pandemia de COVID-19 are un impact negativ asupra capacității organizațiilor de producători de a lua, în 2020, măsurile corective menționate la articolul 59 alineatele (1) și (4) din Regulamentul delegat (UE) 2017/891 într-o perioadă de cel mult patru luni. Așadar, statele membre trebuie să fie autorizate să prelungească aceste perioade în 2020, permițând depășirea perioadei maxime de patru luni.

(14)

În temeiul articolului 5 din Regulamentul delegat (UE) 2017/891, pentru a-și menține recunoașterea o organizație de producători trebuie să îndeplinească neîntrerupt cerința referitoare la numărul minim de membri prevăzut de un stat membru. Dacă organizațiile de producători nu îndeplinesc această cerință, în conformitate cu articolul 59 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2017/891, statele membre suspendă recunoașterea organizației de producători în cauză, rețin plățile ajutoarelor și reduc cuantumul ajutorului anual cu 2 % pentru fiecare lună calendaristică sau pentru fiecare parte a unei luni calendaristice în cursul căreia este suspendată recunoașterea. Având în vedere perturbarea cauzată de pandemia de COVID-19, statele membre nu trebuie să suspende plățile ajutoarelor acordate organizațiilor de producători din sectorul fructelor și legumelor care, în anul 2020, nu îndeplinesc cerința privind numărul minim de membri.

(15)

Statele membre trebuie să poată prelungi perioada stabilită pentru luarea măsurilor corective în timpul suspendării recunoașterii menționate la articolul 59 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2017/891, prelungind perioada de 12 luni de la data primirii de către organizația de producători în cauză a scrisorii de avertizare, dacă organizația de producători respectivă nu a putut lua măsurile corective din motive legate de pandemia de COVID-19. Prelungirile de acest gen nu trebuie să depășească data de 31 decembrie 2020, această durată garantând că organizațiile de producători dispun de timp suficient pentru luarea de măsuri corective.

(16)

Dată fiind perturbarea cauzată de pandemia de COVID-19 în sectorul fructelor și legumelor, statele membre nu trebuie să aplice reducerea cu 2 % a cuantumului ajutorului anual pentru fiecare lună calendaristică sau pentru fiecare parte a unei luni calendaristice prevăzută la articolul 59 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2017/891, dacă o organizație de producători cu recunoașterea suspendată nu a putut lua măsuri corective în anul 2020 din motive legate de pandemia de COVID-19. Din același motiv, statele membre nu trebuie să aplice reducerea cu 1 % a cuantumului ajutorului anual pentru fiecare lună calendaristică sau pentru fiecare parte a unei luni calendaristice, reducere prevăzută la articolul 59 alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) 2017/891.

(17)

În temeiul articolului 59 alineatul (6) din Regulamentul delegat (UE) 2017/891, statele membre trebuie să retragă recunoașterea dacă o organizație de producători nu dovedește îndeplinirea criteriilor privind valoarea minimă sau volumul minim al producției comercializate, până la data de 15 octombrie a celui de al doilea an care urmează anului în care nu au fost îndeplinite criteriile respective. Dat fiind impactul perturbării cauzate de pandemia de COVID-19 în sectorul fructelor și legumelor asupra valorii și volumului producției comercializate a organizațiilor de producători, anul 2020 nu trebuie luat în calcul la stabilirea respectării valorii minime sau a volumului minim al producției comercializate, în temeiul articolului 59 alineatul (6) din regulamentul respectiv.

(18)

Din motive legate de pandemia de COVID-19, organizațiile de producători care pun în aplicare programe operaționale care se încheie în anul 2020 riscă să nu poată îndeplini condițiile prevăzute la articolul 33 alineatul (5) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013. În aceste circumstanțe, în 2020, în cazul programelor operaționale respective din sectorul fructelor și legumelor, nu trebuie aplicată reducerea cuantumului total al sprijinului menționată la articolul 61 alineatul (6) din Regulamentul delegat (UE) 2017/891.

