privind monitorizarea prezenței Δ9-tetrahidrocanabinolului, a precursorilor săi și a altor canabinoide în produsele alimentare

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 292,

întrucât:

(1)

Grupul pentru contaminanții din lanțul alimentar (CONTAM) al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adoptat un aviz științific privind tetrahidrocanabinolul (THC) în lapte și în alte produse alimentare de origine animală (1).

(2)

Tetrahidrocanabinolul, mai precis delta-9-tetrahidrocanabinolul (Δ9-THC) este principalul compus al plantei de cânepă Cannabis sativa. EFSA a stabilit o doză acută de referință (DAR) de 1 μg Δ9-THC/kg greutate corporală.

(3)

Sunt disponibile puține date privind prezența Δ9-THC în produsele alimentare de origine animală și privind rata de transfer din hrana pentru animale în produsele alimentare de origine animală. Prin urmare, este necesar să se obțină mai multe date privind prezența Δ9-THC în produsele alimentare de origine animală, inclusiv dovezi care să indice faptul că produsele alimentare de origine animală sunt obținute de la animale hrănite cu furaje care conțin cânepă sau materii prime furajere derivate din cânepă.

(4)

De asemenea, sunt necesare date suplimentare privind prezența Δ9-THC în produsele alimentare derivate din cânepă sau care conțin cânepă sau ingrediente derivate din cânepă. Totodată, este oportun să se analizeze, în măsura posibilităților, precursorii non-psihoactivi, și anume acizii delta-9-tetrahidrocanabinolici (2-COOH-Δ9-THC, cunoscut ca Δ9-THCA-A, și 4-COOH-Δ9-THC, cunoscut ca Δ9-THCA-B) și alte canabinoide [de exemplu, delta-8-tetrahidrocanabinol (Δ8-THC), canabinol (CBN), canabidiol (CBD) și delta-9-tetrahidrocanabivarin (Δ9-THCV)].

(5)

Prin urmare, este oportun să se recomande monitorizarea prezenței Δ9-THC, a precursorilor săi și a altor canabinoide în produsele alimentare,

ADOPTĂ PREZENTA RECOMANDARE:

(1)

Statele membre trebuie să realizeze, cu implicarea activă a operatorilor din sectorul alimentar și a altor părți interesate, monitorizarea prezenței Δ9-tetrahidrocanabinolului (Δ9THC) în produsele alimentare de origine animală și a Δ9-tetrahidrocanabinolului (Δ9THC), a precursorilor săi non-psihoactivi, și anume acizii delta-9-tetrahidrocanabinolici (2-COOH-Δ9-THC, cunoscut ca Δ9THCA-A, și 4-COOH-Δ9-THC, cunoscut ca Δ9-THCA-B) și a altor canabinoide [de exemplu, delta-8-tetrahidrocanabinol (Δ8-THC), canabinol (CBN), canabidiol (CBD) și delta-9-tetrahidrocanabivarin (Δ9-THCV)] în produsele alimentare derivate din cânepă sau care conțin cânepă sau ingrediente derivate din cânepă.

Pentru monitorizarea produselor alimentare de origine animală, trebuie să existe dovezi care să indice faptul că produsele alimentare de origine animală sunt obținute de la animale hrănite cu furaje care conțin cânepă sau materii prime furajere derivate din cânepă.

(2)

Pentru a se asigura faptul că probele sunt reprezentative pentru lotul care face obiectul prelevării, statele membre trebuie să urmeze procedurile de prelevare de probe prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 401/2006 al Comisiei (2).

(3)

Metoda de analiză preferată pentru monitorizare este separarea cromatografică combinată cu spectrometria de masă (LC-MS sau GC-MS), după o etapă corespunzătoare de curățare [lichid-lichid (LLE) sau extracție în fază solidă (SPE)]. Ar trebui să se acorde preferință tehnicilor cromatografice care permit determinarea prezenței în produsele alimentare care conțin cânepă a Δ9-THC separat, a precursorilor săi și a altor canabinoide.

(4)

Statele membre, operatorii din sectorul alimentar și alte părți interesate trebuie să se asigure că rezultatele analizelor sunt comunicate cu regularitate către EFSA și cel mai târziu până în octombrie 2018, în formatul EFSA de transmitere a datelor, în conformitate cu cerințele orientărilor EFSA privind descrierea standard a probelor (Standard Sample Description – SSD) de alimente și de hrană pentru animale (3) și cu cerințele specifice suplimentare de raportare ale EFSA.

Adoptată la Bruxelles, 1 decembrie 2016.

Pentru Comisie

Vytenis ANDRIUKAITIS

Membru al Comisiei

(1)  Grupul CONTAM (Grupul pentru contaminanții din lanțul alimentar) al EFSA, 2015. „Scientific Opinion on the risks for human health related to the presence of tetrahydrocannabinol (THC) in milk and other food of animal origin” [Aviz științific privind riscurile pentru sănătatea oamenilor legate de prezența tetrahidrocanabinolului (THC) în lapte și în alte produse alimentare de origine animală]. EFSA Journal 2015;13(6):4141, 125 pp. doi:10.2903/j.efsa.2015.4141.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 401/2006 al Comisiei din 23 februarie 2006 de stabilire a modalităților de prelevare de probe și a metodelor de analiză pentru controlul oficial al conținutului de micotoxine din produsele alimentare (JO L 70, 9.3.2006, p. 12).

(3)  http://www.efsa.europa.eu/en/data/toolbox

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.