Ordinul 86/2023 pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor
Ordinul 86/2023 din 2023.07.26
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 26 Iulie 2023
Intră în vigoare:
26 Iulie 2023 An
Ordinul 86/2023 pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor
Dată act: 3-iul-2023
Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
Văzând Referatul de aprobare nr. 832 din 18.05.2023, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile Regulamentului (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale şi alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecţie a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1.069/2009, (CE) nr. 1.107/2009, (UE) nr. 1.151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 şi (UE) 2016/2.031 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 şi (CE) nr. 1.099/2009ale Consiliului şi a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE şi 2008/120/CE ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 şi (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, precum şi a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE şi 97/78/CE ale Consiliului şi a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului, cu amendamentele ulterioare,
luând în considerare prevederile Regulamentului (UE) 2023/915 al Comisiei din 25 aprilie 2023 privind nivelurile maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.881/2006 şi ale Regulamentului (UE) 2023/731 privind un program de control multianual coordonat al Uniunii pentru 2024, 2025 şi 2026 vizând asigurarea respectării limitelor maxime de reziduuri de pesticide şi evaluarea expunerii consumatorilor la reziduurile de pesticide din şi de pe alimentele de origine vegetală şi animală şi de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/741,
ţinând cont de prevederile art. 63 şi ale art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în baza prevederilor art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 1.156/2013 pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor aferente acestora, cu modificările şi completările ulterioare,
În temeiul art. 3 alin. (1) şi (3), precum şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
Art. I
În anexa nr. 2 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 303 şi 303 bis din 20 aprilie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, la capitolul I, secţiunea 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"- SECŢIUNEA 9
A.Controlul contaminanţilor în alimentele de origine animală, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2023/915al Comisiei din 25 aprilie 2023 privind nivelurile maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.881/2006 şi Regulamentului (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 februarie 2005 privind conţinuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare şi hrana de origine vegetală şi animală pentru animale şi de modificare a Directivei 91/414/CEE, cu amendamentele ulterioare*
Nr. crt. | Grupa de substanţe/Baza legală | Substanţa | Matricea | Unitatea de prelevare | Metoda de analiză | |
Screening | Confirmare | |||||
1. | Micotoxine Regulamentul (UE) 2023/915 al Comisiei din 25 aprilie 2023 privind nivelurile maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.881/2006 | Aflatoxine | Lapte crud, lapte tratat termic, lapte destinat fabricării produselor pe bază de lapte | Ferme de animale producătoare de lapte, centre de colectare a laptelui, automate de vânzare a laptelui, unităţi de procesare a laptelui, unităţi de vânzare cu amănuntul | Regulamentul (CE) nr. 401/2006 al Comisiei din 23 februarie 2006 de stabilire a modalităţilor de prelevare de probe şi a metodelor de analiză pentru controlul oficial al conţinutului de micotoxine din produsele alimentare | Regulamentul (CE) nr. 401/2006 |
2. | Metale grele Regulamentul (UE) 2023/915 | Plumb | Lapte crud, lapte tratat termic, lapte destinat fabricării produselor pe bază de lapte | Ferme de animale producătoare de lapte, centre de colectare a laptelui, automate de vânzare a laptelui, unităţi de procesare a laptelui, unităţi de vânzare cu amănuntul | Regulamentul (CE) nr. 333/2007 al Comisiei din 28 martie 2007 de stabilire a metodelor de prelevare a probelor şi de analiză pentru controlul oficial al nivelurilor de plumb, cadmiu, mercur, staniu anorganic, 3-MCPD şi benzo(a) piren din produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare |
