de autorizare a introducerii pe piață ca aliment nou a beta-glucanului obținut din microalga Euglena gracilis și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind alimentele noi, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1852/2001 al Comisiei (1), în special articolul 12 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) 2015/2283 prevede că doar alimentele noi autorizate și incluse în lista cu alimente noi a Uniunii pot fi introduse pe piața Uniunii.

(2)

În conformitate cu articolul 8 din Regulamentul (UE) 2015/2283, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei (2) a stabilit o listă a Uniunii cu alimente noi.

(3)

La 15 august 2019, societatea Kemin Foods L.C. (denumit în continuare „solicitantul”) a transmis Comisiei o cerere, în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283, în vederea introducerii pe piața Uniunii ca aliment nou a beta-glucanului obținut din microalga Euglena gracilis (paramilon). Solicitantul a cerut ca beta-glucanul din microalga Euglena gracilis (paramilon) să fie utilizat într-o serie de produse alimentare, după cum urmează: batoanele de cereale, înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății, astfel cum sunt definiți în Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (3), suplimentele alimentare, astfel cum sunt definite în Directiva 2002/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului (4), iaurt, băuturile pe bază de sucuri de fructe și/sau legume, băuturile răcoritoare și înlocuitorii de masă pentru controlul greutății (ca băuturi). Ulterior, la 25 ianuarie 2024, solicitantul a modificat cererea inițială din cerere privind utilizarea beta-glucanului obținut din microalga Euglena gracilis pentru a exclude utilizarea în iaurt, în băuturile pe bază de iaurt, în băuturile pe bază de sucuri de fructe și/sau de legume, în băuturile răcoritoare și în înlocuitorii de masă pentru controlul greutății (ca băuturi). Solicitantul a modificat, de asemenea, cererea inițială din cerere privind utilizarea beta-glucanului din microalga Euglena gracilis în suplimentele alimentare pentru a exclude sugarii și copiii cu vârsta sub trei ani.

(4)

La 15 august 2019, solicitantul a înaintat, de asemenea, Comisiei o cerere de protecție a datelor care fac obiectul unui drept de proprietate, și anume studii de fermentație in vitro (5), un test de mutație inversă pe bacterii (6), un test in vivo de micronucleu (7), un studiu de toxicitate acută pe șobolani (8), un studiu de 14 zile privind toxicitatea alimentară/palatabilitatea la șobolani (9), un studiu de toxicitate de 90 de zile pe șobolani (10), un trial clinic de 90 de zile (11), o analiză a dimensiunii particulelor (12), caracterizarea și compararea paramilonului cu produsele din drojdie (13), un studiu privind efectul măcinării mecanice asupra structurii paramilonului și dimensiunea particulelor (14), rapoarte de stabilitate (15), un test de micronucleu pe eritrocite de mamifere (16) și un studiu de toxicitate orală cu doză repetată (90 de zile) la șobolani (17).

(5)

La 23 aprilie 2021, Comisia a solicitat Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare „autoritatea”) să efectueze o evaluare a beta-glucanului obținut din microalga Euglena gracilis ca aliment nou.

(6)

La 28 martie 2023, autoritatea a adoptat un aviz științific intitulat „Siguranța paramilonului ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283” (18), în conformitate cu articolul 11 din Regulamentul (UE) 2015/2283.

(7)

În avizul său științific, autoritatea a concluzionat că alimentul nou, beta-glucan obținut din microalga Euglena gracilis, este sigur în condițiile de utilizare propuse. Prin urmare, avizul științific respectiv conține suficiente motive pentru a se stabili că, în condițiile de utilizare propuse, beta-glucanul obținut din microalga Euglena gracilis îndeplinește condițiile de introducere pe piață în conformitate cu articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283.

(8)

În avizul său științific, autoritatea a remarcat, de asemenea, că concluzia sa privind siguranța alimentului nou s-a bazat pe datele privind compoziția [analiza dimensiunii particulelor, studiul privind efectul măcinării mecanice asupra structurii paramilonului și dimensiunea particulelor (anexa D), rapoartele de stabilitate (anexa E), un raport privind microscopia electronică de transmisie (anexa D)], un studiu de toxicitate subcronică de 90 de zile (anexa I, Eurofins Advinus Limited, 2020, nepublicat) fără de care nu ar fi putut evalua alimentul nou și nu ar fi putut ajunge la concluzia sa.

(9)

Comisia a cerut solicitantului să clarifice suplimentar justificarea deținerii dreptului său de proprietate asupra datelor și studiilor respective și să clarifice pretenția sa privind deținerea unui drept exclusiv de a face trimiteri la datele și studiile respective în conformitate cu articolul 26 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2015/2283.

