Ordinul 185/2022 pentru modificarea şi completarea anexei nr. 2 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor

Ordinul 185/2022 din 2022.12.19

Status: Acte în vigoare 

Versiune de la: 19 Decembrie 2022 

Intră în vigoare:

19 Decembrie 2022 An

Ordinul 185/2022 pentru modificarea şi completarea anexei nr. 2 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor

Dată act: 24-nov-2022

Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

Văzând Referatul de aprobare nr. 2.353 din 28.09.2022, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

având în vedere prevederile Regulamentului (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale şi alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecţie a plantelor, de modificare a regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1.069/2009, (CE) nr. 1.107/2009, (UE) nr. 1.151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 şi (UE) 2016/2.031 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, a regulamentelor (CE) nr. 1/2005 şi (CE) nr. 1.099/2009ale Consiliului şi a directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE şi 2008/120/CE ale Consiliului şi de abrogare a regulamentelor (CE) nr. 854/2004 şi (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, precum şi a directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE şi 97/78/CE ale Consiliului şi a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului, cu amendamentele ulterioare,

ţinând cont de prevederile art. 63 şi ale art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

în baza prevederilor art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 1.156/2013 pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor aferente acestora, cu modificările şi completările ulterioare,

În temeiul art. 3 alin. (1) şi (3), precum şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

Art. I 

- Anexa nr. 2 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 303 şi 303 bis din 20 aprilie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1.La capitolul I secţiunea 3, numerele curente 1, 3 lit. g), 6 lit. a)-e) şi h) şi 9 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

"

Nr. crt.

Categoria de produs/activitate

Unitatea*

Conduita de control oficial prin verificare/testare/recoltare de probe

Frecvenţa verificărilor/supravegherii/monitorizării***

Recoltare de probe pentru examene de laborator

Precizări tehnice**

Natura probei

Frecvenţa recoltării probelor pentru examenele prevăzute la secţiunea 4 din prezentul capitol

Categoria I

Categoria II

Categoria I

Categoria II

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1.

Carne

a) Carmangerie

Trimestrial

Lunar

Produse finite

Anual, un sortiment din primele două categorii obţinute lunar în cantităţile cele mai mari sau din alte categorii în baza evaluării riscului pentru sănătatea publică, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Semestrial, un sortiment din primele două categorii obţinute lunar în cantităţile cele mai mari sau din alte categorii în baza evaluării riscului pentru sănătatea publică, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

1. Recoltarea de probe se efectuează de către DSVSA în scop bine determinat în cadrul controlului oficial, în vederea verificării siguranţei produsului şi, respectiv, a conformităţii alimentului cu criteriile de siguranţă prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, după cum urmează:

a) verificarea siguranţei produsului şi, respectiv, a conformităţii alimentului din punct de vedere microbiologic cu criteriile de siguranţă prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare;

b) obţinerea de informaţii privind statusul microbiologic al unor alimente comercializate pe piaţă;

c) verificarea sistemului de proceduri şi programe implementate de către operatorii cu activitate în domeniul alimentar în vederea asigurării siguranţei alimentelor (proceduri de bune practici de igienă şi producţie, program HACCP, sistem de trasabilitate, proceduri de retragere/rechemare, evitarea contaminării încrucişate şi/sau a contaminării post tratament termic);

d) verificarea conformităţii alimentului/lotului/loturilor suspicionate;

e) dezvoltarea investigaţiilor în cursul anchetelor de toxiinfecţii alimentare, reclamaţiilor, sesizărilor;

f) obţinerea de informaţii cu privire la noi hazarde, rezultate în urma evaluării riscului.

2. În cazul în care în urma controlului se suspicionează sau se constată o neconformitate care necesită investigaţii de laborator, recoltarea de probe va fi însoţită întotdeauna şi de o notă de control, în care autoritatea sanitară veterinară locală va înscrie rezultatul controlului oficial şi va argumenta scopul recoltării.

3. Recoltarea de probe de către autoritatea sanitară veterinară locală se realizează planificat, în baza unei strategii stabilite de către DSVSA, care trebuie să urmărească obţinerea de informaţii - date comparabile, necesare autorităţii sanitare veterinare locale. În stabilirea strategiei de recoltare DSVSA trebuie să ţină cont de următoarele principii de:

a) recoltare randomizată şi reprezentativă pentru lot;

b) recoltare selectivă - când se adresează unor categorii de alimente cu risc înalt (în baza informaţiilor, investigaţiilor şi a experienţei anterioare);

c) recoltare în caz de suspiciune - care se bazează pe o analiză şi o experienţă privind lotul şi circumstanţele recoltării (de exemplu, recoltarea efectuată ca parte a investigaţiei în focarele de TIA sau în timpul unei evaluări a programului HACCP în urma cărora se constată deficienţe care afectează siguranţa produsului).

