Declarația subliniază importanța alăptării exclusive în primele șase luni de viață, recunoscând valoarea nutrițională a laptelui matern și riscurile asociate utilizării formulelor pentru sugari în absența condițiilor economice și igienice adecvate. De asemenea, evidențiază necesitatea de a sprijini alăptarea pentru a preveni malnutriția și efectele negative asupra sănătății sugarilor.
CXA_002e | CAC/MISC 2-1976
Sursa: Codex Alimentarius
Următoarea declarație privind anumite aspecte ale alimentării sugarilor a fost inclusă la cererea 11-a Sesiune a Comisiei Codex Alimentarius (1976):
"Efectele malnutriției proteică-calorice asupra morbidității și mortalității în rândul grupurilor socio-economice defavorizate la sugari au fost bine recunoscute. Creșterea fizică și dezvoltarea mentală afectate au fost demonstrate științific, iar efectul advers pe care malnutriția îl poate avea în timpul sarcinei și alăptării a fost, de asemenea, recunoscut.
Astfel, alimentarea sugarilor reprezintă o problemă de importanță primordială și valoarea laptelui matern ca hrană ideală pentru sugar în primii șase luni de viață nu poate fi subestimată. Cu toate acestea, sănătatea precară a mamei și anumite condiții sociale pot reduce alăptarea, separa sugarul de mamă sau face imposibilă alăptarea. În aceste circumstanțe, este necesar să se utilizeze alimente alternative, cum ar fi formula pentru sugari, pentru a compensa lipsa laptelui matern. Numeroase formule au fost produse care oferă o hrană nutrițional adecvată pentru sugari și, cu condiția să fie preparate în condiții igienice și administrate în cantități adecvate, nu există contraindicații pentru utilizarea acestor produse. Cu toate acestea, atunci când condițiile economice nu permit achiziționarea cantităților suficiente de alimente pentru sugari adecvate, cum ar fi formula pentru sugari, sau când mama nu este familiarizată cu utilizarea corectă a acestor alimente (de exemplu, igiena adecvată, cantitatea și proporția corectă a formulei etc.), sugarii hrăniți astfel pot dezvolta simptome de deficiență nutrițională sau pot ajunge chiar într-o stare de malnutriție severă.
Prin urmare, este necesar să se încurajeze alăptarea prin toate mijloacele posibile pentru a preveni ca declinul alăptării, care pare să aibă loc în prezent, să conducă la metode artificiale de alimentare a sugarilor care ar putea fi inadecvate sau ar putea avea un efect negativ asupra sănătății sugarului."
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
Bacillus cereus
Bacillus cereus este o bacterie formatoare de spori care produce toxine care provoacă vărsături sau diaree. Simptomele sunt în general ușoare și de scurtă durată (până la 24 de ore). B. cereus se...
Prioni (encefalopatia spongiformă bovină)
Encefalopatia spongiformă bovină (ESB) este o boală neurodegenerativă mortală a bovinelor. Ea este cauzată de particule infecțioase proteice cunoscute sub numele de prioni. ESB este singura...
Salmonella: Pericol biologic - Informații generale, simptome și măsuri de prevenire
Salmonella spp. este un grup de bacterii care pot provoca boli gastrointestinale și febră, cunoscute sub numele de salmoneloză. Răspândirea bacteriei poate avea loc prin intermediul manipulatorilor...
Cyclospora cayetanensis
Cyclospora cayetanensis este un parazit protozoar care provoacă boala gastrointestinală ciclosporioză. Persoanele infectate elimină în fecale o formă neinfecțioasă a parazitului, care necesită o...
Referințe legale
Acest document este tradus din original, în mod aproximativ de către membrii voluntari ai Asociației Codex în scopul împărtâșirii științifice a informației de calitate fiind o analiză a textului și o prezentare. El nu reprezintă textul original în integralitate, un punct de vedere oficial sau o referință legală fiind o prezentare aproximativă a unor informații publice sau identificate pe siteuri publice. Pentru a face referințe legale vă rugăm să consultați documentul original pe siteul organizației care este proprietara documentului. Aceste documente sunt cu titlu de prezentare pentru membrii Comunității Codex exclusiv în scop didactic, de studiu și analiză în folosul și pentru dezvoltare științifică. Ele sunt protejate de drepturile de autor și nu pot fi sub nici o formă copiate, descărcate sau multiplicate, sau utilizate în alt mod și nu sunt și nici nu pot fi comercializate în nici un mod sau utilizate în scop comercial. Indiferent de scop, multiplicarea, descărcarea sau utilizarea în alt mod decât citirea în scop didactic și științific al acestor materiale se face exclusiv pe răspunderea utilizatorului, celui care a efectuat acțiunea. Asociația Codex nu poate fi făcută răspunzătoare de acțiunea utilizatorului fiind exonerată de utilizator cu privire la aceste aspecte.
Pentru detalii consultați Termeni și condiții