(19)

În statele membre producătoare de vin se înregistrează dificultăți excepționale în ceea ce privește planificarea, gestionarea și punerea în aplicare a operațiunilor din cadrul programelor de sprijin în sectorul vitivinicol. Această situație ar putea provoca întârzierea punerii în aplicare a operațiunilor respective, drept care operațiunile respective riscă să nu îndeplinească cerințele juridice ale Uniunii prevăzute în special în Regulamentul delegat (UE) 2016/1149 al Comisiei (4). De asemenea, operatorii din sectorul vitivinicol sunt vulnerabili la perturbarea și întreruperile cauzate de pandemia de COVID-19 și se confruntă cu dificultăți financiare și cu probleme de flux de numerar cauzate de perturbările lanțurilor de aprovizionare și de închiderea anumitor puncte de vânzare, în special la nivelul comerțului cu amănuntul și în sectorul alimentației publice. Se confruntă cu probleme logistice și dificultăți în ceea ce privește gestionarea producției, din cauza deficitului de forță de muncă și a dificultății de a ajunge la consumatori, din cauza perturbării lanțului de aprovizionare. Acest lucru are un impact direct asupra stabilității financiare a operatorilor din sectorul vitivinicol și asupra capacității lor de a pune în aplicare operațiuni în cadrul programelor de sprijin în sectorul vitivinicol în 2020.

(20)

Măsurile luate de guverne în ultimele luni pentru a face față crizei provocate de pandemia de COVID-19, în special închiderea hotelurilor, barurilor și restaurantelor, limitarea circulației persoanelor și a mărfurilor, care este redusă la strictul necesar, și închiderea anumitor granițe din interiorul Uniunii, au un impact negativ asupra sectorului vitivinicol al Uniunii și generează perturbări ale pieței.

(21)

În plus, deficitul de forță de muncă, legat, de asemenea, de pandemia de COVID-19, și dificultățile logistice provocate de pandemia de COVID-19 pun presiune asupra viticultorilor și asupra întregului sector vitivinicol, care se confruntă cu probleme tot mai mari legate de recolta viitoare: prețuri scăzute, consum redus, dificultăți în ceea ce privește transportul și vânzările. Toți acești factori contribuie la o gravă perturbare a pieței vitivinicole.

(22)

Totodată, piața vitivinicolă a Uniunii a fost deja supusă unor condiții agravante pe parcursul anului 2019, iar stocurile de vin au atins cel mai înalt nivel înregistrat din 2009 și până în prezent. Această evoluție a fost determinată mai ales de o combinație de factori, și anume recolta record din 2018 și o scădere generală a consumului de vin în Uniune. În plus, exporturile au avut de suferit din cauza impunerii de către Statele Unite ale Americii, principala piață de export pentru vinuri a Uniunii, a unor taxe suplimentare la import asupra vinurilor europene. Pandemia de COVID-19 a mai dat încă o lovitură acestui sector fragil, care nu își mai poate comercializa sau distribui produsele în mod eficace, în principal din cauza închiderii unor piețe de export importante, din cauza măsurilor luate pentru asigurarea unei izolări adecvate și pentru restricționarea deplasării persoanelor, în special întreruperea tuturor activităților de alimentație publică, și din cauza imposibilității de a furniza produse consumatorilor obișnuiți. În plus, dificultatea aprovizionării cu mijloace de producție esențiale precum sticlele și dopurile necesare pentru producția de vin îngreunează activitățile operatorilor din sectorul vitivinicol, împiedicând comercializarea vinului gata pentru vânzare.

(23)

În acest context, din motive legate de pandemia de COVID-19, este necesar să se ia măsuri temporare urgente pentru contracararea efectelor perturbării pieței. Printre altele, acest măsuri includ permisiunea temporară de a se modifica obiectivul unei operațiuni selectate și de a se efectua plăți pentru acțiuni care au fost realizate, chiar dacă operațiunea globală nu a fost pusă în aplicare întru totul. De asemenea, trebuie să se permită nesancționarea punerii parțiale în aplicare a restructurării și reconversiei plantațiilor viticole și nesancționarea realizării parțiale a operațiunilor de investiții și de inovare.

