de autorizare a introducerii pe piață a pudrei de izomaltuloză ca aliment nou și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind alimentele noi, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1852/2001 al Comisiei (1), în special articolul 12 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) 2015/2283 prevede că doar alimentele noi autorizate și incluse în lista cu alimente noi a Uniunii pot fi introduse pe piața Uniunii.

(2)

În temeiul articolului 8 din Regulamentul (UE) 2015/2283, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei (2) a stabilit o listă cu alimente noi a Uniunii.

(3)

La 30 aprilie 2018, societatea Evonik Operations GmbH (denumită în continuare „solicitantul”) a transmis Comisiei o cerere, în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283, în vederea introducerii siropului de izomaltuloză (uscată) pe piața Uniunii ca aliment nou. Solicitantul a cerut ca alimentul nou să fie utilizat ca înlocuitor al zaharozei în toate alimentele destinate populației generale, cu excepția formulelor de început și a formulelor de continuare, a preparatelor pe bază de cereale și a alimentelor pentru copii, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

(4)

La 21 martie 2019, Comisia a solicitat Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare „autoritatea”) să efectueze o evaluare a siropului de izomaltuloză (uscată) ca aliment nou.

(5)

La 29 noiembrie 2023, autoritatea a adoptat un aviz științific intitulat „Siguranța siropului de izomaltuloză (uscată) ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283” (4), în conformitate cu articolul 11 din Regulamentul (UE) 2015/2283.

(6)

În avizul său științific, autoritatea a concluzionat că alimentul nou, siropul de izomaltuloză (uscată), este sigur în condițiile de utilizare propuse. Prin urmare, avizul științific al autorității conține suficiente motive pentru a se stabili că pudra de izomaltuloză, în condițiile propuse de utilizare, îndeplinește condițiile de introducere pe piață în conformitate cu articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283. Întrucât alimentul nou este sub formă de pulbere, Comisia este de părere că denumirea mai adecvată care reflectă adevărata natură a alimentului ar trebui să fie pudra de izomaltuloză.

(7)

Este necesar ca pudra de izomaltuloză să fie inclusă în lista cu alimente noi a Uniunii prevăzută în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. Prin urmare, este necesar ca anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 să fie modificată în consecință.

(8)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)   Pudra de izomaltuloză este autorizată pentru a fi introdusă pe piața Uniunii.

Pudra de izomaltuloză trebuie inclusă în lista cu alimente noi a Uniunii prevăzută în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470.

(2)   Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 6 iunie 2024.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN

(1)   JO L 327, 11.12.2015, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/2283/oj.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei din 20 decembrie 2017 de stabilire a listei cu alimente noi a Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului privind alimentele noi (JO L 351, 30.12.2017, p. 72, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj).

(3)  Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale și înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății și de abrogare a Directivei 92/52/CEE a Consiliului, a Directivelor 96/8/CE, 1999/21/CE, 2006/125/CE și 2006/141/CE ale Comisiei, a Directivei 2009/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Regulamentelor (CE) nr. 41/2009 și (CE) nr. 953/2009 ale Comisiei (JO L 181, 29.6.2013, p. 35, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/609/2023-03-21).

(4)   EFSA Journal. 2024;22:e8491.

ANEXĂ

Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 se modifică după cum urmează:

1.

În tabelul 1 (Alimente noi autorizate), se introduce următoarea rubrică:

Aliment nou autorizat

Condițiile în care poate fi utilizat alimentul nou

Cerințe specifice suplimentare privind etichetarea

Alte cerințe

Protecția datelor

Pudră de izomaltuloză

Categorie specifică de alimente

Niveluri maxime

1.

Denumirea alimentului nou menționat pe eticheta produselor alimentare care îl conțin este «pudră de izomaltuloză».

2.

Denumirea alimentului nou de pe etichetă trebuie să fie însoțită de mențiunea «Izomaltuloza este o sursă de glucoză și fructoză».”

  

Toate produsele alimentare, cu excepția alimentelor și băuturilor destinate în mod specific sugarilor și copiilor de vârstă mică

 

2.

În tabelul 2 (Specificații), se introduce următoarea rubrică:

Aliment nou autorizat

Specificații

Pudră de izomaltuloză

Descriere/Definiție:

Alimentul nou este pudra de izomaltuloză obținută din zaharoză printr-un proces microbiologic care utilizează Serratia plymuthica. Conținutul de substanță uscată este un amestec de monozaharide și dizaharide, compus în principal din izomaltuloză (≥ 75 %) și trehaloză (≤ 13 %) și, într-o mică măsură, glucoză, fructoză, zaharoză și oligozaharide (urme).

Caracteristici/compoziție:

Izomaltuloză (% SU): ≥ 75

Trehaloză (% SU): ≤ 13

Glucoză (% SU): ≤ 3

Fructoză (% SU): ≤ 4

Zaharoză (% SU): ≤ 5

Umiditate (%): ≤ 7

Cenușă (%): ≤ 0,05

Proteine (%): < 0,1

Identitatea chimică a izomaltulozei:

Denumirea chimică (IUPAC): α-D-glucopiranozil-(1 → 6)-D-fructofuranoză

Denumire comună: Izomaltuloză

Numărul CAS: 13718–94-0

Formula moleculară: C12H22O11

Masa moleculară: 342,30 g/mol

Identitatea chimică a trehalozei:

Denumirea chimică (IUPAC): α-D-glucopiranozil- (1 → 1) -D-fructofuranoză

Denumire comună: Trehaloză

Numărul CAS: 51411–23-5

Formula moleculară: C12H22O11

Masa moleculară: 342,30 g/mol

Metale grele:

Plumb (mg/kg): ≤ 0,1

Criterii microbiologice:

Număr total de microorganisme aerobe: < 100 UFC/g

Număr total de drojdii și mucegaiuri: < 100 UFC/g

E. coli: < 10 UFC/g

Enterobacterii: < 100 UFC/g

Salmonella: nedetectate în 25 g

UFC: unități formatoare de colonii

SU: substanță uscată”

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/1611/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.