Ordinul 110/2020 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind limitele maxime prevăzute pentru microorganisme în anumite categorii de furaje

Ordinul 110/2020 din 2020.08.17

Status: Acte în vigoare 

Versiune de la: 17 August 2020 

Intră în vigoare:

17 August 2020 An

Ordinul 110/2020 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind limitele maxime prevăzute pentru microorganisme în anumite categorii de furaje

Dată act: 16-iun-2020

Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

Văzând Referatul de aprobare nr. 710 din 3.02.2020, întocmit de Direcţia generală sănătatea şi bunăstarea animalelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

În temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

Art. 1 

Se aprobă Norma sanitară veterinară privind limitele maxime prevăzute pentru microorganisme în anumite categorii de furaje, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2 

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare naţionale de referinţă şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3 

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

-****-

p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Csutak Nagy Laszlo

ANEXĂ:

Norma sanitara veterinara din 2020 privind limitele maxime prevăzute pentru microorganisme în anumite categorii de furaje

Norma sanitara veterinara din 2020 din 2020.08.17

Status: Acte în vigoare 

Versiune de la: 17 August 2020 

Intră în vigoare:

17 August 2020 An

Norma sanitara veterinara din 2020 privind limitele maxime prevăzute pentru microorganisme în anumite categorii de furaje

Dată act: 16-iun-2020

Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

Art. 1 

(1)Prezenta normă sanitară veterinară se aplică furajelor produse, introduse pe piaţă şi/sau utilizate pe teritoriul României, altele decât cele prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 142 din 25 februarie 2011 al Comisiei de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de punere în aplicare a Directivei 97/78/CE a Consiliului în ceea ce priveşte anumite probe şi produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontieră în conformitate cu directiva menţionată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2)Prezenta normă sanitară veterinară se aplică fără a aduce atingere legislaţiei specifice, în special:

a)Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 74/2011 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind substanţele nedorite din produsele pentru furaje;

b)Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 34/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici, cu modificările ulterioare;

c)Regulamentului (UE) nr. 142 din 25 februarie 2011 al Comisiei de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de punere în aplicare a Directivei 97/78/CE a Consiliului în ceea ce priveşte anumite probe şi produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontieră în conformitate cu directiva menţionată, cu modificările şi completările ulterioare;

d)Regulamentului (CE) nr. 2.160/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind controlul salmonellei şi al altor agenţi zoonotici specifici, prezenţi în reţeaua alimentară, cu modificările şi completările ulterioare;

e)Regulamentului (CE) nr. 767/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 iulie 2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea furajelor, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.831/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de abrogare a Directivei 79/373/CEE a Consiliului, a Directivei 80/511/CEE a Comisiei, a Directivelor 82/471/CEE, 83/228/CEE, 93/74/CEE, 93/113/CE şi 96/25/CE ale Consiliului şi a Deciziei 2004/217/CE a Comisiei, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2 

În sensul prezentei norme sanitare veterinare, următorii termeni şi expresii se definesc astfel:

a)furaje - orice substanţă sau produs, inclusiv aditivii, indiferent dacă sunt prelucrate, parţial prelucrate sau neprelucrate, destinate utilizării ca hrănire pe cale orală a animalelor;

b)furaj complet - un furaj combinat care, datorită compoziţiei acestuia, este suficient pentru o raţie zilnică;

c)preamestecuri de aditivi - amestecurile de aditivi furajeri sau amestecuri de unul sau mai mulţi aditivi furajeri cu materii prime pentru furaje sau cu apă, folosite ca materii de bază, care nu sunt destinate hrănirii directe a animalelor;

d)introducere pe piaţă - deţinerea hranei pentru animale în scopul vânzării, inclusiv oferirea pentru vânzare sau orice altă formă de transfer, indiferent dacă este gratuită sau nu, şi inclusiv vânzarea, distribuţia şi alte forme de transfer;

e)materii prime pentru furaje - produse de origine vegetală al căror scop principal este să răspundă nevoilor nutriţionale ale animalelor, în starea lor naturală, proaspete sau conservate, şi produse derivate din prelucrarea lor industrială, precum şi substanţe organice şi anorganice care conţin sau nu aditivi pentru hrana animalelor, destinate hrănirii animalelor pe cale orală, fie direct, ca atare, fie după prelucrare, sau pentru preparare;

Art. 3 

Furajele produse, introduse pe piaţă şi/sau utilizate trebuie să respecte limitele maxime prevăzute pentru microorganisme în anumite categorii de furaje, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta normă sanitară veterinară.

ANEXĂ:Limite maxime prevăzute pentru microorganisme în anumite categorii de furaje

Categoria de furaje

Microorganisme

Plan de prelevare de probe(1)

Limite(2)

n

c

m

M

1. Materii prime pentru furaje reprezentate de boabe de cereale şi produsele acestora: tărâţe, făină, turte etc.

Salmonella

5

Nedetectat în 25 g

2. Materii prime pentru furaje reprezentate de seminţe de oleaginoase, fructe oleaginoase şi produsele acestora

Salmonella

5

Nedetectat în 25 g

3. Alte materii prime pentru furaje: seminţe de leguminoase, tuberculi, rădăcini, seminţe şi fructe, fibroase şi grosiere

Salmonella

5

Nedetectat în 25 g

4. Preamestecuri de aditivi

Salmonella

5

Nedetectat în 25 g

5. Produse şi derivate din lapte, înlocuitori de lapte praf - lapte praf, zer praf, pudră proteică, concentrat proteic etc.

Salmonella

5

Nedetectat în 25 g

6. Furaje complete

Salmonella

5

Nedetectat în 25 g

7. Furaje murate: silozuri şi semisilozuri

Listeria monocytogenes

5

Nedetectat în 25 g

______

(1)n = numărul de unităţi care constituie proba; c = numărul de unităţi de probă care dau valori între m şi M.

(2)m = M, limitele date se referă la fiecare unitate de probă testată.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 743 din data de 17 august 2020