(24)

Pentru a ajuta operatorii să reacționeze la circumstanțele actuale excepționale și să facă față acestei situații imprevizibile și precare, este necesar să li se acorde o flexibilitate sporită în ceea ce privește punerea în aplicare a măsurilor în temeiul articolului 22, al articolului 26, al articolului 53 alineatul (1) și al articolului 54 din Regulamentul delegat (UE) 2016/1149.

(25)

În ceea ce privește sprijinul pentru recoltarea înainte de coacere, articolul 22 din Regulamentul delegat (UE) 2016/1149 nu permite aplicarea recoltării înainte de coacere pentru aceeași parcelă timp de doi ani consecutivi. Având în vedere incertitudinea legată de durata și gravitatea pandemiei de COVID-19, pentru a li se permite producătorilor să își gestioneze mai bine producția și să fie mai în măsură să se adapteze la situația de pe piață pe parcursul unei perioade mai îndelungate, această limitare trebuie eliminată temporar, până la 15 octombrie 2020.

(26)

Articolul 26 din Regulamentul delegat (UE) 2016/1149 limitează la trei ani sprijinul acordat pentru constituirea de fonduri mutuale în cadrul programelor de sprijin în sectorul vitivinicol. Având în vedere actuala criză provocată de pandemia de COVID‐19, pentru a se încuraja o abordare responsabilă a situațiilor de criză, este considerată adecvată eliminarea temporară a respectivei limite de trei ani. Acest lucru va oferi sprijin producătorilor pentru o perioadă mai îndelungată și le va oferi oportunități mai bune de a-și păstra veniturile în aceste vremuri de restriște.

(27)

Articolul 53 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1149 prevede norme referitoare la posibilele modificări aduse operațiunilor din cadrul programelor de sprijin în sectorul vitivinicol în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1308/2013. Pentru ca beneficiarii să poată reacționa în mod adecvat și eficient la circumstanțele excepționale legate de pandemia de COVID-19 și să-și poată adapta producția și comercializarea, trebuie să se acorde o flexibilitate temporară sporită în ceea ce privește aplicarea acestor norme. Așadar, este adecvat ca statele membre să fie temporar autorizate să acorde derogări de la normele respective, permițându-le beneficiarilor să prezinte modificări ale operațiunilor aprobate inițial, fără aprobarea de către autoritățile naționale. Astfel, statele membre pot permite punerea în aplicare fără aprobare prealabilă a unor modificări aduse operațiunilor din cadrul acestor măsuri, în limitele cuantumului de sprijin eligibil aprobat inițial. O astfel de derogare ar ajuta beneficiarii care, din cauza crizei, nu pot finaliza anumite operațiuni și doresc să le modifice pentru a preveni pierderi economice suplimentare sau pentru a răspunde mai bine situației de pe piață. În plus, este, de asemenea, adecvat să se permită temporar o modificare a obiectivului operațiunii selectate în cadrul măsurilor legate de promovare, de restructurarea și reconversia plantațiilor viticole și de investiții și inovare, deoarece, spre deosebire de alte măsuri din cadrul programelor de sprijin în sectorul vitivinicol, obiectivele acestor măsuri pot fi multiple, de exemplu investiții într-o unitate de vinificație și o cramă. În astfel de cazuri, dacă un beneficiar nu poate realiza în întregime obiectivul unei operațiuni, beneficiarul trebuie să aibă permisiunea de a reduce amploarea obiectivelor operațiunii respective. Totuși, modificările de acest gen trebuie să fie în continuare aprobate de autoritatea competentă.

