(3.6) introducerea sau apariţia unei substanţe contaminante, inclusiv a unui pericol pentru siguranța alimentelor (3.22) într-un produs (3.37) sau mediu de procesare
Denumire dată procesului prin care microbii sunt transferați neintenționat de la o substanță sau un obiect la altul, cu efect dăunător.
o inspecţie vizuală efectuată pentru a verifica dacă conţinutul şi etichetele unui transport, inclusiv marcajele de pe animale, sigiliile şi mijloacele de transport, corespund informaţiilor furnizate în certificatele oficiale, în atestatele oficiale şi în alte documente de însoţire;
înseamnă un control documentar, astfel cum este definit la art. 3 pct. 41 din R (UE) 2017/625;
un control asupra animalelor sau a bunurilor şi, după caz, verificări ale ambalajelor, ale mijloacelor de transport, ale etichetelor şi ale temperaturii, prelevarea de eşantioane în vederea analizării, testării sau diagnosticării şi orice alt control necesar pentru verificarea respectării normelor menţionate la art. 1 alin. (2) lit. (i) din R (UE) 2017/625;
orice formă de control pe care îl efectuează autoritatea competentă ori Comisia Europeană împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, pentru verificarea conformităţii cu legislaţia în domeniul alimentelor;
tranziţia de la producţia neecologică la producţia ecologică într-o anumită perioadă de timp, pe parcursul căreia se aplică dispoziţiile R (UE) 2018/848 privind producţia ecologică;
Denumire dată termenului statistic care descrie relația dintre două variabile (de exemplu, aportul de calciu și creșterea osoasă).
Denumire dată rezistenței unui organism, conferită genetic (de exemplu, rezistența unei plante la o boală), care rezultă din transmiterea din generație în generație a două sau mai multe gene înlănțuite.
exploataţie împrejmuită destinată creşterii şi reproducţiei vânatului sălbatic în scopul asigurării de material biologic necesar acţiunilor de populare a fondurilor de vânătoare;
specificatie măsurabilă sau observabilă pentru monitorizarea (3.27) unui OPRP (3.30)
Un criteriu care indică gradul de acceptabilitate al funcţionării procesului de productie. Un astfel de criteriu nu se aplică produselor introduse pe piaţă. Acesta stabileste o valoare de referinţă a contaminarii, la depaşirea căreia se impun măsuri corective destinate să mentină igiena procesului în conformitate cu legislaţia în domeniul alimentelor; (Articolul 2(d) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005);
Un criteriu care defineste gradul de acceptabilitate al unui produs sau al unui lot de produse alimentare, aplicabil produselor introduse pe piaţă; (Articolul 2(c) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005);
Denumire dată culturilor crescute în sere sau în sistem acoperit (de exemplu, în solarii).
Îndepărtarea pământului, a reziduurilor de alimente, a murdăriei, a grăsimilor şi a altor elemente asemănătoare.
Denumire dată organismului viu (de exemplu, insectă, rozător, buruiană, ciupercă sau virus) care dăunează plantelor și/sau produselor acestora (de exemplu, semințelor sau fructelor).
actul prin care o persoană indică dorinţa de a plasa mărfurile sub un anumit regim vamal, menţionând, dacă este cazul, procedura specifică care urmează să fie aplicată, sub forma şi în modalitatea prevăzute de legislaţia în vigoare în conformitate cu R (UE) nr. 952/2013;
Neîndeplinirea unei cerinţe referitoare la o utilizare intenţionată sau specificată. (SR EN ISO 9000:2006, Sisteme de management al calităţaii. Principii fundamentale şi vocabular) Notă: Distincţia dintre conceptele de defect şi neconformitate este importantă deoarece aceasta are conotaţii legale, în special cele asociate problemelor referitoare la răspunderea juridică pentru produs. În consecinţă, termenul ‘defect’ ar trebui utilizat cu deosebită prudenţă. (SR EN ISO 9000:2006, Sisteme de management al calităţii. Principii fundamentale şi vocabular) - un defect (o neconformitate) apare într-o unitate de produs atunci când una sau mai multe caracteristici calitative nu îndeplinesc specificaţia calitativă stabilită. O unitate defectuoasă conţine unul sau mai multe defecte; (CAC/GL 50-2004);
Denumire dată lipsei unui factor necesar, de exemplu, în alimentație sau în mediul înconjurător, care dăunează dezvoltării unui organism.