de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 în ceea ce privește condițiile de utilizare a alimentului nou galacto-oligozaharidă

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind alimentele noi, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1852/2001 al Comisiei (1) în special articolul 12,

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) 2015/2283 prevede că doar alimentele noi autorizate și incluse în lista cu alimente noi a Uniunii pot fi introduse pe piața Uniunii.

(2)

În conformitate cu articolul 8 din Regulamentul (UE) 2015/2283, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei (2) a stabilit o listă a Uniunii cu alimentele noi autorizate.

(3)

Lista Uniunii prevăzută în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 include galacto-oligozaharida ca aliment nou autorizat.

(4)

În temeiul articolului 5 din Regulamentul (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului (3), s-a autorizat introducerea pe piață a galacto-oligozaharidei ca aliment nou pentru a fi utilizat într-o serie de produse alimentare, inclusiv formulele de început și formulele de continuare, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (4).

(5)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/900 (5) a autorizat o modificare a condițiilor de utilizare a alimentului nou galacto-oligozaharidă. În special, nivelul de utilizare a alimentului nou galacto-oligozaharidă în suplimentele alimentare, astfel cum este definit în Directiva 2002/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului (6), a fost mărit de la 0,333 kg galacto-oligozaharidă/kg de supliment alimentar (33,3 %) la 0,450 kg galacto-oligozaharidă/kg de supliment alimentar (45,0 %) pentru populația generală, cu excepția sugarilor și a copiilor de vârstă mică.

(6)

La 19 noiembrie 2019, societatea Dairy Crest Ltd, care își desfășoară activitatea comercială sub denumirea Saputo Dairy UK, (denumită în continuare „solicitantul”) a înaintat Comisiei o cerere în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283 pentru a modifica condițiile de utilizare a alimentului nou „galacto-oligozaharidă”. Solicitantul a cerut extinderea utilizării galacto-oligozaharidei la produsele de cofetărie pe bază de lapte, la brânzeturi și brânză topită, la unt și la produsele tartinabile destinate populației generale.

(7)

În conformitate cu articolul 10 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2283, Comisia a consultat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare „autoritatea”) la data de 21 decembrie 2020, solicitându-i să emită un aviz științific prin efectuarea unei evaluări a extinderii propuse a utilizării alimentului nou galacto-oligozaharidă.

(8)

La 14 septembrie 2021, autoritatea a adoptat avizul științific „Siguranța extinderii utilizării galacto-oligozaharidelor ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283” (7) în conformitate cu cerințele prevăzute la articolul 11 din Regulamentul (UE) 2015/2283.

(9)

În avizul său științific, autoritatea a concluzionat că alimentul nou care este compus în proporție de ≥ 57 % din substanța uscată de galacto-oligozaharidă, din lactoză și zaharidele aferente este sigur în cadrul extinderii propuse a utilizării la produsele de cofetărie pe bază de lapte, la brânzeturi și brânză topită, la unt și la produsele tartinabile și, prin urmare, este adecvat să se modifice condițiile de utilizare a galacto-oligozaharidei.

(10)

Informațiile furnizate în cerere și în avizul autorității oferă suficiente motive pentru a se stabili că modificările propuse ale condițiilor de utilizare a alimentului nou sunt în conformitate cu articolul 9 și cu articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283 și trebuie să fie aprobate.

(11)

Prin urmare, anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 trebuie modificată în consecință.

(12)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 28 aprilie 2022.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN

(1)  JO L 327, 11.12.2015, p. 1.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei din 20 decembrie 2017 de stabilire a listei cu alimente noi a Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului privind alimentele noi (JO L 351, 30.12.2017, p. 72).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 ianuarie 1997 privind alimentele și ingredientele alimentare noi (JO L 43, 14.2.1997, p. 1).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale și înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății și de abrogare a Directivei 92/52/CEE a Consiliului, a Directivelor 96/8/CE, 1999/21/CE, 2006/125/CE și 2006/141/CE ale Comisiei, a Directivei 2009/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Regulamentelor (CE) nr. 41/2009 și (CE) nr. 953/2009 ale Comisiei (JO L 181, 29.6.2013, p. 35).

(5)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/900 al Comisiei din 3 iunie 2021 de autorizare a unei modificări a condițiilor de utilizare a alimentului nou „galacto-oligozaharidă” în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei (JO L 197, 4.6.2021, p. 71).

(6)  Directiva 2002/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 10 iunie 2002 referitoare la apropierea legislațiilor statelor membre privind suplimentele alimentare (JO L 183, 12.7.2002, p. 51).

(7)  EFSA Journal 2021;19(10):6844.

ANEXĂ

 

În tabelul 1 (Alimente noi autorizate) din anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470, rubrica referitoare la „galacto-oligozaharidă” se înlocuiește cu următorul text:

Aliment nou autorizat

Condițiile în care poate fi utilizat alimentul nou

Cerințe specifice suplimentare privind etichetarea

Alte cerințe

Protecția datelor

„Galacto-oligozaharidă

Categorie specifică de alimente

Niveluri maxime (exprimate ca raport galacto-oligozaharide/kg de produs alimentar finit)

   

Suplimente alimentare, astfel cum sunt definite în Directiva 2002/46/CE

0,333

Suplimente alimentare, astfel cum sunt definite în Directiva 2002/46/CE, cu excepția sugarilor și copiilor de vârstă mică

0,450 (corespunzând la 5,4  g galacto-oligozaharidă/porție; maximum 3 porții/zi, până la maximum 16,2  g/zi)

Lapte

0,020

Băuturi pe bază de lapte

0,030

Înlocuitor al unei mese pentru controlul greutății (sub formă de băuturi)

0,020

Produse analoge lactatelor

0,020

Iaurt

0,033

Deserturi pe bază de produse lactate

0,043

Deserturi pe bază de produse lactate congelate

0,043

Băuturi din fructe și băuturi energizante

0,021

Băuturi înlocuitoare de hrană pentru sugari

0,012

Suc pentru bebeluși

0,025

Băuturi pe bază de iaurt pentru bebeluși

0,024

Desert pentru bebeluși

0,027

Gustare pentru bebeluși

0,143

Cereale pentru bebeluși

0,027

Băuturi destinate compensării consumului energetic din cursul efortului muscular intens, în special la sportivi

0,013

Suc

0,021

Umpluturi pentru plăcinte din fructe

0,059

Preparate din fructe

0,125

Bare

0,125

Cereale

0,125

Formule de început și formule de continuare, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

0,008

Produse de cofetărie pe bază de lapte

0,05

Brânzeturi și brânză topită

0,1

Unt și grăsimi tartinabile

0,1 ”

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.