(28)

Pentru a se evita ca beneficiarii să fie sancționați pentru utilizarea flexibilității introduse, care permite modificarea fără aprobare prealabilă a operațiunilor aprobate, pentru nerealizarea operațiunii globale așa cum a fost aprobată inițial de autoritatea competentă sau pentru modificarea obiectivului operațiunii, este necesar, de asemenea, să se acorde temporar o derogare de la articolul 54 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1149, care prevede că sprijinul se acordă de îndată ce se constată că o operațiune globală sau toate acțiunile individuale care fac parte din operațiunea globală au fost puse în aplicare pe deplin. Astfel, se va asigura plata sprijinului pentru acțiunile individuale, astfel cum se prevede în prezentul regulament, atât timp cât acțiunile respective sunt puse în aplicare pe deplin.

(29)

În ceea ce privește operațiunile pentru care se acordă sprijin în temeiul articolelor 46 și 47 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, pentru a se evita ca beneficiarii să fie sancționați pentru că, din cauza crizei, nu și-au pus în aplicare operațiunile pe întreaga suprafață pentru care a fost aprobat sprijinul, este, de asemenea, necesar să se acorde o derogare temporară de la articolul 54 alineatul (4) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1149, pentru a se garanta că sprijinul este plătit, fără sancțiuni, pentru acea parte a operațiunii care a fost pusă în aplicare.

(30)

Deoarece este necesară întreprinderea de acțiuni imediate, prezentul regulament trebuie să intre în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

TITLUL I

FRUCTE ȘI LEGUME

Articolul 1

Derogări temporare de la Regulamentul delegat (UE) 2017/891

(1)   Prin derogare de la articolul 17 alineatul (2) primul paragraf, din motive legate de pandemia de COVID-19, pentru anul 2020, procentajul maxim de drepturi de vot și de participații sau de capital pe care îl poate deține orice persoană fizică sau juridică în cadrul unei organizații de producători poate depăși 50 % din totalul drepturilor de vot și 50 % din participații sau din capital. Totuși, statele membre se asigură că sunt adoptate măsuri pentru evitarea unui abuz de putere de către orice persoană juridică sau fizică ce deține drepturi de vot și participații sau capital care depășesc 50 % din totalul drepturilor de vot și 50 % din participații sau din capital.

(2)   Prin derogare de la articolul 23 alineatul (4), dacă, în anul 2020, o diminuare cu cel puțin 35 % a valorii unui produs a fost legată de pandemia de COVID-19 și a fost înregistrată din motive care nu țin de responsabilitatea și controlul organizației de producători, se consideră că valoarea producției comercializate a respectivului produs reprezintă 100 % din valoarea sa din perioada de referință precedentă. Organizația de producători dovedește autorității competente din statul membru în cauză îndeplinirea acestor condiții.

(3)   Prin derogare de la articolul 27 alineatul (4), pentru anul 2020, statele membre pot modifica strategia națională după transmiterea anuală a proiectelor de programe operaționale. Totuși, statele membre se asigură că nu sunt perturbate continuitatea și aplicarea operațiunilor multianuale și în curs care fac parte din programele operaționale aprobate ale organizațiilor de producători.

(4)   Prin derogare de la articolul 27 alineatul (5), în anul 2020, nu se aplică obligația statelor membre de a stabili în strategiile naționale procentajele maxime din fondul operațional care pot fi cheltuite pe orice măsură individuală sau pe orice tip de acțiune, pentru a se asigura echilibrul dintre diferitele măsuri.

(5)   Prin derogare de la articolul 34 alineatul (2), în 2020, statele membre pot, de asemenea, autoriza organizațiile de producători să își suspende programele operaționale, în întregime sau parțial, pentru anul 2020.

(6)   În ceea ce privește anul 2020, ajutoarele primite pentru acțiunile eligibile desfășurate înainte de încetarea programului operațional nu se recuperează dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la articolul 36 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2017/891 și dacă încetarea programului operațional a fost legată de pandemia de COVID-19 și a avut loc din motive care nu au ținut de responsabilitatea și controlul organizației de producători în cauză.