În scopul obţinerii de date relevante, al monitorizării şi al supravegherii corespunzătoare a riscului microbiologic pe întreg lanţul alimentar, DSVSA trebuie să ţină cont în elaborarea strategiei de recoltare ca frecvenţa şi procedura de recoltare să se aleagă în funcţie de tipul de microorganism sau toxină şi tipul de aliment implicat (perisabil, stabil).

 

b) Măcelărie

Trimestrial

Lunar

Carne proaspătă doar pentru determinarea speciei şi carne tocată obţinută la cererea consumatorului

La suspiciune, reclamaţie, toxiinfecţie alimentară

La suspiciune, reclamaţie, toxiinfecţie alimentară

 

c) Centru de colectare a vânatului sălbatic

Anual, în sezoanele de vânătoare stabilite conform legislaţiei specifice

Semestrial, în sezoanele de vânătoare stabilite conform legislaţiei specifice

   
 

d) Centru pentru sacrificarea păsărilor şi/sau lagomorfelor la nivelul fermei

Anual

Semestrial

Carcase păsări/lagomorfe

Anual, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Semestrial, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

3.

Peşte şi produse din pescuit

g) Centru de prelucrare a peştelui integrat în ferma de acvacultură

Semestrial

Trimestrial

Peşte proaspăt şi produse prelucrate

Anual, un sortiment din primele două categorii obţinute lunar în cantităţile cele mai mari sau din alte categorii în baza evaluării riscului pentru sănătatea publică

Semestrial, un sortiment din primele două categorii obţinute lunar în cantităţile cele mai mari sau din alte categorii în baza evaluării riscului pentru sănătatea publică

6.

Alimentaţie publică şi alte activităţi

a) Restaurant şi alte unităţi în care se prepară şi se servesc mâncăruri gătite

b) Pizzerie

c) Cantină, cu excepţia controlului caracteristicilor nutriţionale ale alimentelor din blocurile alimentare în spitale, şcoli, grădiniţe, centre de recuperare şi tabere şcolare

Minimum 20% pe an din numărul de unităţi înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor la nivelul judeţului, luând în considerare numărul de consumatori, cantităţile de preparate servite, specificul acestora semestrial, pentru restaurantele care desfăşoară şi activitate de catering

 

Materii prime, preparate culinare

În caz de reclamaţii, sesizări, suspiciuni sau toxiinfecţii alimentare, programe specifice elaborate de către ANSVSA

d) Laborator de cofetărie şi/sau patiserie e) Cofetărie/patiserie

Anual

 

Materii prime, produse finite

În caz de reclamaţii, sesizări, suspiciuni sau toxiinfecţii alimentare

h) Depozit alimentar

Lunar

 

Categorii de produse depozitate

Anual, recoltarea de probe din primele 3 categorii de produse depozitate cu ponderea cea mai mare şi cu riscul cel mai mare

9.

Prepararea, comercializarea alimentelor

Târguri şi expoziţii de produse alimentare

20% din târgurile/expoziţiile organizate

 

Produse finite gata pentru consumul uman, produse primare

Numai în caz de reclamaţii, suspiciuni sau toxiinfecţii alimentare.

 

"

2.La capitolul I secţiunea 4 litera E, titlul se modifică şi va avea următorul cuprins:

"E. Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală la nivelul unităţilor de procesare prin examene fizico-chimice"

3.La capitolul I secţiunea 4 litera A, numărul curent 2 şi nota (31) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

"

Nr. crt.

Categoria de alimente(4)

Nr. unităţi

(eşantioane)/probă(3)

Criterii

Metoda analitică de referinţă(1)

Referenţial interpretare rezultate(2)

Etapa căreia i se aplică criteriul de siguranţă a alimentelor(29)

2.

Alimente gata pentru consum care permit dezvoltarea Listeriei monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale

5

Listeria monocytogenes

EN ISO 11290-2 (100 cfu/g) (30)

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

EN ISO 11290-1 (nedetectată în 25 g) (31a)

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

5

Listeria monocytogenes

EN ISO 11290-1 (nedetectată în 25 g)(31b), (33)

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Înainte ca produsul alimentar să fi ieşit de sub controlul imediat al operatorului din sectorul alimentar care l-a produs

....................................................................................................................................................................................................

(31)Acest criteriu se aplică în cazul:

a)produselor alimentare «gata pentru consum», introduse pe piaţă în timpul perioadei de conservare, atunci când producătorul nu este în măsură să demonstreze, pe bază de studii, că produsul nu va depăşi limita de 100 ufc/g în timpul perioadei de conservare;

b)produselor alimentare «gata pentru consum», înainte ca acestea să fi părăsit controlul imediat al operatorului din sectorul alimentar care le-a produs, atunci când acesta nu este în măsură să demonstreze, pe bază de studii, că produsul nu va depăşi limita de 100 ufc/g în timpul perioadei de conservare."

