privind monitorizarea prezenței a 2- și 3-monocloropropan-1,2-diol (2- și 3-MCPD), a esterilor acizilor grași de 2- și 3-MCPD și a esterilor acizilor grași de glicidil în produsele alimentare

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2014/661/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 292,

întrucât:

(1)

3-Monocloropropan-1,2-diolul (3-MCPD) este un contaminant din prelucrarea alimentelor, clasificat drept un posibil cancerigen pentru om, pentru care s-a stabilit o doză zilnică tolerabilă (DZT) de 2 μg/kg greutate corporală (1). Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei (2) a stabilit un nivel maxim de 20 μg/kg pentru proteina vegetală hidrolizată (PVH) și sosul de soia în ceea ce privește produsele lichide care conțin 40 % substanță uscată, corespunzând unui nivel maxim de 50 μg/kg din substanța uscată.

(2)

Esterii de 2- și 3-monocloropropan-1,2-diol (MCPD) și esterii de glicidil sunt contaminanți importanți ai uleiurilor comestibile prelucrate, utilizate drept produse alimentare sau ingrediente alimentare. Grupul pentru contaminanții din lanțul alimentar (CONTAM) al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a validat estimarea unei eliberări în proporție de 100 % a 3-MCPD de către esterii acestuia la oameni (3).

(3)

Esterii acizilor grași de glicidil (GE) sunt contaminanți din procesul de prelucrare, generați în cursul etapei de dezodorizare a rafinării uleiurilor comestibile. Implicațiile de ordin toxicologic ale esterilor acizilor grași de glicidil nu au fost încă elucidate pe deplin. Glicidolul în sine este clasificat ca fiind probabil cancerigen pentru oameni. Cele mai recente studii științifice indică o eliberare (aproape) integrală a glicidolului de către esterii acizilor grași în tractul digestiv uman.

(4)

La 20 septembrie 2013, EFSA a publicat un raport științific privind analiza prezenței a 3-monocloropropan-1,2-diolului (3-MCPD) în produsele alimentare din Europa în anii 2009-2011 și evaluarea preliminară a expunerii (4).

(5)

Sunt necesare mai multe date privind prezența esterilor acizilor grași de MCPD și a esterilor acizilor grași de glicidil pentru a permite o evaluare a expunerii mai precisă.

(6)

Prin urmare, este oportun să se recomande monitorizarea prezenței MCPD, a esterilor de MCPD și a esterilor de glicidil în uleiurile și grăsimile vegetale, în produsele alimentare derivate și în produsele alimentare care conțin uleiuri și grăsimi vegetale,

ADOPTĂ PREZENTA RECOMANDARE:

1.

Statele membre ar trebui, cu implicarea activă a operatorilor economici din sectorul hranei pentru animale și din sectorul alimentar, să monitorizeze prezența a 2- și 3-MCPD, a esterilor acizilor grași de 2- și 3-MCPD și a esterilor acizilor grași de glicidil în produsele alimentare, în special în:

(a)

uleiurile și grăsimile vegetale și produsele derivate, precum margarina și produsele similare;

(b)

produsele alimentare cu destinație nutrițională specială, așa cum sunt definite în Directiva 2009/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului (5), cele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, incluzând formulele de început și formulele de continuare ale preparatelor pentru sugari, respectiv ale preparatelor pentru copii de vârstă mică, așa cum sunt definite în Directiva 2006/141/CE a Comisiei (6), precum și în alimentele dietetice pentru scopuri medicale speciale, așa cum sunt definite în Directiva 1999/21/CE a Comisiei (7), destinate utilizării la sugari;

(c)

produsele fine de panificație, pâine și chifle;

(d)

carnea conservată (afumată) și pește conservat (afumat);

(e)

gustările pe bază de cartofi sau de cereale, alte produse pe bază de cartofi prăjiți;

(f)

produsele alimentare care conțin uleiuri vegetale și produsele alimentare preparate/fabricate cu uleiuri vegetale.

Este recunoscut faptul că analiza prezenței a 2- și 3-MCPD, a esterilor acizilor grași de 2- și 3-MCPD și a esterilor acizilor grași de glicidil în produsele alimentare menționate la literele (b)-(f) este foarte dificilă și că nu există încă metode de analiză care să fi fost validate de un studiu colaborativ. Prin urmare, trebuie să se acorde o atenție deosebită atunci când se analizează produsele alimentare menționate la literele (b)-(f), pentru a se asigura că datele obținute sunt fiabile.

În consecință, statele membre care intenționează să analizeze prezența a 2- și 3-MCPD, a esterilor acizilor grași de 2- și 3-MCPD și a esterilor acizilor grași de glicidil în produsele alimentare menționate la literele (b)-(f) pot solicita, dacă este oportun și necesar, asistența tehnică a unității „Norme pentru bioștiința alimentației” a Institutului pentru Materiale de Referință și Măsurători (IRMM) al Centrului Comun de Cercetare al Comisiei.

2.

Pentru a se asigura că probele sunt reprezentative pentru lotul care face obiectul prelevării, statele membre trebuie să urmeze procedurile de prelevare a probelor prevăzute în partea B a anexei la Regulamentul (CE) nr. 333/2007 al Comisiei (8).

3.