Carne de bovine, ovine, porcine, cabaline şi păsări de curte Carne de mistreţ, cerb, căprior** | Abatoare, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare a cărnii, unităţi carne tocată şi carne preparată, unităţi de manipulare a vânatului, unităţi de procesare a vânatului, unităţi de vânzare cu amănuntul | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | ||||
Organe de bovine, ovine, porcine şi păsări de curte | Abatoare, unităţi de procesare a cărnii, unităţi de manipulare a vânatului, unităţi de procesare a vânatului, unităţi de vânzare cu amănuntul | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | ||||
Carne de peşte | Unităţi produse proaspete din pescuit, unităţi de procesare a peştelui, pescării, depozite frigorifice, unităţi de vânzare cu amănuntul | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | ||||
Cefalopode | Depozite frigorifice, unităţi de vânzare cu amănuntul | |||||
Crustacee | Depozite frigorifice, unităţi de vânzare cu amănuntul | |||||
Moluşte bivalve, rapane | Depozite frigorifice, unităţi de vânzare cu amănuntul, zone de producţie şi relocare pentru moluşte bivalve vii, centre de purificare şi centre de expediere moluşte bivalve vii | |||||
Grăsimi animale, inclusiv grăsimile din lapte (unt, smântână) | Unităţi de procesare, depozite frigorifice, unităţi de vânzare cu amănuntul | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | ||||
Stupine, unităţi de vânzare cu amănuntul, unităţi de procesare a mierii | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | |||||
Cadmiu | Carne de bovine, ovine, porcine, cabaline, pasări de curte Carne de porc mistreţ, căprior, cerb** | Abatoare, unităţi de procesare a cărnii, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi carne tocată şi carne preparată, unităţi de manipulare a vânatului, unităţi de procesare a vânatului, unităţi de vânzare cu amănuntul | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | ||
Ficat provenit de la bovine, ovine, porcine, cabaline şi pasări de curte | Abatoare, unităţi de procesare a cărnii, unităţi de manipulare a vânatului, unităţi de procesare a vânatului, unităţi de vânzare cu amănuntul | |||||
Rinichi provenit de la bovine, ovine, porcine, cabaline şi păsări de curte | Abatoare, unităţi de procesare a cărnii, unităţi de manipulare a vânatului, unităţi de procesare a vânatului, unităţi de vânzare cu amănuntul | |||||
Carne de peşte | Unităţi de procesare a peştelui, unitate produse proaspete din pescuit, pescării, depozit frigorific, magazine alimentare, unităţi de vânzare cu amănuntul | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | |||
Crustacee | Depozite frigorifice, unităţi de vânzare cu amănuntul | |||||
Moluşte bivalve, rapane | Zone de producţie şi relocare pentru moluşte bivalve vii, centre de purificare şi centre de expediere moluşte bivalve vii din judeţele Constanţa şi Tulcea Depozite frigorifice, unităţi de procesare, unităţi de vânzare cu amănuntul | |||||
Cefalopode | Depozite frigorifice, unităţi de vânzare cu amănuntul | |||||
Mercur | Carne de peşte | Unităţi produse proaspete din pescuit, unităţi de procesare a peştelui, depozite frigorifice, unităţi de vânzare cu amănuntul | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | ||
Moluşte bivalve, gasteropode marine | Unităţi produse proaspete din pescuit, unităţi de procesare a peştelui, pescării, depozite frigorifice, unităţi de vânzare cu amănuntul Zone de producţie şi relocare pentru moluşte bivalve vii, centre de purificare şi centre de expediere moluşte bivalve vii din judeţele Constanţa şi Tulcea | |||||
Crustacee | Depozite frigorifice, unităţi de vânzare cu amănuntul | |||||
Cefalopode | Depozite frigorifice, unităţi de vânzare cu amănuntul | |||||
Staniu | Alimente conservate (conserve din carne, conserve din peşte) | Unităţi de procesare, unităţi de vânzare cu amănuntul | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | ||
3. | Metale grele Regulamentul (CE) nr. 396/2005, cu amendamentele ulterioare | Mercur | Ficat bovine | Abatoare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare |
Ficat ovine şi caprine | Abatoare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | |||
Ficat porcine | Abatoare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | |||
Ficat păsări de curte (pui de carne, găini reformă, curcani) | Abatoare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | |||
Cupru | Carne bovine | Abatoare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | ||
Carne ovine şi caprine | Abatoare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | |||
Carne porcine | Abatoare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | |||
