Denumire dată oricărui instrument, aparat, mașină, program informatic, implant, reactiv sau alt articol, destinat de către producător a fi utilizat pentru diagnosticare, prevenire, monitorizare, prevedere, prognozare, tratament sau ameliorare a unei boli, tratament, ameliorarea unei leziuni sau a unui handicap, investigare, înlocuire sau modificare a unei structuri anatomice sau furnizarea de informații prin intermediul examinării in vitro a unor probe prelevate din organismul uman, și care nu își îndeplinește acțiunea principală propusă prin mijloace farmacologice, imunologice sau metabolice, dar poate fi asistat în îndeplinirea funcției sale prin astfel de mijloace. De asemenea, sunt considerate dispozitive medicale și dispozitivele utilizate în scopul controlului sau favorizării concepției, precum și produsele destinate curățării, dezinfectării sau sterilizării dispozitivelor menționate.
Denumire dată oricărei persoane fizice sau juridice din lanțul de aprovizionare, alta decât producătorul sau importatorul, care pune la dispoziție pe piață un dispozitiv, până în momentul punerii în funcțiune.
Variația spațială a dozei absorbite în întregul lot de producție, cu valori extreme fiind doza absorbită maximă și doza absorbită minimă.
Conform CXC_01e - Ghid de practică pentru prelucrarea prin radiații, al Codex Alimentarius
Un suport informațional fizic, virtual sau online, care conține informații în format prestabilit de pot defini: reguli, concepte, caracteristici ale unui proces, sau oferă posibilitatea introducerii de informații care definesc valori de referință și/sau valori măsurate ale acelui proces.
actele oficiale în baza cărora direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti întocmeşte formalităţile de plată şi sunt reprezentate de procese-verbale de constatare, fişe de control, însoţite, dacă este cazul, de procese-verbale de prelevare probe, procese-verbale de reţinere oficială, procese-verbale de confiscare, cerere de analiză, precum şi de alte documente care cuprind acţiunile întreprinse ca urmare a desfăşurării activităţii de control oficial în unităţile care prelucrează, procesează, depozitează, transportă, valorifică şi comercializează produse şi subproduse alimentare de origine nonanimală, inclusiv buletine de analiză ca urmare a determinărilor de către laboratoare specializate.
Denumire dată datelor clinice și rezultatelor evaluării clinice referitoare la un dispozitiv, a căror cantitate și calitate sunt suficiente pentru a permite să se evalueze în mod calificat dacă dispozitivul este sigur și oferă beneficiul sau beneficiile clinice propuse atunci când este utilizat în conformitate cu scopul propus de producător.
Denumire dată cantității totale de substanță (de exemplu, o substanță chimică sau un nutrient) administrată, consumată sau absorbită de un organism, o populație sau un ecosistem individual.
Doză (absorbită): Doza absorbită, uneori denumită simplu „doză”, este cantitatea de energie absorbită pe unitatea de masă a produsului alimentar iradiat.
Conform CXC_01e - Ghid de practică pentru prelucrarea prin radiații, al Codex Alimentarius
Denumire dată dozei minime dintr-o substanță care produce un risc clar, de nivel scăzut pentru sănătate, de obicei în intervalul unei modificări de 1-10 % a unui efect toxic specific, precum inducerea cancerului.
Denumire dată aportului maxim de substanțe din alimente (de exemplu, nutrienți sau contaminanți) care poate fi consumat zilnic pe parcursul întregii vieți fără efecte adverse asupra sănătății.
Măsurarea dozei absorbite de radiații într-un punct specific într-un mediu absorbant dat.
Conform CXC_01e - Ghid de practică pentru prelucrarea prin radiații, al Codex Alimentarius
Denumire dată dozei de referință (DR), care este doza minimă dintr-o substanță care produce un risc clar, de nivel scăzut pentru sănătate, de obicei în intervalul unei modificări de 1-10 % a unui efect toxic specific, precum inducerea cancerului.
Denumire dată dozei săptămânale tolerabile (DST), care reprezintă aportul maxim de substanțe din alimente (de exemplu, nutrienți sau contaminanți) care poate fi consumat săptămânal toată viața fără a risca efecte adverse asupra sănătății.
Denumire dată dozei zilnice acceptabile (DZA), care este estimarea cantității dintr-o substanță prezentă în alimente sau în apa de băut care poate fi consumată zilnic toată viața fără a prezenta un risc apreciabil pentru sănătate. De obicei este exprimată în miligrame de substanță pe kilogram de greutate corporală și se aplică substanțelor chimice precum aditivii alimentari, reziduurile de pesticide și medicamentele de uz veterinar.
Denumire dată dozei zilnice tolerabile (DZT), care reprezintă o estimare a cantității de substanță din alimente sau din apa de băut care nu este adăugată intenționat (de exemplu, contaminanții) și care poate fi consumată pe parcursul întregii vieți fără a prezenta un risc apreciabil pentru sănătate.
Activitatea de colectare a deşeurilor (subproduselor) de origine animală rezultate din procesul tehnologic al industriei alimentare ce nu sunt destinate consumului uman sau produselor retrase din reteaua de desfacere precum si a cadevralor din GP sau exploatatii profesionale sau din alte locuri ( circ, zoo, animale salbatice moarte etc.) în scopul neutralizarii sau incinerării acestora, incluzând activităţile de transport, depozitare şi manipulare, după caz
Denumire dată comunității de organisme vii și componentelor lipsite de viață (de exemplu, aer, apă și sol mineral) care coexistă într-un mediu. Un ecosistem sănătos este un sistem echilibrat în care animalele, plantele și microbii trăiesc în armonie cu mediul lor.
Denumire dată studiului efectelor adverse ale substanțelor chimice asupra mediului și sănătății publice.
Denumire dată domeniului științific care analizează impactul substanțelor toxice asupra vieții acvatice (de exemplu, asupra peștilor, crustaceelor, plantelor acvatice și algelor).
Denumire dată rezultatului fizic sau chimic măsurabil prin teste, de exemplu, tensiunea arterială sau nivelurile unei toxine în organism.
Denumire dată schimbării negative în starea de sănătate, creștere, comportament sau dezvoltare a unui organism, care îi afectează capacitatea de a se dezvolta sau supraviețui.