Procesul de colectare și evaluare a informațiilor privind riscurile identificate în materiile prime și alte ingrediente, în mediu, în proces sau în produsele alimentare, precum și condițiile care conduc la prezența lor, pentru a stabili dacă ele reprezintă sau nu riscuri semnificative. (GENERAL PRINCIPLES OF FOOD HYGIENE - CXC 1-1969)
Sistem care identifică, evaluează și controlează pericolele la adresa siguranței alimentare. Este implementat de întreprinderile alimentare pentru a asigura producerea, depozitarea și transportul alimentelor în condiții de siguranță.
Denumire dată unui animal deținut, din speciile enumerate în anexa I, deținut în scopuri private necomerciale.
Denumire dată animalelor din următoarele specii, în toate etapele de dezvoltare, inclusiv ouăle, spermatozoizii sau gameții:
Denumire dată animalelor care sunt deținute de oameni, inclusiv animalele de acvacultură.
Descrie o substanță care acționează în opoziție cu altă substanță, anulând astfel efectul acesteia; de exemplu, un hormon care, atunci când este eliberat în organism, împiedică alt hormon să producă efecte.
Substanța organică produsă de unele organisme, care împiedică dezvoltarea anumitor microbi.
spaţiu de depozitare sau orice alt amplasament autorizat pentru acest regim de către autorităţile vamale şi sub supraveghere vamală, în care mărfurile pot fi depozitate conform condiţiilor prevăzute la art. 240 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii, denumit în continuare R (UE) nr. 952/2013, şi la pct. 32 şi 33 ale art. 1 şi art. 203 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446 al Comisiei din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte normele detaliate ale anumitor dispoziţii ale Codului vamal al Uniunii;
regim vamal sub care sunt plasate mărfurile neunionale în vederea depozitării în spaţii sau în orice alte amplasamente autorizate pentru acest regim de către autorităţile vamale şi sub supraveghere vamală (antrepozite vamale), conform art. 240 din R (UE) nr. 952/2013;
Recomandare alimentară utilizată atunci când nu există suficiente date pentru a calcula necesarul mediu. Aportul adecvat este nivelul mediu al unui nutrient consumat zilnic de o populație sănătoasă tipică, despre care se presupune că este potrivit pentru nevoile populației.
Cantitatea dintr-o substanță (de exemplu, un nutrient sau o substanță chimică) care este ingerată de o persoană sau de un animal prin alimentație.
Aportul dintr-un nutrient care este probabil suficient pentru a satisface nevoile aproape tuturor persoanelor sănătoase dintr-o populație.
Tip de acid nucleic care se găsește în organism, similar cu ADN-ul, dar monocatenar. Cea mai cunoscută funcție a ARN-ului (acidul ribonucleic) este transmiterea instrucțiunilor de la ADN la aparatul celular responsabil cu producerea proteinelor.
Denumire dată unei arome astfel cum este definită la articolul 3 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1334/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aromele și anumite ingrediente alimentare cu proprietăți aromatizante destinate utilizării în și pe produsele alimentare.