Denumire dată materialului natural sau fabricat care conține unități individuale minuscule, de obicei între 1 și 100 de nanometri.
Un nanometru este a miliarda parte dintr-un metru (un fir de păr uman are diametrul de 80 000-100 000 de nanometri).
Denumire dată nivelului unui nutrient din alimentație care satisface nevoile zilnice a jumătate dintre membrii unei populații sănătoase tipice.
Neasigurarea conformitatii cu cerintele legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor de catre persoane juridice/fizice, constatate in urma unei actiunii de inspectie/control; sau: neîndeplinirea unei cerinţe (SR EN ISO 9000:2006, Sisteme de management al calităţii. Principii fundamentale şi vocabular); Notă: Distincţia dintre conceptele de defect şi neconformitate este importantă deoarece aceasta are conotaţii legale, în special cele asociate problemelor referitoare la răspunderea juridică pentru produs. În consecinţă, termenul ‘defect’ ar trebui utilizat cu deosebită prudenţă. (SR EN ISO 9000:2006, Sisteme de management al calităţii. Principii fundamentale şi vocabular) - un defect (o neconformitate) apare într-o unitate de produs atunci când una sau mai multe caracteristici calitative nu îndeplinesc specificaţia calitativă stabilită. O unitate defectuoasă conţine unul sau mai multe defecte; (CAC/GL 50-2004);
Denumire dată unei abateri în înțelesul articolului 1 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95.
Denumire dată unei persoane fără studii formale într-un domeniu relevant al asistenței medicale sau într-o disciplină medicală.
Denumire dată oricărui efect advers asupra sistemului nervos, cum ar fi paralizia sau pierderea funcției, rezultată din expunerea la substanțe potențial toxice.
Un nivel de pericol în raport cu un produs alimentar la care sau sub care produsul alimentar este considerat sigur în conformitate cu utilizarea prevăzută.
Denumire dată nivelului maxim al unei substanțe sau al altui agent la care oamenii pot fi expuși în condiții de siguranță pentru o anumită perioadă.
Denumire dată cantității maxime dintr-un contaminant, toxină prezentă în mod natural sau nutrient, permisă în alimente sau hrana animalelor.
Denumire dată nivelului de activitate fizică (NAF), care reprezintă o modalitate de a estima activitatea fizică a unei persoane prin analiza consumului de energie (calorii) pe parcursul a 24 de ore în raport cu cantitatea de energie necesară pentru a alimenta organismul în repaus.
Denumire dată celei mai mari concentrații sau cantități de substanță la care nu apar efecte adverse detectabile într-o populație expusă.
NOAEL - No Observed Adverse Effect Level / Nivelul la care nu se observă niciun efect advers
Document oficial care se completeaza de catre inspectorul ANSVSA/DSVSA in urma unei actiuni de inspectie, in care se mentioneaza aspectele legate de activitatea celor inspectati, persoane juridice/persoane fizice, supuse legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor
notificare prevăzută la art. 3 din R (UE) 2021/2.307, respectiv notificarea prealabilă către autorităţile competente cu privire la sosirea transportului la postul de control la frontieră sau la punctul de punere în liberă circulaţie, prin completarea şi transmiterea în Sistemul de control al comerţului şi de expertiză (TRACES.NT) menţionat la art. 2 pct. 36 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1.715 al Comisiei din 30 septembrie 2019 de stabilire a normelor privind funcţionarea sistemului de gestionare a informaţiilor pentru controalele oficiale şi a componentelor sistemice ale acestuia, a părţii relevante din certificatul de inspecţie în conformitate cu modelul şi cu notele prevăzute în anexa la R (UE) 2021/2.306.
Denumire dată numărului folosit în Uniunea Europeană pentru a identifica aditivii alimentari autorizați, indicând că un aditiv a trecut testele de siguranță și a fost aprobat pentru utilizare.
Denumire dată elementului sau compusului necesar pentru creșterea și dezvoltarea normală și menținerea sănătății. Nutrienții esențiali nu pot fi produși de organism și trebuie consumați din alimente.
Denumire dată oricărei substanțe pe care un organism viu trebuie să o procure din alimentație pentru a-și menține sănătatea, dezvoltarea și creșterea în limite normale.
Denumire dată vitaminelor, mineralelor și altor substanțe adăugate în scopuri nutriționale speciale, precum și substanțelor adăugate în scopuri fiziologice, astfel cum sunt reglementate de Regulamentul (CE) nr. 1925/2006, Directiva 2002/46/CE, Directiva 2009/39/CE și Regulamentul (CE) nr. 953/2009.
Denumire dată științei care studiază legătura dintre alimentație și nevoia de hrană a organismului.