de autorizare a introducerii pe piață a fructelor cu coajă lemnoasă uscate de Canarium indicum L. ca aliment tradițional provenit dintr-o țară terță și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind alimentele noi, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1852/2001 al Comisiei (1), în special articolul 15 alineatul (4),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) 2015/2283 prevede că doar alimentele noi autorizate și incluse în lista cu alimente noi a Uniunii pot fi introduse pe piața Uniunii. Pe baza definiției prevăzute la articolul 3 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul (UE) 2015/2283, alimentele tradiționale provenite dintr-o țară terță sunt considerate alimente noi.

(2)

În temeiul articolului 8 din Regulamentul (UE) 2015/2283, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei (2) a stabilit o listă cu alimente noi a Uniunii.

(3)

La 26 martie 2020, societatea Kawanasi Sehat Dasacatur, PT (denumită în continuare „solicitantul”) a prezentat Comisiei o notificare, în conformitate cu articolul 14 din Regulamentul (UE) 2015/2283, cu privire la intenția sa de a introduce fructele cu coajă lemnoasă uscate de Canarium indicum L. („nuci Kenari”) pe piața Uniunii ca aliment tradițional provenit dintr-o țară terță. Solicitantul a cerut ca produsul alimentar în cauză să fie utilizat ca atare sau adăugat ca ingredient în cereale și produse de panificație, produse de cofetărie, gustări și preparate alimentare destinate populației generale.

(4)

Notificarea îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 14 din Regulamentul (UE) 2015/2283. În special, datele prezentate de solicitant demonstrează că fructele cu coajă lemnoasă uscate de Canarium indicum L. au un istoric de utilizare alimentară în condiții de siguranță în regiunea Spice Islands din Indonezia.

(5)

În temeiul articolului 15 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283, la 13 iunie 2022, Comisia a transmis notificarea valabilă statelor membre și Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare „autoritatea”).

(6)

Nici statele membre, nici autoritatea nu au transmis Comisiei obiecții privind siguranța, motivate corespunzător, referitoare la introducerea pe piață în Uniune a produsului alimentar vizat, în termenul prevăzut la articolul 15 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2015/2283.

(7)

La 11 noiembrie 2022, autoritatea și-a publicat „Raportul tehnic privind notificarea fructelor cu coajă lemnoasă de Canarium indicum L. ca aliment tradițional provenit dintr-o țară terță în conformitate cu articolul 14 din Regulamentul (UE) 2015/2283” (3). În raportul respectiv, autoritatea a concluzionat că datele disponibile privind compoziția și istoricul utilizării solicitate a fructelor uscate cu coajă lemnoasă de Canarium indicum L. nu ridică probleme de siguranță.

(8)

În raportul său, autoritatea a remarcat, de asemenea, pe baza unor dovezi publicate limitate privind alergia alimentară la fructele cu coajă lemnoasă de Canarium indicum L., că pot apărea reacții alergice după consumul de fructe cu coajă lemnoasă de Canarium indicum L. În special, studiile au demonstrat reactivitatea încrucișată între fructele cu coajă lemnoasă de Canarium indicum L. și alune, caju și fistic. Este important ca informațiile privind prezența produselor alimentare care pot provoca reacții alergice să fie furnizate în mod clar, pentru a le permite consumatorilor să aleagă în cunoștință de cauză produse sigure pentru sănătatea lor. Prin urmare, este indicat ca fructele cu coajă lemnoasă de Canarium indicum L. puse la dispoziția consumatorilor să fie etichetate în mod corespunzător, în conformitate cu cerințele articolului 9 din Regulamentul (UE) 2015/2283 și în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (4).

(9)

Prin urmare, Comisia trebuie să autorizeze introducerea pe piața Uniunii a fructelor cu coajă lemnoasă uscate de Canarium indicum L. ca aliment tradițional provenit dintr-o țară terță și să actualizeze în consecință lista cu alimente noi a Uniunii.

