(3.22) - agent biologic, chimic sau fizic prezent în aliment (3.18) cu potenţial de a provoca un efect advers asupra săn!ităţii
NOTA 1 la termen - Termenul .pericol" nu trebuie confundat cu termenul . 3.39) care contextul siguranţei alimentelor, înseamnă o func\ie de probabilitate a unui efect advers asupra sănătă\ii (dJ 1u, a se îmbolnăvi) şi de gravitatea acelui efect (de exemplu, deces, spitalizare) la expunerea la un anumit pericol.
NOTA 2 la termen - Pericolele pentru siguran\a alimentelor includ alergenii şi substanţele radiologice.
NOTA 3 la termen - În ceea ce priveşte hrana pentru animale şi ingredientele pentru hrana pentru animale, pericolele relevante pentru siguran\a alimentelorsunt acelea care pot fi prezente în şi/sau pe hrana pentru animale şi ingredientele pentru hrana pentru animale şi care, prin consumul de către animale a hranei pentru animale, pot fi transferate alimentelor şi care pot avea astfel potenţial de a determina un efect advers asupra sanătăţii consumatorului animal sau uman. ln ceea ce priveşte operaţiile, altele decât acelea în care se realizează direct manipularea hranei pentru animale sau a alimentelor (de exemplu,producatorii de materiale de ambalare, dezinfectanţi), pericolele relevante pentru siguranţa alimentelor sunt acele pericole care pot fi transferate direct sauindirect alimentului atunci când sunt utilizate aşa cum a fost prevăzut (a se vedea 8.5.1.4).
NOTA 4 la termen - În ceea ce priveşte alimentele pentru animale, pericolele relevante pentru siguranţa alimentelor sunt acelea care sunt periculoase pentruspecia de animale căreia ii sunt destinate respectivele alimente.
[SURSĂ: CAC/RCP 1-1969, modificat - Expresia "sau stare a" a fost eliminată din definiţie şi au fost adăugate note la termen.]
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
Pericol semnificativ pentru siguranţa alimentelor
(3.40) - pericol pentru siguranţa alimentelor (3.22), identificat în cursul evaluării pericolelor, care necesită să fie ţinut sub control prin mllsuri de control (3.8)
Nivel acceptabil
Un nivel de pericol în raport cu un produs alimentar la care sau sub care produsul alimentar este considerat sigur în conformitate cu utilizarea prevăzută.
Pericol
Un agent biologic (de exemplu, Salmonella), chimic (de exemplu, dioxină, alergeni) sau fizic (de exemplu, corpuri străine dure, ascuțite, precum bucăți de sticlă, metal) aflat în produsele...
Actualizare
activitate imediată şi/sau planificată pentru a asigura aplicarea celor mai recente informaţii