de autorizare a modificării specificațiilor alimentului nou ulei din semințe de coriandru din Coriandrum sativum în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei
(Text cu relevanță pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind alimentele noi, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1852/2001 al Comisiei (1), în special articolul 12,
întrucât:
(1) | Regulamentul (UE) 2015/2283 prevede că doar alimentele noi autorizate și incluse în lista Uniunii pot fi introduse pe piața Uniunii. |
(2) | În temeiul articolului 8 din Regulamentul (UE) 2015/2283, a fost adoptat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei (2) prin care a fost stabilită o listă a Uniunii conținând alimentele noi autorizate. |
(3) | În temeiul articolului 12 din Regulamentul (UE) 2015/2283, Comisia trebuie să decidă cu privire la autorizarea și introducerea pe piața Uniunii a unui aliment nou, precum și cu privire la actualizarea listei Uniunii. |
(4) | Decizia de punere în aplicare 2014/155/UE a Comisiei (3) a autorizat, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului (4), introducerea pe piață a uleiului din semințe de coriandru din Coriandrum sativum ca ingredient alimentar nou destinat utilizării în suplimentele alimentare. |
(5) | La 2 iulie 2019, societatea Ovalie Innovation (denumită în continuare „solicitantul”) a înaintat Comisiei o cerere de modificare a specificațiilor uleiului din semințe de coriandru din Coriandrum sativum în sensul articolului 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283. Cererea a avut ca obiect reducerea nivelului minim al acidului oleic de la valoarea actuală de 8,0 %, la 7,0 %. |
(6) | Solicitantul a justificat cererea prin faptul că modificarea este necesară pentru a reflecta variația naturală a nivelurilor de acid oleic observate în planta Coriandrum sativum. |
(7) | Comisia consideră că nu este necesară efectuarea unei evaluări a siguranței în cazul cererii actuale de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare „autoritatea”), în conformitate cu articolul 10 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2283. Acidul oleic reprezintă principala componentă naturală a uleiului de măsline. De asemenea, este prezent, în mod natural, la niveluri identice cu nivelurile propuse pentru alimentul nou, într-o serie de alte produse alimentare de bază cu un istoric îndelungat de consum. |
(8) | Modificarea propusă a nivelurilor de acid oleic din uleiul din semințe de coriandru din Coriandrum sativum nu modifică concluziile evaluării siguranței efectuate de autoritate (5), care a sprijinit autorizarea acestuia prin Decizia de punere în aplicare 2014/155/UE. Prin urmare, este adecvat să se modifice specificațiile alimentului nou „ulei din semințe de coriandru din Coriandrum sativum” la nivelul propus pentru acidul oleic. |
(9) | Informațiile furnizate în cerere oferă suficiente argumente pentru a stabili conformitatea modificărilor propuse ale specificațiilor alimentului nou „ulei din semințe de coriandru din Coriandrum sativum” cu articolul 12 din Regulamentul (UE) 2015/2283. |
(10) | Prin urmare, anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 ar trebui modificată în consecință. |
(11) | Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale, |
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
Articolul 1
Lista cu alimente noi autorizate a Uniunii, astfel cum este prevăzută la articolul 6 din Regulamentul (UE) 2015/2283 și inclusă în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470, referitoare la alimentul nou ulei din semințe de coriandru din Coriandrum sativum, se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.
Articolul 2
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles, 17 decembrie 2019.
Pentru Comisie
Președintele
Ursula VON DER LEYEN
(1) JO L 327, 11.12.2015, p. 1.
(2) Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei din 20 decembrie 2017 de stabilire a listei cu alimente noi a Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului privind alimentele noi (JO L 351, 30.12.2017, p. 72).
(3) Decizia de punere în aplicare 2014/155/UE a Comisiei din 19 martie 2014 de autorizare a introducerii pe piață a uleiului din semințe de coriandru ca ingredient alimentar nou conform Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 85, 21.3.2014, p. 13).
(4) Regulamentul (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 ianuarie 1997 privind alimentele și ingredientele alimentare noi (JO L 43, 14.2.1997, p. 1).
(5) EFSA Journal 2013;11(10):3422.
ANEXĂ
În anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470, rubrica „Ulei din semințe de coriandru din Coriandrum sativum” din tabelul 2 (Specificații) se înlocuiește cu următorul text:
‘Alimente noi autorizate | Specificații |
„Ulei din semințe de coriandru din Coriandrum sativum | Descriere/definiție: Uleiul din semințe de coriandru este un ulei care conține gliceride ale acizilor grași, obținut din semințe de coriandru, Coriandrum sativum L. De culoare ușor gălbuie, gust fad Nr. CAS: 8008-52-4 Compoziția acizilor grași: Acid palmitic (C16:0): 2-5 % Acid stearic (C18:0): < 1,5 % Acid petroselinic [cis-C18:1(n-12)]: 60-75 % Acid oleic [cis-C18:1(n-9)]: 7-15 % Acid linoleic (C18:2): 12-19 % Acid α-linolenic (C18:3): < 1,0 % Acizi grași trans: ≤ 1,0 % Puritate: Indice de refracție (20 °C): 1,466-1,474 Indice de aciditate: ≤ 2,5 mg KOH/g Indice de peroxid (IP): ≤ 5,0 meq/kg Indice de iod: 88-110 unități Indice de saponificare: 179-200 mg KOH/g Substanță nesaponificabilă: ≤ 15 g/kg”’. |
Descărcă textul
Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.