Ordinul 932/2002 pentru aprobarea Normelor privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea si controlul temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman

 

Ordinul 932/2002 din 2003.02.11
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 11 Februarie 2003 

Intră în vigoare:
11 Februarie 2005 An

 

Ordinul 932/2002 pentru aprobarea Normelor privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea si controlul temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman

Dată act: 25-nov-2002

Emitent: Ministerul Sanatatii si Familiei

În temeiul art. 24 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 57/2002, al Hotărârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Hotărârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare,

văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale de sănătate publică nr. DB 11.863 din 22 noiembrie 2002 şi Referatul de aprobare al Direcţiei de industrie alimentară, standarde, mărci şi licenţe nr. 151.218 din 16 decembrie 2002,

ministrul sănătăţii şi familiei şi ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor emit următorul ordin:

Art. 1

Se aprobă Normele privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea şi controlul temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Normele privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea şi controlul temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman, sunt obligatorii pentru toate unităţile din sistemul public şi privat.

Art. 3

Direcţia generală de sănătate publică şi Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Familiei şi direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, împreună cu Agenţia Naţională Sanitară Veterinară din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor şi direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 4

Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 24 de luni de la data publicării.

-****-

Ministrul sănătăţii şi familiei,

Daniela Bartoş

Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor,

Ilie Sârbu

ANEXĂ:

NORME privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea şi controlul temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 86 din data de 11 februarie 2003

 

Norma din 2002 privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea si controlul temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman

Norma din 2002 din 2003.02.11
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 11 Februarie 2005

Intră în vigoare:
11 Februarie 2005 An

 

Norma din 2002 privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea si controlul temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman

Dată act: 25-nov-2002
Emitent: Ministerul Sanatatii si Familiei

Art. 1

Prezentele norme se aplică alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman, denumite în continuare alimente congelate rapid.

Art. 2

(1) În sensul prezentelor norme alimentele congelate rapid sunt alimentele care au trecut printr-un proces corespunzător cunoscut sub numele de "congelare rapidă", în care zona de cristalizare maximă este traversată cât mai repede posibil, în funcţie de tipul de produs, iar temperatura finală a produsului (după stabilizarea termică) este menţinută continuu în toate punctele la valoarea de -180C sau chiar mai mică şi sunt comercializate într-o formă care indică faptul că au această caracteristică.

(2) În sensul prezentelor norme, îngheţata şi alte tipuri de gheaţă comestibilă de fabricaţie internă nu sunt considerate alimente congelate rapid.

(3) Prezentele norme se aplică fără a aduce prejudicii altor reglementări în vigoare privind igiena veterinară.

(4) Doar produsele definite la alin. (1) pot purta denumirile menţionate la art. 8 şi 9.

Art. 3

(1) Materiile prime utilizate la fabricarea alimentelor congelate rapid trebuie să fie de o calitate adecvată celei permise la comercializarea pe piaţă şi să prezinte un grad ridicat de prospeţime.

(2) Prepararea şi congelarea rapidă a produselor trebuie să fie efectuate într-un interval foarte scurt de timp, cu ajutorul unui echipament tehnic adecvat, pentru a se limita astfel la minimum modificările chimice, biochimice şi microbiologice posibile.

Art. 4

(1) Agenţii criogenici autorizaţi pentru utilizarea în contact direct cu alimentele congelate rapid sunt:

a) aerul;

b) azotul;

c) dioxidul de carbon.

(2) Criteriile de puritate care trebuie îndeplinite de agenţii criogenici prevăzuţi la alin. (1) trebuie determinate în funcţie de necesităţi, în conformitate cu normele şi standardele în vigoare.

Art. 5

(1) Temperatura alimentelor congelate rapid trebuie să fie stabilă şi menţinută în toate punctele produsului la valoarea de -180C sau mai mică, cu posibile variaţii ascendente de scurtă durată şi care nu trebuie să depăşească mai mult de 30C în timpul transportului.

(2) În timpul distribuirii locale şi în vitrinele de prezentare a produselor vândute cu amănuntul se permite existenţa unor variaţii în tempera-tura alimentelor congelate rapid, în conformitate cu practicile de bună depozitare şi distribuţie, cu condiţia ca acestea să nu depăşească 30C.

Art. 6

(1) Echipamentele utilizate pentru congelarea rapidă, depozitarea, transportul, comercializarea şi distribuţia locală a alimentelor congelate rapid şi vitrinele de prezentare a produselor vândute cu amănuntul trebuie să fie astfel construite încât să se garanteze respectarea cerinţelor prezentelor norme.

(2) Autorităţile competente trebuie să organizeze controale prin sondaj pentru verificarea temperaturii alimentelor congelate rapid.

