Ordinul 871/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor deshidratate

 

Ordinul 871/2004 din 2005.05.13
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 13 Mai 2005

Intră în vigoare:
13 Mai 2006 An

 

Ordinul 871/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor deshidratate

Dată act: 24-nov-2004

Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,

în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:

Art. 1

Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor deshidratate, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3

Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.

-****-

p. Ministrul agriculturii, pădurilor

şi dezvoltării rurale,

Nicolae Istudor,

secretar de stat

Ministrul sănătăţii,

Ovidiu Brînzan

Preşedintele Autorităţii Naţionale

pentru Protecţia Consumatorilor,

Eduard Gabriel Matei

ANEXĂ:

Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor deshidratate

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 407 din data de 13 mai 2005

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor deshidratate

Norma din 2004 din 2005.05.13
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 13 Mai 2006

Intră în vigoare:
13 Mai 2006 An

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor deshidratate

Dată act: 24-nov-2004

Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale

Art. 1

Prezenta norma prevede cerinţele minime de siguranţa alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea piersicilor deshidratate pe teritoriul României, pentru a putea garanta ca aceste produse nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi sunt prezentate corect, conform principiilor de baza privind protecţia consumatorului.

Art. 2

Reglementările prezentei norme nu se aplică piersicilor deshidratate preparate în gospodarii individuale pentru consumul propriu, şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar ca bunuri care tranzitează ţara dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umana sau pentru mediu.

Art. 3

Prevederile art. 4, art. 5, art. 7 şi art. 9, din prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar ai acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv sa asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.

CAPITOLUL II: Natură. Conţinut

Art. 4

"Piersici deshidratate" este denumirea de produs finit, fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din piersici sănătoase, proaspete, care păstrează identitatea fructului Prunus persica (L), prezentate în formele definite şi descrise în anexa nr. 1 la prezenta normă, deshidratate prin procedee naturale sau artificiale pentru a împiedica alterarea lor.

Art. 5

Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:

(a) denumirea materiei prime "piersici" care poate fi însoţită de denumirea soiului din care provin;

(b) denumirea formei de prezentare: "felii" sau "jumătăţi".

(c) menţionarea procedeului de conservare: "deshidratate"

(d) menţionarea clasei de calitate conform clasificării din anexa nr. 2 la prezenta normă.

CAPITOLUL III: Fabricare

Art. 6

Alimentul "Piersici deshidratate" definit şi descris prin prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare. Art. 7.

Materia primă folosită la fabricarea piersicilor deshidratate, definită şi descrisa în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru fructe proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 8

Spaţiile în care se fabrică piersicile deshidratate, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igiena alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară

Art. 9

Piersicile deshidratate trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 2 şi anexa nr. 3 la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.

Art. 10

Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare. Art. 11. - Se interzice fabricarea şi comercializarea piersicilor deshidatate care conţin cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport

Art. 12

Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare şi:

(a) să asigure produsului păstrarea calităţilor nutriţionale, organoleptice, fizico-chimice;

(b) să fie impermeabile la apă;

(c) să protejeze produsul de contaminare microbiologică sau de altă natură;

(d) să nu prezinte părţi inscripţionate în contact cu piersicile deshidratate;

(e) să fie noi.

Art. 13

Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementarilor în vigoare.

Art. 14

Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementarilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiile necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 si Art. 5 din prezenta normă;

(2) cantitatea netă;

(3) condiţiile de depozitare, conform Art. 16 din prezenta normă;

(4) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de .... " cu menţionarea lunii şi anului

(5) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);

(6) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;

(7) ţara de origine a produsului.

(8) în cazul distribuţiei în vrac a produsului "piersici deshidratate", pe ambalaj se înscrie denumirea produsului şi datele de identificare ale producătorului, importatorului sau distribuitorului si data durabilităţii minimale, celelalte informaţii pot fi înscrise fie pe ambalaj, fie în documentele însoţitoare ..

Art. 15

Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.

Art. 16

Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi uscate, curate, aerisite, ferite de rozătoare sau de insecte, situate departe de surse care degajă mirosuri pătrunzătoare care pot afecta calitatea produsului.

Art. 17

Transportul produsului definit prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor, menţinerea calităţii produselor şi protejarea lor faţă de umezeală.

Art. 18

Fiecare transport de piersici deshidratate trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară a produsului.

CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale

Art. 19

Anexele nr. 1 până la nr. 3 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.

Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere

(1) Piersicile trebuie să fie întregi, sănătoase, cu aspect proaspăt, fără pete, leziuni mecanice sau cauzate de boli, insecte sau alţi dăunători, netede, curate, fără gust şi/sau miros străin.

(2) Nu sunt restricţii cu privire la soiul utilizat, dar sunt preferate soiurile cu sâmbure detaşabil;

(3) Piersicile deshidratate se pot fabrica în următoarea gamă sortimentală:

(i) jumătăţi - piersici decojite sau nedecojite, fără sâmburi, tăiate în două părţi aproximativ egale

(ii) felii - piersici decojite sau nedecojite, fără sâmburi, tăiate în formă de sectoare.

Anexa nr. 2: Cerinţe organoleptice

Caracteristica

Condiţii de admisibilitate

(1) Culoare

(1) caracteristică soiului, nuanţe deschise cu margini maro deschis;

(2) Gust

(2) caracteristic piersicilor fierte, fără gust străin;

(3) Miros

(3) caracteristic, fără mirosuri străine (de fermentat, mucegai, etc.)

(4) Textură

(4) piersicile deshidratate trebuie să prezinte fie potrivit de tari, nedestrămate, suficient de cărnoase.

(5) Defecte admise

Conform tabelului nr. 1

(6) Clase de calitate:

 

(6.1) Clasa extra

(6.1) piersici deshidratate de cea mai bună calitate, care au o culoare uniforma, şi nu depăşesc limitele prevăzute în tabelul nr. 1;

(6.2) Clasa I-a

(6.2) piersici deshidratate de bună calitate, cu mici defecte de formă şi culoare dar care nu depăşesc limitele prevăzute în tabelul nr. 1;

(6.3) Clasa a II-a

(6.3) piersici deshidratate care nu se încadrează în clasele extra şi a l-a dar care nu depăşesc limitele prevăzute în tabelul nr. 1;

Tabelul nr. 1. Defecte admise. Limite maxime.

Defectul

Clasa Extra

Clasa 1

Clasa 2

(5.1) piersici deshidratate atacate de boii, insecte şi/sau acarieni;

1 % (m/m)

2 % (m/m)

3 % (m/m)

(5.2) piersici deshidratate care prezintă lovituri, pete vinete, pete de mucegai, atac de insecte, ţesut, calozităţi, sau orice forme de boli.

2 % (m/m)

3 % (m/m)

4 % (m/m)

(5.3) piersici deshidratate necoapte având culoarea, mirosul şi aspectul necorespunzătoare cerinţelor de calitate.

1 % (m/m)

2 % (m/m)

4 % (m/m)

(5.4) impurităţi minerale, coji, caliciu, frunze, codiţe, bucăţi de crengi, pământ, nisip, sau orice alte materii străine piersicilor deshidratate;

0,5 % (m/m)

1 % (m/m)

1,5% (m/m)

(5.5) culoare;

Deschisă, caracteristică soiului cu uşoare brunificări ale marginilor

Deschisă, caracteristică soiului cu uşoare brunificări ale marginilor

Maro deschis

(5.6) deviaţii de culoare:

2% (m/m)

5% (m/m)

10% (m/m)

(5.7) dioxid de sulf rezidual ca urmare a tratamentelor de menţinere a culorii;

0,10% (m/m)

0,14% (m/m)

0,20 % (m/m)

(5.8) piersici deshidratate sau porţiuni din acestea afectate de fermentare astfel încât au aspectul şi mirosul modificate.

0,5% (m/m)

1,0% (m/m)

2,0% (m/m)

Anexa nr. 3: Cerinţe fizico-chimice

Caracteristica

Condiţii de admisibilitate

Extra

Calitatea I

Dioxid de sulf rezidual

Max. 0,02% m/m

Max. 0,01%

Umiditate

Max. 20% m/m

Max. 20% m/m

Acceptarea lotului

Orice eşantion cu piersici deshidratate care nu îndeplineşte condiţiile de admisibilitate sau cerinţele fizico-chimice este considerat necorespunzător.

Un lot piersici deshidratate va fi considerat corespunzător dacă numărul eşantioanelor necorespunzătoare nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 407bis din data de 13 mai 2005

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos. 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

2004/ 969 Ordin

Ordinul 969/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor congelate

2017/ 146 Ordin

Ordinul 146/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de comercializare cu amănuntul a vinului vrac fără denumire de origine controlată, fără indicaţie geografică şi fără...

2006/ 560 Ordin

Ordinul 560/2006 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea produselor din carne

2004/ 880 Ordin

Ordinul 880/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul porumbului zaharat în conservă