Carne de ecvidee | Abatoare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | |||
Carne păsări de curte (pui de carne, găini reformă, curcani) | Abatoare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | |||
4. | Pesticide Regulamentul (CE) nr. 396/2005, cu amendamentele ulterioare | Neonicotinoide (Acetamiprid, Clotianidin, Imidacloprid, Tiacloprid, Thiametoxam) | Miere | Stupine, centre de colectare | Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.147/2004 pentru aprobarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind reziduurile de pesticide din produsele de origine animală şi nonanimală şi reziduurile de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animală, cu modificările şi completările ulterioare Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale şi alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecţie a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1.069/2009, (CE) nr. 1.107/2009, (UE) nr. 1.151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 şi (UE) 2016/2.031 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 şi (CE) nr. 1.099/2009ale Consiliului şi a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE şi 2008/120/CE ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004şi (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, precum şi a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE şi 97/78/CE ale Consiliului şi a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) | Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.147/2004, cu modificările şi completările ulterioare Regulamentul (UE) 2017/625 |
Propamocarb | Miere | Stupine, centre de colectare | Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.147/2004, cu modificările şi completările ulterioare Regulamentul (UE) 2017/625 | Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.147/2004, cu modificările şi completările ulterioare Regulamentul (UE) 2017/625 | ||
5. | Dioxina furani şi PCB-uri asemănătoare dioxinelor Regulamentul (UE) 2023/915 | Suma dioxinelor şi PCB de tipul dioxinelor | Carne şi produse din carne, cu excepţia organelor comestibile de la bovine, ovine, caprine, porcine, păsări de curte, cabaline, iepure Carne de mistreţ, vânat sălbatic cu pene | Abatoare, unităţi de tranşare, unităţi de procesare, unităţi de vânzare cu amănuntul, unităţi de manipulare a vânatului, unităţi de procesare a vânatului, unităţi de vânzare cu amănuntul | Regulamentul (UE) 2017/644 al Comisiei din 5 aprilie 2017 de stabilire a metodelor de prelevare de probe şi a metodelor de analiză pentru controlul nivelurilor de dioxine, de PCB-uri de tipul dioxinelor şi de PCB-uri care nu sunt de tipul dioxinelor în anumite produse alimentare şi de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 589/2014 | Regulamentul (UE) 2017/644 |
Ficat şi produse derivate provenite de la bovine, ovine, caprine, porcine, păsări de curte, cabaline, iepure Ficat de mistreţ, vânat sălbatic cu pene | Abatoare, unităţi de tranşare, unităţi de procesare, unităţi de vânzare cu amănuntul Unităţi de manipulare a vânatului, unităţi de procesare a vânatului, unităţi de vânzare cu amănuntul | |||||
Carne de peşte, produse pescăreşti şi produse derivate | Centru de colectare a peştelui, unităţi produse proaspete din pescuit, unităţi de procesare a peştelui, pescării, depozite frigorifice, unităţi de vânzare cu amănuntul | |||||
Ficat de peşte şi produse derivate din acesta | Unităţi de procesare, unităţi de vânzare cu amănuntul | |||||
Lapte crud şi produse lactate | Ferme de animale producătoare de lapte, centre de colectare a laptelui, automate de vânzare a laptelui, unităţi de procesare lapte, unităţi de vânzare cu amănuntul | |||||
Ouă şi produse de ouă, cu excepţia ouălor de gâscă | Centre de ambalare, unităţi de procesare, unităţi de vânzare cu amănuntul | |||||
Grăsime de la bovine, ovine, porcine şi păsări de curte | Abatoare, unităţi de procesare a grăsimilor pentru consum uman | |||||
Grăsimi animale amestecate | Abatoare, unităţi de procesare a grăsimilor pentru consum uman | |||||
6. | Substanţe perufloralchilate*** Regulamentul (UE) 2023/915 | Sumă dintre PFOS, PFOA, PFNA şi PFHxS | Carne de bovine, ovine, porcine şi păsări de curte | Abatoare, unităţi de procesare a cărnii, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi carne tocată şi carne preparată, unităţi de vânzare cu amănuntul | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare |
Organe comestibile de bovine, ovine, porcine şi păsări de curte | Abatoare, unităţi de procesare a cărnii, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi carne tocată şi carne preparată, unităţi de vânzare cu amănuntul | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | |||
Carne de vânat, cu excepţia celei provenite de la urşi | Abatoare, unităţi de manipulare a vânatului, unităţi de tranşare, unităţi de procesare a vânatului, unităţi de vânzare cu amănuntul | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | |||
Organe comestibile de vânat, cu excepţia organelor comestibile de urs | Abatoare, unităţi de procesare a cărnii de vânat, unităţi de manipulare a vânatului, unităţi de vânzare cu amănuntul | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | |||
Carne de peşte | Unităţi de procesare a peştelui, pescării, unităţi de vânzare cu amănuntul | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | |||
Crustacee şi moluşte bivalve | Depozite frigorifice, unităţi de vânzare cu amănuntul, zone de producţie şi relocare pentru moluşte bivalve vii, centre de purificare şi centre de expediere moluşte bivalve vii | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | |||
Ouă | Centre de ambalare, unităţi de procesare, unităţi de vânzare cu amănuntul | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare | |||
7. | Hidrocarburi aromatice policiclice Regulamentul (UE) 2023/915 | Benzopiren | Carne afumată şi produse din carne afumată | Târguri unde se comercializează produse tradiţionale, obţinute în unităţi înregistrate sanitar-veterinar, unităţi de vânzare cu amănuntul Unităţi de procesare, carmangerii, unităţi de vânzare cu amănuntul | Regulamentul (CE) nr. 333/2007 al Comisiei din 28 martie 2007 de stabilire a metodelor de prelevare a probelor şi de analiză pentru controlul oficial al nivelurilor de plumb, cadmiu, mercur, staniu anorganic, 3-MCPD şi benzo(a) piren din produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul (CE) nr. 333/2007, cu amendamentele ulterioare |
Carne tratată termic şi produse din carne tratate termic introduse pe piaţă pentru consumatorul final**** | Unităţi de vânzare cu amănuntul | |||||
Produse pescăreşti afumate, cu excepţia şprotului afumat şi şprotului afumat ambalat în conservă, heringului din Marea Baltică afumat şi heringului din Marea Baltică afumat ambalat în conservă, Katsuobushi (pălămidă uscată), moluşte bivalve (proaspete, refrigerate sau congelate) | Unităţi de procesare a peştelui, pescării, unităţi de vânzare cu amănuntul Târguri unde se comercializează produse tradiţionale, obţinute în unităţi înregistrate sanitar-veterinar, unităţi de vânzare cu amănuntul | |||||
Şprot afumat şi şprot afumat ambalat în conservă, hering din Marea Baltică afumat şi hering din Marea Baltică afumat ambalat în conservă, Katsuobushi (pălămidă uscată) | Pescării, unităţi de vânzare cu amănuntul | |||||
Moluşte bivalve (proaspete, refrigerate sau congelate) | Zone de producţie şi relocare pentru moluşte bivalve vii, centre de purificare şi centre de expediere moluşte bivalve vii din judeţele Constanţa şi Tulcea Depozite frigorifice, unităţi de vânzare cu amănuntul | |||||
Moluşte bivalve afumate | Unităţi de procesare a peştelui, unităţi de vânzare cu amănuntul | |||||
8. | Melamină Regulamentul (UE) 2023/915 | Melamină | Produse alimentare - produse din carne fără membrană ambalate în recipienţi de plastic | Unităţi de procesare a cărnii, unităţi de vânzare cu amănuntul | US FDA/2009 metoda de determinare a melaminei prin GC/MS/MS | US FDA/2009 metoda de determinare a melaminei prin GC/MS/MS |
Lapte praf pentru sugari şi lapte praf de continuare, ambalate în ambalaje de plastic | Unităţi de vânzare cu amănuntul |
____
*Controlul contaminanţilor în alimentele de origine animală se realizează în baza programului specific elaborat de către ANSVSA şi transmis spre aplicare DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti. Planul poate suferi modificări în situaţia în care sunt introduşi noi parametri/matrici de analizat în Regulamentul (UE) 2023/915 al Comisiei din 25 aprilie 2023 privind nivelurile maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.881/2006 sau când există recomandări ale Comisiei care vizează România.
**Pentru parametrul plumb şi cadmiu la matricea carne/organe mistreţ, cerb, căprior, conformitatea lotului se stabileşte după extrapolarea rezultatelor în conformitate cu Procedura specifică referitoare la stabilirea măsurilor care se vor lua în situaţia obţinerii de rezultate neconforme pentru substanţele care nu au stabilită limită maximă de reziduuri la alte specii/ţesuturi/matrici decât speciile/ţesuturile/matricile-ţintă.
