Organizația:  Programul HACCP Ediția: 2025
 Revizia: 2024/04
 Verificat de:  SMSA-SOP-01Versiunea: 2

 Aplicat de: 

 Igiena Personalului

QR Code:



Aprobat: 
Semnătura: Wrte345RDvfrt450DSR5543
Data adoptării:
Utilizat de:  ID:

 

 

Procedură standard de operare - Sănătatea angajaților și igiena personală

 

Formular


 Document prezentat la descrierea procedurii

 

Descărcare document


 

 Descarcă documentul : SOP Preoperațional - personal

 

Descrierea procedurii


1. Scop

Această procedură standard de operare (SOP) descrie politica pe care personalul o va respecta pentru a se asigura că toți angajații vor menține o bună igienă personală și vor urma practicile adecvate de sănătate a angajaților pentru a asigura siguranța alimentelor. 

2. PROCEDURI 

  1. Respectați toate aceste reglementările care definesc modul în care personalul firmei poate activa în cadrul firmei în timpul proceselor de producție alimente.

3. POLITICI

  1. Îngrijirea personală: 

    1. Sosiți la firmă în stare bună de igienă și curățenie - păr curat și îmbrăcăminte exterioară curată. 
    2. Unghiile trebuie să fie tăiate, curate, fără luciu și menținute astfel încât marginile și suprafețele să poată fi curățate și să nu fie aspre. Unghiile artificiale nu sunt permise în zona de producție alimentară. 
    3. Spălați mâinile (inclusiv sub unghii) și până la antebrațe energic și bine cu săpun și apă caldă timp de 20 de secunde conform Igiena mâinilor - SMSA-SOP-01 de fiecara dată când: 
        1. La intrarea în instalație înainte de începerea lucrărilor. 
        2. Imediat înainte de prepararea alimentelor sau de manipularea echipamentelor.
        3. Atât de des cât este necesar în timpul preparării alimentelor, atunci când apare o potențială contaminare
        4. În toaletă, după utilizarea toaletei și când vă întoarceți la locul de muncă. 
        5. La trecerea de la lucrul cu alimente crude la lucrul cu alimente gata pentru consum sau gătite. 
        6. După atingerea feței, nasului, părului sau a oricărei alte părți a corpului și după strănut sau tuse.
        7. După efectuarea oricărei sarcini de curățare. 
        8. Între fiecare sarcină efectuată și înainte de a purta mănuși de unică folosință. 
        9. După fumat, mâncat sau băut. 
        10. În orice alt moment în care a fost efectuată o sarcină neigienică (de exemplu, scoaterea gunoiului, manipularea substanțelor chimice de curățare, ștergerea meselor, ridicarea unui produs alimentar scăpat etc.)
    4. Spălați-vă pe mâini numai în chiuvetele destinate acestui scop. 
    5. Uscați mâinile cu prosoape de unică folosință. Închideți robinetele folosind un prosop de hârtie pentru a preveni recontaminarea mâinilor curate conform procedurii Igiena mâinilor - SMSA-SOP-01
  1. Ținută adecvată: 

    1. Purtați îmbrăcăminte adecvată - uniformă curată cu mâneci și pantofi de lucru curați, antiderapanți, cu vârfuri protejate, care sunt confortabili pentru a sta în picioare și a lucra pe podele care pot fi alunecoase. 
    2. Șorțurile utilizate de angajați trebuie agățate într-o zonă desemnată atunci când nu sunt folosite. Acestea nu trebuie purtate în zona toaletelor, în zonele de masă sau în vestiare. 
    3. Folosiți mănuși de unică folosință sau echipamente de distribuire precum clești, spatule sau hârtie absorbantă atunci când manipulați alimente gata de consum care nu vor fi tratate termic. 
    4. Schimbați mănușile de unică folosință ori de câte ori este necesară spălarea mâinilor. Spălați mâinile înainte de a îmbrăca și după ce aruncați mănușile. 
  1. Prinderi de păr și bijuterii: 

    1. În zonele de preparare și servire a alimentelor trebuie să se poarte sisteme eficiente de fixare a părului. 
    2. Păstrați barba și mustața îngrijite și tunse. În orice zonă de producție alimentară este necesar să purtați protecție pentru barbă. 
    3. În timpul manipulării alimentelor nu sunt permise bijuterii (cu excepția verighetei sau a altor inele simple sau a brățării de identificare medicală). 
  1. Boala:

    1. Angajații din sectorul alimentar trebuie să se prezinte la persoana responsabilă atunci când au un simptom cauzat de boală, infecție sau altă sursă care este: 
      1. Asociat cu diaree, vărsături sau alte boli gastrointestinale acute
      2. Icter sau o culoare galben-pală a mucoaselor, pielii.
      3. ulcior la nivelul ochiului sau leziuni la nivelul mainilor, sau leziuni infectate în orice parte a corpului
      4. Durere în gât cu febră
      5. Un furuncul, o rană infectată sau altă leziune care conține puroi deschis sau care se scurge. Dacă sunt localizate pe mâini sau încheieturi, trebuie să se poarte un suport pentru degete care protejează leziunea și o mănușă de unică folosință. Leziunile de pe porțiunile expuse ale brațelor trebuie să fie protejate de un capac impermeabil. 
    2. Angajații cu simptome gastrointestinale (vărsături și/sau diaree) vor fi excluși timp de cel puțin 48 de ore de la încetarea simptomelor.
    3. Angajații cu icter vor fi excluși până când rezultatele de laborator indică faptul că persoana nu este în prezent infectată cu Hepatita A.
    4. Angajații cu infecții respiratorii acute sau dureri în gât cu febră vor fi excluși până când nu vor mai prezenta simptome. Angajații ar putea fi repartizați la activități astfel încât să nu existe riscul transmiterii unei boli prin alimente. 
  2. Tăieturi, abraziuni și arsuri: 

    1. Bandajați orice tăietură, rană, iritație, leziune, abraziune sau arsură care a rupt pielea. 
    2. Purtați mănuși de unică folosință pentru a acoperi bandajele de pe mâini. Schimbați-le după caz. 
    3. Informați persoana responsabilă de toate rănile. 
  1. Fumatul, mâncatul și mestecatul gumei: 

    1. Este interzis să se mănânce și să se bea în zonele în care ar putea apărea contaminarea alimentelor expuse, a echipamentelor curate, a ustensilelor, a articolelor de unică folosință și de unică folosință neambalate. 
    2. Fumați numai în zonele desemnate. Fumatul sau mestecatul tutunului este interzis în zonele de preparare și servire a alimentelor. 
    3. Un recipient de băutură închis poate fi utilizat în bucătărie dacă recipientul este manipulat pentru a preveni contaminarea.
    4. Abțineți-vă să mestecați gumă sau să mâncați bomboane în timp ce lucrați în zonele de preparare a alimentelor. 
  2. Fără contact cu mâinile goale cu alimente gata de consum (RTE)

    1. Manipulatorii de alimente gata de consum pot folosi mănuși, clești, spatule, linguri de servire, hârtie pentru delicatese și/sau scobitori pentru a preveni contactul cu produsele alimentare gata de consum cu mâinile goale în timpul preparării și/sau servirii alimentelor.
    2. Spălați-vă întotdeauna înainte de a manipula alimente gata de consum.
    3. Spălați-vă întotdeauna din 20-20 min pe mâini dacaă manipulați continuu alimente gata de consum.

4. MONITORIZARE   

  1. Persoana responsabilă va: 

    1. Inspectați vizual angajații atunci când se prezintă la lucru pentru a vă asigura că toți angajații respectă politicile de sănătate și igienă.
    2. Co pletați fișde de igienă la începutul turei.
    3. Monitorizați vizual spălarea mâinilor de către angajați în timpul tuturor orelor de funcționare.
    4. Monitorizați vizual angajații în timpul tuturor orelor de funcționare pentru a vă asigura că sunt respectate procedurile corespunzătoare pentru a evita contactul mâinilor goale cu alimentele gata de consum.
    5. Observați vizual chiuvetele de spălare a mâinilor pentru a vă asigura că toate chiuvetele de spălare a mâinilor sunt alimentate corespunzător în timpul tuturor orelor de funcționare.

5. ACȚIUNE CORECTIVĂ 

 

Ghid de completare și utilizare 


    1. Aplicare: Zilnic - înainte de începerea programului verificarea personalului
    2. Cine aplică: managerul SMSA
    3. Cum se aplică procedura:
      1. descarcati procedura
      2. instruiti persoanalu cititnd informațiile si discutand cu acestia această procedura
      3. completați formularul de instruire a personalului
      4. completati formularul zilnic descris la procedura 001 SMSA-SOP-00 Verificare Generală Preoperațională