Ordinul 84/2023 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de stabilire a condiţiilor privind reducerea frecvenţelor de prelevare a probelor privind criteriile microbiologice pentru carcase, carne tocată şi carne preparată, carne proaspătă de pasăre obţinute în unităţi cu producţie scăzută, precum şi a condiţiilor de adaptare a criteriilor care privesc numărul total de germeni care se aplică laptelui crud folosit pentru fabricarea produselor lactate de către unităţile cu un volum mic de producţie

Ordinul 84/2023 din 2023.07.27

Status: Acte în vigoare 

Versiune de la: 27 Iulie 2023 

Intră în vigoare:

26 August 2023 An

Ordinul 84/2023 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de stabilire a condiţiilor privind reducerea frecvenţelor de prelevare a probelor privind criteriile microbiologice pentru carcase, carne tocată şi carne preparată, carne proaspătă de pasăre obţinute în unităţi cu producţie scăzută, precum şi a condiţiilor de adaptare a criteriilor care privesc numărul total de germeni care se aplică laptelui crud folosit pentru fabricarea produselor lactate de către unităţile cu un volum mic de producţie

Dată act: 27-iun-2023

Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

Văzând Referatul de aprobare nr. 2.170 din 22.09.2022, întocmit de Direcţia siguranţa alimentelor de origine animală din cadrul Direcţiei generale siguranţa alimentelor,

în temeiul Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare,

în temeiul Regulamentului (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică produselor de origine animală, cu amendamentele ulterioare,

în temeiul Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare,

în temeiul Regulamentului (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale şi alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecţie a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1.069/2009, (CE) nr. 1.107/2009, (UE) nr. 1.151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 şi (UE) 2016/2.031 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 şi (CE) nr. 1.099/2009 ale Consiliului şi a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE şi 2008/120/CE ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 şi (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, precum şi a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE şi 97/78/CE ale Consiliului şi a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului, cu amendamentele ulterioare,

în temeiul Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/627 al Comisiei din 15 martie 2019 de stabilire a unor modalităţi practice uniforme pentru efectuarea controalelor oficiale asupra produselor de origine animală destinate consumului uman în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2.074/2005 al Comisiei în ceea ce priveşte controalele oficiale, cu amendamentele ulterioare,

având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

Art. 1 

Se aprobă Norma sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor de stabilire a condiţiilor privind reducerea frecvenţelor de prelevare a probelor privind criteriile microbiologice pentru carcase, carne tocată şi carne preparată, carne proaspătă de pasăre obţinute în unităţi cu producţie scăzută, precum şi a condiţiilor de adaptare a criteriilor care privesc numărul total de germeni care se aplică laptelui crud folosit pentru fabricarea produselor lactate de către unităţile cu un volum mic de producţie, stabilite în conformitate cu anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2 

Norma sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor prevăzută la art. 1 stabileşte condiţiile privind reducerea frecvenţelor de prelevare a probelor privind criteriile microbiologice pentru carcase, carne tocată şi carne preparată, carne proaspătă de pasăre obţinute în unităţi cu producţie scăzută, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare, precum şi condiţiile de adaptare a criteriilor care privesc numărul total de germeni (NTG) care se aplică laptelui crud folosit pentru fabricarea produselor lactate de către unităţile cu un volum mic de producţie, stabilite în conformitate cu anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică produselor de origine animală, cu amendamentele ulterioare.

Art. 3 

Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi operatorii din domeniul alimentar ce deţin abatoare, unităţi ce produc carne tocată şi/sau carne preparată, unităţi ce produc carne proaspătă de pasăre tranşată şi unităţi de prelucrare a laptelui cu un volum mic de producţie duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 4 

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.

Art. 5 

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 30 de zile de la publicare.