(10)

Solicitantul a declarat că deținea drepturi de proprietate și drepturi exclusive de trimitere la analiza dimensiunii particulelor, la studiul privind efectul rectificării mecanice asupra structurii paramilonului și a dimensiunii particulelor (anexa D), la rapoartele de stabilitate (anexa E), la un raport privind microscopia electronică de transmisie (anexa D) și la studiul de toxicitate orală la doză repetată (90 de zile) la șobolani (anexa I, Eurofins Advinus Limited, 2020, nepublicat) și că părțile terțe nu pot accesa, utiliza sau face trimitere în mod legal la datele respective.

(11)

Comisia a evaluat toate informațiile furnizate de solicitant și a considerat că acestea au justificat în mod suficient îndeplinirea cerințelor prevăzute la articolul 26 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2015/2283. Prin urmare, analiza dimensiunii particulelor, studiul privind efectul rectificării mecanice asupra structurii paramilonului și a dimensiunii particulelor (anexa D), rapoartele de stabilitate (anexa E), raportul privind microscopia electronică de transmisie (anexa D) și studiul de toxicitate orală la doză repetată (90 de zile) la șobolani (anexa I, Eurofins Advinus Limited, 2020, nepublicat) ar trebui să fie protejate în conformitate cu articolul 27 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283. În consecință, numai solicitantul trebuie să fie autorizat să introducă beta-glucanul obținut din microalga Euglena gracilis pe piața din Uniune pe o perioadă de cinci ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.

(12)

Cu toate acestea, restricționarea autorizării beta-glucan obținut din microalga Euglena gracilis și a trimiterilor la datele relevante incluse în dosarul solicitantului în sensul utilizării exclusive de către acesta nu împiedică alți solicitanți să solicite o autorizație de introducere pe piață a aceluiași aliment nou, cu condiția ca cererea lor să se bazeze pe informații obținute în mod legal, care să susțină autorizarea.

(13)

Este adecvat ca includerea beta-glucanului obținut din microalga Euglena gracilis ca aliment nou în lista cu alimente noi a Uniunii să conțină informațiile menționate la articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2283. În acest sens, în conformitate cu condițiile de utilizare a suplimentelor alimentare care conțin beta-glucan obținut din microalga Euglena gracilis, astfel cum au fost propuse de solicitant și evaluate de autoritate, este necesar să se informeze consumatorii printr-o etichetare adecvată cu privire la utilizările suplimentelor alimentare care conțin beta-glucan din microalga Euglena gracilis.

(14)

Beta-glucanul obținut din microalga Euglena gracilis ar trebui să fie inclus în lista cu alimente noi a Uniunii prevăzută în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. Prin urmare, anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 ar trebui modificată în consecință.

(15)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

1.   Beta-glucanul obținut din microalga Euglena gracilis este autorizat pentru a fi introdus pe piață în Uniune.

Beta-glucanul obținut din microalga Euglena gracilis ar trebui să fie inclus în lista cu alimente noi a Uniunii prevăzută în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470.

2.   Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Numai societatea Kemin Foods L.C. (19) este autorizată să introducă pe piața Uniunii alimentul nou menționat la articolul 1, pentru o perioadă de cinci ani de la 30 aprilie 2024, cu excepția cazului în care un solicitant ulterior obține o autorizație pentru alimentul nou respectiv fără a face trimitere la datele științifice protejate în temeiul articolului 3 sau cu acordul Kemin Foods L.C.

Articolul 3

Datele științifice conținute în dosarul de cerere și care îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 26 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2015/2283 nu se utilizează în beneficiul unui solicitant ulterior pentru o perioadă de cinci ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament fără acordul Kemin Foods L.C.

Articolul 4

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 9 aprilie 2024.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN

(1)   JO L 327, 11.12.2015, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/2283/oj.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei din 20 decembrie 2017 de stabilire a listei cu alimente noi a Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului privind alimentele noi (JO L 351, 30.12.2017, p. 72, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj).

(3)  Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale și înlocuitorii totali ai dietei în scop de control al greutății și de abrogare a Directivei 92/52/CEE a Consiliului, a Directivelor 96/8/CE, 1999/21/CE, 2006/125/CE și 2006/141/CE ale Comisiei, a Directivei 2009/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Regulamentelor (CE) nr. 41/2009 și (CE) nr. 953/2009 ale Comisiei (JO L 181, 29.6.2013, p. 35, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/609/oj).

(4)  Directiva 2002/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 10 iunie 2002 referitoare la apropierea legislațiilor statelor membre privind suplimentele alimentare (JO L 183, 12.7.2002, p. 51, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2002/46/oj).

(5)  Kemin Corporation (2016).

(6)  Product Safety Labs (2015a).

(7)  Product Safety Labs (2015b).

(8)  Product Safety Labs (2014).

(9)  Product Safety Labs (2015c).

(10)  Product Safety Labs (2015d).

(11)  Kemin Foods (2019).

(12)  CoAs Particle Size in Annex D (Product Batch Data and Analytical Methods).