(7)   Prin derogare de la articolul 36 alineatul (3), asistența financiară din partea Uniunii pentru angajamentele multianuale, precum acțiunile de protecție a mediului, în cazul cărora obiectivele pe termen lung și beneficiile preconizate nu pot fi realizate în 2020 din cauza întreruperii angajamentelor respective în 2020 din motive legate de pandemia de COVID-19, nu se recuperează și nu se rambursează către FEGA.

(8).   Prin derogare de la articolul 48 alineatul (3) primul paragraf, în 2020, măsurile de nerecoltare se pot aplica în cazul în care, de pe suprafața respectivă, în cursul ciclului de producție normal, a fost obținută producție comercială. Prin derogare de la articolul 48 alineatul (3) al patrulea paragraf, în 2020, recoltarea înainte de coacere și nerecoltarea se pot aplica aceluiași produs și aceleiași suprafețe.

(9)   Prin derogare de la articolul 54 litera (b) și de la articolul 58 alineatul (3), raportul aferent exercițiului de evaluare efectuat în 2020 este comunicat Comisiei până la 30 iunie 2021.

(10)   Prin derogare de la articolul 59 alineatele (1) și (4), dacă, în 2020, din motive legate de pandemia de COVID-19, o organizație de producători nu poate lua măsuri corective în perioadele de timp stabilite în scopul respectiv, statele membre pot prelungi perioadele respective, cu depășirea celor patru luni menționate la articolul 59 alineatele (1) și (4).

(11)   Prin derogare de la articolul 59 alineatul (1), dacă, în 2020, din motive legate de pandemia de COVID-19, o organizație de producători nu îndeplinește criteriile de recunoaștere legate de cerințele de la articolul 5, statele membre nu suspendă plățile ajutoarelor către organizația de producători în cauză.

(12)   Prin derogare de la articolul 59 alineatul (2), dacă, în 2020, o organizație de producători nu poate lua măsuri corective în timpul suspendării recunoașterii din motive legate de pandemia de COVID-19, statele membre pot prelungi perioada de timp stabilită pentru luarea măsurilor corective respective, prelungind perioada de 12 luni de la data primirii de către organizația de producători în cauză a scrisorii de avertizare, dar fără a depăși data de 31 decembrie 2020.

(13)   Prin derogare de la articolul 59 alineatul (2) al doilea paragraf, reducerea cu 2 % a cuantumului anual al ajutoarelor pentru fiecare lună calendaristică sau pentru fiecare parte a unei luni calendaristice în cursul căreia este suspendată recunoașterea unei organizații de producători nu se aplică dacă organizația de producători respectivă nu a putut lua măsuri corective în anul 2020 din motive legate de pandemia de COVID-19.

(14)   Prin derogare de la articolul 59 alineatul (5), reducerea cu 1 % a cuantumului anual al ajutoarelor pentru fiecare lună calendaristică sau pentru fiecare parte a unei luni calendaristice nu se aplică dacă organizația de producători nu a putut lua măsuri corective în anul 2020 din motive legate de pandemia de COVID-19.

(15)   Prin derogare de la articolul 59 alineatul (6) primul paragraf, anul 2020 nu este luat în calcul la stabilirea respectării valorii minime sau a volumului minim al producției comercializate în conformitate cu articolul 154 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

(16)   Prin derogare de la articolul 61 alineatul (6), dacă programul operațional se încheie în anul 2020 și dacă, în anul 2020, din motive legate de pandemia de COVID-19, nu au fost îndeplinite condițiile menționate la articolul 33 alineatul (5) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, nu se reduce cuantumul total al sprijinului pentru ultimul an al programului operațional.