***Pentru determinarea acestor parametri se vor recolta probe în baza programului specific elaborat de către ANSVSA, numai după ce Direcţia coordonare laboratoare şi produse medicinale veterinare va transmite arondarea laboratoarelor acreditate în acest sens.
****În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2023/915 al Comisiei din 25 aprilie 2023 privind nivelurile maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare, se vor preleva probe de carne şi produsele din carne care au fost supuse unui proces de tratare termică susceptibil să genereze HAP-uri, adică doar frigerea sau frigerea cu cărbuni, respectiv produse ready to eat ambalate de tipul carne la grătar, mici la grătar etc., expuse la comercializare pentru consumatorul final.
În conformitate cu prevederile punctului 1 al anexei II - Criterii pentru strategia de eşantionare la Regulamentul delegat (UE) 2022/931 al Comisiei din 23 martie 2022 de completare a Regulamentului (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului prin stabilirea unor norme privind efectuarea controalelor oficiale în ceea ce priveşte contaminanţii din produsele alimentare pentru fiecare operator din sectorul alimentar care urmează să fie controlat se vor lua în considerare următoarele criterii pentru selectarea tipului de produse alimentare (matricii) care urmează să fie analizat(ă):
- istoricul deficienţelor în ceea ce priveşte contaminanţii, probe neconforme în programul oficial sau în programul de autocontrol;
- deficienţe privind analiza riscurilor, identificarea punctelor critice de control, precum şi în aplicarea programelor de autocontrol;
- deficienţe în ceea ce priveşte păstrarea evidenţelor conform cerinţelor definite în secţiunea III a părţii A din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 852/2004;
- eşantionarea reprezentativă - indiferent de dimensiunea operatorului din sectorul alimentar, proba trebuie să fie reprezentativă, în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice în acest sens şi Ghidul privind implementarea regulilor şi dispoziţiilor practice pentru efectuarea controlului oficial privind contaminanţii din alimente, atât în control oficial, cât şi în programul de autocontrol implementat de către operator la nivelul unităţii.
Pentru selectarea unităţilor înregistrate/autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor de la nivelul cărora vor fi recoltate probele planificate, şefii serviciilor cu responsabilităţi în domeniul siguranţei alimentelor din cadrul DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti vor lua în considerare următoarele criterii:
- identificarea în catagrafie a unităţilor de la nivelul cărora pot fi recoltate matricile, prevăzute în planurile de control;
- analiza rezultatelor obţinute în anii precedenţi în cadrul programelor de control oficial sau al programelor de autocontrol, respectiv antecedentele unităţilor în ultimii 3 ani raportat la obţinerea de alimente cu un conţinut de contaminanţi peste limita admisă, stabilită în legislaţia europeană; păstrarea unor evidenţe care să includă denumirea unităţii, profilul, matricea prelevată, determinarea efectuată, rezultatul obţinut; medicii veterinari oficiali vor realiza verificarea sistemelor de control pe care aceştia le-au implementat în acest sens şi rezultatele obţinute, BA, măsurile aplicate, în situaţia în care a fost cazul;
- capacitatea de producţie a unităţilor şi tipurile de produse obţinute la nivelul acestora, în corelaţie cu raza de distribuţie a acestora, locală, judeţeană, regională, naţională, comunitară, internaţională;
- originea animalelor destinate sacrificării, a materiilor prime din care se obţin produsele de origine animală sau a produselor finite, respectiv dacă provin din zone sau regiuni recunoscute pe plan naţional sau internaţional ca fiind cu risc privind contaminanţii, contaminare radioactivă (de exemplu, import de peşte/produse din pescuit/conserve de peşte);
- vor fi selectate cu prioritate unităţile care nu au stabilit în programul de autocontrol prelevări de probe în acest sens, respectiv cei care nu monitorizează riscurile chimice în cadrul programului HACCP etc.;
- notificările transmise prin intermediul Sistemului rapid de alertă pentru alimente şi furaje;
- informaţiile din partea direcţiilor regionale de mediu cu privire la zonele/siturile care sunt în evidenţa acestora ca zone/situri contaminate.