-****-

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Alexandru Nicolae Bociu

ANEXĂ:

NORMĂ sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor de stabilire a condiţiilor privind reducerea frecvenţelor de prelevare a probelor privind criteriile microbiologice pentru carcase, carne tocată şi carne preparată, carne proaspătă de pasăre obţinute în unităţi cu producţie scăzută, precum şi a condiţiilor de adaptare a criteriilor care privesc numărul total de germeni care se aplică laptelui crud folosit pentru fabricarea produselor lactate de către unităţile cu un volum mic de producţie

Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din 2023 din 2023.07.27

Status: Acte în vigoare 

Versiune de la: 26 August 2023 

Intră în vigoare:

26 August 2023 An

Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din 2023 de stabilire a condiţiilor privind reducerea frecvenţelor de prelevare a probelor privind criteriile microbiologice pentru carcase, carne tocată şi carne preparată, carne proaspătă de pasăre obţinute în unităţi cu producţie scăzută, precum şi a condiţiilor de adaptare a criteriilor care privesc numărul total de germeni care se aplică laptelui crud folosit pentru fabricarea produselor lactate de către unităţile cu un volum mic de producţie

Dată act: 27-iun-2023

Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

CAPITOLUL I:Prevederi generale

Art. 1 

(1)Prezenta normă sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor reglementează măsuri naţionale pentru aplicarea flexibilităţii privind frecvenţa prelevărilor de probe pentru criterii microbiologice din carcase, carne tocată, carne preparată şi carne proaspătă de pasăre, din unităţi cu producţie scăzută, în raport cu cerinţele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare, precum şi condiţiile de adaptare a criteriilor care privesc numărul total de germeni care se aplică laptelui crud folosit pentru fabricarea produselor lactate de către unităţile cu un volum mic de producţie, stabilite în conformitate cu anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică produselor de origine animală, cu amendamentele ulterioare.

(2)Prezenta normă sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor nu se aplică pentru carnea tocată pe care operatorul din domeniul alimentar o toacă la solicitarea şi în prezenţa consumatorului.

(3)Produsele obţinute în abatoare, unităţi ce produc carne tocată şi/sau carne preparată, carne proaspătă de pasăre şi în unităţi de prelucrare a laptelui cu producţie scăzută, autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, care beneficiază de flexibilitate în ceea ce priveşte reducerea frecvenţelor de prelevare a probelor pentru criterii microbiologice, pot fi comercializate în alte state membre ale Uniunii Europene.

Art. 2 

(1)În înţelesul prezentei norme sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, următoarele sintagme se definesc astfel:

a)abator de ungulate cu producţie scăzută - abator de bovine, cabaline, porcine, ovine şi caprine care sacrifică până la 1.000 de unităţi animal viu pe an;

b)abator pentru păsări de curte cu producţie scăzută - abator desemnat de către autoritatea competentă, pe baza unei analize a riscurilor, şi în care sacrificarea este efectuată numai în cursul unei părţi din ziua lucrătoare sau pe durata întregii zile lucrătoare, dar nu în fiecare zi lucrătoare a săptămânii;

c)unitate cu producţie scăzută de carne tocată - unitate a cărei producţie lunară este de maximum 10 tone;

d)unitate cu producţie scăzută de carne preparată - unitate a cărei producţie lunară este de maximum 10 tone;

e)unitate cu producţie scăzută de carne proaspătă de pasăre - unitate ce realizează tranşarea cărnii de pasăre primită de la un abator, dar care nu se află în vecinătatea unui abator, a cărei producţie lunară este de maximum 10 tone;

f)unităţi de prelucrare a laptelui cu un volum mic de producţie înseamnă unităţi a căror capacitate nu depăşeşte următoarele limite:

(i)în cazul unităţilor de procesare a laptelui autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, 180.000 l lapte/an;

(ii)în cazul centrelor de prelucrare a laptelui integrate/aparţinând exploataţiei care funcţionează în baza înregistrării sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, 60.000 l lapte/an.

