O cale de atac apta de a fi utilizata impotriva constatarii si sanctionarii contraventionale.
Documentație și evidențe, furnizând și justificând BPI aplicate, precum și evidențe privind monitorizarea, verificarea și acțiunile corective, dacă este cazul, disponibile în orice format.
Planul BPI poate fi integrat în planul HACCP.
Documentația sau setul de documente, elaborate în conformitate cu principiile HACCP pentru a asigura controlul riscurilor semnificative în sectorul alimentar, disponibile în orice format.
cuantumul rezultat prin înmulţirea timpului aferent pentru efectuarea controlului oficial cu tariful stabilit pe oră;
intenţii şi directie ale unei organizaţii (3.31) aşa cum sunt exprimate oficial de managementul său de la cel mai înalt nivel (3 .41)
Denumire dată segmentului din populația sănătoasă definit printr-un anumit interval de vârstă și sex. Femeile gravide și cele care alăptează sunt populații-țintă specifice datorită statutului lor fiziologic particular.
Denumire dată măsurii capacității unei substanțe chimice de a exercita un efect, descrisă din punctul de vedere al relației dintre doza utilizată și amploarea efectului rezultat.
1 - operaţiunile de conservare sau de prelucrare a produselor alimentare sau orice altă operaţiune efectuată asupra unui produs neprelucrat, fără modificarea produsului iniţial, cum ar fi sacrificarea, tranşarea, curăţarea ori măcinarea, precum şi ambalarea, etichetarea sau modificările în ceea ce priveşte etichetarea referitoare la producţia de alimente;
Stabilirea echipei, studierea cerintelor, documentarea tehnica precum si stabilirea logisticii necesare indeplinirii obiectivului urmarit.
recoltarea de probe de alimente sau de orice alte substanţe reprezentative pentru producerea, prelucrarea şi distribuţia alimentelor, cu scopul de a se verifica prin analiză conformitatea cu legislaţia în domeniul alimentelor;
Selectarea unui produs individual sau a unei anumite unităţi din domeniul alimentar în special pentru a confirma sau respinge o suspiciune de neconformitate. Nu este o prelevare aleatorie. Datele raportate se referă ele însele la unităţile suspicionate ale populaţiei. Rezultatele nu se generalizează şi se referă numai la produsul alimentar prelevat sau la unitatea aleasă. Exemplu – Prelevarea în cazul suspiciunii unor cauze care pot declanşa boli la om sau la animale, prelevare neplanificată ca urmare a unei notificări SRAAF, reclamaţii, prelevare ca urmare a unor rezultate de laborator necorespunzătoare
Planificată - O strategie planificată bazată pe selectarea unei probe aleatorii, care este, din punct de vedere statistic, reprezentativă pentru populaţia ce va fi analizată. Fiecare unitate din cadrul populaţiei are o probabilitate specifică de a fi selectată. Aceasta strategie furnizează date de la care concluzia statistică poate fi implementată. Aceasta înseamnă că rezultatele la care se ajunge sunt comparabile. Prelevarea obiectivă– reprezintă prelevarea planificată conform planurilor cifrice stabilite în baza programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor (se selectează o probă aleatorie).
Prelevarea de probe efectuata de organisme autorizate (laboratoare oficiale, institutii publice de control si monitorizare) avand ca scop monitorizarea, supravegherea şi verificarea conformităţii cu legislaţia aplicabilă în vigoare. Pentru a beneficia de pe urma prelevării şi testării alimentelor, prelevarea de probe trebuie să fie foarte bine planificată, luându-se în considerare scopul şi obiectivul prelevării.
O strategie planificată unde selecţia probelor se realizează plecând de la grupuri de populaţie definte anterior ca fiind de “risc înalt”. Probele, în mod normal, sunt selectate pentru a exemplifica sau a documenta condiţii necorespunzătoare sau falsificarea suspectă a unui produs. Prelevarea este selectivă şi orientată către anumite produse sau producători. Procedura de prelevare poate fi aleatorie sau nu. Specificaţia populaţie de “risc înalt” este dată fie de studii ştiinţifice, fie de analize anterioare sau informaţii referitoare la alte regiuni sau ţări. Comparabilitatea rezultatelor se bazează atât pe definiţia populaţiei ce va fi analizată cât şi pe modul în care probele au fost prelevate. Rezultatele pot fi aplicate pentru întreaga populaţie dacă proba este prelevată aleatoriu, asigurând reprezentativitatea populaţiei analizate. Prelevarea selectivă – reprezintă prelevarea suplimentară ca urmare a identificării unui risc sau a unor rezultate al analizelor probelor necorespunzătoare ce impune o supraveghere suplimentară. Note de serviciu - tematice, controale judetene,
1- orice acţiune care modifică în mod semnificativ produsul iniţial, inclusiv prin încălzire, afumare, sărare, coacere, uscare, marinare, extragere, extrudare sau o combinaţie a acestor procedee;
Denumire dată unei formule care conține unul sau mai mulți aditivi alimentari, enzime alimentare și/sau nutrienți, la care sunt adăugate substanțe precum aditivii alimentari și/sau alte ingrediente alimentare pentru a facilita depozitarea, vânzarea, standardizarea, diluarea sau dizolvarea acestora.