Ordinul 362/2002 pentru aprobarea Normelor cu privire la continutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea si pastrarea bulionului si a pastei de tomate

 

Ordinul 362/2002 din 2002.10.24
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 24 Octombrie 2002

Intră în vigoare:
24 Aprilie 2003 An

 

Ordinul 362/2002 pentru aprobarea Normelor cu privire la continutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea si pastrarea bulionului si a pastei de tomate

Dată act: 12-aug-2002

Emitent: Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor

Văzând Referatul de aprobare nr. 150.227 din 8 iulie 2002, întocmit de Direcţia de industrie alimentară; standarde, mărci şi licenţe,

având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,

în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare, al Hotărârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Hotărârii Guvernului nr. 166/2001 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările ulterioare,

ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, ministrul sănătăţii şi familiei şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:

Art. 1

Se aprobă Normele cu privire la conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea şi păstrarea bulionului şi a pastei de tomate, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile generale pentru agricultură şi industrie alimentară judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi, respectiv, prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor controla modul de respectare a prevederilor prezentului ordin.

Art. 3

Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 6 luni de la data publicării.

-****-

Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor,

Ilie Sârbu

Ministrul sănătăţii şi familiei,

Daniela Bartoş

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

Rovana Plumb,

secretar de stat

ANEXĂ:

NORME cu privire la conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea şi păstrarea bulionului şi a pastei de tomate

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 774 din data de 24 octombrie 2002

 

Norma din 2002 cu privire la continutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea si pastrarea bulionului si a pastei de tomate

Norma din 2002 din 2002.10.24
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 16 Septembrie 2004

 Intră în vigoare:
24 Aprilie 2003 An

 

Norma din 2002 cu privire la continutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea si pastrarea bulionului si a pastei de tomate

Dată act: 12-aug-2002

Emitent: Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale

Art. 1

Prezentele norme se referă la condiţiile privind conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea şi păstrarea bulionului şi a pastei de tomate destinate comercializării pentru consum uman.

Art. 2

Produsele menţionate la art. 1 se comercializează numai dacă respectă definiţiile şi regulile stabilite în prezentele norme.

CAPITOLUL II: Definiţii, conţinut, calitate

Art. 3

În sensul prezentelor norme, bulionul şi pasta de tomate sunt produse obţinute prin zdrobirea şi strecurarea tomatelor, la care se poate adăuga sare sau zahăr, urmate de concentrarea prin fierbere a sucului obţinut, până la consistenţa de bulion sau pastă, ambalate în recipiente ermetice sau neermetice.

Art. 4

Produsele definite la art. 3 se clasifică, după conţinutul de substanţă uscată solubilă, după cum urmează:

1. bulion de tomate tip 18, cu minimum 18 % substanţă uscată solubilă la 200C (exclusiv adaosul de sare);

2. pastă de tomate:

a) tip 24, cu minimum 24 % substanţă uscată solubilă la 200C (exclusiv adaosul de sare);

b) tip 28, cu minimum 28 % substanţă uscată solubilă la 200C (exclusiv adaosul de sare);

c) tip 36, cu minimum 36 % substanţă uscată solubilă la 200C (exclusiv adaosul de sare);

d) tip 40, cu minimum 40 % substanţă uscată solubilă la 200C (exclusiv adaosul de sare).

Art. 5

Materiile prime şi auxiliare utilizate la fabricarea bulionului şi a pastei de tomate trebuie să corespundă următoarelor definiţii şi descrieri:

1. tomatele sunt legume proaspete, sănătoase, întregi, ajunse la maturitate industrială, de culoare roşie intensă, fără semne de fermentare sau mucegai, neatacate de boli criptogamice;

2. apa utilizată în scopuri tehnologice (spălare, sterilizare) trebuie să corespundă normelor sanitare şi condiţiilor tehnice de calitate impuse de normativele în vigoare referitoare la apa potabilă;

3. sarea folosită trebuie să fie de uz alimentar şi să corespundă condiţiilor de calitate impuse de reglementările în vigoare;

4. zahărul utilizat în scopul corectării substanţei uscate solubile trebuie să corespundă normativelor tehnice de calitate în vigoare pe produs.

Art. 6

La fabricarea bulionului şi a pastei de tomate nu este permisă adăugarea coloranţilor, substanţelor conservante şi a substanţelor de îngroşare (amidon, gume etc.).