Pentru a determina MCPD și glicidolul legați de esteri, se recomandă utilizarea metodelor standard ale American Oil Chemists' Society (Societatea americană a petrochimiștilor). Aceste metode sunt metode de gazcromatografie/spectrometrie de masă (GC-MS) care au fost validate de un studiu colaborativ privind uleiurile și grăsimile vegetale și sunt disponibile la adresa www.aocs.org

Limita de cuantificare (LOQ) ar trebui să nu depășească 100 μg/kg pentru analiza prezenței MCPD și a glicidolului legați de esteri ai acizilor grași din uleiuri și grăsimi comestibile. Pentru alte produse alimentare care conțin mai mult de 10 % grăsime, limita de cuantificare ar trebui, de preferință, să nu fie mai mare raportat la conținutul de grăsime al produsului alimentar, adică limita de cuantificare pentru analiza esterilor acizilor grași de MCPD și a esterilor acizilor grași de glicidol din produse alimentare care conțin 20 % grăsime ar trebui să nu fie mai mare de 20 μg/kg pe baza greutății totale. Pentru produsele alimentare care conțin mai puțin de 10 % grăsime, limita de cuantificare ar trebui să nu fie mai mare de 10 μg/kg pe baza greutății totale.

4.

Laboratoarele ar trebui să dispună de proceduri de control al calității pentru a preveni transformarea esterilor de glicidil în esteri de MCPD și viceversa în cursul analizei. În plus, este necesară o specificare lipsită de ambiguitate a mărimii măsurabile și o raportare separată cu privire la 2- și 3-MCPD liberi prezenți în matricea analizată, provenind din esterii acizilor grași de 2- și 3-MCPD, întrucât ambii sunt măsurați ca 3-MCPD. Următoarele mărimi măsurabile ar trebui să fie raportate separat:

2-MCPD;

3-MCPD;

esterii de 2-MCPD;

esterii de 3-MCPD;

esterii de glicidil.

Deocamdată nu există nicio dovadă a prezenței de glicidol liber în produsele alimentare menționate la punctul 1. Cu toate acestea, în cazul în care se analizează glicidolul liber, acest lucru ar trebui să fie raportat separat.

(5)

Statele membre ar trebui să se asigure că rezultatele analizelor sunt comunicate cu regularitate (la fiecare șase luni) către EFSA în formatul de transmitere a datelor al EFSA, în conformitate cu cerințele orientărilor EFSA privind Standard Sample Description (SSD — descrierea-tip a probelor) pentru produse alimentare și hrană pentru animale (9) și cu cerințele specifice suplimentare de raportare ale EFSA.

Se va pune la dispoziție un format simplificat, care va avea un număr mai mic de câmpuri obligatorii de completat, cu scopul de a asigura o comunicare cât mai extinsă a datelor utile disponibile rezultate din monitorizare.

(6)

Va fi elaborată o notă de îndrumare pentru a asigura punerea în aplicare în mod uniform a prezentei recomandări, precum și comparabilitatea raportării rezultatelor.

Adoptată la Bruxelles, 10 septembrie 2014.

Pentru Comisie

Tonio BORG

Membru al Comisiei

(1)  Opinion of the Scientific Committee on Food on 3-monochloropropane-1,2-diol (3-MCPD) updating the SCF opinion of 1994 [Avizul Comitetului științific pentru alimentație (SCF) privind 3-monocloropropan-1,2-diolul (3-MCPD) de actualizare a avizului SCF din 1994], adoptat la 30 mai 2001, http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out91_en.pdf

(2)  Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei din 19 decembrie 2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare (JO L 364, 20.12.2006, p. 5).

(3)  Statement of the Scientific Panel on Contaminants in the Food chain (CONTAM) on a request from the European Commission related to 3-MCPD esters [Avizul Grupului științific pentru contaminanții din lanțul alimentar (CONTAM) privind o cerere din partea Comisiei Europene referitoare la esterii de 3-MCPD], http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1048.pdf

(4)  European Food Safety Authority, 2013 Analysis of occurrence of 3-monochloropropane-1,2-diol (3-MCPD) in food in Europe in the years 2009-2011 and preliminary exposure assessment [Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, „Analiza din 2013 a prezenței a 3-monocloropropan-1,2-diolului (3-MCPD) în produsele alimentare din Europa în anii 2009-2011 și evaluarea preliminară a expunerii”]. EFSA Journal 2013;11(9):3381, 45 pp. doi:10.2903/j.efsa.2013.3381. Disponibil online: www.efsa.europa.eu/efsajournal

(5)  Directiva 2009/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 mai 2009 privind produsele alimentare cu destinație nutrițională specială (JO L 124, 20.5.2009, p. 21).

(6)  Directiva 2006/141/CE a Comisiei din 22 decembrie 2006 privind formulele de început și formulele de continuare ale preparatelor pentru sugari respectiv ale preparatelor pentru copii de vârstă mică și de modificare a Directivei 1999/21/CE (JO L 401, 30.12.2006, p. 1).

(7)  Directiva 1999/21/CE a Comisiei din 25 martie 1999 privind alimentele dietetice pentru scopuri medicale speciale(JO L 91, 7.4.1999, p. 29).

(8)  Regulamentul (CE) nr. 333/2007 al Comisiei din 28 martie 2007 de stabilire a metodelor de prelevare a probelor și de analiză pentru controlul oficial al nivelurilor de plumb, cadmiu, mercur, staniu anorganic, 3-MCPD și hidrocarburi policiclice aromatice din produsele alimentare (JO L 88, 29.3.2007, p. 29).

(9)  http://www.efsa.europa.eu/en/datex/datexsubmitdata.htm

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.