Dacă în urma analizelor de laborator efectuate pentru probe prelevate din produse de origine animală se identifică alimente care nu se încadrează în parametrii de siguranţă stabiliţi de legislaţia comunitară, DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti vor dispune aplicarea măsurilor stabilite în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinară în vigoare şi cu planurile de contingenţă pentru alimente.
Pentru toate probele analizate la care au fost identificate depăşiri ale limitelor maxime admise de contaminanţi din produsele de origine animală, faţă de limitele stabilite în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2023/915 al Comisiei din 25 aprilie 2023 privind nivelurile maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.881/2006 şi a Regulamentului (CE) nr. 396/2005, se întocmeşte un dosar care să cuprindă cel puţin următoarele documente:
- cererea de analiză pentru determinarea contaminanţilor, anexa aferentă, elaborate de către medicul veterinar oficial;
- buletinele de analiză eliberate de LSVSA judeţean/IISPV/alte laboratoare;
- notificarea iniţiată în SRAAF sau AAC, în funcţie de rezultatul evaluării, în situaţia în care produsele la care au fost identificate depăşiri ale limitelor maxim admise au fost puse pe piaţa naţională sau au făcut obiectul comerţului intracomunitar; pe platforma iRASFF vor fi încărcate toate documentele aferente notificării (documente din care să se evidenţieze stabilirea trasabilităţii produselor, anchetele efectuate în judeţele de origine, identificarea proprietarului/exploataţiei de la nivelul căreia provine animalul, prelevarea de probe de furaje dacă este cazul, notificarea direcţiilor regionale de mediu, măsurile dispuse, acte de confiscare şi distrugere, buletine de analiză pentru probele de furaje recoltate etc.), inclusiv un tabel centralizator acolo unde este cazul, astfel încât judeţul care a iniţiat notificarea să o poată închide, conform procedurilor;
- adrese şi scrisori din partea DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti către alte autorităţi locale/judeţene, primării, consilii judeţene, prefecturi şi răspunsurile acestora;
- orice alt document cu relevanţă din care să reiasă măsurile dispuse, acţiunile de identificare şi de eliminare a cauzei care a stat la baza producerii contaminării.
În situaţia în care, ca urmare a unei analize de risc realizate la nivelul DSVSA în colaborare cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, se consideră necesară recoltarea de probe în cadrul programului oficial şi din alte categorii/tipuri de produse, DSVSA notifică în scris structura ce are competenţă în domeniul siguranţei alimentelor de origine animală din cadrul ANSVSA asupra acestor aspecte, în vederea monitorizării.
B.Controlul privind reziduurile de pesticide şi gradul de expunere a consumatorilor la reziduurile de pesticide din şi de pe suprafaţa alimentelor de origine animală, în conformitate cu prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/731 al Comisiei din 3 aprilie 2023 privind un program de control multianual coordonat al Uniunii pentru 2024, 2025 şi 2026 vizând asigurarea respectării limitelor maxime de reziduuri de pesticide şi evaluarea expunerii consumatorilor la reziduurile de pesticide din şi de pe alimentele de origine vegetală şi animală şi de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/741
Substanţa | Matricea şi anul de implementare | Număr de probe | Unitatea de prelevare | Metoda de analiză |
