De-a lungul mileniilor, oamenii au selectat și crescut plante și animale cu trăsături dezirabile pentru a obține hrană și furaje mai eficiente și rezistente. Aceste trăsături, cum ar fi rezistența la boli sau un randament mai mare, au apărut prin variații naturale în structura genetică a organismelor. În prezent, însă, biotehnologia modernă ne oferă posibilitatea de a modifica genetic aceste organisme, accelerând și eficientizând acest proces.
Tehnologia genetică permite modificarea artificială a ADN-ului plantelor și animalelor, adăugându-le caracteristici noi și utile. Aceste modificări pot include, de exemplu, rezistența la insecte, toleranța la secetă sau îmbunătățirea valorii nutritive a unui aliment. Aceste organisme astfel modificate sunt cunoscute sub numele de organisme modificate genetic (OMG).
Alimentele și furajele derivate din OMG-uri, care fie conțin, fie sunt produse din astfel de organisme, sunt denumite „alimente modificate genetic (MG)”. Aceste inovații nu doar îmbunătățesc randamentul producției agricole, ci pot avea și un impact semnificativ în reducerea resurselor utilizate și a pierderilor în sistemul alimentar global.
„Plantele obținute cu noi tehnici genomice ar putea ajuta la construirea unui sistem agroalimentar mai rezistent și mai durabil. Principiul nostru călăuzitor va rămâne siguranța mediului și a consumatorilor”Stella Kyriakides
COMMISSIONER (2019-2024)
Health and Food Safety
Ce sunt noi tehnici genomice (NGT)?
Progresele în biotehnologie au condus la noi tehnici genomice care ajută la reproducerea de noi soiuri de plante prin modificarea materialului genetic al unui organism mai rapid și cu o precizie mai mare decât tehnicile convenționale de reproducere. NGT poate produce o mare diversitate de produse. Unele pot duce la modificări limitate care pot apărea și în natură sau prin reproducere convențională, altele pot duce la modificări mai extinse.
Cu toate acestea, OMG-urile sunt înconjurate de dezbateri și controverse, legate de siguranța acestora pentru sănătate și mediu. Astfel, reglementările și etichetarea clară a alimentelor modificate genetic devin esențiale pentru a asigura transparența și informarea corectă a consumatorilor.
Dezbaterile din cadrul Comisiei Europene au dus la autorizarea porumbul modificat genetic pentru utilizare ca hrană și hrană pentru animale
Unele produse NGT în curs de dezvoltare
- Cartofii care produc substanțial mai puțină acrilamidă (o substanță cancerigenă formată la temperaturi ridicate de gătire) atunci când sunt copți, prăjiți sau prăjiți la temperaturi ridicate
- Roșiile rezistente la agenții patogeni fungici și, prin urmare, au nevoie de mai puține fungicide în timpul creșterii.
- Orez tolerant la secetă și sare, astfel capabil să facă față stresului legat de schimbările climatice.
- Grâu cu conținut crescut de proteine și mărime a boabelor care conduc la randamente mai mari și o nevoie mai mică de teren agricol.
În concluzie
Organismele modificate genetic reprezintă o evoluție tehnologică în agricultură, oferind soluții inovatoare pentru provocările moderne în producția de alimente și furaje.
Ești interesat de trasabilitate și etichetare OMG conform Comisiei ?
Autorul articolului
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
Organisme Modificate Genetic (OMG)
Denumire dată unui organism modificat genetic (OMG), care este un organism ce conține material genetic modificat intenționat, fără a apărea în mod natural prin ameliorare sau selecție.
Trasabilitate și etichetare OMG conform Comisiei
Află de ce trasabilitatea este esențială pentru a urmări și controla organismele modificate genetic (OMG) și produsele derivate, de la fermă la raft.
REGULAMENTUL (CE) NR. 2021/C/8001 - Comunicarea Comisiei
privind transmiterea de notificări în temeiul articolelor 13 și 17 din Directiva 2001/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind diseminarea deliberată în mediu a organismelor...
Organism nevizat de OMG
Denumire dată unui alt organism, care nu este modificat genetic, dar care poate interacționa cu un OMG sau poate fi afectat de prezența acestuia.