Art. 3 

(1)Frecvenţa de prelevare a probelor de la carcase de bovine, cabaline, porcine, ovine, caprine şi păsări se stabileşte în funcţie de numărul animalelor sacrificate în anul precedent pentru fiecare specie în parte, iar frecvenţa de prelevare a probelor de carne tocată, carne preparată şi carne proaspătă de pasăre tranşată se stabileşte în funcţie de cantitatea de producţie obţinută pentru fiecare categorie din acestea, în anul precedent.

(2)Operatorii din sectorul alimentar care nu au sacrificat animale sau nu au produs carne tocată, carne preparată şi carne proaspătă de pasăre în anul precedent trebuie, atunci când elaborează un plan de prelevare a probelor, să estimeze numărul de animale sacrificate, respectiv cantitatea de producţie pentru anul în curs. După un an de la întocmirea iniţială a unui plan de prelevare a probelor, acesta trebuie să fie revizuit anual în funcţie de numărul animalelor sacrificate, respectiv cantitatea de producţie obţinută în anul anterior.

(3)În conformitate cu prevederile stabilite la cap. 3 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, frecvenţa prelevărilor de probe poate fi redusă în abatoarele de bovine, cabaline, porcine, ovine, caprine şi păsări, unităţile de carne tocată şi/sau carne preparată şi unităţile de tranşare a cărnii proaspete de pasăre, cu producţie scăzută, astfel cum sunt stabilite:

a)abatoare de bovine, cabaline, porcine, ovine şi caprine ce sacrifică până la 1.000 de unităţi animal viu pe an, în conformitate cu prevederile stabilite în art. 6 din prezenta normă;

b)abatoare de sacrificare a păsărilor cu producţie scăzută desemnate de către autoritatea competentă, pe baza unei analize a riscurilor şi în care sacrificarea este efectuată numai în cursul unei părţi din ziua lucrătoare sau pe durata întregii zile lucrătoare, dar nu în fiecare zi lucrătoare a săptămânii, în conformitate cu prevederile stabilite în art. 7 din prezenta normă;

c)unităţi ce produc carne tocată şi/sau carne preparată ale căror cantităţi de producţie lunară nu depăşesc 10 tone de carne tocată şi/sau 10 tone de carne preparată, în conformitate cu prevederile stabilite în art. 8 din prezenta normă;

d)unităţi ce produc carne proaspătă de pasăre tranşată ale căror cantităţi de producţie lunară nu depăşesc 10 tone, în conformitate cu prevederile stabilite în art. 9 din prezenta normă.

(4)Fără a se ţine cont de frecvenţa stabilită la alin. (3) lit. b), în situaţia în care la nivelul unui abator de păsări sunt recepţionate loturi de păsări ce provin din efective cu un statut pozitiv sau necunoscut pentru Salmonella enteritidis şi/sau Salmonella typhimurium, trebuie recoltate probe pentru criteriul Salmonella.

(5)Cantitatea anuală de producţie pentru unităţile menţionate la alin. (3) se determină:

a)pentru unităţile nou-înfiinţate, în funcţie de tipul de unitate şi de cantitatea estimată a fi produsă;

b)pentru toate celelalte unităţi, în funcţie de cantitatea de producţie obţinută, din ultimele 12 luni de funcţionare.

(6)Unităţile trebuie să respecte cantitatea lunară de producţie, ce reprezintă media aritmetică aplicată la producţia obţinută din ultimele 12 luni.

(7)În ceea ce priveşte metodologia şi regulile de prelevare a probelor pentru carcase, carne tocată, carne preparată şi carne proaspătă de pasăre se vor respecta condiţiile stabilite la cap. 3 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.

Art. 4 

(1)Dacă în cadrul programului de autocontrol sau în urma recoltărilor oficiale de probe se obţin rezultate nesatisfăcătoare aşa cum este stabilit la cap. III din prezenta normă, operatorul din domeniul alimentar revine la frecvenţa stabilită iniţial în cap. II din prezenta normă, pentru prelevarea probelor pentru criteriul la care rezultatele au fost nesatisfăcătoare, în conformitate cu prevederile din cap. II din prezenta normă.