4.La capitolul I secţiunea 6, numărul curent 2 şi notele (2)-(4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

"

Nr. crt.

Produsul

Frecvenţa controlului

Examen microbiologic, aspecte urmărite

Interpretare rezultate

Examen fizico-chimic, conduită realizare, metodă de analiză, bază legislativă

2.

Aditivi alimentari din:

- carne proaspătă(2);

- carne tocată(2)

În caz de suspiciune sau reclamaţie

 

Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari, cu amendamentele ulterioare

Se vor recolta probe din unităţi care produc şi unităţi care comercializează carne proaspătă şi carne tocată, pentru determinare:

Nitriţi

SR EN 12014/3

Fosfaţi (acid fosforic - fosfaţi:-di, -tri şi polifosfaţi)

Tehnici de spectrometrie cu absorbţie moleculară (UV-VIS)

Aditivi alimentari din: - produse din lapte

Trimestrial - se va recolta minimum 1 probă/trimestru, în funcţie de numărul unităţilor de profil autorizate/înregistrate la nivelul judeţului.

 

Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare

Monoglutamat de sodiu

ISO 4134

Aditivi alimentari din:

- produse din carne, inclusiv conserve(3)

Trimestrial - se vor recolta minimum 2 probe/trimestru/aditivi/grupe de aditivi, în funcţie de numărul unităţilor de profil autorizate/înregistrate la nivelul judeţului.

 

Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare

Nitriţi

SR EN 12014/3

Monoglutamat de sodiu

ISO 4134

Fosfaţi (acid fosforic - fosfaţi:-di, -tri şi polifosfaţi)

Tehnici de spectrometrie cu absorbţie moleculară (UV-VIS)

Aditivi alimentari din:

- peşte proaspăt (refrigerat) (2)

În caz de suspiciune sau reclamaţie

 

Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare

Se vor recolta probe de peşte proaspăt aflat în perioada de conservare din unităţi de produse proaspete din pescuit şi unităţi de comercializare pentru determinare:

 

Fosfaţi (acid fosforic - fosfaţi:-di, -tri şi polifosfaţi)

Tehnici de spectrometrie cu absorbţie moleculară (UV-VIS)

Nitriţi

SR EN 12014/3

Aditivi alimentari din:

- fileuri de peşte neprelucrate congelate

- moluşte şi crustacee neprelucrate congelate şi congelate rapid

Trimestrial - se recoltează minimum 1 probă/trimestru în funcţie de numărul unităţilor de profil autorizate/înregistrate la nivelul judeţului.

 

Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare

Fosfaţi (acid fosforic - fosfaţi:-di, -tri şi polifosfaţi)

Tehnici de spectrometrie cu absorbţie moleculară (UV-VIS)

Aditivi alimentari din:

- peşte marinat (hering şi şprot marinat) (3)

Trimestrial - se recoltează minimum 1 probă/trimestru în funcţie de numărul unităţilor de profil autorizate/înregistrate la nivelul judeţului.

 

Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare

Nitraţi

SR EN 12014/3

Produse de pescărie prelucrate

Trimestrial - se recoltează minimum 1 probă/trimestru/aditiv în funcţie de numărul unităţilor de profil autorizate/înregistrate la nivelul judeţului.

 

Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare

Monoglutamat de sodiu

ISO 4134

Tartrazină

 

.....................................................................................................................................................................................................

(2)Se recoltează probe de carne proaspătă, carne tocată şi peşte proaspăt (refrigerat), în caz de suspiciune sau reclamaţie, pentru determinarea, după caz, a nitriţilor şi/sau fosfaţilor, cu scopul de a identifica posibilele practici frauduloase, având în vedere că, în conformitate cu definiţia pentru carne proaspătă şi carne tocată din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, nu sunt admişi aditivii alimentari în compoziţia acestora, iar în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008 pentru peştele proaspăt nu este admisă utilizarea nitriţilor şi fosfaţilor. Nitriţii sunt folosiţi în mod fraudulos pentru menţinerea culorii tonului proaspăt, iar fosfaţii ca agenţi de reţinere a apei.

(3)În plus faţă de recoltările realizate în scopul de a verifica dacă se respectă prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.333/2008, se vor recolta inclusiv: produse din carne şi conserve pe a căror etichetă nu sunt înscrişi nitriţi şi/sau monoglutamat de sodiu şi/sau fosfaţii; peşte marinat, cu excepţia heringului şi şprotului marinat - cu menţiunea că probele se vor recolta numai la suspiciune sau la reclamaţie, cu scopul de a identifica posibilele practici frauduloase.

