de autorizare a introducerii pe piață a zaharurilor obținute din pulpă de cacao (Theobroma cacao L.) ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind alimentele noi, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1852/2001 al Comisiei (1), în special articolul 12,

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) 2015/2283 prevede că doar alimentele noi autorizate și incluse în lista Uniunii pot fi introduse pe piața Uniunii.

(2)

În temeiul articolului 8 din Regulamentul (UE) 2015/2283, a fost adoptat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei (2), prin care a fost stabilită o listă a Uniunii conținând alimentele noi autorizate.

(3)

În temeiul articolului 12 din Regulamentul (UE) 2015/2283, Comisia trebuie să decidă cu privire la autorizarea și introducerea pe piața Uniunii a unui aliment nou, precum și cu privire la actualizarea listei Uniunii.

(4)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/206 al Comisiei (3) a autorizat introducerea pe piață a pulpei de fructe, a sucului cu pulpă și a sucului concentrat cu pulpă de Theobroma cacao L. ca aliment tradițional provenit dintr-o țară terță, în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283, și a modificat lista cu alimente noi autorizate a Uniunii.

(5)

La 22 noiembrie 2019, societatea Cabosse Naturals NV (denumită în continuare „solicitantul”) a prezentat Comisiei, în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283, o cerere de introducere pe piața Uniunii, ca aliment nou, a zaharurilor obținute din pulpă de cacao (Theobroma cacao L.). Solicitantul a cerut ca zaharurile obținute din pulpă de cacao (Theobroma cacao L.) să fie utilizate ca ingredient pentru populație în ansamblul său.

(6)

Zaharurile sunt obținute printr-un proces de uscare sau printr-un proces de purificare care îndepărtează excesul de umezeală și alte componente prezente în sucul concentrat de pulpă de Theobroma cacao L.

(7)

Comisia consideră că, în cazul cererii actuale, nu este necesară efectuarea de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a unei evaluări a siguranței în conformitate cu articolul 10 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2283. Zaharurile obținute din sucul concentrat cu pulpă de Theobroma cacao L. prin uscare sau purificare sunt identice cu zaharurile prezente în mod natural în pulpa de cacao (Theobroma cacao L.) și sunt constituite în principal din glucoză și fructoză, care au un istoric îndelungat de utilizare în condiții de siguranță în produsele alimentare; prin urmare, autorizarea acestora nu ar modifica considerațiile privind siguranța care au fundamentat autorizarea sucului concentrat cu pulpă de Theobroma cacao L. ca aliment tradițional.

(8)

Informațiile furnizate în cerere oferă suficiente argumente pentru a stabili că utilizările și nivelurile de utilizare propuse ale alimentului nou zaharuri obținute din pulpă de cacao (Theobroma cacao L.) respectă dispozițiile articolului 12 din Regulamentul (UE) 2015/2283.

(9)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)   Zaharurile obținute din pulpă de cacao (Theobroma cacao L.) cu specificațiile din anexa la prezentul regulament se includ în lista Uniunii cu alimentele noi autorizate, stabilită prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470.

(2)   Rubrica din lista Uniunii menționată la alineatul (1) include condițiile de utilizare și cerințele de etichetare stabilite în anexă.

Articolul 2

Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 4 noiembrie 2020.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN

(1)  JO L 327, 11.12.2015, p. 1.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei din 20 decembrie 2017 de stabilire a listei cu alimente noi a Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului privind alimentele noi (JO L 351, 30.12.2017, p. 72).

(3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/206 al Comisiei din 14 februarie 2020 de autorizare a introducerii pe piață a pulpei de fructe, a sucului cu pulpă și a sucului concentrat cu pulpă de Theobroma cacao L. ca aliment tradițional provenit dintr-o țară terță, în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului, și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 (JO L 43, 17.2.2020, p. 66).

ANEXĂ

Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 se modifică după cum urmează:

1.

În tabelul 1 (Alimente noi autorizate), se introduce următoarea rubrică, în ordine alfabetică:

Aliment nou autorizat

Condițiile în care poate fi utilizat alimentul nou

Cerințe specifice suplimentare privind etichetarea

Alte cerințe

Zaharuri obținute din pulpă de cacao (Theobroma cacao L.)

Nespecificat

Denumirea alimentului nou menționată pe eticheta produselor alimentare care îl conțin este «zaharuri obținute din pulpă de cacao (Theobroma cacao L.)», «glucoză obținută din pulpă de cacao (Theobroma cacao L.)» sau «fructoză obținută din pulpă de cacao (Theobroma cacao L.)», în funcție de forma utilizată.”

 

2.

În tabelul 2 (Specificații), se introduce următoarea rubrică, în ordine alfabetică:

Alimente noi autorizate

Specificații

„Zaharuri obținute din pulpă de cacao (Theobroma cacao L.)

Descriere/Definiție:

Zaharurile se obțin din sucul concentrat cu pulpă de cacao (Theobroma cacao L.), fie prin intermediul unui proces de uscare, fie printr-un proces de purificare care permite obținerea de glucoză sau de fructoză de înaltă puritate.

Zaharuri produse printr-un proces de uscare

Compoziția nutrițională:

Total zaharuri (g/100 g): > 80

Umiditate (%): < 5

Criterii microbiologice:

Număr total de microorganisme (aerobe) (ufc/g): < 104

Mucegaiuri și drojdii (ufc/g): < 50

Enterobacteriacee (cfu/g): < 10

Salmonella spp.: Absență în 25 g

Alicyclobacillus: Absență în 50 g

Bacterii termofile-acidofile: Absență în 50 g

Zaharuri produse printr-un proces de purificare

Compoziția nutrițională a glucozei obținute din pulpă de cacao (Theobroma cacao L.)

Conținut de glucoză (%): > 93

Cenușă (%): < 0,2

Umiditate (%): < 1,0

Compoziția nutrițională a fructozei obținute din pulpă de cacao (Theobroma cacao L.)

Conținut de fructoză (%): > 98

Conținut de glucoză (%): < 0,5 %

Cenușă (%): < 0,2

Umiditate (%): < 0,5

Criterii microbiologice pentru glucoza și fructoza obținute din pulpă de cacao (Theobroma cacao L.):

Număr total de microorganisme (aerobe) (ufc/g): < 104

Salmonella spp.: Absență în 25 g”

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.