(3.21) succesiune de etape în producerea, procesarea, distribuirea, depozitarea şi manipularea unui aliment
Denumire dată dezvoltării locale plasate sub responsabilitatea comunității menționată la articolul 31 din Regulamentul (UE) 2021/1060.
Denumire dată actelor cu putere de lege și actelor administrative referitoare la produsele alimentare, în general, și la siguranța alimentelor, în special, la nivel comunitar sau național. Aceasta acoperă orice etapă de producție, prelucrare și distribuție a produselor alimentare și a hranei pentru animale destinată consumului uman.
Legi, alte acte normative, precum şi prevederi administrative ce reglementează alimentele, în general, şi siguranţa alimentelor, în special, inclusiv reziduurile şi contaminanţii prezenţi în alimente şi în hrana pentru animale, şi se aplică în toate etapele de producere, prelucrare şi distribuţie a alimentelor, precum şi a hranei pentru animale, produsă sau utilizată pentru animalele destinate producerii de alimente; (Articolul 3(3) al Regulamentului (CE) nr. 178/2002);
Denumire dată celei mai mici concentrații a unei substanțe ce poate fi măsurată cu precizie folosind teste standard.
Denumire dată limitei de cuantificare (LC), care este cea mai mică concentrație a unei substanțe ce poate fi măsurată cu precizie folosind teste standard.
Denumire dată celei mai mici concentrații a unei substanțe ce poate fi detectată folosind teste standard, dar care este prea mică pentru a fi măsurată cu precizie.
Denumire dată limitei de detecție (LD), care este cea mai mică concentrație a unei substanțe ce poate fi detectată prin teste standard, dar care este prea mică pentru a fi măsurată cu precizie.
Doza minimă sau maximă de radiații absorbită de un produs alimentar prescrisă în reglementări din motive tehnologice. Astfel de limite de doză sunt exprimate ca intervale sau ca valori individuale inferioare sau superioare (adică, nicio parte a produsului alimentar nu trebuie să absoarbă mai puțin sau mai mult decât o cantitate specificată).
Conform CXC_01e - Ghid de practică pentru prelucrarea prin radiații, al Codex Alimentarius
Intervalul minim de doză al unei substanțe care produce un risc clar, dar scăzut pentru sănătate, de obicei în intervalul unei modificări de 1-10% a unui efect toxic specific, cum ar fi inducerea cancerului.
Denumire dată limitei maxime de reziduuri dintr-un pesticid a cărei prezență este permisă în alimente sau în hrana animalelor, exprimată în miligrame pe kilogram.
Denumire dată limitei maxime de reziduri dintr-un pesticid a cărei prezență este permisă în alimente sau în hrana animalelor, exprimată în miligrame pe kilogram.
Denumire dată nivelului cel mai scăzut pentru care este observat un efect advers (lowest observed adverse effect level – LOAEL), reprezentând cel mai scăzut nivel al unei substanțe care s-a observat că dăunează unei populații expuse.
1 - Un grup sau o serie de produse identificabile obţnute în urma unui anumit proces în condiţii practic identice şi produse într-un anumit loc în cadrul unei perioade de producţie determinate; (Articolul 2(e) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005);