Ordinul 317/2003 pentru aprobarea Normelor privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile şi compoziţia mierii
Ordinul 317/2003 din 2003.09.12
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 10 Octombrie 2014
Intră în vigoare:
12 Septembrie 2004 An
Cuprins
Ordinul 317/2003 pentru aprobarea Normelor privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile şi compoziţia mierii
Dată act: 3-sept-2003
Emitent: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
Văzând Referatul de aprobare nr. 133.626 din 6 august 2003, întocmit de Direcţia generală de implementare şi reglementare,
având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, al Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii şi al Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
ministrul agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Normele privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile şi compoziţia mierii, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi oficiile judeţene pentru protecţia consumatorilor şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin abrogă Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii şi familiei nr. 122/298/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, originea, prezentarea, compoziţia, calitatea şi etichetarea mierii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 610 din 27 septembrie 2001.
Art. 31
Produsele introduse pe piaţă sau etichetate înainte de 24 iunie 2015, în conformitate cu prezentul ordin care transpune Directiva 2001/110/CE a Consiliului privind mierea, cu modificările şi completările ulterioare, pot fi comercializate în continuare, până la epuizarea stocurilor.
Art. 32
Prezentul ordin transpune Directiva 2014/63/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 15 mai 2014 de modificare a Directivei 2001/110/CE a Consiliului privind mierea, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 164 din 3 iunie 2014.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.
-****-
p. Ministrul agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, Petre Daea, secretar de stat Ministrul sănătăţii, Mircea Beuran Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Rovana Plumb, secretar de stat |
ANEXĂ:
NORME privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile şi compoziţia mierii
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 650 din data de 12 septembrie 2003
Norma din 2003 privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile şi compoziţia mierii
Norma din 2003 din 2003.09.12
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 10 Octombrie 2014
Intră în vigoare:
12 Septembrie 2004 An
Norma din 2003 privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile şi compoziţia mierii
Dată act: 3-sept-2003
Emitent: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
Art. 1
(1) Prezentele norme se aplică produselor definite în anexa nr. I la prezentele norme.
(2) Caracteristicile şi compoziţia produselor prevăzute la alin. (1) sunt prevăzute în anexa nr. II la prezentele norme.
Art. 2
Normele generale privind etichetarea alimentelor se aplică în cazul produselor definite în anexa nr. I, în următoarele condiţii:
1. Termenul "miere" se aplică numai produsului definit în anexa nr. I pct. 1 şi este utilizat, în cazul comercializării, pentru a desemna produsul respectiv.
2. Denumirile produselor incluse în anexa nr. I pct. 2 şi 3 se aplică numai produselor definite în anexa nr. I şi se utilizează, în cazul comercializării, pentru a desemna produsele respective.
Aceste denumiri pot fi înlocuite cu denumirea simplă "miere", cu excepţia mierii filtrate, a mierii în faguri, a mierii cu bucăţi de fagure sau a bucăţilor de fagure în miere şi a mierii destinate industriei:
a) în cazul mierii destinate industriei, cuvintele "pentru gătit" apar pe etichetă în imediata apropiere a denumirii produsului;
b) cu excepţia mierii filtrate sau a mierii destinate industriei, pe lângă denumirea produselor se mai pot adăuga informaţii cu privire la:
- originea florală sau vegetală, dacă produsul provine integral sau în principal din sursa indicată şi prezintă caracteristicile organoleptice, fizico-chimice şi microscopice ale sursei;
- originea regională, teritorială sau topografică, dacă produsul provine integral din sursa indicată;
- criterii calitative specifice.
3. În cazul în care s-a utilizat mierea destinată industriei ca ingredient al unui produs alimentar mixt, termenul "miere" poate fi utilizat în denumirea produsului alimentar mixt în locul termenului "miere destinată industriei", însă în lista ingredientelor se va utiliza termenul definit în anexa nr. I pct. 3.
4. Ţara sau ţările de origine unde s-a recoltat mierea sunt indicate pe etichetă.
Fără a aduce atingere primului paragraf, în cazul în care mierea provine din mai multe state membre sau ţări terţe, menţiunea obligatorie a ţărilor de origine se poate înlocui cu una din următoarele menţiuni, după caz:
- "amestec de miere provenită din UE";
- "amestec de miere provenită din afara UE";
- "amestec de miere provenită din UE şi din afara UE"
Art. 3
În cazul mierii filtrate şi al mierii destinate industriei, recipientele pentru mierea în vrac, ambalajele şi documentele de comercializare precizează în mod clar denumirea integrală a produsului, conform anexei nr. I pct. 2.2 lit. f) şi pct. 3.