Aldrin şi dieldrin, bifentrin, clordan, clormequat - se analizează doar în şi pe lapte de vacă în 2025, în şi pe ficat de bovine în 2026, clorpirifos, clorpirifos-metil, compuşi ai cuprului, cipermetrin, DDT, deltametrin, diazinon, endosulfan, famoxadon, fenvalerat, fipronil, glifosat, glufosinat de amoniu, heptaclor, hexaclorbenzen, hexaclorciclohexan (HCH, izomer alfa), hexaclorciclohexan (HCH, izomer beta), indoxacarb - se analizează doar în şi pe lapte în 2025, lindan, mepiquat - se analizează doar în şi pe lapte de vacă în 2025, în şi pe ficat de bovine în 2026, metoxiclor, paration, permetrin, pirimifos-metil pendimetalin | 2023 Grăsime de pasăre(1) Ficat de bovină(1) | 22 de probe anual din fiecare matrice în parte | Abatoare, unităţi de procesare a grăsimilor, unităţi de procesare a cărnii Abatoare | Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 731/2023, Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 147/2004, cu modificările şi completările ulterioare, Regulamentul (UE) 2017/625 |
2024 Grăsime de bovine(1) Ouă de găină(3) | Abatoare, unităţi de procesare a grăsimilor pentru consum uman Centre de colectare a ouălor, centre de reambalare a ouălor | |||
2025 Lapte de vacă(2) Grăsime de suină(1) | Ferme de animale producătoare de lapte; centre de colectare a laptelui; automate de vânzare a laptelui; unităţi de procesare a laptelui Abatoare, unităţi de procesare a grăsimilor pentru consum uman | |||
2026 Grăsime de pasăre(1) Ficat de bovine(1) | Abatoare, unităţi de procesare a grăsimilor pentru consum uman Abator, unităţi de procesare a cărnii, unităţi de comercializare |
___
(1)Carnea poate fi eşantionată, de asemenea, conform tabelului 3 din anexa la Directiva 2002/63/CE a Comisiei din 11 iulie 2002 de stabilire a metodelor comunitare de prelevare de probe pentru controlul oficial al reziduurilor de pesticide de pe şi din produsele de origine vegetală şi animală şi de abrogare a Directivei 79/700/CEE.
(2)Se analizează lapte proaspăt, neprelucrat, inclusiv congelat, pasteurizat, încălzit, sterilizat sau filtrat.
(3)Se analizează ouă întregi, fără coajă.
NOTĂ:
Controlul privind reziduurile de pesticide şi evaluarea expunerii consumatorilor la reziduurile de pesticide din alimentele de origine animală se realizează în baza Programului specific elaborat de către ANSVSA şi transmis spre aplicare prin notă de serviciu structurilor teritoriale, în care sunt menţionate numărul de probe pentru fiecare judeţ în parte, laboratoarele care fac analiza şi perioada de timp în care sunt recoltate probele.
Având în vedere că regulamentul de aplicare a programului de control multianual şi coordonat al Uniunii privind asigurarea respectării limitelor maxime de reziduuri de pesticide şi evaluarea expunerii consumatorilor la reziduurile de pesticide din şi de pe alimentele de origine vegetală şi animală suferă modificări frecvente, acestea vor fi transmise spre aplicare prin programul specific care va fi elaborat de către ANSVSA şi transmis prin notă de serviciu.
Criteriile care trebuie luate în considerare de către medicii veterinari oficiali din DSVSA pentru elaborarea planului de recoltare a probelor sunt: categoria de unitate, capacităţile de producţie, tipul de produse obţinute şi ponderea pe care o are produsul, unităţile de la nivelul cărora nu au fost recoltate anterior probe în cadrul programului de supraveghere, rezultatele obţinute în anii precedenţi în cadrul programelor de control oficial sau al programelor de autocontrol, respectiv antecedentele unităţii în ultimi 3 ani în relaţie cu obţinerea de alimente cu un conţinut de reziduuri de pesticide peste limita admisă stabilită în legislaţie, notificările transmise prin intermediul SRAAF.
Dacă în urma analizelor de laborator efectuate pe probe prelevate din produse de origine animală se identifică alimente care nu se încadrează în parametrii de siguranţă stabiliţi de legislaţia comunitară, DSVSA va dispune aplicarea măsurilor stabilite în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare şi a planurilor de contingenţă pentru alimente.