Art. 7

Alimentele congelate rapid, destinate furnizării către consumatorul final, trebuie să fie preambalate de producător sau de ambalator pentru a fi protejate împotriva contaminării externe microbiene sau de alte forme şi împotriva uscării.

Art. 8

Etichetarea alimentelor congelate rapid, destinate furnizării, fără a necesita o prelucrare ulterioară, către consumatorul final şi către restaurante, spitale, cantine şi alţi agenţi de catering similari, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, fără a aduce prejudicii altor dispoziţii legale privind etichetarea produselor alimentare:

a) adăugarea la denumirea comercială a expresiei "produs congelat rapid", în limba română;

b) în afară de data minimă de durabilitate, trebuie indicate şi perioada în care alimentele congelate rapid pot fi păstrate de cumpărător, temperatura de păstrare şi/sau tipul de echipament care este adecvat păstrării;

c) etichetarea oricărui aliment congelat rapid trebuie să includă o menţiune prin care se poate identifica lotul respectiv;

d) etichetele alimentelor congelate rapid trebuie să conţină un mesaj clar de tipul: "nu recongelaţi după decongelare".

Art. 9

(1) Etichetarea alimentelor congelate rapid care nu sunt destinate vânzării către consumatorul final, către restaurante, spitale sau unităţi tip catering trebuie să includă următoarele menţiuni obligatorii:

a) denumirea comercială, completată în conformitate cu prevederile art. 8 lit. a);

b) cantitatea netă, exprimată în unităţi de masă;

c) o menţiune care să permită identificarea lotului;

d) denumirea şi adresa producătorului sau ambalatorului.

(2) Menţiunile prevăzute la alin. (1) trebuie să apară pe ambalaje, containere, pachete sau pe o etichetă aplicată pe acestea.

Art. 10

(1) În timpul utilizării lor, mijloacele de transport şi spaţiile de depozitare şi stocare trebuie să fie dotate cu aparate corespunzătoare de înregistrare pentru controlul temperaturii aerului în care sunt păstrate alimentele congelate rapid, la intervale frecvente şi regulate.

(2) În cazul mijloacelor de transport aparatele de măsură trebuie să fie aprobate de autorităţile competente din ţara în care sunt înregistrate mijloacele de transport respective.

(3) Înregistrarea temperaturii obţinute în acest fel trebuie datată şi stocată de operator cel puţin un an sau mai mult, în funcţie de natura alimentului congelat rapid.

(4) În timpul depozitării în vitrinele de prezentare a alimentelor congelate rapid oferite spre vânzare şi în cursul distribuţiei locale tempera-tura se măsoară cu cel puţin un termometru vizibil care, în cazul vitrinelor deschise, trebuie să indice temperatura în partea de recirculare a aerului de la nivelul liniei care indică încărcătura maximă marcată clar.

Art. 11

(1) Metodele de prelevare a eşantioanelor şi metodele de analiză necesare pentru controlul oficial al temperaturii alimentelor congelate rapid sunt prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantă din prezentele norme.

(2) Metoda de analiză descrisă în anexa nr. 2 poate fi utilizată doar în cazul în care, ca urmare a inspecţiei, există îndoieli cu privire la respectarea pragurilor de temperatură specificate în prezentele norme.

ANEXA nr. 1: METODA DE PRELEVARE a eşantioanelor din alimentele congelate rapid

1. Tipul şi cantitatea ambalajelor alese pentru inspecţie trebuie să fie astfel selectate încât temperaturile lor să reprezinte cele mai calde puncte ale lotului de marfă controlat.

2. Eşantioanele trebuie să fie alese din mai multe puncte critice ale spaţiului de depozitare la rece, ca de exemplu: locul de lângă uşă (nivelurile superioare şi inferioare), de lângă centrul spaţiului de depozitare la rece (nivelurile superioare şi inferioare) şi de lângă locul de recirculare a aerului în sistemul de răcire, caz în care se va ţine seama de durata de păstrare a fiecărui produs (pentru stabilizarea temperaturii).

3. În cazul în care se prelevează eşantioane în timpul transportului, acestea trebuie să fie alese de la vârful şi de la baza lotului de marfă aflat lângă marginea de deschidere a fiecărei uşi sau perechi de uşi.

4. În timpul descărcării trebuie să fie prelevate patru eşantioane din următoarele puncte critice:

a) vârful şi baza lotului de marfă situat lângă marginea de deschidere a uşilor;

b) colţurile din marginile superioare ale lotului de marfă, într-un punct cât mai îndepărtat de sistemul de refrigerare;

c) centrul lotului de marfă;

d) centrul suprafeţei din faţă a lotului de marfă, într-un punct cât mai apropiat de sistemul de refrigerare;

e) colţurile de la vârful şi de la baza suprafeţei din faţă a lotului de marfă, într-un punct cât mai apropiat de aerul de recirculare al sistemului de refrigerare.