Art. 4
Toate informaţiile prezentate prin etichetare trebuie să fie clare, lizibile şi să nu permită ştergerea.
Art. 5
Metodele de analiză pentru verificarea compoziţiei şi caracteristicilor mierii sunt conforme cu cele din CODEX STAN 12-1981 Rev. 1 (1987) pentru miere şi/sau cu cele din STAS 784/3-89 "Miere de albine. Metode de analiză".
ANEXA Nr. I: DENUMIREA, DESCRIEREA ŞI DEFINIŢIILE PRODUSELOR
1.Mierea este substanţa naturală dulce produsă de albinele Apis mellifera din nectarul plantelor sau din secreţiile secţiunilor vii ale plantelor ori din excreţiile, pe secţiunile vii ale plantelor, ale insectelor care se hrănesc prin sucţiune din plante şi pe care albinele le colectează, le transformă, combinându-le cu substanţe proprii specifice, le adună, le deshidratează, le depozitează şi le lasă în faguri pentru a se matura.
2. Principalele tipuri de miere sunt următoarele:
2.1. în funcţie de origine:
a) miere din inflorescenţă sau miere din nectar - mierea obţinută din nectarul plantelor;
b) miere din secreţie zaharoasă - mierea obţinută în special din excreţiile insectelor care se hrănesc prin sucţiune din plante (Hemiptera) pe secţiunile vii ale plantelor sau din secreţiile secţiunilor vii ale plantelor;
2.2. în funcţie de modul de producere şi/sau de prezentare:
a) miere în fagure - mierea depozitată de albine în celulele fagurilor fără larve (puieţi), nou-construiţi, sau pe pereţii subţiri ai structurii fagurelui, obţinută numai din ceară de albine şi vândută în faguri întregi căpăciţi sau în secţiuni de astfel de faguri;
b) miere cu bucăţi de fagure sau bucăţi de fagure în miere - mierea care conţine una sau mai multe bucăţi de fagure;
c) miere scursă - mierea obţinută prin drenarea fagurilor fără larve (puieţi) deschişi (decăpăciţi);
d) miere extrasă - mierea obţinută prin centrifugarea fagurilor fără larve (puieţi) deschişi (decăpăciţi);
e) miere presată - mierea obţinută prin presarea fagurilor fără larve (puieţi), cu sau fără încălzire moderată la o temperatură de maximum 450C;
f) miere filtrată - mierea obţinută prin îndepărtarea materiilor străine organice şi anorganice, ceea ce duce la îndepărtarea, în mod semnificativ, a polenului.
3. Mierea destinată industriei - mierea:
a) care este adecvată pentru utilizare industrială sau ca ingredient în alte alimente care sunt ulterior procesate; şi b) care poate:
- să prezinte un gust ori miros străin; sau
- să fi început să fermenteze ori să fi fermentat; sau
- să fi fost supraîncălzită.
ANEXA Nr. II: CARACTERISTICILE ŞI COMPOZIŢIA MIERII
1. Mierea conţine diferite tipuri de zaharuri, în special fructoză şi glucoză, şi alte substanţe, precum acizi organici, enzime şi particule solide provenite din timpul colectării mierii.
- Culoarea mierii variază de la tipul de miere aproape incolor până la cel maro închis.
- Consistenţa poate să fie fluidă, vâscoasă sau parţial ori integral cristalizată.
- Gustul şi aroma variază în funcţie de planta de origine.
2. În cazul în care se introduce pe piaţă ca miere sau când se utilizează în orice produs destinat consumului uman, se interzice adăugarea în miere a oricărui ingredient alimentar, inclusiv a aditivilor alimentari, sau orice alt adaos cu excepţia mierii.
Mierea nu trebuie să conţină, pe cât posibil, materii organice sau anorganice străine compoziţiei sale. Cu excepţia pct. 3 din anexa nr. I la norme, mierea nu trebuie să prezinte gusturi sau arome străine, nu trebuie să fie în proces de fermentare, să prezinte aciditate modificată artificial ori să fi fost supusă unui procedeu de încălzire, astfel încât enzimele naturale să fi fost fie distruse, fie inactivate în mod semnificativ.