(2)În cazul în care rezultatele testelor pentru criteriile definite la cap. II din prezenta normă sunt nesatisfăcătoare, pe lângă revenirea la frecvenţa iniţială stabilită în acelaşi capitol, operatorul din domeniul alimentar trebuie să întreprindă acţiuni corective în conformitate cu prevederile stabilite la art. 7 şi anexa I cap. 2 pct. 2.1 din Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.

Art. 5 

(1)Unităţile cu un volum mic de producţie sunt exceptate de la aplicarea criteriilor care privesc conţinutul de germeni la 30°C numai dacă laptele crud este utilizat la fabricarea brânzeturilor cu o durată de maturare de cel puţin 60 de zile şi a produselor lactate obţinute în cadrul procesului de fabricare a acestor brânzeturi, în conformitate cu o autorizaţie specifică sau cu instrucţiuni generale din partea autorităţilor competente.

(2)Centrele de colectare a laptelui pot preleva probe de lapte din cisterna/rezervorul din acel transport colectiv pentru media geometrică a conţinutului de germeni la 30°C şi a numărului de celule somatice, dacă laptele provine doar de la producători care produc mai puţin de 200 de litri de lapte pe zi şi cu condiţia ca grupul de producători să fie stabilit şi menţinut ca o unitate, pentru a face posibilă evaluarea calităţii laptelui conform Regulamentului (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare.

(3)În cazul rezultatelor care depăşesc mediile geometrice trebuie luate măsurile necesare pentru depistarea fermei de origine a laptelui care are aceste rezultate şi corectarea situaţiei.

CAPITOLUL II:Frecvenţa prelevării de probe pentru carcase, carne tocată, carne preparată şi carne proaspătă de pasăre tranşată din unităţi cu producţie scăzută

Art. 6 

Frecvenţa prelevării de probe în abatoare pentru carcasele de bovine, porcine, ovine, caprine şi cabaline este următoarea:

Volumul anual de sacrificări

(numărul de animale sacrificate în anul anterior)

Frecvenţa de prelevare a probelor

(Criterii de igienă a procesului)

Frecvenţa iniţială

Frecvenţă redusă ca urmare a rezultatelor satisfăcătoare şi atât timp cât acestea continuă să fie îndeplinite(*)

De la 501 la < de 1.000 unităţi animal viu pe an

Număr de colonii aerobe şi Enterobacteriaceae:

5 carcase la fiecare două luni, de două ori consecutiv

Salmonella:

5 carcase la fiecare două luni, de două ori consecutiv

Număr de colonii aerobe şi Enterobacteriaceae:

5 carcase pe trimestru

Salmonella:

5 carcase pe trimestru

De la 101 la < = 500 unităţi animal viu pe an

Număr de colonii aerobe şi Enterobacteriaceae:

5 carcase la fiecare trei luni, de două ori consecutiv

Salmonella:

5 carcase la fiecare trei luni, de două ori consecutiv

Număr de colonii aerobe şi Enterobacteriaceae:

5 carcase pe semestru

Salmonella:

5 carcase pe semestru

< = 100 unităţi animal viu pe an

Număr de colonii aerobe şi Enterobacteriaceae:

5 carcase la fiecare şase luni, de două ori consecutiv

Salmonella:

5 carcase la fiecare şase luni, de două ori consecutiv

Număr de colonii aerobe şi Enterobacteriaceae:

5 carcase pe an

Salmonella:

5 carcase pe an

_________

(*)Când la o sesiune de recoltare se obţin rezultatele nesatisfăcătoare se revine la frecvenţa iniţială.

Art. 7 

Frecvenţa prelevării de probe pentru abatoare de sacrificare a păsărilor de curte este următoarea:

Categoria de abatoare

Frecvenţa de prelevare de probe

(Criterii de igienă a procesului)

Frecvenţa iniţială

Frecvenţă redusă ca urmare a rezultatelor satisfăcătoare şi în timp ce continuă să fie îndeplinite(1)

Abator desemnat pe baza unei analize a riscurilor, în care sacrificarea este efectuată numai în cursul unei părţi din ziua lucrătoare sau pe durata întregii zile lucrătoare, dar nu în fiecare zi lucrătoare a săptămânii.

