de autorizare a modificării specificațiilor alimentului nou ulei din semințe de coriandru din Coriandrum sativum în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind alimentele noi, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1852/2001 al Comisiei (1), în special articolul 12,

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) 2015/2283 prevede că doar alimentele noi autorizate și incluse în lista Uniunii pot fi introduse pe piață pe teritoriul Uniunii.

(2)

În temeiul articolului 8 din Regulamentul (UE) 2015/2283, a fost adoptat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei (2) de stabilire a listei cu alimente noi autorizate a Uniunii.

(3)

În temeiul articolului 12 din Regulamentul (UE) 2015/2283, Comisia trebuie să decidă cu privire la autorizarea și introducerea pe piața Uniunii a unui aliment nou, precum și cu privire la actualizarea listei Uniunii.

(4)

Decizia de punere în aplicare 2014/155/UE a Comisiei (3) a autorizat, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului (4), introducerea pe piață a uleiului din semințe de coriandru din Coriandrum sativum ca ingredient alimentar nou destinat utilizării în suplimentele alimentare.

(5)

La 17 mai 2018, societatea Ovalie Innovation („solicitantul”) a înaintat Comisiei o cerere de modificare a specificațiilor uleiului din semințe de coriandru din Coriandrum sativum în sensul articolului 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283. Solicitantul a cerut să se reducă limita inferioară a indicelui de saponificare de la 186 mg KOH/g, cât este în prezent, la 179 mg KOH/g.

(6)

Solicitantul justifică cererea prin indicarea faptului că modificarea este necesară pentru a lua în considerare variația indicilor de saponificare în cursul procesului de producție a uleiului din semințe de coriandru în timpul rafinării, în scopul utilizării în suplimentele alimentare.

(7)

Comisia consideră că o evaluare a siguranței actualei cereri de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară în conformitate cu articolul 10 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2283 nu este necesară, deoarece scăderea propusă a indicelui de saponificare a uleiului din semințe de coriandru este limitată, în timp ce creșterea concomitentă a substanței nesaponificabile, care ar putea fi considerată relevantă pentru siguranța alimentului nou, rămâne în limitele autorizate.

(8)

Modificarea propusă a indicelui de saponificare a uleiului din semințe de coriandru din Coriandrum sativum nu modifică considerentele de siguranță care au stat la baza autorizării sale. Prin urmare, este adecvat să se modifice specificațiile alimentului nou „ulei din semințe de coriandru din Coriandrum sativum” la nivelul propus pentru indicele de saponificare.

(9)

Informațiile furnizate în cerere oferă suficiente argumente pentru a stabili conformitatea modificărilor propuse ale specificațiilor alimentului nou „ulei din semințe de coriandru din Coriandrum sativum” cu articolul 12 din Regulamentul (UE) 2015/2283.

(10)

Prin urmare, anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 ar trebui modificată în consecință.

(11)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Rubrica din lista cu alimente noi autorizate a Uniunii, astfel cum este prevăzută la articolul 6 din Regulamentul (UE) 2015/2283 și inclusă în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470, referitoare la alimentul nou ulei din semințe de coriandru din Coriandrum sativum, se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 20 martie 2019.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER

(1)  JO L 327, 11.12.2015, p. 1.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei din 20 decembrie 2017 de stabilire a listei cu alimente noi a Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului privind alimentele noi (JO L 351, 30.12.2017, p. 72).

(3)  Decizia de punere în aplicare 2014/155/UE a Comisiei din 19 martie 2014 de autorizare a introducerii pe piață a uleiului din semințe de coriandru ca ingredient alimentar nou conform Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 85, 21.3.2014, p. 13).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 ianuarie 1997 privind alimentele și ingredientele alimentare noi (JO L 43, 14.2.1997, p. 1).

ANEXĂ

Rubrica „Ulei din semințe de coriandru din Coriandrum sativum” din tabelul 2 (Specificații) din anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 se înlocuiește cu următorul text:

Alimente noi autorizate

Specificații

Ulei din semințe de coriandru din Coriandrum sativum

Descriere/Definiție:

Uleiul din semințe de coriandru este un ulei care conține gliceride ale acizilor grași, obținut din semințe de coriandru, Coriandrum sativum L.

De culoare ușor gălbuie, gust fad

Nr. CAS: 8008-52-4

Compoziția acizilor grași:

 

Acid palmitic (C16:0): 2-5 %

 

Acid stearic (C18:0): < 1,5 %

 

Acid petroselinic [cis-C18:1(n-12)]: 60-75 %

 

Acid oleic [cis-C18:1(n-9)]: 8-15 %

 

Acid linoleic (C18:2): 12-19 %

 

Acid α-linolenic (C18:3): < 1,0 %

 

Acizi grași trans: ≤ 1,0 %

Puritate:

Indice de refracție (20 °C): 1,466-1,474

Indice de aciditate: ≤ 2,5 mg KOH/g

Indice de peroxid (IP): ≤ 5,0 meq/kg

Indice de iod: 88-110 unități

Indice de saponificare: 179-200 mg KOH/g

Substanță nesaponificabilă: ≤ 15 g/kg”

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.