5. Pentru recoltare de probe din produsele prezentate spre comercializare în vitrinele de prezentare trebuie să se aleagă câte un eşantion din fiecare dintre cele trei locuri care reprezintă cele mai calde puncte ale vitrinei.

ANEXA nr. 2: METODA DE MĂSURARE a temperaturii alimentelor congelate rapid

1. Principiul măsurării temperaturii alimentelor congelate rapid constă în înregistrarea exactă a temperaturii unui eşantion selectat în conformitate cu prevederile cuprinse în anexa nr. 1 la norme, cu ajutorul unui echipament adecvat.

2. Temperatura reprezintă temperatura măsurată în locul specificat de partea termosensibilă a instrumentului sau a dispozitivului de măsurat.

3. Aparatura utilizată pentru măsurarea temperaturii alimentelor congelate rapid este reprezentată de instrumente de măsurat termometrice şi de instrumente care penetrează produsul. Se utilizează în acest scop instrumente metalice ascuţite, cum sunt perforatorul de gheaţă, foreza sau burghiul, care se curăţă uşor.

4. Instrumentele de măsurat trebuie să respecte următoarele specificaţii:

a) timpul de răspuns trebuie să acopere 90% din diferenţa dintre indicaţiile iniţiale şi finale obţinute în decurs de 3 minute;

b) trebuie să funcţioneze cu o precizie de ±0,50C în intervalul de măsurare de la -200C la +300C;

c) precizia măsurătorilor nu trebuie să se modifice cu mai mult de 0,30 C în timpul operaţiunii desfăşurate la un interval de temperatură ambiantă de la -200C la +300C;

d) diviziunile scării trebuie să fie de cel puţin 0,10C;

e) precizia trebuie să fie verificată la intervale regulate;

f) trebuie să aibă un certificat de etalonare valabil;

g) partea termosensibilă trebuie să fie uşor de curăţat;

h) partea termosensibilă trebuie să fie proiectată în aşa fel încât să asigure un contact termic bun cu produsul;

i) echipamentul electric trebuie să fie protejat împotriva efectelor nedorite cauzate de condens.

5. Orice măsurare a temperaturii unui produs implică operaţiunea premergătoare de răcire a instrumentelor de măsurat. Metoda de prerăcire utilizată trebuie să asigure echilibrarea ambelor aparate de măsurat la o valoare cât mai apropiată de temperatura produsului.

6. Pregătirea eşantioanelor pentru măsurarea temperaturii constă în practicarea în produsul respectiv a unui orificiu în care să se poată introduce partea termosensibilă a instrumentului de măsurat, cu ajutorul unui aparat de penetrare a produsului prerăcit.

Diametrul orificiului trebuie să fie apropiat de cel al părţii termosensibile, iar adâncimea sa depinde de tipul produsului.

7. Pregătirea eşantionului şi măsurarea temperaturii sale trebuie să fie efectuate atât timp cât eşantionul rămâne în mediul de îngheţare.

Tehnica măsurării trebuie să fie următoarea:

a) dacă dimensiunile produsului o permit, se introduce partea termosensibilă, prerăcită, la adâncimea de 2,5 mm de la suprafaţa produsului;

b) dacă nu se poate realiza operaţiunea menţionată la lit. a), se introduce partea termosensibilă la o adâncime minimă de la suprafaţă de 3-4 ori mai mare decât diametrul sondei;

c) în situaţiile în care anumite alimente congelate rapid nu pot fi penetrate pentru a li se determina temperatura internă, din cauza dimensiunilor sau compoziţiei lor, se determină temperatura interioară a ambalajului care conţine aceste produse, prin introducerea părţii termosensibile prerăcite a instrumentului de măsurat în centrul pachetului, pentru a măsura temperatura de contact a produsului;

d) temperatura indicată de instrumentul de măsurat se citeşte numai după ce a atins o valoare stabilă.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 86 din data de 11 februarie 2003

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos. 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

Utilizarea codurilor de culoare în industria alimentară duce la creșterea siguranței și eficienței în producție

Acest articol, în completarea Analizei Codificarea Culorilor în Industria Alimentară - Ghid pentru îmbunătățirea igienei și siguranței alimentelor detaliază cum pot fi integrate codurile de culori...

Creșteți siguranța alimentară în afacerea dumneavoastră: Descărcați și utilizați posterele esențiale pentru zonele de producție

Siguranța alimentară este o prioritate majoră pentru orice afacere din industria alimentară, fie că operați o mică cafenea, un lanț de restaurante sau o unitate de producție. Cu toate acestea,...