C.Controlul gradului de contaminare radioactivă a produselor de origine animală şi a apei utilizate în procesul de producţie (radioactivitate cumulată de CS-134 ŞI CS-137) *
Nr. crt. | Parametru de analizat/Baza legală | Matricea | Unitatea de prelevare | Metoda de analiză | Referenţial Interpretare rezultate |
1. | Radioactivitate cumulată Cs-134 şi Cs-137 Regulamentul (Euratom)2016/52 al Consiliului din 15 ianuarie 2016 de stabilire a nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă a alimentelor şi furajelor în urma unui accident nuclear sau a oricărui alt caz de urgenţă radiologică şi de abrogare a Regulamentului (Euratom) nr. 3.954/87 al Consiliului şi a Regulamentelor (Euratom) nr. 944/89 şi (Euratom) nr. 770/90 ale Comisiei Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1.158 al Comisiei din 5 august 2020 privind condiţiile de import al produselor alimentare şi al hranei pentru animale originare din ţările terţe în urma accidentului produs la centrala nucleară de la Cernobîl Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1/533 al Comisiei din 17 septembrie 2021 de impunere a unor condiţii speciale vizând reglementarea importurilor de hrană pentru animale şi de alimente originare sau expediate din Japonia în urma accidentului de la centrala nucleară din Fukushima şi de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2016/6 | Carne de mistreţ, carne de cerb, carne de urs (de la animale mai mari de 2 ani) | Abatoare, unităţi de manipulare a vânatului, unităţi de procesare a vânatului, unităţi de vânzare cu amănuntul | Spectrometrie gama de înaltă rezoluţie cu detector de Ge hiperpur sau spectrometrie gama de joasă rezoluţie cu detector de NaI | Ordinul ministrului sănătăţii publice, al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 1.805/286/314/2006 privind aprobarea Instrucţiunilor referitoare la crearea cadrului legal pentru aplicarea regulamentelor Consiliului şi Comisiei Europene referitoare la stabilirea nivelurilor maxime admise de contaminare radioactivă a produselor alimentare şi furajere, după un accident nuclear sau în caz de urgenţă radiologică, la condiţiile speciale de export al produselor alimentare şi furajere, ca urmare a unui accident nuclear sau ca urmare a altor situaţii de urgenţă radiologică, precum şi la condiţiile care guvernează importurile produselor agricole originare din alte ţări, ca urmare a accidentului de la centrala nuclearo-electrică de la Cernobîl Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1.533 |
Carne de bovine, ovine, porcine | Abatoare, unităţi de procesare, unităţi de vânzare cu amănuntul | ||||
Carne de pasăre | Abatoare, unităţi de procesare, unităţi de vânzare cu amănuntul | ||||
Carne de peşte (ton), conserve de peşte | Depozit frigorific, depozit fără regim termic, unităţi de vânzare cu amănuntul | ||||
Lapte crud (bovine, ovine, caprine) | Fermă/Exploataţie de bovine, centru de colectare a laptelui | ||||
Peşte (peste 2 ani) | Ferme de acvacultură** | ||||
Brânzeturi | Unităţi de procesare a laptelui** | ||||
Ouă de găină, de prepeliţă | Fermă de găini ouătoare, centre de colectare a ouălor, centre de ambalare a ouălor | ||||
Miere | Stupine, unităţi de procesare, unitate de vânzare cu amănuntul | ||||
Apă utilizată în unitate | Abatoare, unităţi de procesare a cărnii, laptelui, peştelui, unităţi de manipulare a vânatului |
_______
*Controlul gradului de contaminare radioactivă din alimentele de origine animală se va realiza în baza programului specific elaborat de către ANSVSA şi transmis spre aplicare structurilor teritoriale. Planificarea judeţelor de la nivelul cărora vor fi recoltate probele pentru determinarea gradului de contaminare radioactivă se bazează pe analiza rezultatelor obţinute în anul/anii anterior/anteriori, a datelor furnizate de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, referitoare la gradul de contaminare radioactivă la nivelul solului, apei şi aerului, originea animalelor destinate sacrificării, a materiilor prime din care se obţin produsele de origine animală sau a produselor finite, respectiv dacă provin din zone sau regiuni recunoscute pe plan naţional sau internaţional ca fiind cu risc privind radioactivitatea (de exemplu: import de peşte/produse din pescuit/conserve de peşte din Japonia, Fukushima).
Dacă în urma analizelor de laborator efectuate pe probe prelevate din produse de origine animală se identifică alimente care nu se încadrează în parametrii de siguranţă stabiliţi de legislaţia comunitară, DSVSA dispune aplicarea măsurilor stabilite în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinară în vigoare şi cu planurile de contingenţă pentru alimente.
**În baza unui program suplimentar elaborat şi transmis de către ANSVSA, în situaţia în care a fost identificat un buletin de analiză care indică depăşiri ale limitei admise la parametrul radioactivitate cumulată."
Art. II
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Alexandru Nicolae Bociu |
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 686 din data de 26 iulie 2023