21.Polenul, fiind un element constitutiv natural specific al mierii, nu este considerat ingredient, în sensul art. 2 alin. (2) lit. (f) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 şi (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, al produselor definite în anexa I la Directiva 2001/110/CE a Consiliului privind mierea.
3.Fără a aduce prejudicii prevederilor pct. 2 subpct. 2.2 lit. f) din anexa nr. I la norme, nu se poate îndepărta nici polenul şi nici orice alt element constitutiv specific al mierii, cu excepţia cazului în care acest lucru nu poate fi evitat în momentul îndepărtării materiilor străine organice sau anorganice.
4. În cazul în care se introduce pe piaţă ca miere sau când se utilizează în orice produs destinat consumului uman, mierea trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici privind compoziţia:
4.1. Conţinutul în zaharuri | |
4.1.1. Conţinutul de fructoză şi glucoză (suma celor două) | |
- mierea din inflorescenţă | minimum 60g/100g |
- mierea din secreţie zaharoasă, amestecuri de miere din secreţie zaharoasă şi miere din inflorescenţă | minimum 45g/100g |
4.1.2. Conţinutul de zaharoză | |
- în general | maximum 5g/100g |
- salcâm fals (Robinia pseudoacacia), lucernă (Medicago sativa), Menzies Banksia (Banksia menziesii), French honeysuckle (Hedysarum), eucalipt (Eucalyptus camadulensis), leatherwood (Eucryphia lucida, Eucryphia milliganii), Citrus sp. | maximum 10g/100g |
- lavandă (Lavandula sp.), limba-mielului (Borago officinalis) | maximum 15g/100g |
4.2. Umiditate | |
- în general | maximum 20 % |
- iarbă-neagră (Calluna) şi mierea destinată industriei alimentare în general | maximum 23 % |
- mierea destinată industriei, obţinută din iarbă-neagră (Calluna) | maximum 25 % |
4.3. Conţinutul de substanţe insolubile în apă | |
- în general | maximum 0,1g/100g |
- miere presată | maximum 0,5g/100g |
4.4. Conductivitate electrică | |
- mierea care nu este enumerată mai jos şi amestecuri ale acestor tipuri de miere | maximum 0,8 mS/cm |
- mierea din secreţie zaharoasă şi mierea de castane, precum şi amestecuri ale acestora, cu excepţia celor enumerate mai jos | maximum 0,8 mS/cm |
- excepţii: căpşun (Arbustus unedo), beli heather (Erica), eucalipt, tei (Tilia sp.), iarbă-neagră (Calluna vulgaris), manuka sau jelly bush (Leptospermum), arborele de ceai (Melaleuca sp.) | |
4.5. Aciditate liberă | |
- în general | maximum 50 miliechivalenţi acid la 1.000 grame |
- mierea destinată industriei | maximum 80 miliechivalenţi acid la 1.000 grame |
4.6. Activitate diastazică şi conţinut de hidroximetilfurfural (HMF) determinat după procesare şi amestecare | |
a) Activitate diastazică (scara Schade) | |
- în general, cu excepţia mierii destinate industriei | minimum 8 |
- tipuri de miere cu conţinut scăzut de enzime naturale (de exemplu mierea de citrice) şi cu un conţinut de HMF de maximum 15 mg/kg | minimum 3 |
b) Conţinut de HMF | |
- în general, cu excepţia mierii destinate industriei | maximum 40 mg/kg [sub rezerva prevederilor lit. a) a doua liniuţă] |
- tipuri de miere cu origine declarată din regiuni cu climă tropicală şi amestecuri de astfel de tipuri de miere | maximum 80 mg/kg |
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 650 din data de 12 septembrie 2003
*) Standardele naţionale prevăzute în acest act normativ sunt documente normative de referinţă.
Descărcă textul
Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
2012/ 45 Ordin
Ordinul 45/2012 privind controlul pe piaţă al menţiunilor nutriţionale şi de sănătate înscrise pe produsele alimentare
2006/ 339 Ordin
Ordinul 339/2006 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea produselor din carne
2003/ 319 Ordin
Ordinul 319/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, compoziţia, fabricarea şi etichetarea sucurilor din fructe şi ale altor produse similare destinate consumului uman
2003/ 8 Ordin
Ordinul 8/2003 pentru aprobarea Normei privind denumirile sub care se vand si conditiile de calitate ale grasimilor tartinabile destinate comercializarii