Obţinerea rezultatelor satisfăcătoare sau acceptabile atunci când se testează valorile stabilite pentru aceste criterii prin prelevarea de probe, efectuarea de analize şi aplicarea de măsuri corective, în conformitate cu legislaţia în domeniul alimentar şi cu instrucţiunile date de către autorităţile competente; (Articolul 2(l) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005);
Local public care include spatii si dotari adecvate in care se desfasoara activitati pentru receptia produselor de origine animala si nonanimala, depozitarea, prepararea si servirea in incinta localului a preparatelor si semipreparatelor culinare a produselor de cofetarie-patiserie sau livrarea in cantitati mici la comanda a acestora (in aceasta categorie se includ si restaurantele cu autoservire, vagoanele-restaurant, fast-food-urile, barurile).
procedura prin care autoritatea sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor dispune ca alimentele să nu fie deplasate ori falsificate până la luarea unei decizii cu privire la destinaţia acestora; aceasta include depozitarea de către operatorii economici, în conformitate cu instrucţiunile Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;
Denumire dată oricărei măsuri care vizează împiedicarea punerii în continuare la dispoziție pe piață a unui dispozitiv aflat în lanțul de aprovizionare.
Operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebuie sa realizeze retragerea de pe piata a alimentelor care nu sunt sigure si sa informeze consumatorul si autoritatea competenta locala despre motivele retragerii.
Denumire dată cantităților foarte mici de substanțe chimice găsite în produsele alimentare expuse la pesticide, toxine din mediu sau produse conexe.
Denumire dată capacității microbilor de a se dezvolta în prezența unor substanțe special concepute pentru a-i ucide, cum ar fi unele infecții umane rezistente la antibiotice, generând îngrijorări cu privire la utilizarea lor pe scară largă.
Înseamna o functie a probabilitatii unui efect negativ asupra sanatatii si gravitatea acelui efect, determinat de un pericol; sau probabilitatea apariţiei unui efect nociv pentru sănătate, precum şi severitatea acestui efect, ca urmare a expunerii la un pericol; Articolul 3(9) al Regulamentului (CE) nr. 178/2002);
O funcție a probabilității unui efect negativ asupra sănătății și gravitatea acelui efect, determinat de un pericol. (Conform Comunicării Comisiei Europene 2022/C 355/01)
Denumire dată riscului pentru sănătatea oamenilor, animalelor sau plantelor, rezultat dintr-o nouă sursă de expunere sau din intensificarea expunerii ori creșterea susceptibilității de expunere la o sursă existentă.
Un risc identificat în urma unei analize a riscurilor ca fiind în mod rezonabil posibil să apară la un nivel inacceptabil în absența controlului și al cărui control este esențial având în vedere utilizarea preconizată a produselor alimentare8 . (Conform Comunicării Comisiei Europene 2022/C 355/01)
Asigurarea că mâncarea este acceptabilă pentru a fi consumată de către oameni, conform instrucţiunilor de utilizare.
Masura de constrangere aplicata unei persoane juridice sau fizice vinovate de incalcarea dispozitiilor legale specifice
Denumire dată utilizării propuse pentru un dispozitiv conform informațiilor furnizate de producător pe etichetă, în instrucțiunile de utilizare sau în materialele sau sloganurile folosite în publicitate sau vânzare și conform specificării de către producător în cadrul evaluării clinice.
Denumire dată măsurii probabilității apariției unui rezultat, bazată pe statistici.
Denumire dată beneficiilor aduse de un ecosistem populațiilor de oameni sau animale, cum ar fi asigurarea de hrană sau combustibil, ingrediente pentru remedii naturale și menținerea fertilității solului.
sigiliu electronic avansat care este creat de un dispozitiv de creare a sigiliilor electronice calificat şi care se bazează pe un certificat calificat pentru sigiliile electronice;
(3.21) - asigurarea faptului că alimentul nu va provoca un efect advers asupra sănătăţii consumatorului atunci când este preparat şi/sau consumat înconformitate cu utilizarea sa preconizată
Denumire dată unei combinații de produse, ambalate împreună sau nu, care sunt destinate a fi interconectate sau combinate pentru a atinge un anumit scop medical.
(3.25) - ansamblu de elemente corelate sau în interacţiune ale unei organizaţii (3.31) prin care se stabilesc politicile (3.34) şi obiectivele (3.29}, precum şi procesele (3.36) prin care se realizează acele obiective