(13)  Annex D – Kemin (2017).

(14)  Annex D – Kemin Foods (2021).

(15)  Stability Accelerated Long-term, Stability_Capsule, Stability_Retort, pH Stability report in Annex E (Stability reports).

(16)  Annex I – Eurofins Advinus Limited, 2019.

(17)  Annex I – Eurofins Advinus Limited, 2020.

(18)   EFSA Journal 2023;21(5):7995.

(19)  1900 Scott Avenue, Des Moines, IA 50317, Statele Unite.

ANEXĂ

Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 se modifică după cum urmează:

1.

În tabelul 1 (Alimente noi autorizate), se introduce următoarea rubrică:

Alimente noi autorizate

Condițiile în care poate fi utilizat alimentul nou

Cerințe specifice suplimentare privind etichetarea

Alte cerințe

Protecția datelor

Beta-glucan obținut din microalga Euglena gracilis

Categorie specifică de alimente

Niveluri maxime

Denumirea alimentului nou menționată pe eticheta produselor alimentare care îl conțin este «beta-glucan obținut din microalga Euglena gracilis»

 

Autorizat la 30 aprilie 2024. Această includere se bazează pe dovezi științifice și date științifice care fac obiectul unui drept de proprietate, protejate în conformitate cu articolul 26 din Regulamentul (UE) 2015/2283.

Solicitant: Kemin Foods L.C., 1900 Scott Avenue, Des Moines, IA 50317, Statele Unite. Pe perioada protecției datelor, se autorizează introducerea pe piața Uniunii a alimentului nou denumit beta-glucan obținut din microalga Euglena gracilis numai de către Kemin Foods L.C., cu excepția cazului în care un solicitant ulterior obține autorizația pentru alimentul nou fără a face trimitere la dovezile științifice sau la datele științifice care fac obiectul unui drept de proprietate, care sunt protejate în conformitate cu articolul 26 din Regulamentul (UE) 2015/2283, sau cu acordul Kemin Foods L.C.

Data de încheiere a protecției datelor: 30 aprilie 2029.”

Batoane din cereale

670 mg/100 g

Înlocuitori ai unei diete totale pentru controlul greutății, astfel cum sunt definiți în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

600 mg/zi

Suplimente alimentare, astfel cum sunt definite în Directiva 2002/46/CE, cu excepția suplimentelor alimentare pentru sugari și copii de vârstă mică

100 mg/zi pentru copii între 3 și 9 ani

150 mg/zi pentru copiii cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani

200 mg/zi pentru adulți

1.

Denumirea alimentului nou menționată pe eticheta produselor alimentare care îl conțin este «beta-glucan obținut din microalga Euglena gracilis»

2.

Etichetarea suplimentelor alimentare care conțin alimentul nou trebuie să conțină o mențiune conform căreia acestea ar trebui să fie consumate numai de persoane cu vârsta peste 3 ani/peste 9 ani/adulți, în funcție de grupa de vârstă căreia îi este destinat produsul.

2.

În tabelul 2 (Specificații), se introduce următoarea rubrică:

Alimente noi autorizate

Specificații

Beta-glucan obținut din microalga Euglena gracilis

Descriere/definiție:

Alimentul nou, beta-glucanul obținut din microalga Euglena gracilis (paramilon), este un polimer de beta-1,3-glucan liniar, neramificat, derivat din microalga Euglena gracilis nemodificată genetic.

Alimentul nou este produs prin fermentare, urmată de ajustarea pH-ului și omogenizarea pentru eliberarea granulelor de beta-glucan. Granulele sunt izolate prin decantare și spălare și, ulterior, acidificate și filtrate. După uscare, produsul este măcinat. Procesul include condiții precum un pH alcalin și o etapă de încălzire letală a microalgei pentru a asigura absența celulelor viabile de Euglena gracilis în alimentul nou.

Caracteristici/compoziție:

Aspect: pudră de culoare albicioasă

Beta-glucan (*): (%) ≥ 95 (*1)

Umiditate (%): ≤ 6

Cenușă (%): ≤ 1

Metale grele:

Plumb (mg/kg): ≤ 0,5

Cadmiu (mg/kg): ≤ 0,5

Mercur (mg/kg): ≤ 0,05

Arsen (mg/kg): ≤ 0,02

Criterii microbiologice:

Numărul total de microorganisme aerobe (CFU/g): ≤ 3 000

Numărul total de drojdii și mucegaiuri (CFU/g): ≤ 100

Coliforme (MPN/g): ≤ 30

Escherichia coli: Nedetectată în 10 g

Staphyilococcus aureus: Nedetectat în 10 g

Salmonella spp.: Nedetectată în 25 g

Listeria monocytogenes: Nedetectată în 25 g

UFC: Unități formatoare de colonii, NMP: numărul cel mai probabil.

(*1)  (*) Exprimate ca fibre alimentare totale.”

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/1046/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.