(10)

Fructele cu coajă lemnoasă uscate de Canarium indicum L. trebuie incluse ca aliment tradițional provenit dintr-o țară terță în lista cu alimente noi a Uniunii prevăzută în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. Prin urmare, anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 trebuie modificată în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)   Fructele cu coajă lemnoasă uscate de Canarium indicum L. sunt autorizate pentru a fi introduse pe piață în Uniune.

Fructele cu coajă lemnoasă uscate de Canarium indicum L. sunt incluse ca aliment tradițional provenit dintr-o țară terță în lista cu alimente noi a Uniunii prevăzută în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470.

(2)   Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 22 martie 2023.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN

(1)  JO L 327, 11.12.2015, p. 1.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei din 20 decembrie 2017 de stabilire a listei cu alimente noi a Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului privind alimentele noi (JO L 351, 30.12.2017, p. 72).

(3)  Materiale conexe ale EFSA 2022:EN-7640.

(4)  Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei (JO L 304, 22.11.2011, p. 18).

ANEXĂ

Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 se modifică după cum urmează:

1.

În tabelul 1 (Alimente noi autorizate), se introduce următoarea rubrică:

Aliment nou autorizat

Condițiile în care poate fi utilizat alimentul nou

Cerințe specifice suplimentare privind etichetarea

Alte cerințe

Fructe cu coajă lemnoasă uscate de Canarium indicum L. (nuci Kenari) (aliment tradițional provenit dintr-o țară terță)

Categorie specifică de alimente

Niveluri maxime (g/100 g)

1.

Denumirea alimentului tradițional de pe eticheta produselor alimentare care îl conțin este «nuci Kenari (Canarium indicum)».

2.

Etichetarea produselor alimentare care conțin fructe cu coajă lemnoasă uscate de Canarium indicum L. trebuie să includă o mențiune care să indice că fructele cu coajă lemnoasă pot provoca reacții alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la alune, caju și fistic. Mențiunea de mai sus trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor sau, în absența unei liste de ingrediente, în imediata apropiere a denumirii alimentului.”

 

Nespecificate

 

2.

În tabelul 2 (Specificații), se introduce următoarea rubrică:

Alimente noi autorizate

Specificații

Fructe cu coajă lemnoasă uscate de Canarium indicum L. (nuci Kenari) (aliment tradițional provenit dintr-o țară terță)

Descriere/Definiție:

Alimentul tradițional este constituit din fructe cu coajă lemnoasă Kenari uscate prelucrate. Termenul „nuci Kenari” se referă la sâmburii de fructe Kenari coapte, cunoscute din punct de vedere științific sub denumirea de Canarium indicum L. (sau Canarium amboinense Hochr.; familia: Burseraceae).

Componență:

 

Cenuși: ≤ 5 (g/100 g)

 

Umiditate: ≤ 6 (g/100 g)

 

Proteine: 12,8-14,4 g/100 g

 

Carbohidrați: 11,0-16,4 g/100 g

 

Grăsime: 59,3-66,3 g/100 g

 

Fibre alimentare: 4,4-9,8 g/100 g

Criterii microbiologice:

 

Număr de microorganisme aerobe: ≤ 5,0 × 103 CFU/g

 

Coliforme: < 3 NCP/g

 

E. coli: < 3 NCP/g

 

Drojdii și mucegaiuri: < 10 UFC/g

 

Salmonella: Absență în 25 g

 

Staphylococcus aureus: (absență/25 g)

 

Listeria monocytogenes: (absență/25 g)

 

Aflatoxine

 

Aflatoxină B1: ≤ 2 mcg/kg

 

Aflatoxine (sumă de B1, B2, G1, G2): ≤ 4 mcg/kg

 

Dioxine și PCB-uri asemănătoare dioxinelor

 

Suma dioxinelor: ≤ 0,75 pg/g de grăsime

 

Sumă de dioxine și de PCB-uri asemănătoare dioxinelor: ≤ 1,5 pg/g de grăsime

 

Metale grele:

 

Cadmiu (Cd): ≤ 0,02 mg/kg

 

Plumb (Pb): ≤ 0,07 mg/kg

CFU: unități formatoare de colonii”

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.