(4)Pentru determinarea tartrazinei, matricea va fi reprezentată de acele categorii de produse de pescărie prelucrate, pentru care tartrazina este admisă conform Regulamentului (CE) nr. 1.333/2008."

5.La capitolul II litera A punctul 1, după numărul curent 26 se introduce un nou număr curent, numărul curent 27, cu următorul conţinut:

"27.

Sumă de https://codex.ro/f05e8162-feba-41dd-9b52-1c0e7e31f7d5" />9-tetrahidrocanabinol (https://codex.ro/f05e8162-feba-41dd-9b52-1c0e7e31f7d5" />9-THC) şi acid https://codex.ro/f05e8162-feba-41dd-9b52-1c0e7e31f7d5" />9-tetrahidrocanabinolic (https://codex.ro/f05e8162-feba-41dd-9b52-1c0e7e31f7d5" />9-THCA)(7)

Seminţe de cânepă

Seminţe de cânepă măcinate

Seminţe de cânepă (parţial) degresate (turte presate)

Tărâţe din seminţe de cânepă

Ulei din seminţe de cânepă

Unităţi de comerţ cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate

Depozit alimentar

Se va preleva o probă pe an din fiecare judeţ.

"

6.La capitolul II litera A, punctul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"2. Monitorizarea nivelurilor de contaminanţi din produse alimentare de origine nonanimală

Nr. crt.

Denumirea parametrului

Denumirea produsului

Locul de prelevare

Frecvenţa de recoltare a probelor

1

2

3

4

5

1.

Acrilamida(7)

Produse din cartofi: rosti, crochete, cartofi duchesse, cartofi noisettes, cartofi la caserolă, cartofi cu carne, cartofi cu brânză

Produse de patiserie: chifle (chifle de hamburger, chifle din grâu integral, chifle cu lapte), lipie, tortillas, croasant, gogoşi, specialităţi din pâine (de exemplu, pâine din făină de secară şi boabe de secară, ciabatta cu măsline, pâine cu măsline), clătite, biscuiţi crocanţi din straturi subţiri de cocă prăjită, churros.

Produse pe bază de cereale: crackers din orez, crackers din porumb, snacksuri din cereale, musli cu miere prăjiţi

Alte produse: chipsuri de legume, nuci prăjite, seminţe oleaginoase prăjite, fructe uscate, boabe de cacao prăjite şi produse derivate din cacao, măsline în saramură, substituenţi de cafea, dar care nu provin din cicoare sau cereale, fudge, caramel, nuga

Unităţi de producţie

Unităţi de comerţ cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate

Unităţi de alimentaţie publică în care se prepară produsele alimentare enumerate în coloana 3

Se va preleva câte o probă pe an din fiecare judeţ.

2.

Toxina T-2 şi HT-2 şi alte toxine fusarium (DON, ZEA, FUM B1+B2)

Cereale neprocesate, cereale pentru consumul uman direct, produse pe bază de cereale pentru consumul uman direct

Depozit/siloz

Unităţi de comerţ cu amănuntul, supermarket/hipermarket, magazine specializate

Depozit alimentar

Se va preleva o probă pe an din fiecare judeţ.

"

7.La capitolul II litera B, litera q) se modifică şi va avea următorul cuprins:

"q) Monitorizarea acrilamidei şi a toxinei T2 şi HT2 se realizează în conformitate cu Recomandarea Comisiei nr. 1.888/2019privind monitorizarea prezenţei acrilamidei în anumite alimente, Regulamentul (CE) nr. 1.881/2006, cu amendamentele ulterioare, şi Recomandarea Comisiei nr. 165/2013 privind prezenţa toxinei T2 şi HT2 în cereale şi produse pe bază de cereale;"

8.La capitolul II litera D, nota pentru unităţile din tabelul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"* În vederea eficientizării activităţilor şi în funcţie de resursele existente, controalele oficiale pentru verificarea cerinţelor de igienă la aceste tipuri de unităţi se desfăşoară în comun, pentru domeniul produselor de origine animală şi nonanimală.

Rezultatele evaluării unităţilor se iau în considerare la selectarea unităţilor pentru control.

Evaluarea unităţilor de la pct. 70-80 se realizează o singură dată, inclusiv prin completarea lit. G din Fişa de evaluare a unităţilor de comercializare a produselor alimentare, inclusiv depozite alimentare şi baruri, şi, după caz, a lit. H din Fişa de evaluare a unităţilor de alimentaţie publică înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, publicate pe site-ul ANSVSA."

Art. II 

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

-****-

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Alexandru Nicolae Bociu

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 1217 din data de 19 decembrie 2022