Salmonella spp.(2) şi Campylobacter spp.(3):5 probe, o dată la două săptămâni, de 10 ori consecutiv

Salmonella spp.(2) şi Campylobacter spp.(3):5 probe o dată pe lună

_________

(1)Când se obţin rezultatele nesatisfăcătoare se revine la frecvenţa iniţială stabilită în prezenta normă.

(2)În situaţia în care se identifică Salmonella spp., izolatele se supun serotipizării pentru a se verifica dacă se respectă criteriul de siguranţă pentru carnea proaspătă de pasăre (Salmonella typhimurium şi/sau Salmonellaenteritidis nedetectate în 25 g), stabilit la pct. 1.28 din capitolul 1 al anexei I la Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare. Salmonella typhimurium şi/sau Salmonella enteritidis constituie criteriu de siguranţă pentru carnea proaspătă de pasăre provenită din efective de reproducere din specia Gallus gallus, din găini ouătoare, din pui de carne şi din efective de curcani pentru reproducţie şi pentru îngrăşare.

(3)Testările pentru Campylobacter se realizează doar la puii de carne.

Art. 8 

Frecvenţa prelevării de probe pentru unităţile ce produc carne tocată şi/sau carne preparată este următoarea:

Producţia lunară

Frecvenţa de prelevare a probelor

(Criterii de igienă a procesului)

Frecvenţa de prelevare a probelor

(Criterii de siguranţă a alimentelor)

Frecvenţa iniţială

Frecvenţă redusă ca urmare a rezultatelor satisfăcătoare şi în timp ce acestea continuă să fie îndeplinite

Frecvenţa iniţială

Frecvenţă redusă ca urmare a rezultatelor satisfăcătoare şi în timp ce acestea continuă să fie îndeplinite(1)

De la 5 până la 10 tone de carne tocată(2)

Număr de colonii aerobe şi E. coli:

O probă la fiecare două săptămâni, până când se obţin şase rezultate satisfăcătoare consecutive

Număr de colonii aerobe şi E. coli:

O probă pe lună

Salmonella spp.

O probă la fiecare două săptămâni, până când se obţin şase rezultate satisfăcătoare consecutive

Salmonella spp.

O probă pe lună

De la 5 până la 10 tone de carne preparată(2)

E. coli:

O probă la fiecare două săptămâni, până când se obţin şase rezultate satisfăcătoare consecutive

E. coli:

O probă pe lună

Salmonella spp.

O probă la fiecare două săptămâni, până când se obţin şase rezultate satisfăcătoare consecutive

Salmonella spp.

O probă pe lună

De la 1 până la 5 tone de carne tocată(2)

Număr de colonii aerobe şi E. coli:

O probă pe lună, până la obţinerea a patru rezultate satisfăcătoare consecutive

Număr de colonii aerobe şi E. coli:

O probă la două luni

Salmonella spp.

O probă pe lună, până la obţinerea a patru rezultate satisfăcătoare consecutive

Salmonella spp.

O probă agregată pe lună

De la 1 până la 5 tone de carne preparată(2)

E. coli:

O probă pe lună, până la obţinerea a patru rezultate satisfăcătoare consecutive

E. coli:

O probă la două luni

Salmonella spp.

O probă pe lună, până la obţinerea a patru rezultate satisfăcătoare consecutive

Salmonella spp.

O probă agregată pe lună

De la 501 kg până la 1 tonă de carne tocată(2)

Număr de colonii aerobe şi E. coli:

O probă prelevată o dată la două luni, până la obţinerea a trei rezultate satisfăcătoare consecutive

Număr de colonii aerobe şi E. coli:

O probă la fiecare patru luni

Salmonella spp.

O probă o dată la două luni, până la obţinerea a trei rezultate satisfăcătoare consecutive

Salmonella spp.