TITLUL II

VIN

Articolul 2

Derogări temporare de la Regulamentul delegat (UE) 2016/1149

(1)   Prin derogare de la articolul 22 din Regulamentul delegat (UE) 2016/1149, în 2020, recoltarea înainte de coacere poate fi aplicată pentru aceeași parcelă timp de doi sau mai mulți ani consecutivi.

(2)   Prin derogare de la articolul 26 din Regulamentul delegat (UE) 2016/1149, în cazuri legate de pandemia de COVID-19 și dacă beneficiarii solicită acest lucru cel târziu la 15 octombrie 2020, statele membre pot prelungi cu 12 luni perioada de acordare a sprijinului pentru constituirea de fonduri mutuale pentru operațiunile în cazul cărora perioada de acordare a sprijinului s-a încheiat în 2019.

(3)   Prin derogare de la articolul 53 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1149, în cazuri justificate în mod corespunzător legate de pandemia de COVID-19, statele membre pot permite ca modificările efectuate cel târziu la 15 octombrie 2020 să fie puse în aplicare fără aprobare prealabilă, cu condiția ca acestea să nu afecteze eligibilitatea niciunei părți a operațiunii și obiectivele generale ale acesteia și cu condiția ca valoarea totală a sprijinului aprobat pentru operațiune să nu fie depășită. Beneficiarii notifică aceste modificări autorității competente până la termenele-limită stabilite de statele membre.

(4)   Prin derogare de la articolul 53 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1149, în cazuri justificate în mod corespunzător legate de pandemia de COVID-19, statele membre pot permite ca beneficiarii să prezinte modificări care sunt efectuate cel târziu la 15 octombrie 2020 și care modifică obiectivul operațiunii globale deja aprobat în temeiul măsurilor menționate la articolele 45, 46, 50 și 51 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, cu condiția să fie finalizate eventualele acțiuni individuale care fac parte dintr-o operațiune globală. Beneficiarii notifică aceste modificări autorității competente până la termenele-limită stabilite de statele membre și solicită aprobarea prealabilă a autorității competente.

(5)   Prin derogare de la articolul 54 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1149, dacă, în conformitate cu alineatul (3) al prezentului articol, autorității competente i-a fost notificată o modificare a unei operațiuni deja aprobate, se efectuează plata sprijinului pentru acțiunile individuale care au fost deja puse în aplicare în cadrul respectivei operațiuni, dacă aceste acțiuni au fost puse în aplicare integral și au făcut obiectul unor controale administrative și, după caz, al unor controale la fața locului, în conformitate cu capitolul IV secțiunea 1 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/1150 al Comisiei (5).

(6)   Prin derogare de la articolul 54 alineatul (4) al treilea, al patrulea, al cincilea și al șaselea paragraf din Regulamentul delegat (UE) 2016/1149, în cazul cererilor de plată depuse cel târziu la 15 octombrie 2020, dacă, din motive legate de pandemia de COVID-19, operațiunile pentru care se acordă sprijin în temeiul articolelor 46 și 47 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 nu sunt aplicate pe întreaga suprafață pentru care s-a solicitat sprijin, statele membre calculează sprijinul care urmează a fi acordat pe baza suprafeței stabilite prin controalele la fața locului după punerea în aplicare.

TITLUL III

DISPOZIȚII FINALE

Articolul 3

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 4 mai 2020.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN

(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 549.

(2)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

(3)  Regulamentul delegat (UE) 2017/891 al Comisiei din 13 martie 2017 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate, de completare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sancțiunile care trebuie aplicate în sectoarele menționate și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei (JO L 138, 25.5.2017, p. 4).

(4)  Regulamentul delegat (UE) 2016/1149 al Comisiei din 15 aprilie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește programele naționale de sprijin în sectorul vitivinicol și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 555/2008 al Comisiei (JO L 190, 15.7.2016, p. 1).

(5)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/1150 al Comisiei din 15 aprilie 2016 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește programele naționale de sprijin în sectorul vitivinicol (JO L 190, 15.7.2016, p. 23).

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.