Art. 7

La pasta de tomate dozată şi ambalată la tuburi este permis adaosul de benzoat de sodiu în limitele prevăzute şi stabilite de normativele sanitare în vigoare.

Art. 8

(1) Este admisă adăugarea de sare şi/sau de zahăr la pasta de tomate la solicitarea scrisă a beneficiarului.

(2) Cantitatea maximă de sare admisă a se adăuga la pasta de tomate ambalată la butoaie este de 10 %.

Art. 9

Proprietăţile organoleptice şi caracteristicile fizico-chimice pe care trebuie să le îndeplinească bulionul şi pasta de tomate sunt redate în anexele nr. 1 şi, respectiv, nr. 2, care fac parte integrantă din prezentele norme.

Art. 10

(1) Proprietăţile microbiologice, conţinutul de metale grele şi pesticide din bulionul şi pasta de tomate trebuie să se încadreze în limitele stabilite de reglementările sanitare în vigoare.

(2) Verificarea parametrilor prevăzuţi la alin. (1) şi la art. 9 se efectuează periodic şi se garantează de producător la fiecare livrare.

Art. 11

Metodele de analiză utilizate pentru verificarea caracteristicilor prevăzute la art. 10 alin. (1) trebuie să corespundă prevederilor următoarelor standarde:

1. proprietăţi microbiologice conform SR 8924-95 Conserve alimentare în recipiente închise ermetic. Analiza microbiologică şi STAS 8731-85 Produse de legume şi fructe. Determinarea conţinutului în filamente de mucegai;

2. conţinutul de pesticide, conform:

a) STAS 12497-86 Produse de legume şi fructe; determinarea reziduurilor de pesticide organoclorurate;

b) STAS 12905-90 Produse de legume şi fructe; determinarea reziduurilor de pesticide organofosforice;

3. conţinutul de metale grele, conform:

a) STAS 5954/1-86 Produse de legume şi fructe; mineralizarea probelor în vederea determinării metalelor;

b) STAS 7118-79 Determinarea arsenului;

c) STAS 5955-86 Determinarea plumbului;

d) STAS 7852-80 Determinarea cadmiului;

e) STAS 5954/2-77 Determinarea cuprului;

f) STAS 7119-91 Determinarea staniului.

Art. 12

Determinarea conţinutului de substanţă uscată solubilă la pasta de tomate cu adaos de sare se face conform calculului prevăzut în anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezentele norme.

CAPITOLUL III: Ambalare, marcare, depozitare, transport

Art. 13

Bulionul şi pasta de tomate se ambalează în recipiente de diferite capacităţi, cu posibilităţi de închidere ermetică sau neermetică, confecţionate din materiale pentru produse alimentare, avizate de Ministerul Sănătăţii şi Familiei.

Art. 14

Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produselor, să fie curate, uscate, în stare bună; ambalajele folosite sunt: lăzi din lemn, carton, folie contractibilă sau alte ambalaje stabilite prin contract şi care trebuie să corespundă prevederilor din normativele în vigoare pe produs.

Art. 15

(1) Marcarea şi etichetarea bulionului şi a pastei de tomate trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor şi înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul achiziţionării produsului.

(2) Menţiunile specifice produsului, care trebuie inscripţionate obligatoriu, precum şi restricţionarea unor informaţii care pot induce în eroare consumatorul, sunt următoarele:

a) înscrierea cantităţii nete se face în conformitate cu instrucţiunile de metrologie legală în vigoare;

b) menţionarea substanţei uscate solubile, exprimată în grade refractometrice la 200C;

c) este interzisă înscrierea pe etichetă a menţiunii "natural".

Art. 16

Adaosul de sare şi/sau de zahăr, după caz, va fi înscris sub formă procentuală, în mod vizibil, în acelaşi câmp vizual cu denumirea sub care se vinde produsul.

Art. 17

Marcarea butoaielor din lemn se face prin şablonare pe capac cu vopsea rezistentă la apă sau prin etichetare. Etichetele vor fi confecţionate din tablă, placaj sau alt material, se vor aplica pe unul dintre capace şi vor cuprinde toate elementele de identificare prevăzute în reglementările legale în vigoare privind etichetarea produselor alimentare.

Art. 18

(1) Depozitarea bulionului şi a pastei de tomate se face în încăperi curate, uscate, ferite de razele solare sau de îngheţ, la o temperatură de maximum 200C şi o umiditate relativă a aerului de maximum 75 %.

