probă/probe

  • 2023/ 84 Ordin

    Categorie: 26

    Categorie: Categorie necunoscută

    Ordinul 84/2023 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de stabilire a condiţiilor privind reducerea frecvenţelor de prelevare a probelor privind criteriile microbiologice pentru carcase, carne tocată şi carne preparată, carne proaspătă de pasăre obţinute în unităţi cu producţie scăzută, precum şi a condiţiilor de adaptare a criteriilor care privesc numărul total de germeni care se aplică laptelui crud folosit pentru fabricarea produselor lactate de către unităţile cu un volum mic de producţie

  • Descriere standard a probelor de alimente și furaje

    Categorie: 2

    Categorie: Categorie necunoscută

    Denumire dată specificațiilor care vizează armonizarea prelevării de probe din statele membre în vederea analizării substanțelor nocive sau benefice din alimente, furaje și apă.

  • Omogenitate

    Categorie: 79

    Categorie: Categorie necunoscută

    Un lot este omogen raportat la o caracteristică dată, dacă caracteristica este uniform distribuită în intreg lotul în conformitate cu o regulă de probabilitate dată. Dacă un lot este omogen pentru o caracteristică dată aceasta nu inseamna că valoarea caracteristicii este aceeaşi în întreg lotul. Un lot este neomogen raportat la o caracteristică dată dacă caracteristica nu este uniform distribuită în întreg lotul. Unităţile dintr-un lot pot fi omogene pentru o caracteristică în timp ce pentru altă caracteristică pot fi neomogene; (CAC/GL 50-2004);

  • Plan de prelevare

    Categorie: 81

    Categorie: Categorie necunoscută

    Reprezintă o procedură planificată care permite să se aleagă, sau să se preleveze probe separate dintr-un lot, pentru a obţine informaţiile dorite, cum ar fi o decizie referitoare la starea de conformitate a lotului. Un plan de prelevare este o schema care defineşte numărul de unităţi ce trebuie colectate şi numărul de unităţi neconfirmate cerute intr-o prelevare pentru a evalua starea de conformitate a lotului. (CAC/GL 50-2004).

  • Plan de prelevare de probe

    Categorie: 81

    Categorie: Categorie necunoscută

    Denumire dată modalității sistematice de planificare a numărului și tipului de probe necesare pentru o investigație.

  • Prelevarea

    Categorie: 81

    Categorie: Categorie necunoscută

    Procedura utilizată pentru obţinerea sau constituirea unei probe;

  • Prelevarea la suspiciune

    Categorie: 81

    Categorie: Categorie necunoscută

    Selectarea unui produs individual sau a unei anumite unităţi din domeniul alimentar în special pentru a confirma sau respinge o suspiciune de neconformitate. Nu este o prelevare aleatorie. Datele raportate se referă ele însele la unităţile suspicionate ale populaţiei. Rezultatele nu se generalizează şi se referă numai la produsul alimentar prelevat sau la unitatea aleasă. Exemplu – Prelevarea în cazul suspiciunii unor cauze care pot declanşa boli la om sau la animale, prelevare neplanificată ca urmare a unei notificări SRAAF, reclamaţii, prelevare ca urmare a unor rezultate de laborator necorespunzătoare

  • Prelevarea obiectivă

    Categorie: 81

    Categorie: Categorie necunoscută

    Planificată - O strategie planificată bazată pe selectarea unei probe aleatorii, care este, din punct de vedere statistic, reprezentativă pentru populaţia ce va fi analizată. Fiecare unitate din cadrul populaţiei are o probabilitate specifică de a fi selectată. Aceasta strategie furnizează date de la care concluzia statistică poate fi implementată. Aceasta înseamnă că rezultatele la care se ajunge sunt comparabile. Prelevarea obiectivă– reprezintă prelevarea planificată conform planurilor cifrice stabilite în baza programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor (se selectează o probă aleatorie).

  • Prelevarea selectivă

    Categorie: 81

    Categorie: Categorie necunoscută

    O strategie planificată unde selecţia probelor se realizează plecând de la grupuri de populaţie definte anterior ca fiind de “risc înalt”. Probele, în mod normal, sunt selectate pentru a exemplifica sau a documenta condiţii necorespunzătoare sau falsificarea suspectă a unui produs. Prelevarea este selectivă şi orientată către anumite produse sau producători. Procedura de prelevare poate fi aleatorie sau nu. Specificaţia populaţie de “risc înalt” este dată fie de studii ştiinţifice, fie de analize anterioare sau informaţii referitoare la alte regiuni sau ţări. Comparabilitatea rezultatelor se bazează atât pe definiţia populaţiei ce va fi analizată cât şi pe modul în care probele au fost prelevate. Rezultatele pot fi aplicate pentru întreaga populaţie dacă proba este prelevată aleatoriu, asigurând reprezentativitatea populaţiei analizate. Prelevarea selectivă – reprezintă prelevarea suplimentară ca urmare a identificării unui risc sau a unor rezultate al analizelor probelor necorespunzătoare ce impune o supraveghere suplimentară. Note de serviciu - tematice, controale judetene,

  • Proba

    Categorie: 81

    Categorie: Categorie necunoscută

    Un set compus din una sau mai multe unităţi sau dintr-o porţiune a unei materii, selectate prin diferite mijloace dintr-o populatie sau dintr-o cantitate importantă de materie şi având ca scop furnizarea de informaţii cu privire la o anumită caracteristică a populaţiei sau a materiei studiate şi oferirea unei baze pentru o decizie cu privire la populaţia în cauză sau la materia în cauză sau cu privire la procesul din care a rezultat; (Articolul 2(j) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005);

  • Proba reprezentativă

    Categorie: 81

    Categorie: Categorie necunoscută

    O proba în care se păstrează caracteristicile lotului din care a fost prelevată. Acesta este cazul în special atunci când oricare dintre articolele sau prelevările elementare din lot este caracterizat de acelasi grad de probabilitate de a face parte din probă; (Articolul 2(k) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005);

Logați-vă cu user și parolă și nu pierdeți informații utile. Click aici pentru autentificare.