O probă agregată o dată la două luni

De la 501 kg până la 1 tonă de carne preparată(2)

E. coli:

O probă prelevată o dată la două luni, până la obţinerea a trei rezultate satisfăcătoare consecutive

E. coli:

O probă la fiecare patru luni

Salmonella spp.

O probă o dată la două luni, până la obţinerea a trei rezultate satisfăcătoare consecutive

Salmonella spp.

O probă agregată o dată la două luni

Până la 500 kg de carne tocată(2)

Număr de colonii aerobe şi E. coli:

O probă la fiecare patru luni, până când se obţin trei rezultate satisfăcătoare consecutive

Număr de colonii aerobe şi E. coli:

O probă la fiecare patru luni

Salmonella spp.

O probă agregată la fiecare două luni, până când se obţin trei rezultate satisfăcătoare consecutive

Salmonella spp.

O probă agregată la fiecare patru luni

Până la 500 de kg carne preparată(2)

E. coli:

O probă la fiecare patru luni, până când se obţin trei rezultate satisfăcătoare consecutive

E. coli

O probă la fiecare patru luni

Salmonella spp.

O probă agregată la fiecare două luni, până când se obţin trei rezultate satisfăcătoare consecutive

Salmonella spp.

O probă agregată la fiecare patru luni

_________

(1)Când rezultatele nu mai sunt satisfăcătoare, se revine la frecvenţa iniţială.

(2)Carne tocată şi carne preparată sunt termenii stabiliţi în Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare.

Art. 9 

Frecvenţa prelevării de probe pentru unităţile ce produc carne proaspătă de pasăre tranşată este următoarea:

Producţia lunară

Frecvenţa de prelevare de probe

Frecvenţa iniţială

Frecvenţă redusă ca urmare a rezultatelor satisfăcătoare şi în timp ce acestea continuă să fie îndeplinite(*)

De la 5 tone la 10 tone de carne proaspătă de pasăre

Salmonella enteritidis şi Salmonella typhimurium:

5 probe o dată la două săptămâni, de 5 ori consecutiv

Salmonella enteritidis şi Salmonella typhimurium:

5 probe o dată pe lună

Mai puţin de 5 tone de carne proaspătă de pasăre

Salmonella enteritidis şi Salmonella typhimurium:

5 probe o dată pe lună, de 5 ori consecutiv

Salmonella enteritidis şi Salmonella typhimurium:

5 probe o dată pe trimestru

__________

(*)Când rezultatele nu mai sunt satisfăcătoare se revine la frecvenţa iniţială.

CAPITOLUL III:Interpretarea rezultatelor pentru carcase, carne tocată, carne preparată şi carne proaspătă de pasăre tranşată din unităţi cu producţie scăzută

Art. 10 

Interpretarea rezultatelor în abatoare pentru carcasele de bovine, porcine, ovine, caprine şi cabaline se realizează după cum urmează:

Bovine, cabaline, ovine, caprine

 

Satisfăcător

Acceptabil

Nesatisfăcător

Număr de colonii aerobe

m < = 3,5 (2,8) UFC/cm2 din media logaritmică zilnică

m > 3,5 (2,8) şi M < = 5,0 (4,3) log CFU/cm2 din media logaritmică zilnică

M > 5,0 (4,3) log CFU/cm2din media logaritmică zilnică

Enterobacteriaceae

m < = 1,5 (0,8) log CFU/cm2din media logaritmică zilnică

m > 1,5 (0,8) şi M < = 2,5 (1,8) log CFU/cm2 din media logaritmică zilnică

M > 2,5 (1.8) log CFU/cm2din media logaritmică zilnică

Salmonella spp.