(2) Butoaiele cu pastă de tomate cu conţinut mic de sare de 2-4 % se păstrează în depozite frigorifice, iar butoaiele cu pastă de tomate cu adaos de 8-10 % sare se pot depozita în încăperi ferite de razele solare, de ploaie şi de îngheţ, la temperatura de circa 150C.

Art. 19

Transportul trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor şi menţinerea calităţii produselor, precum şi protecţia contra razelor solare sau îngheţului.

Art. 20

Fiecare transport trebuie să fie însoţit de documentul de certificare a calităţii produsului, întocmit de producător, conform reglementărilor legale în vigoare.

CAPITOLUL IV: Dispoziţii finale

Art. 21

Data durabilităţii minimale, respectiv data până la care produsele îşi păstrează caracteristicile specifice în condiţiile de depozitare prevăzute în aceste norme, este stabilită şi garantată de producător.

ANEXA Nr. 1: Caracteristici organoleptice ale bulionului şi pastei de tomate

Denumirea caracteristicii

Condiţii de admisibilitate

Aspectul recipientului:
- exterior

- curat, ermetic închis, cu capacul nebombat, neruginit, cu eticheta curată, vizibil imprimată cu toate elementele de identificare, lipită simetric în plan pe recipient; la cutia metalică se admit uşoare deformări la corp, dar nu la falt;
- butoaiele trebuie să fie curate, să nu prezinte scurgeri şi miros străin.

- interior

- curate; capacul şi cutia metalică fără pete negre sau de rugină, exfolieri sau zgârieturi ale peliculei de lac; este admisă o uşoară marmorare datorită sulfurii de staniu.

Aspectul conţinutului

- masă omogenă, densă la pasta de tomate, fin strecurată, fără corpuri străine: seminţe, pieliţe, frunze; fără semne de alterare, respectiv mucegai sau fermentare.

Culoare

- roşie intensă până la roşie cărămizie, uniformă în toată masa produsului.

Gust şi miros

- specifice concentratelor de tomate ; fără gust şi miros străin: de afumat, ars, fermentare, mucegai ; nu este admis gustul amar sau acru ; la pasta de tomate cu sare, este admis gustul sărat, funcţie de cantitatea de sare adăugată.

Examenul organoleptic se efectuează în conformitate cu prevederile SR 1754-94.

ANEXA Nr. 2: Caracteristicile fizico-chimice ale bulionului şi pastei de tomate

Denumirea caracteristicii

Condiţii de admisibilitate

Metode de analiza

bulion

pasta tomate

tip 18

tip 24

tip 28

tip 36

tip 40

Substanţă uscată solubilă (exclusiv adaosul de sare), % grade refractometrice, la 20°C, min.

18

24

28

36

40

STAS 5856/71

Aciditate totală, exprimată în acid citric şi raportată la substanţa uscată solubilă, % max.

10

STAS 5952/79

Aciditate volatilă, exprimată în acid acetic şi raportată la substanţa uscată solubilă, % max.

0,50

STAS 5952/71

Impurităţi minerale insolubile, raportate la substanţa uscată solubilă, % max.

0,050

STAS 5959/70

Indice de culoare, exprimat în grade GARDNER, min.

1,7

 

ANEXA Nr. 3:Determinarea conţinutului de substanţă uscată solubilă la pasta de tomate cu adaos de sare

Substanţa uscată solubilă = S1 - 1,2(C - 1), în care:

S1 = gradul refractometric, citit la refractometru, cu corecţia de temperatură la 200C;

C = conţinutul total de clorură de sodiu, în procente;

1 = conţinutul mediu de clorură de sodiu din concentratul de tomate fără adaos de sare;

1,2 = numărul de grade refractometrice corespunzătoare unui procent de clorură de sodiu.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 774 din data de 24 octombrie 2002

Standardele naţionale prevăzute în acest act normativ sunt documente normative de referinţă.

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos. 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

2004/ 147 Ordin

Ordinul 147/2004 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sănătăţii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentaţiei si pădurilor nr. 387/251/2002 pentru aprobarea Normelor...

2017/ 146 Ordin

Ordinul 146/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de comercializare cu amănuntul a vinului vrac fără denumire de origine controlată, fără indicaţie geografică şi fără...

2004/ 880 Ordin

Ordinul 880/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul porumbului zaharat în conservă

2004/ 775 Ordin

Ordinul 775/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul ananasului în conservă