Term | Definition |
---|---|
A150 | Codificare pentru influența aviară cunoscută și sub denumirea de gripă aviară. |
Abator | |
Abordare holistică | Abordare a evaluării riscurilor care ține seama de complexitatea situațiilor din viața reală. |
Abrevieri | Aici sunt explicate toate abrevierile din Programele SMSA și HACCP precum și din procedurile specifice |
Acțiune corectivă | Denumire dată acțiunii de eliminare a cauzei unei situații, potențiale sau reale, de neconformitate sau a unei alte situații nedorite. |
activităţi supuse înregistrării pentru siguranţa alimentelor | activităţile de prelucrare şi/sau fabricare a produselor de origine nonanimală, precum şi alte activităţi conexe desfăşurate de unităţile prevăzute în anexa nr. 9, care sunt supuse înregistrării şi controlului privind siguranţa alimentelor |
activităţi supuse înregistrării sanitare veterinare | 1. activităţile de vânzare directă de produse primare de origine animală obţinute din producţia animalelor de crescătorie, din vânătoare şi pescuit sălbatic şi de carne de pasăre şi de lagomorfe obţinută din sacrificarea la fermă, care sunt supuse înregistrării şi controlului sanitar-veterinar; |
Actualizare | activitate imediată şi/sau planificată pentru a asigura aplicarea celor mai recente informaţii |
Acvacultură | Denumire dată deținerii de animale acvatice într-un cadru în care acestea rămân proprietatea uneia sau a mai multor persoane fizice sau juridice pe întreaga perioadă a creșterii sau cultivării lor, până la data încheierii recoltării, cu excluderea recoltării sau capturii, în scopul consumului uman, de animale acvatice sălbatice care sunt apoi deținute până la sacrificare fără a fi hrănite. |
Aditiv | Substanțele sau microorganismele aprobate, care intra în componenta hranei pentru animale. Similar: Ingredient |
Aditiv alimentar | Substanță adăugată intenționat alimentelor sau băuturilor pentru obținerea unor beneficii tehnologice (de exemplu, pentru conservare, aromatizare, colorare sau obținere a unei anumite texturi). în mod normal, aditivii alimentari nu sunt consumați de sine stătător, nici nu sunt utilizați ca ingrediente tipice în produsele alimentare. |
Aditiv furajer | Produs adăugat intenționat în furaje, pentru a îmbunătăți: i) calitatea furajelorii) calitatea produselor alimentare obținute de la animaleiii) performanța și sănătatea animalelor. |
Aditivi pentru hrana animalelor | Denumire dată substanțelor sau microorganismelor autorizate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind aditivii destinați hranei pentru animale. |
afumarea | operaţia prin care produsele sunt supuse acţiunii fumului rezultat din combustia lemnului de esenţă tare corespunzător utilizării în industria alimentară; poate fi caldă sau rece |
Agent de contaminare | Orice agent biologic sau chimic, substanţă străină, sau alte substanţe care nu au fost adăugate în mod intenţionat şi care pot compromite siguranţa şi sănătatea alimentelor. |