Valoarea acceptabilă pentru Salmonella spp. = 0/număr de probe

Porcine

Număr de colonii aerobe

m < = 4,0 (3,3) log CFU/cm2din media logaritmică zilnică

m > 4,0 (3,3) şi M < = 5,0 (4,3) log

CFU/cm2 din media logaritmică zilnică

M > 5,0 (4,3) log CFU/cm2din media logaritmică zilnică

Enterobacteriaceae

m < = 2,0 (1,3) log CFU/cm2din media logaritmică zilnică

m > 2 (1,3) şi M < = 3,0 (2,3) log

CFU/cm2 din media logaritmică zilnică

M > 3,0 (2,3) log CFU/cm2din media logaritmică zilnică

Salmonella spp.

Valoarea acceptabilă pentru Salmonella spp. = 0/număr de probe

NOTĂ:

Numărul de colonii aerobe şi Enterobacteriaceae - criteriul este sub media logaritmică definită pentru cinci probe. m şi M reprezintă valorile-limită şi se aplică numai probelor prelevate prin utilizarea metodei distructive, în timp ce valorile pentru probele prelevate prin utilizarea metodei nedistructive, a buretelui abraziv sunt mai scăzute şi exprimate în paranteze ().

Art. 11 

Interpretarea rezultatelor în abatoarele de păsări se realizează după cum urmează:

Microorganisme

Rezultat satisfăcător

Rezultat nesatisfăcător

Salmonella spp.

Prezenţa detectată în < = 5 din 50 de probe(1)

Prezenţa detectată în > 5 din 50 de probe(1)

Camphylobacter spp.

Dacă din 50 de probe au fost identificate cel mult 15 probe la care este depăşită limita de 1.000 ufc/g (2)

Dacă din 50 de probe au fost identificate cel mult 10 probe la care este depăşită limita de 1.000 ufc/g(3)

Dacă din 50 de probe au fost identificate mai mult de 15 probe la care este depăşită limita de 1.000 ufc/g(2)

Dacă din 50 de probe au fost identificate mai mult de 10 probe la care este depăşită limita de 1.000 ufc/g(3)

__________

(1)În situaţia în care se identifică Salmonella spp., izolatele se supun serotipizării pentru a se verifica dacă se respectă criteriul de siguranţă pentru carnea proaspătă de pasăre (Salmonella typhimurium şi/sau Salmonella enteritidis nedetectată în 25 g) stabilit la pct. 1.28 din cap. 1 al anexei I la Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.

(2)Acest criteriu se aplică până la data de 1.01.2025.

(3)Acest criteriu se aplică după data de 1.01.2025.

Art. 12 

Interpretarea rezultatelor în unităţile ce produc carne tocată şi/sau carne preparată se realizează după cum urmează:

Microorganisme

Rezultate satisfăcătoare

Rezultate nesatisfăcătoare

Număr de colonii aerobe şi E. coli - carne tocată

Rezultatele sunt interpretate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.

E. coli - carne preparată

Rezultatele sunt interpretate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.

Salmonella spp. carne tocată şi carne preparată

Rezultatele sunt interpretate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.

O probă agregată este obţinută dintr-o probă care combină cinci unităţi de probă, care este apoi testată pentru a obţine un singur rezultat, care este interpretat în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.

Art. 13 

Interpretarea rezultatelor în unităţile ce produc carne proaspătă de pasăre tranşată se realizează după cum urmează:

Microorganisme

Rezultate satisfăcătoare

Rezultate nesatisfăcătoare

Salmonella typhimurium şi/sau Salmonella enteritidis

Nedetectată în nicio probă (nedetectată în 25 g), în 5 sesiuni de recoltare(*)

Detectată în 25 g(*)

_________

(*)Se aplică atât pentru unităţile ce obţin de la 5 tone la 10 tone de carne proaspătă de pasăre tranşată, cât şi pentru cele care produc mai puţin de 5 tone de carne proaspătă de pasăre tranşată. Salmonella typhimurium şi/sau Salmonella enteritidis constituie criteriu de siguranţă pentru carnea proaspătă de pasăre provenită din efective de reproducere din specia Gallus gallus, din găini ouătoare, din pui de carne şi din efective de curcani pentru reproducţie şi pentru îngrăşare.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 688 din data de 27 iulie 2023